Hoď to do stroje!

Italská kuchyně u nás už dávno zdomácněla. Špagety, makaróny, různé nudle či plněné taštičky můžeme koupit nejen jako suché těstoviny, ale i jako instantní polotovary. Přesto nejlépe chutnají těstoviny domácí.

Jejich příprava však není zrovna jednoduchá a vyžaduje dost námahy. Těstoviny lze vyrábět ručně, pokud je ale připravujeme pravidelně, určitě se vyplatí koupit si strojek na jejich výrobu. Ušetří pracné i poměrně namáhavé rozvalování těsta, protože se ve strojku dávka těsta sama upraví na nastavenou tloušťku a v další fázi se nakrájí na požadovanou šířku.

Domácí těstoviny

Paní domu vám přináší podrobný návod na výrobu domácích těstovin. Během půl hodiny (+ 1 hodina na odležení) si budete moci vyrobit 800 g vlastního nudlového těsta, třeba na lasagne nebo plněné ravioli.

Suroviny: 500 g hladké mouky 00•5 vajec•1 lžíce olivového oleje•1–2 lžíce mléka•sůl

  1. Do mouky vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj vejce. Smícháme pomocí vidličky.

  2. Prsty pomalu vmícháme mouku. Pokud chceme pevnější těsto, nahradíme 1/3 mouky hrubou moukou z tvrdé pšenice.

  3. Stěrkou mouku seškrábeme z pracovní plochy do těsta. Těsto 10 minut zpracováváme dlaní. Přidáme mléko a olej, špetku soli, případně i mouku.

  4. Až je těsto hladké a lesklé, vytvoříme bochánek a necháme ho za pokojové teploty zabalený v potravinové fólii 30 minut až hodinu (nejlépe 2-3 hodiny) odpočívat.

  5. Vezmeme cca 60g kuličku těsta, dlaní zploštíme, lehce pomoučíme, válečky strojku nastavíme na nejširší možný rozestup a těsto jimi protočíme.

  6. Těsto potom znovu dvakrát či třikrát přehneme a opět protočíme strojkem, abychom dostali úzký jednolitý plát. Pokaždé zúžíme rozestup válečků.

 

Tip Paní domu: Zpracováváme menší kousky těsta a zbytek necháme ve fólii, aby nevyschl. Při vaření počítáme na 1 porci (80 g) s 1 l vody a 10 g hrubé soli.

Na tagliatelle: Srolujeme pláty lehce vysušeného těsta (nebude-li vyschlé, bude lepit) a nakrájíme je na asi 1 cm široké „šneky“. Ty pak na děravé lepence (kvůli provzdušnění), rozmotáme, zakryjeme je utěrkou a necháme v suchu. Vaříme je za dva dny.

Na lasagne: Z 60 g těsta vytvoříme plátky lasagní, široké 10–12 cm a dlouhé 40 cm, a vytvarujeme je podle nádoby. U papardelle a tagliolini postupujeme stejným způsobem jako u tagliatelle, ale krájíme proužky 2 cm široké a ½ cm tenké. Maltagliati jsou těstoviny nakrájené nepravidelně.

Na zelené: Přidáme do základního nudlového těsta 350 g uvařeného rozmixovaného špenátu a použijeme pouze 3 vejce (místo 5).

Text: Marie Šrámková, foto: archiv firem, Italská kuchyně (CPRESS) a Shutterstock

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Žhavé hvězdy pokrývají obří magnetické skvrny
21stoleti.cz

Žhavé hvězdy pokrývají obří...

Astronomové objevili vskutku gigantické magnetické skvrny...
3 zámky, které byste měli navštívit na Ústecku
epochanacestach.cz

3 zámky, které byste měli...

Ústí nad Labem...
Výbuch sopky St. Helens: Nejlépe zdokumentovaná erupce!
epochaplus.cz

Výbuch sopky St. Helens:...

Za touhu pořídit ty nejúžasnější...
Odkdy si mažeme máslo na chleba? Účelem bylo zastavit mor!
epochaplus.cz

Odkdy si mažeme máslo na...

Chlebu s máslem to spolu dokonale ladí a...
Malá, ale naše: Petřínská rozhledna
epochanacestach.cz

Malá, ale naše: Petřínská...

Světovou výstavu v Paříži...
Neil deGrasse Tyson Prorok nemožností a možných světů
epochalnisvet.cz

Neil deGrasse Tyson Prorok...

Občas někdo řekne něco, co stojí za to...
Můj první pacient
nasehvezdy.cz

Můj první pacient

Někteří lidé nám zabloudí do života jen na...
Vladimír Kratina – Dětství strávil ve vlaku
nasehvezdy.cz

Vladimír Kratina –...

K divadlu se dal kvůli lásce k ženě, ale...
Jsou černé díry branami do jiného vesmíru?
enigmaplus.cz

Jsou černé díry branami do...

Černé díry jsou asi nejzvláštnější...
0 shares