Hoď to do stroje!

Italská kuchyně u nás už dávno zdomácněla. Špagety, makaróny, různé nudle či plněné taštičky můžeme koupit nejen jako suché těstoviny, ale i jako instantní polotovary. Přesto nejlépe chutnají těstoviny domácí.

Jejich příprava však není zrovna jednoduchá a vyžaduje dost námahy. Těstoviny lze vyrábět ručně, pokud je ale připravujeme pravidelně, určitě se vyplatí koupit si strojek na jejich výrobu.

Ušetří pracné i poměrně namáhavé rozvalování těsta, protože se ve strojku dávka těsta sama upraví na nastavenou tloušťku a v další fázi se nakrájí na požadovanou šířku.

Domácí těstoviny

Paní domu vám přináší podrobný návod na výrobu domácích těstovin. Během půl hodiny (+ 1 hodina na odležení) si budete moci vyrobit 800 g vlastního nudlového těsta, třeba na lasagne nebo plněné ravioli.

Suroviny: 500 g hladké mouky 00•5 vajec•1 lžíce olivového oleje•1–2 lžíce mléka•sůl

  1. Do mouky vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj vejce. Smícháme pomocí vidličky.

  2. Prsty pomalu vmícháme mouku. Pokud chceme pevnější těsto, nahradíme 1/3 mouky hrubou moukou z tvrdé pšenice.

  3. Stěrkou mouku seškrábeme z pracovní plochy do těsta. Těsto 10 minut zpracováváme dlaní. Přidáme mléko a olej, špetku soli, případně i mouku.

  4. Až je těsto hladké a lesklé, vytvoříme bochánek a necháme ho za pokojové teploty zabalený v potravinové fólii 30 minut až hodinu (nejlépe 2-3 hodiny) odpočívat.

  5. Vezmeme cca 60g kuličku těsta, dlaní zploštíme, lehce pomoučíme, válečky strojku nastavíme na nejširší možný rozestup a těsto jimi protočíme.

  6. Těsto potom znovu dvakrát či třikrát přehneme a opět protočíme strojkem, abychom dostali úzký jednolitý plát. Pokaždé zúžíme rozestup válečků.

 

Tip Paní domu: Zpracováváme menší kousky těsta a zbytek necháme ve fólii, aby nevyschl. Při vaření počítáme na 1 porci (80 g) s 1 l vody a 10 g hrubé soli.

Na tagliatelle: Srolujeme pláty lehce vysušeného těsta (nebude-li vyschlé, bude lepit) a nakrájíme je na asi 1 cm široké „šneky“. Ty pak na děravé lepence (kvůli provzdušnění), rozmotáme, zakryjeme je utěrkou a necháme v suchu. Vaříme je za dva dny.

Na lasagne: Z 60 g těsta vytvoříme plátky lasagní, široké 10–12 cm a dlouhé 40 cm, a vytvarujeme je podle nádoby. U papardelle a tagliolini postupujeme stejným způsobem jako u tagliatelle, ale krájíme proužky 2 cm široké a ½ cm tenké. Maltagliati jsou těstoviny nakrájené nepravidelně.

Na zelené: Přidáme do základního nudlového těsta 350 g uvařeného rozmixovaného špenátu a použijeme pouze 3 vejce (místo 5).

Text: Marie Šrámková, foto: archiv firem, Italská kuchyně (CPRESS) a Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Opravdu zkrotila svého muže?
nasehvezdy.cz

Opravdu zkrotila svého muže?

Jak jen to tahle ženská...
Pracovní kolotoč jí rozdělil rodinu
nasehvezdy.cz

Pracovní kolotoč jí...

Po mateřské zase zpět...
Není citrón jako citrón
iluxus.cz

Není citrón jako citrón

Lagarto je kávové srdce severu, to...
Inovativní lék proti HIV
epochalnisvet.cz

Inovativní lék proti HIV

Začátkem června 2021 zveřejnila Fakultní...
Slané muffiny s fetou
tisicereceptu.cz

Slané muffiny s fetou

Výborné slané sýrové muffiny se...
Krvavá minulost Býčí skály: Kdo rozsekal lidská těla – a proč?
enigmaplus.cz

Krvavá minulost Býčí skály:...

Podle pověstí se má v jeskynním systému ve střední...
Tabule pro slavnostní příležitost
rezidenceonline.cz

Tabule pro slavnostní...

Vybrané stolování v soukromí už v současnosti nesvazuje...
Věděla, že potřebuji její pomoc
skutecnepribehy.cz

Věděla, že potřebuji její...

Po rozvodu jsem se...
Na kole i po svých: Užijte si na Východní Moravě podzim plný barevných zážitků
epochanacestach.cz

Na kole i po svých: Užijte si na...

Znáte jiné místo, kde...
Díra větší než Antarktida
21stoleti.cz

Díra větší než Antarktida

Letošní antarktická ozonová díra už patří mezi...
Lidový svátek: Chtěl císař Josef II. sebrat lidem posvícení?
epochaplus.cz

Lidový svátek: Chtěl císař...

„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto...
Analýzy DNA našich předků: Potomci Velkomoravanů žijí mezi námi, slovanské kořeny má jenom třetina Čechů
epochaplus.cz

Analýzy DNA našich předků: Potomci...

Průzkumy DNA, které pátrají po potomcích...
0 shares