Správně uskladnit, to co jsme vypěstovali, může být věda. A existují metody, které možná neznáte.
Brambory zůstanou chutné, když pod ně dáte kousky dřevěného uhlí. Samozřejmě musí to být v v chladu a temnu. Samozřejmě nesmí teploty klesnout pod bod mrazu – na to jsou brambory citlivé. A nejen, že jsou dobré, ale dřevěné uhlí také zpomaluje klíčení.
Nějakou dobu vydrží i při pokojové teplotě, když k nim přidáte jablka. Ale pozor, to platí pouze u brambor. U jiných druhů zeleniny a ovoce naopak přiložená jablka či hrušky urychlují zrání.
Máte-li jen moučnaté brambory, ale potřebujete připravit salát, slijte z nich krátce před dovařením vodu a nechte je dojít v páře. Potom je ponořte do studené vody, aby ztuhly. Takto uvařené se v salátu nerozpadnou.
Aby byly brambory pečené v troubě pěkně křupavé, potřete je na začátku pečení slanou vodou a během prvního obracení znovu.
Foto: PX FUEL