V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.
Správné ingredience
* Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere.
* Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, muškátový oříšek, kayenský pepř…
* K namáčení použijte chléb či bagetu, kostičky můžete předem lehce orestovat.
* V případě masa pokrájejte na tenčí proužky (ať se lépe propečou) třeba vepřovou kýtu, svíčkovou, kuřecí játra, chorizo, slaninu.
* A jestli milujete sladké, vrhněte se na čokoládu. Do horké čokolády můžete vkládat čerstvé i sušené ovoce, marshmallows…

Klasické sýrové fondue
Několik druhů sýrů roztavíme v troše vody spolu s bílým vínem či kapkou alkoholu. Zahustíme moukou, okořeníme a provaříme. Odstavíme z plotny a nad malým ohněm zahříváme. Ve směsi máčíme pečivo.
Originální Raclette
Na rozdíl od fondue se servíruje na kraj stolu. Kolo sýra se nahřívá a pak odškrabuje. Podává se s brambory, chlebem a zeleninou.
Bagna Cauda
Máslo, olej, česnek a ančovičky se zahřívají v kotlíku a v něm pomocí dřevěných jehel namáčíme zeleninu.
Fondue jako zákusek
Do roztavené čokolády se namáčí ovoce, piškoty, sušenky… Místo čokolády se může použít káva, karamel, puding, vaječná vinná pěna aj.

Zeleninové variace
Zeleninu pokrájíme na kousky. V kotlíku ohřejeme vývar, okořeníme a dáme nad ohřívač. Do síťových naběraček se vkládá zelenina a vaří se v horkém vývaru. Přikusujeme chleba.
Rybí s vývarem
Ohřejeme rybí vývar se zeleninou. Další ryby a zeleninu nakrájíme na sousta, pečivo na kostky. Kusy zeleniny, ryby a mořské plody napichujeme na vidlici a vaříme ve vývaru. Podáváme s rozličnými omáčkami. Zbylý vývar podáváme jako polévku.
Vývary a bujóny
Další možností, jak připravit fondue, je uvařit klasický zeleninový nebo masový bujón, ve kterém si pak každý stolovník vaří kousky masa, ryb nebo zeleniny a poté je namáčí do omáček.
Text: Marie Šrámková