Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší.
Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“.
Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své zapomnětlivosti.
Prý prostě nechal na ještě teplé plotně hrnec mléka s cukrem a to se ještě hodiny pomalu prohřívalo… Podle jiných legend ho vytvořila roztržitá služtička nebo trpělivé řádové sestry.
Modernější verze vycházejí z dlouhého zahřívání plechovky s kondenzovaným mlékem, které tak zkaramelizuje. A to je vlastně celý recept.
Domácí kondenzované mléko
Tím můžete začít. Domácí kondenzované mléko se hodí nejen na dulce de leche, ale samozřejmě do kávy, čaje, na sladké dezerty a do krémů.
Potřebujete: 2 l čerstvého mléka + 250 g cukru
Vznikne: 600 g kondenzovaného mléka
Jak na to? Potřebujete dobrý hrnec, v němž se mléko nebude připalovat a neuteče z něj. Mléko s cukrem přiveďte k varu a stále míchejte. Teplotu příliš nesnižujte a za stálého míchání vařte dál, až se odpaří na 600 ml.
Mělo by to trvat asi 15 minut. Poté slijte do sklenice a uzavřete. Mléko je řidčí než kupované kondenzované, ale po vychladnutí ještě zhoustne. Uložené v lednici vydrží řadu týdnů.
Dulce de leche
Místo uložení ovšem můžete pokračovat přípravu dulce de leche. V tom případě slijte mléko do skleniček od marmelád a uzavřete víčkem. Vložte do tlakového hrnce, kde budou asi 3 cm až 4 cm vody a vařte tentokrát při nižší teplotě asi 45 minut. Postup je stejný i s kupovaným kondenzovaným mlékem.
A co nesníte hned…
… z toho můžete připravit mnoho dobrot. Krém se hodí na zmrzlinové poháry, můžete jím plnit domácí pralinky nebo z něj připravit krém pro dorty.
Alfajores
To jsou typické španělské a latinskoamerické sušenky, které se plní právě dulce de leche a pak obalují v mletém kokosu.
Na těsto potřebujete: 150 g hladké mouky * 150 g škrobu * 200 g másla * 1 vejce * ½ lžičky jedlé sody nebo 1 prášek do pečiva * 50 g cukru
Ze surovin vypracujte těsto a nechte odpočinou asi půl hodiny v lednici. Pak vykrajujte sušenky a dejte péct na několik minut, než zezlátnou.
Rychlý dort
Korpus připravte ze sušenkového těsta: Rozdrťte cca 400 g máslových sušenek a promíchejte se 125 g rozpuštěného másla. Vtlačte do dortové formy a nechte ztuhnout v lednici.
Na krém nejprve ušlehejte 200 g smetany (nejlépe o 40% tučnosti) na tuhou šlehačku. Pak rozmíchejte 500 g krémového sýra do hladka s 70 g moučkového cukru a opatrně přidejte šlehačku.
Do části krému pak vmíchejte dulce de leche podle chuti a rozetřete na dno korpusu. Na krém položte plátky banánu nebo jiného ovoce a překryjte zbylým krémem.