Domů     Jak se dělá ukrutně dobrá krůta: Tipy, rady, pravidla
Jak se dělá ukrutně dobrá krůta: Tipy, rady, pravidla
31.8.2020

Říká se, že krůta má devět druhů masa a mnoho chutí. Ale nejen to je důvodem, proč bychom ji měli zařadit do jídelníčku co nejčastěji.

Většina lidí si kupuje prsa a stehna, ale ani je nenapadne, že i z jiných kousků masa se dá udělat velká laskomina.

Jako příklad může sloužit krůtí krk, který se obvykle vaří, ale labužníci a milovníci „obíraček“ už dávno přišli na to, že když se upeče, je to opravdu lahůdka. Ale vezměme to po pořádku.

Počítejme do devíti

1. Prsa z krůty se skládají z většího a menšího svalu, často označovaného jako filet. Větší část prs využíváme na závitky a rolády, nebo se často zpracovávají v mleté podobě.

Filet se výborně hodí na minutkovou úpravu, na přípravu opečeného krůtího masa ve formě steaků nebo soté. Prsní svaly se hodí i na grilování, pečení, uzení, vaření a na řízky.

2. Spodní stehno – má maso nejtmavší, hutnější, vhodné k uzení, k pečení, grilování i k vaření (krůtí ovar).

3. Horní stehno – pokud je vykostíme a odstraníme kůži, má charakter telecího, čili je můžeme použít na omáčky či na řízky.

5. Letky – vynikající jsou opečené nebo grilované. Jsou oblíbené milovníky křupavé kůžičky.

6. Krk – má dlouhé maso, využívá se k vaření polévek nebo do rizota či těstovin.

7. Biskup – tučná část. Uzený nebo pečený je lahůdkou (ovšem společnost u stolu se obvykle dělí na ty, kdo ho milují, a ty, kdo by ho do úst nevzali).

8. Krůtí játra – jsou pevnější než kuřecí, skvělá jsou restovaná, výborně se hodí k výrobě domácí paštiky.

9. Žaludek – výborná svalovina vhodná do polévky nebo na guláš.

Desáté maso?

A které že to je? Dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Je to jen hrstka svalů, která se běžně, zvlášť v obchodech, neprodává, proto zkuste krůtu sehnat u chovatele.

Připravují se z nich vynikající medailonky, které jsou vyhledávanou pochoutkou kulinářských restaurací.

Ještě je třeba podotknout, že krůta má asi 70 % bílého masa a 30 % tmavého. Bílé je samozřejmě méně kalorické. Nejtučnější je kůže (Jenže bez ní by to jaksi nebylo ono).

Proč bychom měli jíst krůtí maso?

Odpověď je nasnadě. Protože je zdravé. Má minimální obsah tuků a důležité je, že krůtí tuk má výhodnější složení než tuk z vepřového nebo hovězího masa.

Obsahuje více kyseliny linolové, což je jedna z esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou nezbytné pro udržení dobrého stavu tepen a přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Maso má ve srovnání s jinými, i kuřecím, mnohem vyšší obsah bílkovin, které potřebujeme pro obnovu a správné fungování buněk. Navíc je lehce stravitelné, což ocení vlastně všichni. A jaké má další vlastnosti?

Superpotravina pro zdravé i nemocné

Odborníci na výživu řadí krůtí maso mezi 14 superpotravin. Těmi dalšími jsou rajčata, brokolice, borůvky, čaj, luštěniny, oves, dýně, jogurt, vlašské ořechy, špenát, losos, sója a pomeranče.

Říká se, že jsou nejlepší prevencí proti civilizačním chorobám a pomáhají i prodloužit lidský život. V každém případě se krůtí maso hodí nejen pro lidi, kteří chtějí žít zdravě, ale i pro pacienty s velmi přísnými dietami, jakou je například pankreatická.

Samozřejmě při této dietě musí být krůtí maso správně upravené (Vyvarujeme se smažení ani nepřipravujeme tučné omáčky). Krůtí maso také obsahuje důležité vitaminy řady B a také zvýšené množství minerálů, jako jsou například železo, vápník, selen a zinek.

Zvýšené množství železa podporuje krvetvorbu a fungování červených krvinek. Je cenné například pro sportovce a pro ženy po menstruaci, případně s anemickými potížemi.

Vyšší obsah vápníku může být užitečný zase pro ženy v klimakteriu, které ohrožuje řídnutí kostí. Selen a zinek patří mezi minerály důležité v boji proti volným radikálům. Podporují imunitu.

Krůtí maso se doporučuje i při jaterní dietě, diabetu, onemocnění srdce, ale i při rekonvalescenci po nemocech nebo operacích.

Jak upéci nejlepší krůtu

Na rozdíl od Američanů, kteří krůty konzumují ve velkém při Díkůvzdání, u nás se kupují spíš jednotlivé části, které se mohou upravit různými způsoby.

Mnohé hospodyňky celou krůtu nikdy nepekly buď proto, že k tomu neměly příležitost, nebo proto, že nesebraly dostatek odvahy a uvěřily pověrám o tuhém mase ne nepodobném žvýkačce, krvavém u kosti a následně vyhozeném po celodenním trápení do popelnice.

