Domů     Éčka přehledně: Vše, co potřebujete vědět
Éčka přehledně: Vše, co potřebujete vědět
17.6.2021

Všichni víme, o co jde: Průmyslově vyráběné potraviny a jídla nestačí jen osolit a okořenit. Přišly by o lákavý vzhled i trvanlivost. Na řadu tedy přicházejí potravinářské přísady.

Nemyslete si, že „éčka“ jsou novodobým vynálezem naší éry – kdepak, potravinářské přísady používali už ve starověku. Cíl byl stejný jako dnes, tedy především co nejdéle prodloužit trvanlivost potravin a zlepšit jejich vzhled a chuť.

Egypťané používali barviva a přísady zlepšující chuť, ve starém Římě si vypomáhali dusičnany a barvivy, ale dovolit si to mohli jen ti zámožní, protože tyto přísady byly poměrně nákladnou záležitostí.

Levné jsou až od minulého století, což umožnilo masový rozvoj potravinářské produkce.

Z laboratoře do kuchyně?

Ne platí to vždy ani převážně, éčka nejsou čistě laboratorního původu. Některé potravinářské přísady jsou látky zcela přírodní jako pektin z jablek nebo agar z řas, které slouží k zahušťování potravin.

Kyselina vinná z ovoce se zase používá jako neškodná přísada k okyselení. Také některá barviva jsou čistě rostlinného původu, získávají se ze semen, ovoce a zeleniny.

Pro další éčka jsou přírodní látky předlohou, podle níž se laboratorně vyrábějí nebo upravují. Jsou to často barviva, zahušťovadla a sladidla, ale i přísady s dalšími účinky.

Až posledním typem jsou látky vytvářené synteticky a pozor, i mezi nimi najdete barviva a sladidla. Proto jen z účinku látky nepoznáte její původ, zda je syntetická nebo přírodní.

Škodí, či neškodí?

Podobně jako u té nejběžnější přísady, kterou je sůl, záleží i u těch ostatních na množství. Proto je to právě dodržování povoleného množství, co u každé přísady hlídají předpisy.

Jejich smyslem je zabránit tomu, abychom při normální spotřebě nezkonzumovali příliš velkou dávku přídatných látek.

Proč se vám přesto stalo, že jste například po snědení průmyslově vyrobeného lahůdkového salátu nebo bonbonů dostali nepříjemnou reakci, kdy vás svědila kůže nebo vám naskákala kopřivka?

Patrně pro individuální zvýšenou citlivost na některou látku, která pak vyvolá reakci organismu. Obvykle to není alergie, ale projev nesnášenlivosti čili intolerance této přísady. Pokud se reakce opakuje, pak na rozdíl od alergie projevy nebývají silnější.

Kromě svědění a kopřivky může reakce při nesnášenlivosti určité potravinářské přísady postihnout i dýchání.

Nejčastější viníci

Reakce se často svádějí na barviva a konzervanty, ale to je příliš zjednodušující pohled. I mezi barvivy se přes jejich obecně špatnou pověst najdou neškodné látky jako přírodní karoteny nebo výtažek z kurkumy. Podobně tomu je i v dalších kategoriích.

Proto neexistuje žádné zjednodušené vodítko, podle čeho poznat, které přídatné látky v potravinách představují určité riziko pro zdraví.

Citliví jedinci by si měli dávat pozor hlavně na látky, které si už vytipovali ze zkušenosti, nebo ty, které jsou obecně v podezření, že mohou vyvolat podráždění organismu.

Doporučujeme: Kompletní seznam éček najdete například na webu www.ferpotravina.cz, kde se dočtete i podrobnosti o každé látce. Je tam i zvláštní seznam nejproblematičtějších potravinářských přísad.

Problematická žlutá barviva

Používají se hlavně do džemů, pudingů a slaných křupavých pochoutek.

