reklama

Jahodový dezert s ricottou

I když si jahody dopřáváme po celý rok, skutečně nejchutnější jsou právě teď, kdy mají u nás svou sezonu. Čerstvé jsou sice nejlepší, ale pochutnat si můžeme i na skvělém dortu s čerstvými plody, želé a tvarohovou náplní…

Suroviny

na tenký korpus

100 g polohrubé mouky

100 g cukru moučky

5 lžic oleje

2 vejce

5 lžic vlažné vody

¼ prášku do pečiva

Na náplň

500 g ricotty nebo mascarpone (i tvarohu)

¼ l smetany ke šlehání

200 g zakysané smetany

210 g krystalového cukru

200 g jahod

kůra z jednoho citronu

6 plátků želatiny

Na želé

200 g jahod

4 plátky želatiny

1 lžíce cukru

2 lžíce rumu

Na dozdobení

asi 150 g jahod na půlky

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, vložíme do trouby vyhřáté na 170–180 °C a upečeme. Necháme vychladnout.

  2. Do mísy dáme ricottu (mascarpone či tvaroh), cukr, zakysanou smetanu, rozmačkané jahody a citronovou kůru. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme hladkou hmotu.

  3. Plátky želatiny na deset minut namočíme do vody, vymačkáme a se dvěma lžícemi vody zahříváme za stálého míchání, dokud se želatina nerozpustí.

  4. Přidáme k ní 2 lžíce tvarohové hmoty, promícháme, přidáme k ostatní tvarohové hmotě a šlehačem zašleháme. Pak vařečkou vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Nalijeme do formy na vychladlý piškotový korpus a dáme ztuhnout do ledničky (asi na 3 hodiny).

  5. Jahody na želé rozmixujeme a svaříme s cukrem a rumem. Do horké hmoty přidáme namočené plátky želatiny (10 minut) a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Za občasného zamíchání necháme zchladnout.

  6. Dort poklademe asi 150 g půlek jahod a zalijeme je chladnoucím želé. Znovu dáme do ledničky a necháme důkladně ztuhnout.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Opravdu má Matonoha mladší milenku?
nasehvezdy.cz

Opravdu má Matonoha mladší...

Má doma krásnou manželku, ale...
Domažlice, srdce Chodska
epochanacestach.cz

Domažlice, srdce Chodska

Město Domažlice a celá...
Mám dítě, ale ne muže
skutecnepribehy.cz

Mám dítě, ale ne muže

Už jako malá jsem si přála mít...
Pátrání po ztraceném městě Paititi
enigmaplus.cz

Pátrání po ztraceném městě...

Kdesi na jihovýchodě Peru, severu Bolívie, nebo...
Pozoruhodný svět vyder
21stoleti.cz

Pozoruhodný svět vyder

Je známo, že polovodní savci jsou velmi...
Whistlerova matka: Skandální obraz spořádané ženy
epochaplus.cz

Whistlerova matka: Skandální...

Kdyby byla modelka Maggie spolehlivá,...
Jak se rozhoduje buňka?
epochalnisvet.cz

Jak se rozhoduje buňka?

Prestižní evropský grant – ERC...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
Skládačka jménem Bond: Kdo byl předlohou nejslavnějšího agenta?
epochaplus.cz

Skládačka jménem Bond: Kdo byl...

Tak jako jeho herecký představitel nemá jen jednu...
Plánuje se Soukupem brzy založit rodinu?
nasehvezdy.cz

Plánuje se Soukupem brzy...

Vztah AGÁTY...
Le Chaton: Podzimní péče o pleť s leknínem a malinami
iluxus.cz

Le Chaton: Podzimní péče o...

Aby pleť po letním slunění vypadala dobře i...
0 shares