Domů     Knedlíky se nevaří jen u nás
Knedlíky se nevaří jen u nás
19.5.2020

Knedlík je koule, šiška, placička či nok vyrobený z těsta. Jeho složení se podle různých receptů podstatně liší. Mohou být bez náplně, s náplní, anebo obsahují ingredience, které jim dodávají základní chuť a jedí se samotné. Vaří se v osolené vodě či v páře.

Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z masa a máčené housky, jakési karbanátky. Od 17. století se začala přidávat mouka, která se postupně stala hlavní surovinou.

Ještě o dvě století později nebyly knedlíky přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně vznikaly různé jejich varianty, používala se i rýže, různé náplně a tvary. A vznikaly i typické národní pokrmy, například naše známé vepřo-knedlo-zelo.

Rozšíření ve světě

Dnes jsou knedlíky velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně. Odtud se rozšířily po celé Evropě a do světa. Knedlíky milují i Gruzínci a Arméni či Maďaři.

Překvapivě je za království knedlíků označovaná Čína, respektive její provincie Kanton, kde se knedlíky plní kdečím.

Od Číny po Kavkaz

Pestrá nabídka kantonských knedlíčků podávaných přímo v napařovacích miskách. Dim sum vypadají jako naše kulaté knedlíky, ale nemusí být vždy úplně kulaté, často jsou spíše hranaté.

Mají nespočet tvarů a velikostí a především se liší desítkami různých náplní.

Uvnitř může být vajíčko, kousky kuřete, pečené vepřové se zeleninou, párky, slanina… Knedlíky najdeme dokonce i na divokém Kavkaze – v gruzínské kuchyni můžeme ochutnat jakési taštičky či spíše měšce nazývané khinkali, které jsou plněné mletým masem.

V Arménii se konzumují knedlíky plněné masem, kterým se říká manti, a servíruje se k nim jogurt a hovězí vývar. Na zvláštní verzi knedlíků narazíte třeba v africké Ghaně. Nazývají se fufu a jedí se v polévce.

Druhy knedlíků

Přílohové z mouky

jáhlové (jáhly, sůl, bezlepková mouka), vhodné pro dietu

houskové (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka), běžná příloha k masu

kynuté kvasnicové (mouka, mléko, vejce, kvasnice)

houskové kynuté s práškem (mouka, rohlík, žloutek, mléko, prášek do pečiva, sůl)

houskové kvasnicové (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda)

tyrolské houskové (mouka, houska, cibule, slanina, mléko, vejce, sůl, pepř, petrželka)

Plněné

houbové (houby, mouka, sádlo, cibule, strouhanka, slanina, houska, mléko, vejce, pepř, sůl)

špekové (uzené, slanina, mléko, vejce, veka, mouka, muškátový květ, sůl, pepř)

bůčkové (varianta špekových)

ovocné (různé náplně)

Základ z brambor

plněné bramborové knedlíky (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce)

jemné bramborové (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl)

šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl)

jihočeské drbáky (brambory, mouka jen na obalení)

jihočeské bosáky ze syrových a vařených brambor (trocha mouky, vejce, sádlo)

české chlupaté (brambory, mouka, vejce, sůl, sádlo, cibule)

Bez mouky

maďarské (veka, papriky, vejce, máslo, cibule, sůl a pepř)

strouhankové (strouhanka, vejce, máslo, mléko), varianta s bylinkami

švábské sýrové (veka, mléko, tvrdý sýr, vejce, cibule, petržel, máslo, lžička mouky)

játrové, přidávané do polévek

tvarohové

Deggendorfský knedlík

Suroviny: 50 dkg mouky, l prášek do pečiva, trochu soli, 5 plátků černého chleba, 5 žemlí, 5 vajec, 5 polévkových lžic silného polévkového vývaru, 2 polévkové lžíce mléka,1 kávový hrneček vody a hrnec vroucí vody.

Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Do dobře okořeněného vývaru přidáme 2 vajíčka a mléko a vše zašleháme na omáčku. Žemle okrájíme jako jablka a vložíme do omáčky a po chvilkách je obracíme. Na prkénku nakrájíme chleba na větší kostky, které dáme na talíř.

Do zbývajících 3 vajíček zapracujeme střídavě již připravenou mouku s trochou vody, vznikne ne příliš tuhé, ale hebké těsto, které dělá bubliny. Nezapomeňte obracet v omáčce žemle.

Když se vaří voda, tak rychle vmíchejte nakrájený chléb do těsta a rozdělte pak těsto na 5 dílů.

Namočte si ruce v čisté vodě, vezměte jeden díl těsta a stlačte ho dlaní na placku. Vyjměte rozměklou žemli a vložte ji do středu placky, placku zformujte do kulatého knedlíku (jako když děláte švestkové knedlíky).