Ostatně i v literatuře se najde vtipné pojednání o krůtě (zkuste si třeba přečíst kuchařku Achilla Gregora Muž v zástěře). A až se zasmějete, dejte se do toho. Je to vlastně podobné jako u kuřete.

1. Nejdříve ze všeho krůtu dobře osušíme (uvnitř i vně) papírovými ubrousky, včetně záhybů v kloubech. Po důkladném osušení dáme nezakrytou krůtu na noc do chladničky.

2. Druhý den vetřete do kůže koření, bylinky a citronovou šťávu. Do dutiny můžete vložit dobře omyté poloviny citronu, případně stroužek česneku a svazeček bylinek. Uvnitř však musí zároveň zůstat volný prostor.

3. Okořeněnou krůtu potřete olivovým olejem.

4. Velmi důležité je krůtu dobře osolit a opepřit zevně i zevnitř (při podlévání se sůl smývá).

5. Kolíkem (jehlou) zajistíme, aby se dutina nestáhla. Volný otvor umožní proudění vzduchu, čímž se zkrátí čas tepelné úpravy a krůta se propeče rovnoměrně.

Vyplatí se zapíchnout do nejsilnější části stehen kovovou jehlu, jež povede teplo do míst, která se propékají nejdéle.

6. Před samotným pečením krůty je potřeba ze stehen odstranit šlachy, jinak je docela jisté, že maso bude tuhé.

V předem vyhřáté troubě při 220 °C se nejprve krůta peče vcelku 20 minut. Pak se teplota sníží na 180 °C a maso se postupně dopéká. Mělo by se počítat s 12–13 minutami na každých 500 g hmotnosti. Teplota by nikdy neměla klesnout pod 165 stupňů.

Dobře upečený pták má mít v prsou teplotu 77 °C a ve stehnech 82 °C. Během pečení nesmíme zapomínat potírat krůtu máslem a polévat vypečenou šťávou.

Před rozkrájením má krůtí pečeně odpočívat nejméně dvacet minut. Maso se příjemně zatáhne a zůstane šťavnaté. Na rozdíl od kuřete je mladé krůtí i krocaní maso nejen jemné, ale hlavně vyzrálejší.

Krůty jdou na jatka v 15. až 16. týdnu věku (8,5–9,5 kg), krocani v 21. až 22. týdnu (až 21 kg).

Štítky:
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
nasehvezdy.cz
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
Herečka z nekonečného seriálu Ulice Dana Batulková (67) nejspíš neprožívá nejšťastnější časy. Proslýchá se totiž, že se jí nedaří ve vztazích, a to jak s dětmi, tak s partnerem. Údajně to má skřípat
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
epochaplus.cz
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
Praotec Čech patří k nejznámějším postavám našich pověstí, ale kdo skutečně stál u počátků českého národa? Současná věda se snaží oddělit legendu od reality a přináší mnohem střízlivější obraz, než jaký známe z tradice. Co tedy o praotci Čechovi víme – a co zůstává jen působivým mýtem? Kdo to byl, muž, jehož jméno dodnes nese
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
21stoleti.cz
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
Je známo, že lidé využívali přírodní oheň, vzniklý například v lese po úderu blesku do stromu, před více než milionem let, ale až dosud nejstarší důkaz úmyslného zakládání ohně lidmi pocházel z doby p
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
historyplus.cz
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
V ledové pustině jsou měsíce jen sami dva. Právě se pustili do opravy kajaku proraženého mrožími kly, když zaslechli štěkot psů a lidské hlasy. Blíží se k nim nějaký muž. „Vy jste Nansen, že?“ oslovil příchozí jednoho z nich. Málem se dostali až k severnímu pólu. Bylo to však nad síly a možnosti norského polárníka Fridtjofa Nansena (1861–1930)
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Nejlepší Vánoce podle hvězd
nejsemsama.cz
Nejlepší Vánoce podle hvězd
Naplánovat Vánoce tak, aby si je užili všichni, není snadné. Každý má totiž trochu odlišné představy. Jak si znamení zvěrokruhu představují svou adventní idylku? A čemu se raději vyhněte, aby byly vaše svátky ty nejkrásnější? Beran (21. 3. – 20. 4.) Nenuťte ho vysedávat s cukrovím u pohádek. Jeho ideální Vánoce zahrnují sporty a dobrodružství, nebo aspoň adrenalinové nákupy na poslední
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
enigmaplus.cz
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
V roce 2015 se na Rizalově střední škole v Metro Manile na Filipínách objevil případ, který spojil místní folklór s digitálním věkem. Incident spustila fotografie pořízená na školních toaletách, na kt
Salát do zásoby
tisicereceptu.cz
Salát do zásoby
Když je sezona, neuškodí připravit zásoby také na zimu. Můžete přidat i jinou zeleninu. Potřebujete 3 kg rajčat 1 kg okurek 3 červené papriky 3 zelené papriky 4 cibule 1 palici česneku hrs
Po letech mne podrazila!
skutecnepribehy.cz
Po letech mne podrazila!
Když jsem byla mladší, nikdy by mě nenapadlo, že jednoho dne ztratím ženu, která se mnou sdílela tolik let života. Jde to. I opora zmizí… Marta byla mou vrbou, prvním člověkem, kterého jsem volala, když se stalo něco dobrého i špatného. Myslela jsem si, že taková vazba vydrží všechno. Jenže stáří někdy ukazuje, že některé vztahy