Jahodový dezert s ricottou

I když si jahody dopřáváme po celý rok, skutečně nejchutnější jsou právě teď, kdy mají u nás svou sezonu. Čerstvé jsou sice nejlepší, ale pochutnat si můžeme i na skvělém dortu s čerstvými plody, želé a tvarohovou náplní…

Suroviny

na tenký korpus

100 g polohrubé mouky

100 g cukru moučky

5 lžic oleje

2 vejce

5 lžic vlažné vody

¼ prášku do pečiva

Na náplň

500 g ricotty nebo mascarpone (i tvarohu)

¼ l smetany ke šlehání

200 g zakysané smetany

210 g krystalového cukru

200 g jahod

kůra z jednoho citronu

6 plátků želatiny

Na želé

200 g jahod

4 plátky želatiny

1 lžíce cukru

2 lžíce rumu

Na dozdobení

asi 150 g jahod na půlky

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, vložíme do trouby vyhřáté na 170–180 °C a upečeme. Necháme vychladnout.

  2. Do mísy dáme ricottu (mascarpone či tvaroh), cukr, zakysanou smetanu, rozmačkané jahody a citronovou kůru. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme hladkou hmotu.

  3. Plátky želatiny na deset minut namočíme do vody, vymačkáme a se dvěma lžícemi vody zahříváme za stálého míchání, dokud se želatina nerozpustí.

  4. Přidáme k ní 2 lžíce tvarohové hmoty, promícháme, přidáme k ostatní tvarohové hmotě a šlehačem zašleháme. Pak vařečkou vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Nalijeme do formy na vychladlý piškotový korpus a dáme ztuhnout do ledničky (asi na 3 hodiny).

  5. Jahody na želé rozmixujeme a svaříme s cukrem a rumem. Do horké hmoty přidáme namočené plátky želatiny (10 minut) a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Za občasného zamíchání necháme zchladnout.

  6. Dort poklademe asi 150 g půlek jahod a zalijeme je chladnoucím želé. Znovu dáme do ledničky a necháme důkladně ztuhnout.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Analýzy DNA našich předků: Potomci Velkomoravanů žijí mezi námi, slovanské kořeny má jenom třetina Čechů
epochaplus.cz

Analýzy DNA našich předků: Potomci...

Průzkumy DNA, které pátrají po potomcích...
Není citrón jako citrón
iluxus.cz

Není citrón jako citrón

Lagarto je kávové srdce severu, to...
Tajemný Nicolas Flamel: Byl spatřen 300 let po údajné smrti?
enigmaplus.cz

Tajemný Nicolas Flamel: Byl...

Život pařížského písaře prý změní kniha mocného...
Díra větší než Antarktida
21stoleti.cz

Díra větší než Antarktida

Letošní antarktická ozonová díra už patří mezi...
Baví ji víc milenci než být ve vztahu?
nasehvezdy.cz

Baví ji víc milenci než být...

Po rozchodu s PETREM...
Inovativní lék proti HIV
epochalnisvet.cz

Inovativní lék proti HIV

Začátkem června 2021 zveřejnila Fakultní...
Opravdu zkrotila svého muže?
nasehvezdy.cz

Opravdu zkrotila svého muže?

Jak jen to tahle ženská...
Na kole i po svých: Užijte si na Východní Moravě podzim plný barevných zážitků
epochanacestach.cz

Na kole i po svých: Užijte si na...

Znáte jiné místo, kde...
Jedno jméno nestačí! Proč máme příjmení?
epochaplus.cz

Jedno jméno nestačí! Proč máme...

Křestních jmen je málo. Abychom se v tom...
Tabule pro slavnostní příležitost
rezidenceonline.cz

Tabule pro slavnostní...

Vybrané stolování v soukromí už v současnosti nesvazuje...
Manžel se po smrti vracel domů
skutecnepribehy.cz

Manžel se po smrti vracel domů

Celý život věřím v nadpřirozené...
Slané muffiny s fetou
tisicereceptu.cz

Slané muffiny s fetou

Výborné slané sýrové muffiny se...
0 shares