Jsou malé, červené, sladké, šťavnaté, velmi oblíbené a nejsou to jahody… Samozřejmě že je řeč o třešních. O ovoci, které si čerstvé můžete vychutnat pouze 2 měsíce v roce.
Kdo má zahradu a na ní alespoň jeden třešňový strom, má vyhráno. Protože ta úplně nejchutnější třešeň je právě čerstvě utržená ze stromu. Jen pozor, u jedné zcela určitě nezůstanete, ale pokud jich sníte hodně, následkem může být břichobol.
I když „svůj“ strom nemáte, nic se neděje. Čerstvé třešně seženete na trhu i v obchodě. Nebo vám je nabídne nějaký známý, soused, který je má na chatě, příbuzný, kolega v práci… Protože když začnou plodit, jako kdyby se s nimi pytel roztrhl.
Je jich vždy nadbytek. Přijímejte tyto šťavnaté plody v jakémkoli množství, jsou totiž obrovským pokladem pro vaši kuchyni i pro vaše zdraví.
Sladké, ale dietní
Jen nakrátko se zastavíme u zdravotních benefitů třešní a pak se hned pustíme do kulinářského čarování. Vedle vitaminů B, A, C a E obsahují třešně minerální látky, především draslík, hořčík, zinek, vápník, jód, železo a fosfor.
Svou červenou barvu získaly díky antokanům, látkám, které chrání naše cévy a srdce. Pokud máte nadváhu, hned si tyhle malé nenápadné sladké kuličky zařaďte do svého jídelníčku. Dokážou na sebe vázat toxiny, které se pak lépe vylučují z těla.
Navíc snižují vstřebávání tuků. Samy o sobě obsahují 0 procent tuků, zato hodně vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné, a jsou tvořeny z 80–90 procent vodou. Tak bychom mohli pokračovat dál… Ale pojďme už s nimi raději do kuchyně.
Neprávem opomíjené
Když je řeč o třešních, je třeba zmínit i jejich příbuzné – višně. Jejich navinulá, kyselá chuť jim otevírá cestu k zavařování. Vánoční linecké pečivo mnoho hospodyněk slepuje jedině višňovým džemem. Skvělé jsou i ve sladkých dezertech.
Přednost jim dejte i při výrobě šťávy nebo likéru. A naprosto famózní jsou v kombinaci s čokoládou. „Opilé“ višně v čokoládě si koneckonců můžete připravit i doma.
Opilé višně v čokoládě
Odpeckované višně naskládejte do sklenice, prosypte je cukrem a zalijte rumem. Musí být zcela ponořené. Láhev pořádně uzavřete a nechte asi 6 týdnů v chladu a temnu. Občas protřepejte. Tak jste získali základ.
Teď už jen stačí rozpustit kvalitní vysokoprocentní čokoládu, nalít ji do formiček na pralinky dříve, než ztuhne, přidat do každé pralinky 1 naloženou višni a je hotovo.
Šťáva, džem, likér
Když si třešně nebo višně přinesete domů a nebudete je hned zpracovávat, neoplachujte je a určitě jim ponechte stonky. Tak si je můžete v lednici uchovat až 7 dnů (višně jen pět).
Pamatujte však, že podléhají rychlé zkáze, a proto je nenechte zahálet moc dlouho.
* Když to nepůjde jinak, odpeckujte je, zbavte stonků a zamrazte. Naskládejte si je na tác po jedné, nechte zmrazit a teprve potom je sesypte do mrazicího sáčku nebo uzavíratelného boxu.
* Na višňový džem potřebujete na 1,5 kg odpeckovaných višní, 2 vanilkové lusky a balíček želírovacího cukru. Vše vložte do hrnce (lusky rozřízněte a vyjměte pouze vnitřek) a za stálého míchání přiveďte k varu. Povařte alespoň 5 minut.
Poté vyjměte lusky a džem plňte do připravených sklenic, které uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte na víčkách vystydnout.
* Z čerstvých plodů si připravte šťávu. Odpeckované třešně propláchněte, vložte do hrnce, rozmačkejte, přidejte k nim na 1 kg ovoce asi 1-2 lžičky kyseliny citronové a nechte asi 24 hodin odležet, až plody pustí šťávu.
