Domů     Kompost i do malých zahrad
Kompost i do malých zahrad

Aby nám zahrádka přinášela radost, musíme ji také „krmit“. Kompost je součástí koloběhu živin na zahrádce a podzim je ta nejlepší doba pro jeho založení.

Do zakládání kompostu se můžeme pustit v kteroukoliv roční dobu, ovšem ideální doba je právě teď na podzim. Jakmile začne mrznout, kompost přestane „pracovat“, ale to neznamená, že bychom nemohli přihazovat další materiál, třeba kuchyňské zbytky.

Procesy se obnoví, jakmile se oteplí. Kompostu se nejlépe daří v polostínu, plné slunce ani stín mu nesvědčí.

Jednoduchá konstrukce

Kompost můžeme založit v konstrukci ze čtyř sloupků, pospojovaných latěmi, mezi kterými jsou mezery, anebo třeba pletivem s antikorozní úpravou.

Přední strana kompostéru by měla být vyjímatelná, abychom měli ke kompostu pohodlný přístup, jinak se při přehazování zbytečně nadřeme.

Ideální řešení je sestavit sérii tří kompostérů vedle sebe – jeden na čerstvý kompost, druhý na přehazování kompostu a třetí na uskladnění hotového kompostu před použitím. Můžeme ale koupit i plastový kompostér, který dobře poslouží a zabere jen nepatrně místa.

Pozvánka pro žížaly

Odpad v kompostu musí mít kontakt se zemí, aby dovnitř mohly proniknout půdní organismy, bakterie, hmyz, žížaly i houby. Proto na dno nedáváme žádný igelit.

Kompostér sám musí být dostatečně prodyšný, aby uvnitř procesy probíhaly tak, jak mají, je totiž zapotřebí přívod vzduchu.

Kompost můžeme založit buď rovnou na zemi, anebo raději nejprve po celé ploše budoucího kompostu vykopat asi 15 cm zeminy a na její místo položit drenáž – třeba vrstvu písku.

Naspod patří drenáž

Dospodu nasypeme vrstvu hrubšího materiálu, který se postará o provzdušnění a drenáž. Poslouží nasekané nebo nadrcené větve, hobliny, dřevnaté stonky rostlin. Kompost bude potřebovat teplo, vzduch a vlhko, a proto se jednotlivé vrstvy prokládají.

Ideální je promíchávat drobný materiál s hrubým, například slupky a podobný kuchyňský odpad s nasekanými větvičkami. Chceme-li přidat posekanou trávu, nejprve ji necháme oschnout, aby se nezapařila a nezačala na kompostu zahnívat.

Dobré je ji promíchat s hrubým materiálem nebo třeba suchým listím z předchozí sezony.

Vrstvy střídáme

Jakmile se na kompostu vytvoří asi 20 – 25 cm vysoká vrstva kuchyňského odpadu, nasypeme na ni tenkou vrstvu vápna (jen lehce poprášíme), trochu dusíkatého živočišného hnojiva nebo močoviny (můžeme použít i urychlovač kompostu).

Navrch přijde trochu kompostu z loňského roku anebo zeminy (zemina do kompostu naočkuje důležité půdní organismy).

Kompostovat lze kdeco

Kompostovat můžeme nejen rostlinný odpad ze zahrady (větvičky, klestí, tráva, kůra, drny, bramborová nať, sláma, plevel – raději bez semen), ale i kuchyňské zbytky (slupky, zbytky ovoce a zeleniny, kávovou sedlinu i kávové filtry) a také papír (nepotištěný, protože tiskařské barvy obsahují těžké kovy) a lepenku.

V malém množství a promíchané s jiným materiálem můžeme na kompost přidat i živočišné zbytky a jídlo, popel ze dřeva. Kompost si poradí i s vaječnými skořápkami a v rozumné míře i s rozložitelnou podestýlkou od drobných hlodavců.

Na listí ořešáku opatrně

Opatrně bychom měli kompostovat plevely s vytvořenými semeny, zbytky rostlin napadených chorobami a plevelem s velmi odolnými oddenky, jako je pýr. Kompostovat se dají, ale jen v kompostu, ve kterém se vytváří dostatečně vysoká teplota, která je zničí.

Problematické je listí z ořešáku, protože obsahuje látky, které půdu okyselují a brzdí růst jiných rostlin. Proto ho na kompost můžeme přidávat jen v malém množství – jinak ho raději nechme pod stromem nebo vytvořme zvláštní ořešákový kompost.

Správná vlhkost je důležitá

Kompost by se měl směrem nahoru zužovat a neměl by být příliš vysoký, maximálně 150 cm. Navrch jako ochranu navrstvíme listí, slámu nebo trávu z posekaného trávníku. Přihazovat budeme, jakmile budeme mít pocit, že kompost začíná zapáchat nebo vypadá nevábně.

