Jahodový dezert s ricottou

I když si jahody dopřáváme po celý rok, skutečně nejchutnější jsou právě teď, kdy mají u nás svou sezonu. Čerstvé jsou sice nejlepší, ale pochutnat si můžeme i na skvělém dortu s čerstvými plody, želé a tvarohovou náplní…

Suroviny

na tenký korpus

100 g polohrubé mouky

100 g cukru moučky

5 lžic oleje

2 vejce

5 lžic vlažné vody

¼ prášku do pečiva

Na náplň

500 g ricotty nebo mascarpone (i tvarohu)

¼ l smetany ke šlehání

200 g zakysané smetany

210 g krystalového cukru

200 g jahod

kůra z jednoho citronu

6 plátků želatiny

Na želé

200 g jahod

4 plátky želatiny

1 lžíce cukru

2 lžíce rumu

Na dozdobení

asi 150 g jahod na půlky

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, vložíme do trouby vyhřáté na 170–180 °C a upečeme. Necháme vychladnout.

  2. Do mísy dáme ricottu (mascarpone či tvaroh), cukr, zakysanou smetanu, rozmačkané jahody a citronovou kůru. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme hladkou hmotu.

  3. Plátky želatiny na deset minut namočíme do vody, vymačkáme a se dvěma lžícemi vody zahříváme za stálého míchání, dokud se želatina nerozpustí.

  4. Přidáme k ní 2 lžíce tvarohové hmoty, promícháme, přidáme k ostatní tvarohové hmotě a šlehačem zašleháme. Pak vařečkou vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Nalijeme do formy na vychladlý piškotový korpus a dáme ztuhnout do ledničky (asi na 3 hodiny).

  5. Jahody na želé rozmixujeme a svaříme s cukrem a rumem. Do horké hmoty přidáme namočené plátky želatiny (10 minut) a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Za občasného zamíchání necháme zchladnout.

  6. Dort poklademe asi 150 g půlek jahod a zalijeme je chladnoucím želé. Znovu dáme do ledničky a necháme důkladně ztuhnout.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vědci z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze pomáhají v Zambii nejen proti covidu-19
21stoleti.cz

Vědci z Fakulty tropického...

Tým vědců z ČZU v Praze se vrátil z expedice do...
Na vlnách luxusu
rezidenceonline.cz

Na vlnách luxusu

Italská značka Benetti představila nový model jachty...
Ztroskotá její vztah na závisti?
nasehvezdy.cz

Ztroskotá její vztah na...

ALICE BENDOVÁ (47)...
Podvedl ji s její kamarádkou
skutecnepribehy.cz

Podvedl ji s její kamarádkou

Vždy jsem se těšila na...
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Kdo vstoupil do penzionu rodiny Bendrových, živý už nevyšel
enigmaplus.cz

Kdo vstoupil do penzionu rodiny...

Přes americký středozápad se koncem 19. století...
Babiččin medovník
tisicereceptu.cz

Babiččin medovník

Voňavý medovník se skvěle hodí...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
Mauricius: Zelený klenot Indického oceánu
epochanacestach.cz

Mauricius: Zelený klenot...

Je ideálním místem...
0 shares