Italská kuchyně u nás už dávno zdomácněla. Špagety, makaróny, různé nudle či plněné taštičky můžeme koupit nejen jako suché těstoviny, ale i jako instantní polotovary. Přesto nejlépe chutnají těstoviny domácí.
Jejich příprava však není zrovna jednoduchá a vyžaduje dost námahy. Těstoviny lze vyrábět ručně, pokud je ale připravujeme pravidelně, určitě se vyplatí koupit si strojek na jejich výrobu.
Ušetří pracné i poměrně namáhavé rozvalování těsta, protože se ve strojku dávka těsta sama upraví na nastavenou tloušťku a v další fázi se nakrájí na požadovanou šířku.
Domácí těstoviny
Paní domu vám přináší podrobný návod na výrobu domácích těstovin. Během půl hodiny (+ 1 hodina na odležení) si budete moci vyrobit 800 g vlastního nudlového těsta, třeba na lasagne nebo plněné ravioli.
Suroviny: 500 g hladké mouky 00•5 vajec•1 lžíce olivového oleje•1–2 lžíce mléka•sůl
Do mouky vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj vejce. Smícháme pomocí vidličky.
Prsty pomalu vmícháme mouku. Pokud chceme pevnější těsto, nahradíme 1/3 mouky hrubou moukou z tvrdé pšenice.
Stěrkou mouku seškrábeme z pracovní plochy do těsta. Těsto 10 minut zpracováváme dlaní. Přidáme mléko a olej, špetku soli, případně i mouku.
Až je těsto hladké a lesklé, vytvoříme bochánek a necháme ho za pokojové teploty zabalený v potravinové fólii 30 minut až hodinu (nejlépe 2-3 hodiny) odpočívat.
Vezmeme cca 60g kuličku těsta, dlaní zploštíme, lehce pomoučíme, válečky strojku nastavíme na nejširší možný rozestup a těsto jimi protočíme.
Těsto potom znovu dvakrát či třikrát přehneme a opět protočíme strojkem, abychom dostali úzký jednolitý plát. Pokaždé zúžíme rozestup válečků.
Tip Paní domu: Zpracováváme menší kousky těsta a zbytek necháme ve fólii, aby nevyschl. Při vaření počítáme na 1 porci (80 g) s 1 l vody a 10 g hrubé soli.
Na tagliatelle: Srolujeme pláty lehce vysušeného těsta (nebude-li vyschlé, bude lepit) a nakrájíme je na asi 1 cm široké „šneky“. Ty pak na děravé lepence (kvůli provzdušnění), rozmotáme, zakryjeme je utěrkou a necháme v suchu. Vaříme je za dva dny.
Na lasagne: Z 60 g těsta vytvoříme plátky lasagní, široké 10–12 cm a dlouhé 40 cm, a vytvarujeme je podle nádoby. U papardelle a tagliolini postupujeme stejným způsobem jako u tagliatelle, ale krájíme proužky 2 cm široké a ½ cm tenké. Maltagliati jsou těstoviny nakrájené nepravidelně.
Na zelené: Přidáme do základního nudlového těsta 350 g uvařeného rozmixovaného špenátu a použijeme pouze 3 vejce (místo 5).
Text: Marie Šrámková, foto: archiv firem, Italská kuchyně (CPRESS) a Shutterstock