Můžeme přisypávat i hlínu, kterou potom budeme vracet obohacenou o cenné živiny. Navíc tak zabráníme příliš rychlému vysychání. Kompost nesmí být ani příliš suchý, ani přemokřený.

Když zmáčkneme v dlani hrst kompostu zespod hromady, neměla by vytékat voda a měl by držet pohromadě, vytvořit kyprou kuličku. Proto ho někdy budeme muset pokropit, jindy přikrýt plachtou, budou-li hrozit trvalejší deště.

Jednou za čas přehodíme

Proto, aby kompost pěkně zrál, potřebuje přístup vzduchu. Jinak by materiál začal zahnívat. Abychom tomu předešli, měli bychom kompost jednou za několik měsíců přeházet – to, co bylo navrchu, se dostane naspod.

U malých, správně založených kompostů to ale nebývá nutné. Po několika měsících je kompost hotový – použít ho můžeme už po půl roce, vyzrálý bude asi za devět měsíců. Rychlost záleží na mnoha faktorech, například na tom, jak vysoká byla teplota uvnitř hromady.

Teď už jen zbývá prosít ho přes síto, velké, zatím nerozložené větvičky vrátit zpátky a pohnojit zahrádku.

7. nápad: kompost v kuchyni

Nemáte nejen zahrádku, ale dokonce ani malý balkon, a přesto se chcete pustit do kompostování aspoň v malém? Není to sci-fi: existují miniaturní kompostéry určené do domácnosti.

Například takzvané vermikompostéry můžete postavit rovnou do kuchyně a bioodpad házet rovnou do něj. Vermikompostér je malá nádoba s několika dny uvnitř, kterou osadíme speciálně vyšlechtěným druhem kanadských žížal.

Ty jsou pořádně při chuti a naše slupky od brambor nebo jiný organický odpad z kuchyně spořádají a přemění na kompost jako mávnutím kouzelného proutku.