E110 (žluťSY) – synteticky vyráběné žlutooranžové barvivo, které může vyvolat kopřivku,zvracení a průjem, potíže s dýcháním a astmatický záchvat.. Ohroženi jsou více lidé, kteří trpí přecitlivělostí na kyselinu acetylsalicilovou (acylpirin).

E104 (chinolinová žluť) – synteticky vyráběné barvivo podezřelé z toho, že může vyvolávat reakce u lidí alergické na acylpirin.

E102 (tartazin) – asi 0,1% populace tuto syntetickou látku nesnáší a reaguje na ni příznaky podobnými senné rýmě, kopřivkou nebo astmatickým záchvatem. U dětí může vyvolat hyperaktivitu.

+

Problematická červená barviva

Nejčastěji vylepšují vzhled masných produktů, cukrovinek, marmelád a omáček.

E120 (košenila, karmín) – intenzivní červeň, jejímž zdrojem je jistý druhy hmyzu. Může vyvolat alergické reakce.

E123 (amarant) – s potravinou stejného názvu nemá nic společného, jde o shodu jmen, tento amarant se vyrábí z kamenouhelného dehtu.

Jako barvivo může rovněž nepříznivě komplikovat život alergikům, ale kromě toho se uvažuje o jeho nepříznivém vlivu na stav ledvin. Může vyvolávat hyperaktivitu u dětí.

E124 (ponceau 4R) – syntetické barvivo z dehtu, může vyvolat astmatický záchvat nebo horečky. Vyhýbat by se mi měli zejména lidé alergičtí na acylpirin. Může zhoršovat hyperaktivitu u dětí.

E127 (erythrosin) – je v podezření, že podporuje rozvoj poruch štítné žlázy a může nepříznivě působit na žaludek, játra i pohlavní orgány .

Kromě toho může vést k hyperaktivitě u dětí, podobně jako červená barviva E122, E124 a E129. Ta současně mohou zhoršovat astmatické potíže a průběh alergických reakcí.

Nezávadná barviva

Často jde o přírodní rostlinná barviva z koření jako kurkuma nebo šafrán, ale také z ovoce a zeleniny.

Patří mezi ně E100 kurkumin, E101 riboflavin, E140 chlorofyly, E150 a E150a karamel, E160a karoteny, E160c paprikový extrakt, E160d lykopen, E161b lutein, E161c kyptoxantin, E162 betanin, E163 anthokyany, E164 šafrán, E166 santálové dřevo.

Problematické konzervanty

E220 (oxid siřičitý) – bývá v sušeném ovoci, marmeládách, džusech i ve výrobcích z brambor. Může vyvolat bolesti žaludku, průjem, nevolnost nebo dechové potíže, dlouhodobá konzumace by mohla vést až k tvorbě žaludečních vředů. Obdobné účinky mohou mít další siřičitany – E221, E222, E22.

E249 (dusitan draselný) a E250 (dusitan sodný) – posilují uzenou chuť potravin a červenou barvu masných výrobků, současně brání produkci botulotoxinu a brání žluknutí.

Jenže tyto vlastnosti bohužel doprovází riziko poklesu krevního tlaku po požití, což je nebezpečné zejména pro děti. Při smažení potravin, které je obsahují, navíc vznikají silně rakovinotvorné látky.

Kromě toho omezují schopnost krve vázat kyslík, což je opět nejvíce nebezpečné pro nejmenší děti.

Nezávadné konzervanty

E234 nisin, E260 kyselina octová, E300 vitamin C

Problémy ještě nekončí

Samozřejmě sporné látky nekončí pouze některými barvivy nebo konzervanty. Neblaze proslulý je také glutamát.

V potravinářství se používá v několika formách, které se skrývají pod označením E602 až E625. Možná vás překvapí, že i glutamát je látka přírodní, kterou si dokonce naše tělo vyrábí a využívá ji pro přenosu nervových vzruchů.

S ochucenými potravinami ale dostáváme nesrovnatelně vyšší dávku, což vyvolá zmatek při přenosu nervových signálů. Ten se pak může projevit bolestí hlavy, poruchami spánku, zvracením, nevolností i náhlým zvýšením krevního tlaku.