Poté je propasírujte do čisté nádoby, přidejte na 1 litr šťávy asi 1,5 kg cukru krystalu a zahřejte asi na 60 °C. Počkejte, až se cukr rozpustí (za občasného promíchání), pak slijte do lahví. Uschovávejte v ledničce. Šťáva je určena k rychlé spotřebě.
* Domácí cherry likér je delikatesou. Připravte si 1 kg odpeckovaných višní, láhev vodky, podle chuti asi 300-400 g cukru a třílitrovou nádobu se širokým hrdlem a uzavíratelným víčkem.
Omyté višně skládejte do sklenice a každou vrstvu zasypte 3–4cm vrstvou cukru. Horní vrstvu by měl tvořit cukr. Naplněnou nádobu zalijte vodkou až po okraj a pořádně ji utěsněte víkem. Uložte ji na tmavém místě s pokojovou teplotou.
Jednou za 2–3 dny nádobu protřepejte. Nechte takto odpočívat 60 dnů. Hotový likér přeceďte do lahví a plody přendejte do sklenic a dále zužitkujte.
Sladké pečení
Ať máte čerstvé ovoce, kompotované, naložené v alkoholu nebo zmrazené, můžete ho využít na sladké pečení. Bublaninu není třeba připomínat, patří k nejoblíbenějším dezertům.
Možná ale neznáte jiný fantastický moučník – někdy nazývaný Třešňová plástev (to proto, že se opravdu po rozkrojení podobá medovým plástvím), jindy se mu říká Třešňová pyramida (protože si ho můžete připravit ve tvaru pyramidy). Je to neskutečná dobrota a co víc, je jednoduchý a potřebujete jen pár surovin.
Třešňová pyramida
Na těsto si připravte:
400 g hladké mouky a po 190 g změklého másla, hnědého cukru a zakysané smetany * žloutek na potření těsta a mouku na vál
Na krém:
500 g zakysané smetany * 90 g cukru moučky * 1 vanilinový cukr (10 g)
K tomu budete potřebovat:
Asi 750 g odpeckovaných třešní nebo višní (mohou být i kompotované, ale pak musí být odkapané) a 1 tabulku hořké čokolády
Postup:
1) V robotu zpracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout v chladničce. Pak ho rozdělte na 15 stejných dílů, které rozválejte na obdélníky o rozměrech 21 x 7 cm.
2) Na každý obdélník vyskládejte do řady třešně/višně a pak těsto srolujte do válečku (ovoce zůstane uvnitř). Válečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a každý potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným žloutkem.
3) Pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut při 180 °C. Nechte pořádně vychladnout.
4) Mezitím si připravte krém – smíchejte zakysanou smetanu s oběma cukry do hladké hmoty.
5) Na tác naskládejte 5 upečených ruliček, naneste na ně vrstvu krému. Na to dejte 4 další ruličky a naneste další vrstvu krému. Následují tři, dvě a nakonec 1 rulička, vždy mezi řadami dejte krém. Vznikla vám pyramida, kterou celou pokryjte zbytkem krému.
6) Nakonec povrch moučníku bohatě posypte nastrouhanou čokoládou. Před podáváním nechte pořádně vychladit, nejlépe přes noc.
Clafoutis
Tento letní dezert je typický pro francouzskou kuchyni a je zajímavou variantou naší bublaniny. Připravujte ho z tmavých odrůd třešní. Ty se naskládají do nízké dortové formy nebo do zapékací mísy, pokapou třešňovicí a zalijí palačinkovým těstem.
Dbejte, aby bylo těsto řídké, jinak bude chutnat jako bublanina. Pečte 30–45 minut při teplotě okolo 180 °C. Uvnitř musí těsto zůstat vláčné. Hotový clafoutis se podává teplý a pocukrovaný, můžete ho dozdobit i šlehačkou.
Tip Paní domu: Do těsta přidejte vanilkový cukr a moučník pečte zprudka, aby zkaramelizoval. Získá ještě lepší chuť.
