Klasika školních jídelen tentokrát v tom nejlepším podání.
Suroviny na 4 porce
600 g mletého vepřového boku (libový bez kůže)
300 g nahrubo strouhaného sýru (eidam, ementál)
2 syrová vejce (1 na obalení)
¼ l sladké smetany na vaření muškátový oříšek sůl hladká mouka strouhanka
Postup
Mleté maso osolíme, ochutíme dle potřeby nastrouhaným muškátovým oříškem a vmícháme smetanu a syrové vejce. Jakmile se směs spojí v celistvou světlou hmotu, dáme odpočinout do chladu na cca jednu hodinu. Poté si nastrouháme na hrubém struhadle sýr a spojíme ho s masovou směsí.
Z hotové směsi tvoříme stejně velké koule, které poté v dlani uplácáme do oválu a uprostřed hranou ruky uděláme po celé délce rýhu, a to proto, aby se nám řízek při smažení uprostřed neměl tendenci nafukovat a zůstal tak po celé ploše stejně vysoký.
Takto připravené mleté řízky obalujeme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci a jemně prosáté domácí strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje a podáváme nejlépe s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou.