Domů     Éčka přehledně: Vše, co potřebujete vědět
Éčka přehledně: Vše, co potřebujete vědět
17.6.2021

Všichni víme, o co jde: Průmyslově vyráběné potraviny a jídla nestačí jen osolit a okořenit. Přišly by o lákavý vzhled i trvanlivost. Na řadu tedy přicházejí potravinářské přísady.

Nemyslete si, že „éčka“ jsou novodobým vynálezem naší éry – kdepak, potravinářské přísady používali už ve starověku. Cíl byl stejný jako dnes, tedy především co nejdéle prodloužit trvanlivost potravin a zlepšit jejich vzhled a chuť.

Egypťané používali barviva a přísady zlepšující chuť, ve starém Římě si vypomáhali dusičnany a barvivy, ale dovolit si to mohli jen ti zámožní, protože tyto přísady byly poměrně nákladnou záležitostí.

Levné jsou až od minulého století, což umožnilo masový rozvoj potravinářské produkce.

Z laboratoře do kuchyně?

Ne platí to vždy ani převážně, éčka nejsou čistě laboratorního původu. Některé potravinářské přísady jsou látky zcela přírodní jako pektin z jablek nebo agar z řas, které slouží k zahušťování potravin.

Kyselina vinná z ovoce se zase používá jako neškodná přísada k okyselení. Také některá barviva jsou čistě rostlinného původu, získávají se ze semen, ovoce a zeleniny.

Pro další éčka jsou přírodní látky předlohou, podle níž se laboratorně vyrábějí nebo upravují. Jsou to často barviva, zahušťovadla a sladidla, ale i přísady s dalšími účinky.

Až posledním typem jsou látky vytvářené synteticky a pozor, i mezi nimi najdete barviva a sladidla. Proto jen z účinku látky nepoznáte její původ, zda je syntetická nebo přírodní.

Škodí, či neškodí?

Podobně jako u té nejběžnější přísady, kterou je sůl, záleží i u těch ostatních na množství. Proto je to právě dodržování povoleného množství, co u každé přísady hlídají předpisy.

Jejich smyslem je zabránit tomu, abychom při normální spotřebě nezkonzumovali příliš velkou dávku přídatných látek.

Proč se vám přesto stalo, že jste například po snědení průmyslově vyrobeného lahůdkového salátu nebo bonbonů dostali nepříjemnou reakci, kdy vás svědila kůže nebo vám naskákala kopřivka?

Patrně pro individuální zvýšenou citlivost na některou látku, která pak vyvolá reakci organismu. Obvykle to není alergie, ale projev nesnášenlivosti čili intolerance této přísady. Pokud se reakce opakuje, pak na rozdíl od alergie projevy nebývají silnější.

Kromě svědění a kopřivky může reakce při nesnášenlivosti určité potravinářské přísady postihnout i dýchání.

Nejčastější viníci

Reakce se často svádějí na barviva a konzervanty, ale to je příliš zjednodušující pohled. I mezi barvivy se přes jejich obecně špatnou pověst najdou neškodné látky jako přírodní karoteny nebo výtažek z kurkumy. Podobně tomu je i v dalších kategoriích.

Proto neexistuje žádné zjednodušené vodítko, podle čeho poznat, které přídatné látky v potravinách představují určité riziko pro zdraví.

Citliví jedinci by si měli dávat pozor hlavně na látky, které si už vytipovali ze zkušenosti, nebo ty, které jsou obecně v podezření, že mohou vyvolat podráždění organismu.

Doporučujeme: Kompletní seznam éček najdete například na webu www.ferpotravina.cz, kde se dočtete i podrobnosti o každé látce. Je tam i zvláštní seznam nejproblematičtějších potravinářských přísad.

Problematická žlutá barviva

Používají se hlavně do džemů, pudingů a slaných křupavých pochoutek.

E110 (žluťSY) – synteticky vyráběné žlutooranžové barvivo, které může vyvolat kopřivku,zvracení a průjem, potíže s dýcháním a astmatický záchvat.. Ohroženi jsou více lidé, kteří trpí přecitlivělostí na kyselinu acetylsalicilovou (acylpirin).

E104 (chinolinová žluť) – synteticky vyráběné barvivo podezřelé z toho, že může vyvolávat reakce u lidí alergické na acylpirin.

E102 (tartazin) – asi 0,1% populace tuto syntetickou látku nesnáší a reaguje na ni příznaky podobnými senné rýmě, kopřivkou nebo astmatickým záchvatem. U dětí může vyvolat hyperaktivitu.

+

Problematická červená barviva

Nejčastěji vylepšují vzhled masných produktů, cukrovinek, marmelád a omáček.

E120 (košenila, karmín) – intenzivní červeň, jejímž zdrojem je jistý druhy hmyzu. Může vyvolat alergické reakce.

E123 (amarant) – s potravinou stejného názvu nemá nic společného, jde o shodu jmen, tento amarant se vyrábí z kamenouhelného dehtu.

Jako barvivo může rovněž nepříznivě komplikovat život alergikům, ale kromě toho se uvažuje o jeho nepříznivém vlivu na stav ledvin. Může vyvolávat hyperaktivitu u dětí.

E124 (ponceau 4R) – syntetické barvivo z dehtu, může vyvolat astmatický záchvat nebo horečky. Vyhýbat by se mi měli zejména lidé alergičtí na acylpirin. Může zhoršovat hyperaktivitu u dětí.

E127 (erythrosin) – je v podezření, že podporuje rozvoj poruch štítné žlázy a může nepříznivě působit na žaludek, játra i pohlavní orgány .

Kromě toho může vést k hyperaktivitě u dětí, podobně jako červená barviva E122, E124 a E129. Ta současně mohou zhoršovat astmatické potíže a průběh alergických reakcí.

Nezávadná barviva

Často jde o přírodní rostlinná barviva z koření jako kurkuma nebo šafrán, ale také z ovoce a zeleniny.

Patří mezi ně E100 kurkumin, E101 riboflavin, E140 chlorofyly, E150 a E150a karamel, E160a karoteny, E160c paprikový extrakt, E160d lykopen, E161b lutein, E161c kyptoxantin, E162 betanin, E163 anthokyany, E164 šafrán, E166 santálové dřevo.

Problematické konzervanty

E220 (oxid siřičitý) – bývá v sušeném ovoci, marmeládách, džusech i ve výrobcích z brambor. Může vyvolat bolesti žaludku, průjem, nevolnost nebo dechové potíže, dlouhodobá konzumace by mohla vést až k tvorbě žaludečních vředů. Obdobné účinky mohou mít další siřičitany – E221, E222, E22.

E249 (dusitan draselný) a E250 (dusitan sodný) – posilují uzenou chuť potravin a červenou barvu masných výrobků, současně brání produkci botulotoxinu a brání žluknutí.

Jenže tyto vlastnosti bohužel doprovází riziko poklesu krevního tlaku po požití, což je nebezpečné zejména pro děti. Při smažení potravin, které je obsahují, navíc vznikají silně rakovinotvorné látky.

Kromě toho omezují schopnost krve vázat kyslík, což je opět nejvíce nebezpečné pro nejmenší děti.

Nezávadné konzervanty

E234 nisin, E260 kyselina octová, E300 vitamin C

Problémy ještě nekončí

Samozřejmě sporné látky nekončí pouze některými barvivy nebo konzervanty. Neblaze proslulý je také glutamát.

V potravinářství se používá v několika formách, které se skrývají pod označením E602 až E625. Možná vás překvapí, že i glutamát je látka přírodní, kterou si dokonce naše tělo vyrábí a využívá ji pro přenosu nervových vzruchů.

S ochucenými potravinami ale dostáváme nesrovnatelně vyšší dávku, což vyvolá zmatek při přenosu nervových signálů. Ten se pak může projevit bolestí hlavy, poruchami spánku, zvracením, nevolností i náhlým zvýšením krevního tlaku.

Z jiného důvodu mohou být problematická přírodní zahušťovadla. Získávají se z mořských řas (E407 karagen) nebo z rostlinných hlíz (E425 konjaková guma).

Jsou zcela přírodního původu a jinak neškodná, ovšem obě přísady mají tak silnou schopnost vázat na sebe složky jídla, že také omezují vstřebávání živin. Pro častou konzumaci se tedy nehodí u dětí a lidí nemocných.

Velké rozdíly panují ale i v hodnocení umělých sladidel. U aspartamu (E951) hrozí při překročení doporučené denní dávky bolesti hlavy a potíže s pamětí, poruchy vidění, hyperaktivita, schvácenost.

Cyklamáty (E952) se stále zkoumají kvůli podezření, že mohou vyvolávat rakovinu močového měchýře, vrozené vady a mutace. Obdobné podezření se týká i sacharinu (E954).

Naproti tomu xylitol (E967) nebo erythritol (968) se považují za zcela bezpečná sladidla, ovšem s dodatkem, že ani u nich by se neměla překračovat doporučení denní dávka.

Potraviny bez aditiv

Úprava přídatnými látkami má svá zákonná omezení, která určují, do kterých potravin se tyto přísady přidávat nesmějí. Jsou to především všechny nezpracované potraviny včetně přírodních minerálek.

Kromě nich pak

– med

– neochucené mléko a smetana (kromě odtučněné)

– máslo

– neemulgované tuky a oleje

– neochucené kysané mléčné výrobky

– káva

– neochucený čaj

– cukr

– těstoviny, kromě bezlepkových

Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
6.2.2025
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte tak, že vám buší srdce, je vám nevolno, máte podrážděná střeva a potíte se a už
3.2.2025
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si „šlehačku“ ve spreji. To většinou nebývá ani smetana
27.1.2025
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se v ní nemnoží bakterie, roztoči a
15.1.2025
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak příčinou může být právě nevhodná poloha při spánku. Není to banalit
9.1.2025
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. K tomu nepotřebujete spoustu líčid
reklama
Šikovné tipy
Pečicí papír má mnoho talentů
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jurkovičova křížová cesta: Nesmrtelná památka velkého umělce
epochanacestach.cz
Jurkovičova křížová cesta: Nesmrtelná památka velkého umělce
Jméno architekta Dušana Jurkoviče bylo vždy nejen zárukou kvality, ale také symbolem umělecké originality, vycházející z lidových tradic. To vše umělec dokázal i na jednom z nejposvátnějších míst na našem území. Mariánské poutní místo v Hostýnských vrších má tradici už od dob středověku. Hora Hostýn má dva vrcholy a na jižním, o něco nižším, byl v polovině 18. století
Umělá inteligence pomáhá odborníkům přečíst antické svitky spálené na uhel při výbuchu Vesuvu
21stoleti.cz
Umělá inteligence pomáhá odborníkům přečíst antické svitky spálené na uhel při výbuchu Vesuvu
Stovky svitků shořely v knihovně římského domu v Herkulaneu, městě na západním pobřeží Itálie, které lehlo spolu s Pompejemi popelem při erupci Vesuvu v roce 79. Tři z nich jsou uloženy v Bodleyově kn
6 zločinů v režii Lucemburků: Intriky, vydírání, zrady, & masakry nevinných
historyplus.cz
6 zločinů v režii Lucemburků: Intriky, vydírání, zrady, & masakry nevinných
Ani ne rok vydržel dostát svým slibům Jan Lucemburský. Poté, co se stal českým králem, vydal roku 1311 tzv. inaugurační diplomy, v nichž se mimo jiné zaručil, že zemské úřady bude obsazovat výhradně Čechy. O rok později už je všechno jinak. Že nedodržel svůj slib? V porovnání s tím, co později napáchají jeho dědicové, jen
Koloniální dědictví ve „Velkém jablku“
