Fosfor v potravinách

Možná už jste zaznamenali, že v našich potravinách je moc fosforu, který škodí zdraví. Je to ale skutečně pravda?

Odpovíme tak trochu jako chytrá horákyně. Je i není. Jak pro koho. Má se to totiž tak:

Obdobně jako vápník je i fosfor pro naše zdraví nepostradatelný. V dobách, kdy byla hlavním problémem nedostatečná výživa, trpěli lidé mimo jiné i nemocemi spojenými s jeho nedostatkem. Jenže teď konzumujeme podstatně větší množství bílkovin a zejména pak průmyslově upravované potraviny, které obsah fosforu v jídle navyšují až o několik stovek procent, což může vést k citelnému poškození našich cév a tím samozřejmě srdce, ledvin a dalších orgánů.

Jezte ryby, obsahují fosfor!

Kdysi se to tak opravdu říkalo a mělo to své opodstatnění. Dnes je ale u nás stejně jako v ostatních vyspělých zemích situace opačná. Proč? Jednoduše si jen spočítejte, kolik sníte mléčných výrobků a masa. K tomu přidají výrobci obávané potravinářské přísady – tzv. éčka – v průmyslově zpracovávaných potravinách.

Ta jsou do potravin přidávána kvůli prodloužení trvanlivosti, udržení stálé barvy, konzistence nebo jiných vlastností.

Velká část z nich obsahuje fosfor a na obalech se skrývá pod kódovým označením E 338-343, E 450-452 a E1410-1414.

Potravinářská aditiva

Další zdroj fosforu v potravinách, které běžně nakupujeme. Víte, že například u pěti různých balení šunky, ze kterých si vyberete v samoobsluze, se může obsah fosforu lišit až několikanásobně? Platí zde ale jednoduchá zákonitost. Co je určeno k okamžité spotřebě, to má pravděpodobně nejnižší obsah fosforu.

Prodloužené trvanlivosti je většinou dosaženo za cenu chemické úpravy, i když ani to neplatí vždy.

Podívejte se na příklady.

Sušené šunky – (pršut, schwarzwaldská nebo parmská šunka) se konzervují solením a sušením, konzervační látky nepotřebují, obsah fosforu je v nich tudíž nízký.

Měkké uzeniny – (párky, špekáčky) obsahují fosforu více, protože jejich přirozená trvanlivost je krátká.

Sýry – tady zajišťují fosforové přídavky měkkou konzistenci a dobrou roztíratelnost. Nejméně fosforu obsahují sýry podobné tvarohu, nejvíce tavené sýry.

Kostní minerál

V lidském těle je obsažen necelý jeden kilogram fosforu, a to z 90 % jako minerál v kostech a zubech, v menším množství se podílí na přenosu energie. Nadbytečný fosfor tvoří společně s vápníkem usazeniny na cévních stěnách. Jsou zpočátku miniaturní, viditelné pouze pod mikroskopem, časem se ale zvětšují a jsou patrné i na rentgenovém snímku. Říká se tomu kalcifikace.

Takto postižená céva ztrácí svoji pružnost a není schopna plnit funkci elastického nárazníku mezi srdcem a tkáněmi. Tuhou cévou se krev prožene velkou rychlostí, takže se neprokrvují periferní tkáně. Tím se zhoršuje přenos kyslíku.

A jednoznačně platí, že čím má kdo vyšší hladinu fosforu, tím kratšího věku se obvykle dožívá.

Platí střídmost

Určitě je namístě úvaha, zda je masité jídlo každý den skutečně tím pravým ukazatelem naší životní úrovně. Když se ohlédnete do mládí, určitě si vzpomenete, že ještě naše babičky měly ve zvyku držet bezmasé dny, obvykle v pondělí po neděli, kdy se ve většině domácností jedlo maso.

V mnoha rodinách se také držel půst, nejen z náboženských důvodů, ale i proto, že zásoby masa uchovávané přes zimu nebyly nekonečné.

Co z toho pro nás plyne?

Vlastně úplně jednoduchá věc, která nám nedá ani moc práce. Jen se musíme na chvíli zamyslet nad tím, co vlastně jíme. Vybírat potraviny podle tabulek nemusíte, ale jíst syrové nebo doma zpracované se vyplatí nejen pro vaši kapsu, ale i pro vaše zdraví. Když vezmete v úvahu, že doporučená denní dávka fosforu pro dospělého je 800–1200 mg (děti do věku 1 roku 500 mg, děti do 10 let 800 mg fosforu denně) a podíváte se na následující tabulku, jistě si sami vyvodíte, kde byste měli přidat či ubrat.

Potravina a obsah P (mg/kg)

A co coca-cola?

O tomto nadužívaném nápoji se ví, že obsahuje kyselinu fosforečnou. Důsledky nadměrného pití colových nápojů jsou poměrně vážné: lékařské studie popisují častější vznik osteoporózy (řídnutí kostí) a zlomenin u mladých dívek. To ale neznamená, že jednou za čas by se ženy nemohly coly napít. Zdraví škodlivá jsou velká množství.

Dvě deci coly denně, samozřejmě za předpokladu, že další tekutiny nebudou obsahovat kyselinu fosforečnou, jsou v pořádku.

Text Eva Hořánková

Foto Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Ztráta blízkých ji nikdy nepřebolí
nasehvezdy.cz

Ztráta blízkých ji nikdy...

Zemřeli jí oba bratři...
Hledá si nového přítele, nebo už ho má? S kým bydlí?
nasehvezdy.cz

Hledá si nového přítele, nebo...

Z Anny Slováčkové (25) je...
Loutka doháněla lidi k šílenství
skutecnepribehy.cz

Loutka doháněla lidi k...

Zdánlivě nevysvětlitelný...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Vědci z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze pomáhají v Zambii nejen proti covidu-19
21stoleti.cz

Vědci z Fakulty tropického...

Tým vědců z ČZU v Praze se vrátil z expedice do...
Fashion zahrádka Na Příkopech
iluxus.cz

Fashion zahrádka Na Příkopech

Nově otevřená restaurace Pelikán na...
Tři zámky na Pardubicku: Procházky nevšední historií
epochanacestach.cz

Tři zámky na Pardubicku:...

Až budete někdy na...
Prokletá webová stránka, která prý rozsévá smrt na přání
enigmaplus.cz

Prokletá webová stránka, která...

Bylo nebylo, v 18. století se jednomu...
Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Nejkrásnější krajina je přece mořská hladina…
rezidenceonline.cz

Nejkrásnější krajina je přece...

Moře má tisíce podob, nálad i barev. Umí být...
Špagety vařené se zeleninou
tisicereceptu.cz

Špagety vařené se zeleninou

Suroviny 350 g špaget 1 střední cibule a...
0 shares