Nepečené dobroty
Třešňová panna cota
Tento úžasný letní dezert si prostě zamilujete.
Připravte si:
1 ½ lžičky mleté želatiny * 2 vanilkové lusky * 2 šálky smetany ke šlehání * 1 ¼ šálku řeckého jogurtu * ½ šálku cukru * 2 šálky čerstvých odpeckovaných třešní * podle zralosti třešní 1/8 – 1/4 šálku cukru * proužek citronové kůry z bio citronu * 1 lžíci citronové šťávy *
1) Do misky vložte želatinu a zalijte ji 2 lžícemi vody. Nechte asi 15 minut, až želatina změkne.
2) Mezitím v míse ušlehejte 1 šálek smetany ke šlehání s jogurtem.
3) Na sporák dejte do kastrůlku 1 šálek smetany ke šlehání, cukr a vnitřek 1 a ½ vanilkových lusků. Za stálého míchání nechte cukr rozpustit. Pak odstraňte z plotny.
4) Přidejte k ještě teplé směsi želatinu a nechte ji za stálého míchání rozpustit. Pak vše nalijte do mísy se smetanou a jogurtem.
5) Směs rozdělte do skleniček a nechte vychladnout, nejlépe přes noc.
6) Třešně dejte do kastrůlku, přidejte zbylou polovinu vanilkového lusku (jen vnitřek), cukr podle potřeby, citronovou kůru i šťávu a přiveďte k varu. Můžete přidat podle potřeby kapku vody. Vařte za občasného míchání, dokud směs nezhoustne (asi 15 minut). Citronovou kůru vyjměte a směs nechte vychladnout.
7) Těsně před servírováním přidejte třešňovou hmotu do sklenice ke smetanové hmotě. Můžete dozdobit snítkou máty a podávejte vychlazené.
S masem…
Steaky s čerstvou višňovou omáčkou
Toto letní jídlo vás ohromí. Tajemství receptu spočívá v mase. Steaky by neměly být příliš tenké (krájejte je vysoké „na dva prsty“) a před samotnou úpravou je nechte asi půl hodiny odležet při pokojové teplotě.
Připravte si:
Na 2 steaky: 2 lžičky soli * 1 lžičku černého pepře * 1 lžíci oleje * 2 lžíce másla * 2 stroužky česneku * 4 snítky čerstvého rozmarýnu
Na višňovou omáčku: 1 lžíce másla * 1 šalotku * 2 lžičky čerstvého tymiánu * 2 šálky čerstvých višní * ½ šálku suchého červeného vína * 3 lžíce balzamikového octa * 1 lžíci medu * 1 lžíci dijonské hořčice * sůl a pepř na dochucení
1) Steaky osolte a opepřete po obou stranách, pak je vložte na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem. Opékejte je asi 3 minuty z každé strany, až se na obou stranách vytvoří tmavě hnědá krusta.
Snižte teplotu a přidejte na pánev máslo, prolisovaný česnek a tymián. Ještě chvíli je opékejte a přitom podlévejte lžící maso máslovým výpekem. Poté vyjměte z pánve a odložte na talíř.
2) Připravte si višňovou omáčku. Použijte stejnou pánev, neomývejte ji, pouze vyjměte snítky tymiánu. Přidejte máslo a šalotku nakrájenou nadrobno a vařte, až začne šalotka měknout. Přidejte nasekaný tymián a višně a za stálého míchání vařte ještě asi 5 minut.
3) Když začnou višně měknout a pustí šťávu, přilijte k nim víno, balzamikový ocet a med a přidejte hořčici. Důkladně míchejte, abyste uvolnili zapečenou krustu ze dna pánve, která zbyla od přípravy masa. Takto vařte asi 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
4) Servírujte maso přelité omáčkou s višněmi, jako příloha se hodí brambory nebo čerstvý chléb.
Tip Paní domu: Na steaky použijte kvalitní hovězí z vysokého roštěnce, tzv. rib eye steak. Díky tomu, že je maso prorostlé tukem, bude výsledný steak šťavnatý a velmi chutný.
Foto: Shutterstock