Knedlíky se nevaří jen u nás

Knedlík je koule, šiška, placička či nok vyrobený z těsta. Jeho složení se podle různých receptů podstatně liší. Mohou být bez náplně, s náplní, anebo obsahují ingredience, které jim dodávají základní chuť a jedí se samotné. Vaří se v osolené vodě či v páře.

Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z masa a máčené housky, jakési karbanátky. Od 17. století se začala přidávat mouka, která se postupně stala hlavní surovinou. Ještě o dvě století později nebyly knedlíky přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně vznikaly různé jejich varianty, používala se i rýže, různé náplně a tvary. A vznikaly i typické národní pokrmy, například naše známé vepřo-knedlo-zelo.

Rozšíření ve světě

Dnes jsou knedlíky velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně. Odtud se rozšířily po celé Evropě a do světa. Knedlíky milují i Gruzínci a Arméni či Maďaři. Překvapivě je za království knedlíků označovaná Čína, respektive její provincie Kanton, kde se knedlíky plní kdečím.

Od Číny po Kavkaz

Pestrá nabídka kantonských knedlíčků podávaných přímo v napařovacích miskách. Dim sum vypadají jako naše kulaté knedlíky, ale nemusí být vždy úplně kulaté, často jsou spíše hranaté. Mají nespočet tvarů a velikostí a především se liší desítkami různých náplní. Uvnitř může být vajíčko, kousky kuřete, pečené vepřové se zeleninou, párky, slanina… Knedlíky najdeme dokonce i na divokém Kavkaze – v gruzínské kuchyni můžeme ochutnat jakési taštičky či spíše měšce nazývané khinkali, které jsou plněné mletým masem. V Arménii se konzumují knedlíky plněné masem, kterým se říká manti, a servíruje se k nim jogurt a hovězí vývar. Na zvláštní verzi knedlíků narazíte třeba v africké Ghaně. Nazývají se fufu a jedí se v polévce.

Druhy knedlíků

Přílohové z mouky

  • jáhlové (jáhly, sůl, bezlepková mouka), vhodné pro dietu

  • houskové (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka), běžná příloha k masu

  • kynuté kvasnicové (mouka, mléko, vejce, kvasnice)

  • houskové kynuté s práškem (mouka, rohlík, žloutek, mléko, prášek do pečiva, sůl)

  • houskové kvasnicové (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda)

  • tyrolské houskové (mouka, houska, cibule, slanina, mléko, vejce, sůl, pepř, petrželka)

Plněné

  • houbové (houby, mouka, sádlo, cibule, strouhanka, slanina, houska, mléko, vejce, pepř, sůl)

  • špekové (uzené, slanina, mléko, vejce, veka, mouka, muškátový květ, sůl, pepř)

  • bůčkové (varianta špekových)

  • ovocné (různé náplně)

Základ z brambor

  • plněné bramborové knedlíky (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce)

  • jemné bramborové (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl)

  • šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl)

  • jihočeské drbáky (brambory, mouka jen na obalení)

  • jihočeské bosáky ze syrových a vařených brambor (trocha mouky, vejce, sádlo)

  • české chlupaté (brambory, mouka, vejce, sůl, sádlo, cibule)

Bez mouky

  • maďarské (veka, papriky, vejce, máslo, cibule, sůl a pepř)

  • strouhankové (strouhanka, vejce, máslo, mléko), varianta s bylinkami

  • švábské sýrové (veka, mléko, tvrdý sýr, vejce, cibule, petržel, máslo, lžička mouky)

  • játrové, přidávané do polévek

  • tvarohové

Deggendorfský knedlík

Suroviny: 50 dkg mouky, l prášek do pečiva, trochu soli, 5 plátků černého chleba, 5 žemlí, 5 vajec, 5 polévkových lžic silného polévkového vývaru, 2 polévkové lžíce mléka,1 kávový hrneček vody a hrnec vroucí vody.

  1. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Do dobře okořeněného vývaru přidáme 2 vajíčka a mléko a vše zašleháme na omáčku. Žemle okrájíme jako jablka a vložíme do omáčky a po chvilkách je obracíme. Na prkénku nakrájíme chleba na větší kostky, které dáme na talíř.

  2. Do zbývajících 3 vajíček zapracujeme střídavě již připravenou mouku s trochou vody, vznikne ne příliš tuhé, ale hebké těsto, které dělá bubliny. Nezapomeňte obracet v omáčce žemle. Když se vaří voda, tak rychle vmíchejte nakrájený chléb do těsta a rozdělte pak těsto na 5 dílů.

  3. Namočte si ruce v čisté vodě, vezměte jeden díl těsta a stlačte ho dlaní na placku. Vyjměte rozměklou žemli a vložte ji do středu placky, placku zformujte do kulatého knedlíku (jako když děláte švestkové knedlíky).

  4. Dobře zakulacené knedlíky vložte do vroucí vody a na mírném ohni je vařte 25 minut. Po dobu vaření je několikrát obraťte.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Komik v slzách: přišel o svého otce
nasehvezdy.cz

Komik v slzách: přišel o...

Vřelým vztahem k otci byl znám herec a komik...
Oslavy ve stínu pandemie
epochaplus.cz

Oslavy ve stínu pandemie

Na 13. listopad každoročně připadá Mezinárodní...
Podzimní Děčín láká krásnou přírodou
epochanacestach.cz

Podzimní Děčín láká krásnou...

Doba je dnes...
Lanýže v Brně
21stoleti.cz

Lanýže v Brně

Pokud by člověk hledal poklad mezi potravinami,...
Za neobjevenými skvosty Karlovarského kraje
epochanacestach.cz

Za neobjevenými skvosty...

Chcete objevovat zajímavá...
Digitální ilustrace zachycující přírodu
epochalnisvet.cz

Digitální ilustrace...

Jak lze vytvářet ilustrace divoké přírody pomocí...
Šílenství ovcí v Oxfordshiru: Stáda ovcí v celém hrabství se splašila v jeden okamžik
enigmaplus.cz

Šílenství ovcí v Oxfordshiru:...

Tisíce ovcí na různých místech Oxfordshiru se...
Aby rty vypadaly o deset let mladší
nasehvezdy.cz

Aby rty vypadaly o deset let...

Aplikujte masku Umíchejte si takovou masku na...
Zničilo Osmanskou říši spojenectví s Německem?
epochaplus.cz

Zničilo Osmanskou říši...

Turci neskousnou v roce 1683 porážku u Vídně. S Rakouskem...
0 shares