Hoď to do stroje!

Italská kuchyně u nás už dávno zdomácněla. Špagety, makaróny, různé nudle či plněné taštičky můžeme koupit nejen jako suché těstoviny, ale i jako instantní polotovary. Přesto nejlépe chutnají těstoviny domácí.

Jejich příprava však není zrovna jednoduchá a vyžaduje dost námahy. Těstoviny lze vyrábět ručně, pokud je ale připravujeme pravidelně, určitě se vyplatí koupit si strojek na jejich výrobu. Ušetří pracné i poměrně namáhavé rozvalování těsta, protože se ve strojku dávka těsta sama upraví na nastavenou tloušťku a v další fázi se nakrájí na požadovanou šířku.

Domácí těstoviny

Paní domu vám přináší podrobný návod na výrobu domácích těstovin. Během půl hodiny (+ 1 hodina na odležení) si budete moci vyrobit 800 g vlastního nudlového těsta, třeba na lasagne nebo plněné ravioli.

Suroviny: 500 g hladké mouky 00•5 vajec•1 lžíce olivového oleje•1–2 lžíce mléka•sůl

  1. Do mouky vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj vejce. Smícháme pomocí vidličky.

  2. Prsty pomalu vmícháme mouku. Pokud chceme pevnější těsto, nahradíme 1/3 mouky hrubou moukou z tvrdé pšenice.

  3. Stěrkou mouku seškrábeme z pracovní plochy do těsta. Těsto 10 minut zpracováváme dlaní. Přidáme mléko a olej, špetku soli, případně i mouku.

  4. Až je těsto hladké a lesklé, vytvoříme bochánek a necháme ho za pokojové teploty zabalený v potravinové fólii 30 minut až hodinu (nejlépe 2-3 hodiny) odpočívat.

  5. Vezmeme cca 60g kuličku těsta, dlaní zploštíme, lehce pomoučíme, válečky strojku nastavíme na nejširší možný rozestup a těsto jimi protočíme.

  6. Těsto potom znovu dvakrát či třikrát přehneme a opět protočíme strojkem, abychom dostali úzký jednolitý plát. Pokaždé zúžíme rozestup válečků.

 

Tip Paní domu: Zpracováváme menší kousky těsta a zbytek necháme ve fólii, aby nevyschl. Při vaření počítáme na 1 porci (80 g) s 1 l vody a 10 g hrubé soli.

Na tagliatelle: Srolujeme pláty lehce vysušeného těsta (nebude-li vyschlé, bude lepit) a nakrájíme je na asi 1 cm široké „šneky“. Ty pak na děravé lepence (kvůli provzdušnění), rozmotáme, zakryjeme je utěrkou a necháme v suchu. Vaříme je za dva dny.

Na lasagne: Z 60 g těsta vytvoříme plátky lasagní, široké 10–12 cm a dlouhé 40 cm, a vytvarujeme je podle nádoby. U papardelle a tagliolini postupujeme stejným způsobem jako u tagliatelle, ale krájíme proužky 2 cm široké a ½ cm tenké. Maltagliati jsou těstoviny nakrájené nepravidelně.

Na zelené: Přidáme do základního nudlového těsta 350 g uvařeného rozmixovaného špenátu a použijeme pouze 3 vejce (místo 5).

Text: Marie Šrámková, foto: archiv firem, Italská kuchyně (CPRESS) a Shutterstock

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Turistický průvodce Prahou roku 1780: Uvítají vás kupy odpadků i nová promenáda
epochanacestach.cz

Turistický průvodce Prahou roku...

Anglický turista...
Na co ji sbalil její nový miláček?
nasehvezdy.cz

Na co ji sbalil její nový...

Bývalá hvězda biatlonu, StarDance a...
Měsíc má vrásky! Proč souputník Země stárne?
epochalnisvet.cz

Měsíc má vrásky! Proč...

Americká sonda našla na povrchu Měsíce velké...
Nákladní loď Sea Princess míří do důchodu. Posádka tvrdí, že na ní straší
enigmaplus.cz

Nákladní loď Sea Princess míří do...

Osmadvacet let sloužila nákladní loď Sea Princess...
ISS se dočká „záplaty“
epochaplus.cz

ISS se dočká „záplaty“

V uplynulých dnech začali ruští kosmonauti...
Získala práci snů
nasehvezdy.cz

Získala práci snů

Roli, o které sní celá řada kolegyň, se...
Hrad Houska a Máchův dopis: Obyčejný podvrh?
epochanacestach.cz

Hrad Houska a Máchův dopis:...

Hrad Houska se těší...
Výprava za moře
21stoleti.cz

Výprava za moře

V roce 2016 byla Zoo Praha jednou z prvních...
Smrtelná past pro hmyz
epochaplus.cz

Smrtelná past pro hmyz

Nic netušící moucha usedá na list a je to...
0 shares