Z jiného důvodu mohou být problematická přírodní zahušťovadla. Získávají se z mořských řas (E407 karagen) nebo z rostlinných hlíz (E425 konjaková guma).

Jsou zcela přírodního původu a jinak neškodná, ovšem obě přísady mají tak silnou schopnost vázat na sebe složky jídla, že také omezují vstřebávání živin. Pro častou konzumaci se tedy nehodí u dětí a lidí nemocných.

Velké rozdíly panují ale i v hodnocení umělých sladidel. U aspartamu (E951) hrozí při překročení doporučené denní dávky bolesti hlavy a potíže s pamětí, poruchy vidění, hyperaktivita, schvácenost.

Cyklamáty (E952) se stále zkoumají kvůli podezření, že mohou vyvolávat rakovinu močového měchýře, vrozené vady a mutace. Obdobné podezření se týká i sacharinu (E954).

Naproti tomu xylitol (E967) nebo erythritol (968) se považují za zcela bezpečná sladidla, ovšem s dodatkem, že ani u nich by se neměla překračovat doporučení denní dávka.

Potraviny bez aditiv

Úprava přídatnými látkami má svá zákonná omezení, která určují, do kterých potravin se tyto přísady přidávat nesmějí. Jsou to především všechny nezpracované potraviny včetně přírodních minerálek.

Kromě nich pak

– med

– neochucené mléko a smetana (kromě odtučněné)