Tetx: Kateřina Rodná, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
21.6.2024
A přitom dokáže přinášet radost po převážnou část roku. Existuje spousta druhů, takže si vybere každý. A nebo si můžete na okně vytvořit celou sbírku. Když se o ni budete jen trochu starat, budou vás její květy těšit celá léta. Kde se vzala? Květina pochází z Tanzánie, kde ji v roce 1892 objevil baron Walter von Saint Paul-Illaire. Po něm také rostlina dostala své jméno Saintpaulia, což se v Če
10.6.2024
Petúnie jsou hned po muškátech nejoblíbenějším druhem truhlíkových rostlin. Osázet se jimi dají i mísy na terase, květináče na balkóně a dokonce i záhony. Každoročně se rozsáhlá nabídka petúnií a jejich nejbližších příbuzných surfinií rozrůstá o nové a nové druhy a kultivary. Ty se vzhledem buď prolínají a zdánlivě splývají, nebo se naopak výrazně liší od svých předchůdkyň. Jaké si vybrat? U p
30.5.2024
Milujete houby, ale do lesa už se nedostanete nebo chcete mít na talíři vždycky čerstvé, ať už je houbová sezona jakákoliv? Zkuste si je vypěstovat sami. Samozřejmě to nebudou hřiby, i když pokusy se v tomto směru dělají, jenže s nevalnými výsledky. Hřibovité houby totiž potřebují symbiózu s různými dřevinami a travinami a té v domácích podmínkách nedosáhnete. Vy potřebujete houby, které se živí
19.4.2024
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude mít tvar, jak bude velký i jaký mu určíte os
8.4.2024
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
reklama
Šikovné tipy
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Vymáčkněte to nejlepší z citronu!
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, […]
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Co Preisse budí ze spaní?
nasehvezdy.cz
Co Preisse budí ze spaní?
Herec Viktor Preiss (77) se nedávno svěřil, že má problémy se spánkem. Dodnes ho prý děsí traumata z minulosti, kvůli kterým se mu nedaří usínat! Pronásledují ho věci, které už dávno prožil, přesto
Miss Tourism World Czech Republic 2024: Večer spojující krásu, podnikání a charitu se blíží
iluxus.cz
Miss Tourism World Czech Republic 2024: Večer spojující krásu, podnikání a charitu se blíží
Agentura Black&White Productions ve spolupráci s Restaurantem Střelecký ostrov pořádá dne 27. června 2024 jedinečnou událost – Miss Tourism World Czech Republic 2024. Tato prestižní akce slibuje n
Uvalil papež klatbu na Přemyslovce?
historyplus.cz
Uvalil papež klatbu na Přemyslovce?
Jeho volba nebyla jednomyslná. Vladislav II. ví, že si vládu nad knížectvím bude muset upevnit. Nejdříve zakročí proti moravským příbuzným. Vladislava Olomouckého, svého nejvážnějšího soka v boji o moc, zbavuje vlády nad jeho údělem. Konrád Znojemský a Vratislav Brněnský pak uznají jeho svrchovanost. Ovšem jen dočasně… Ve snaze posílit svou moc se v prvních měsících
Zabijáci z říše rostlin: Ya-te-veo
enigmaplus.cz
Zabijáci z říše rostlin: Ya-te-veo
Rozleptané torzo lidského těla, tlející kozí zdechlina nebo rozdrcená dětská lebka Při prvním pohledu si nejspíš každý řekne, že jde o výsledek běsnění šíleného vraha nebo krví posedlého maniaka. P
Rudá planeta osmažená sluneční bouří
21stoleti.cz
Rudá planeta osmažená sluneční bouří
Není to tak dávno, co rozsáhlé sluneční bouře významně narušily pozemskou magnetosféru, čehož důsledkem byla polární záře viditelná i v našich zeměpisných šířkách. Několik dní po světelné show na Zemi
Synové hor Hanč a Vrbata: Tragédie v ledovém pekle
epochaplus.cz
Synové hor Hanč a Vrbata: Tragédie v ledovém pekle
Lyžařský závod v roce 1913 zaplatí životy dva výborní sportovci a sokolové, Hanč a Vrbata. Zatímco jeden možná přeceňuje síly, nebo jenom přeslechne volání po přerušení závodu kvůli nepřízni počasí, druhý se ho snaží zachránit. Kvůli mlze a chybějícímu oblečení ale nakonec zahynou oba. Bohumil Hanč je sportovec, lyžař a běžec na lyžích. V
Ovocný dort s marcipánem
tisicereceptu.cz
Ovocný dort s marcipánem
V Británii se s oblibou podává ovocný dort simnel. Ingredience 400 g rozinek 50 g kandovaných třešní 80 g kandované kůry z citronu a pomeranče 230 g hladké mouky 1 lžíce prášku do pečiva šp
Španělsko: Království tapas
epochanacestach.cz
Španělsko: Království tapas
Španělské kuchyni vévodí olivový olej, česnek, čerstvá zelenina, ovoce, ryby a mořské plody, ale také hovězí či vepřové maso. Studené kuchyni vévodí tapas. Pro cestovatele jsou skvělou příležitostí jak ochutnat co nejvíce specialit během jednoho večera. A jak se dělají? Zavřete oči a promítněte si všechny oblíbené dobroty. A teď zmenšete velikost porce na malý
Králův domeček: Fridrich II. manželku do Sanssouci nepouštěl
epochalnisvet.cz
Králův domeček: Fridrich II. manželku do Sanssouci nepouštěl
Fridrich II. zuřivě čmárá cosi na papír a von Knobelsdorff je bledý jako stěna. „Výsosti, to je prevence proti vlhkosti!“ osmělí se namítnout. „Žádné patro, žádné schody,“ rozčílí se král. Uznávaný architekt dostane výpověď.   S rokem 1740 a smrtí svého despotického otce se Fridrich II. (1712–1786) stává pruským králem, a hlavně svým pánem. Dává
Byla chyba, že jsem nerozuměla řeči květin
skutecnepribehy.cz
Byla chyba, že jsem nerozuměla řeči květin
Ten kluk byl tak nesmělý! Snažil se ke mně hovořit květinami, já ho ale nepochopila. Pozdě mi došlo, co chtěl říct. Jako mladá jsem měla kolem sebe nápadníků hodně, já si ale nevybrala dobře. Zvítězil Jarda. S ním jsem si pořídila děti a trpce toho litovala. Byl to opilec. Jak čas šel, čím dál víc jsem myslela
Historický klenot dánské šlechtičny
rezidenceonline.cz
Historický klenot dánské šlechtičny
Dlouholetým domovem princezny Margaret byla romantická vila, respektive pevnost na Côte d’Azur s výhledem na francouzskou Riviéru, jednu z nejluxusnějších pobřežních oblastí Evropy, a na panorama Provensálských Alp na obzoru. Vila La Carriere, klenot středomořské architektury, patřila Margaret Dánské, sestřenici zesnulé královny Alžběty II., a jejímu choti, princi Renému Bourbon-Parmskému. Princezna tady pobývala po většinu
Klid a zuby v teple…
nejsemsama.cz
Klid a zuby v teple…
Nemůžete si vychutnat studený nebo horký drink, zmrzlinu nebo kyselou okurku bez nepříjemného trnutí či bolesti? Pak máte citlivé zuby. Citlivost zubů trápí spoustu lidí, a to i když o svůj chrup dobře pečují. Mezi příčiny patří opotřebení zubní skloviny, ustupování dásní a odhalení zubních krčků, nešetrné bělení, někdy i neléčený kaz. Na co zub reaguje? Asi nejběžnější je citlivost