Dobře zakulacené knedlíky vložte do vroucí vody a na mírném ohni je vařte 25 minut. Po dobu vaření je několikrát obraťte.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdy už si mě vezmeš Prachaři?
nasehvezdy.cz
Kdy už si mě vezmeš Prachaři?
Půvabná herečka ze seriálu Jedna rodina Sara Sandeva  (27) už tři roky tvoří pár se starším hercem Jakubem Prachařem (40). Možná je tak pomalu na čase vztah někam posunout. Nabízí se pochopitelně sv
Nadopujte se všemi béčky
nejsemsama.cz
Nadopujte se všemi béčky
Vitaminů skupiny B je celkem osm a všechny by se pro naše zdraví přetrhly. Pečují o kůži, vlasy, nervy i srdce. Ne vždy jich ale přijímáme tolik, kolik potřebujeme. Mrkneme se na zoubek těm nejdůležitějším z celé skupiny a pro začátek si můžeme říct, že i když máte jejich spotřebu pokrytou, stres, kouření, pití alkoholu nebo velkého množství kávy či čaje vedou
Moderní obývací pokoj
rezidenceonline.cz
Moderní obývací pokoj
Text: Alena Müllerová Foto: Archiv firem
Union Glashütte opět partnerem závodu veteránů napříč Saskem
iluxus.cz
Union Glashütte opět partnerem závodu veteránů napříč Saskem
Jen málokomu se podaří dopřát si tak jedinečný zážitek s klasickými automobily, jakým je závod Sachsen Classic. V jeho rámci se v polovině srpna opět přesunou závodníci kultovní setinové rallye ze Cvi
Horská dráha: Už Kateřina Veliká zbožňuje klouzání!
epochaplus.cz
Horská dráha: Už Kateřina Veliká zbožňuje klouzání!
Některé se řítí rychlostí přes 200 km/hod. Jiné sviští ve výšce 139 metrů. Občas se ocitnete hlavou dolů. Ruská carevna by zírala, kdyby viděla, co vzešlo z její kratochvíle. Horské dráhy patří k nevyhledávanějším atrakcím zábavních parků po celém světě. Protože kdo by si nechtěl užít adrenalinovou jízdu a zažít chvíle čisté euforie. Zábava pro
Kadeřníkovi královy metresy prošlo i znásilnění
historyplus.cz
Kadeřníkovi královy metresy prošlo i znásilnění
Když králova metresa prochází uličkou dvořanů, ulpívají na ní desítky párů očí, které hodnotí každičký detail jejího vzhledu. Jen ať se dívají, má krásné šaty, líčení podle poslední módy, vzácný parfém, a hlavně vysoký účes, jehož tvorba zabrala celé hodiny. Jistý muž, který je nositelem starobylého a prestižního Řádu svatého Michala, dokončuje spis Chvála účesů
Temný stín mě pronásledoval městem až domů
skutecnepribehy.cz
Temný stín mě pronásledoval městem až domů
Ten duch se na mě přilepil v parku u křížku a pronásledoval mě celou cestu, marně jsem před ním utíkala, zachránila mě až lávka přes potok. Stalo se to před několika lety, když jsem se vracela s manželem, již značně společensky upraveným, z večírku u jeho bratra. Švagrová nás přemlouvala, abychom přespali u nich. Já ale chtěla domů do své postele, a tak
Tajemství obrazu v proslulé galerii: Opravdu je na něm létající talíř?
enigmaplus.cz
Tajemství obrazu v proslulé galerii: Opravdu je na něm létající talíř?
Hledat důkazy existence UFO v proslulé florentské galerii Uffizi není zase tak bláhové, jak by to původně vypadalo. Záhadný obraz na vás čeká ve druhém patře galerijního objektu. Výtvarné dílo vzniklo
Archeologové u Kutné Hory odkryli osadu starou 7 000 let
21stoleti.cz
Archeologové u Kutné Hory odkryli osadu starou 7 000 let
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky t
Švýcarsko jako země sýra
epochanacestach.cz
Švýcarsko jako země sýra
Sýr je fenoménem švýcarské gastronomie. Vychutnávání sýra ve Švýcarsku se dá přirovnat asi k vychutnávání slivovice u nás či vína ve Francii. Švýcaři mají své oblíbené lahůdky, ale i lokální speciality. Některé ze sýrů se dosud vyrábějí tradičním způsobem, tedy ručně přímo na pastvinách. Takové sýry jsou k dostání jen na zdejších trzích. Který koupit?
Španělské ptáčky
tisicereceptu.cz
Španělské ptáčky
Většina z nás omáčky miluje. Španělský ptáček patří mezi klasické recepty české kuchyně. Příprava není vůbec složitá. Suroviny 4 plátky z hovězí kýty (celkem asi 600 g) 2 natvrdo uvařená vejce
Poslední britská čarodějnice: Kdo byla Helena Duncan?
epochalnisvet.cz
Poslední britská čarodějnice: Kdo byla Helena Duncan?
Helena Duncan si jako malé děvče vyslouží přízvisko pekelná, neboť tvrdí, že umí mluvit s mrtvými. Od té doby své okolí zahrnuje jedním proroctvím budoucnosti za druhým a jako dospělá se díky tomu stane uznávanou čarodějnicí. Dnes však o jejích schopnostech mnozí pochybují, neboť je údajně doloženo, že při seancích podváděla. Je to pravda? Je