– máslo

– neemulgované tuky a oleje

– neochucené kysané mléčné výrobky

– káva

– neochucený čaj

– cukr

– těstoviny, kromě bezlepkových

Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
26.6.2025
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou zodpovědné za nepříjemně zatuchl
6.6.2025
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se špatně rozpouští a na nádobí nechává skvrny, podívejme
2.6.2025
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s jejich pomocí lze nepovedené barvení aspoň trochu zlepšit. Příliš tmavá Místo své obvyklé
27.5.2025
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní domu, a tak jsou pro vás připravené ty
26.5.2025
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. V teplé vodě rozpusťte trochu pevného mýdla - nikoli tekutého - a pak p
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Montblanc znovu ožívá ve světě Wese Andersona
iluxus.cz
Montblanc znovu ožívá ve světě Wese Andersona
Legendární značka luxusních psacích potřeb a doplňků představuje svou novou kampaň Let's Write, v níž navazuje na výjimečnou spolupráci s režisérem Wesem Andersonem. Ten pro Montblanc opět vykreslil p
Když kvete louka, pomáhá klimatu
21stoleti.cz
Když kvete louka, pomáhá klimatu
Rostliny jsou víc než jen zelený porost naší krajiny. Hrají zásadní roli v koloběhu uhlíku, a tím i v ochraně klimatu. Nová studie vedená vědci z Biologického centra AV ČR ukazuje, že druhová pestrost
Jak vládla královna Hollywoodu?
historyplus.cz
Jak vládla královna Hollywoodu?
Její nevinný výraz a plachý pohled ji skvěle pasují do rolí mladičkých dívenek. Mary Pickfordová v nich poblázní doslova celý svět. V době, kdy se na profesi herce hledí ještě skrz prsty, se stane jednou z nejslavnějších žen nejen v USA a vyslouží si titul „královna Hollywoodu“. Herečkou z nouze Je jí sedm let, a
Ztracené osady Rychlebských hor a Králického Sněžníku: Hlas krajiny, která nezapomíná
epochanacestach.cz
Ztracené osady Rychlebských hor a Králického Sněžníku: Hlas krajiny, která nezapomíná
Když stoupáte hustým lesem nad Starým Městem pod Sněžníkem nebo se prodíráte mlhavým ránem Rychlebských hor, krajina tu šeptá. V každém pařezu, v zarostlém sadu, v pokřiveném ovocném stromě, který tu ještě vzdoruje větru, slyšíte ozvěny lidského života, který se ztratil – ale ne docela. Jsou místa, která z map zmizela, ale nikdy nezmizela z
Mřížkový koláč
nejsemsama.cz
Mřížkový koláč
Meruňky můžete nakombinovat i s lesním ovocem. Hodí se k nim i výrazné bylinky, jako je rozmarýn, tymián nebo levandule. Ingredience na 1 kulatou formu: Na těsto: ● 300 g hladké mouky ● 1 vejce ● 1 žloutek ● 150 g másla ● 1 lžička nastrouhané citronové kůry ● 2 lžíce řeckého jogurtu ● 100 g cukru Na dohotovení: ● 800 g meruněk ● 1 skořicový cukr Postup: Do mísy nasypte mouku, cukr a citronovou kůru. Přidejte
Bramborový koláč s jablky
tisicereceptu.cz
Bramborový koláč s jablky
Suroviny 250 g brambor 60 g másla 200 g cukru moučky 2 vejce 250 g polohrubé mouky prášek do pečiva jablka Na drobenku 50 g hrubé mouky 30 g másla 30 g cukru krupice Postup Bram
Fenomén „divokých mužů“ ve středověké mytologii: Byli to přežívající neandrtálci?
epochalnisvet.cz
Fenomén „divokých mužů“ ve středověké mytologii: Byli to přežívající neandrtálci?
Chatrně oblečený venkovan se kradmo ubírá lesem a co chvíli se pozorně rozhlíží. Nedivte se, vydat se v 15. století do lesa pro nějaký ten otop, to byl často i hrdelní zločin. Pak se však stane něco strašného. V lesním přítmí spatří mohutnou postavu s černými rozcuchanými vlasy. Je to snad sám vládce pekla? Ve středověké
Zanevřela Angelina Jolie po rozvodu na muže?
nasehvezdy.cz
Zanevřela Angelina Jolie po rozvodu na muže?
Smutný příběh. Je slavná, a navíc ikona krásy. Přesto herečka Angelina Jolie (51) zůstává opuštěná jako kůl v plotě. Po dramatickém rozvodu s Bradem Pittem (61) v roce 2016, kde nechyběla obvinění z
Viděl někdy někdo Boha? Biblické rozpory ve zjevení Hospodina
epochaplus.cz
Viděl někdy někdo Boha? Biblické rozpory ve zjevení Hospodina
Janovo evangelium jasně tvrdí: „Boha nikdy nikdo neviděl.“ Přesto se ve Starém zákoně objevují pasáže, které tuto premisu zpochybňují, popisujíce osobní setkání s Hospodinem. Jak je možné, že Kniha knih obsahuje tak zjevné rozpory v tak zásadní otázce? Ačkoliv novozákonní Janovo evangelium obsahuje pasáž, kde se doslova říká „Boha nikdy nikdo neviděl,“ (Jan 4:12), některé
Talentovaný Tony Cicoria: Piáno ovládne jako blesk z čistého nebe!
enigmaplus.cz
Talentovaný Tony Cicoria: Piáno ovládne jako blesk z čistého nebe!
Před klavírem sedí zkušený americký hudebník Tony Cicoria (*1952) a vypravuje: „Pamatuji si to, jako by to bylo dnes. V roce 1994 jsem působil jako ortoped v New Yorku. V té době ještě neexistovaly mo
Interiér s ikonami skandinávského designu
rezidenceonline.cz
Interiér s ikonami skandinávského designu
Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet, skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu. Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii. Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností.
Panák se díval v noci oknem do mého bytu
skutecnepribehy.cz
Panák se díval v noci oknem do mého bytu
Okno protějšího domu bylo zavřené celá léta. Jedné noci se to ale změnilo. Moje zvědavost se mi vymstila. Děsivý pohled strnulé figuríny se mi vrací ve snech doteď. Už dlouhá léta žiju v zapadlé části městského centra. Noci zde jsou však klidné, tiché. Ani na své sousedy jsem si nikdy nemohla stěžovat. I když, byla tu jedna věc,