rezidenceonline.cz
Koloniální dědictví ve „Velkém jablku“
Ikonický domov někdejší americké televizní legendy, zaujímající téměř tisícovku čtverečních metrů obytného prostoru, představuje vyváženou kombinaci historického kontextu s nadčasovou elegancí a moderním komfortem. Sídlo bylo v majetku Johnnyho Carsona, známého jako „Král noční show“, který v letech 1962–1992 vedl NBC’s The Tonight Show. Ve své době byl jednou z nejoblíbenějších televizních osobností ve Spojených
Žádný krasavec, ale jen můj
skutecnepribehy.cz
Žádný krasavec, ale jen můj
Je hezká a chytrá. Ale taky dost namyšlená. Myslí si, že jí musí patřit všechno, nač si ukáže. Tentokrát se ale zmýlila. Já se s ní dělit nehodlám! Udělala si ze mě svoji důvěrnici. Pořád se mi s něčím svěřuje a vylévá si srdce. Je to tím, že všichni ostatní zaměstnanci se jí trochu bojí.
Hlívový guláš
tisicereceptu.cz
Hlívový guláš
Dokonalý vegetariánský, ale i veganský pokrm, který i lehce připomene chuť masa. Suroviny na 1 porci 125 g hlívy ústřičné pepř 1 krajíc (50 g) žitného chleba 1 str. česneku špetka soli 1 ml
Tajemná spisovatelka Pearl Curranová: Diktoval jí romány duch?
epochalnisvet.cz
Tajemná spisovatelka Pearl Curranová: Diktoval jí romány duch?
Před zamyšlenou Pearl Curranovou leží právě dopsaný román Telka. Obsahově ani stylisticky není nijak zvlášť výjimečný. Pozornost si přesto zaslouží. Ačkoli ho Curranová napíše, ona sama tvrdí, že není jeho autorkou. Jak to? Slova jí měl nadiktovat duch. Komu měl patřit a jak s ním mladá Američanka navázala spojení?   Na stole leží deska,
Zimní depresi pošlete k šípku!
nejsemsama.cz
Zimní depresi pošlete k šípku!
Dlouhé období s minimem slunečního svitu dokáže na naši psychiku působit neblaze. Jak si pomoci k lepší náladě? Nejhorší už máme za sebou – dny se od Nového roku zase postupně prodlužují, ale čeká nás ještě ošemetný únor. Ač je nejkratším měsícem v roce, leckomu se může zdát k nepřežití. Co vám pomůže udržet pozitivní myšlení? Hýbejte se
Za co vyfasuje slavný pěvec Grossi domácí vězení?
epochaplus.cz
Za co vyfasuje slavný pěvec Grossi domácí vězení?
Píše se 29. května 1697 a slavný barokní zpěvák Giovanni Francesco Grossi (1653–1697) usedá do kočáru. Za sebou nechává romantické uličky italské Bologne, města vyhlášeného svou vzdělaností. Míří 60kilometrovou štrekou vstříc neméně malebné Ferraře. V proslavené Duomo di San Giorgio, tedy Katedrále svatého Jiří, si ale nikdy nezazpívá. Ba co hůř, do Ferrary ani nedorazí.
Hvězdou J Balvin spojil své jméno se značkou G-Shock
iluxus.cz
Hvězdou J Balvin spojil své jméno se značkou G-Shock
„Styl hodinek G-Shock, který je odolný a odvážný, vždy rezonoval s mou životní cestou,“ nechal se slyšet J Balvin během odhalení nové speciální edice hodinek G-Shock, které navrhl. „Chtěl jsem vytvoři
Astronauti mají společnost: Co létá kolem Měsíce?
enigmaplus.cz
Astronauti mají společnost: Co létá kolem Měsíce?
„Co to bylo? Co to ksakru bylo? To je vše, co chci vědět!" křičí rozrušený americký astronaut Edwin „Buzz“ Aldrin (*1930). Je 21. července 1969 a první muži ze Země se procházejí po povrchu Měsíce. Př
Těhotenské nevolnosti Branišové?
nasehvezdy.cz
Těhotenské nevolnosti Branišové?
Moderátorka nováckého pořadu Život ve hvězdách se s Jaromírem Jágrem (52) možná už brzy dostane na metu, které žádná jiná partnerka hokejové legendy nedosáhla. Proslýchá se, že Dominika Branišová