Domů     Dozrál čas na třešně a višně
Dozrál čas na třešně a višně
10.7.2023

Jsou malé, červené, sladké, šťavnaté, velmi oblíbené a nejsou to jahody… Samozřejmě že je řeč o třešních. O ovoci, které si čerstvé můžete vychutnat pouze 2 měsíce v roce.

Kdo má zahradu a na ní alespoň jeden třešňový strom, má vyhráno. Protože ta úplně nejchutnější třešeň je právě čerstvě utržená ze stromu. Jen pozor, u jedné zcela určitě nezůstanete, ale pokud jich sníte hodně, následkem může být břichobol.

I když „svůj“ strom nemáte, nic se neděje. Čerstvé třešně seženete na trhu i v obchodě. Nebo vám je nabídne nějaký známý, soused, který je má na chatě, příbuzný, kolega v práci… Protože když začnou plodit, jako kdyby se s nimi pytel roztrhl.

Je jich vždy nadbytek. Přijímejte tyto šťavnaté plody v jakémkoli množství, jsou totiž obrovským pokladem pro vaši kuchyni i pro vaše zdraví.

Sladké, ale dietní

Jen nakrátko se zastavíme u zdravotních benefitů třešní a pak se hned pustíme do kulinářského čarování. Vedle vitaminů B, A, C a E obsahují třešně minerální látky, především draslík, hořčík, zinek, vápník, jód, železo a fosfor.

Svou červenou barvu získaly díky antokanům, látkám, které chrání naše cévy a srdce. Pokud máte nadváhu, hned si tyhle malé nenápadné sladké kuličky zařaďte do svého jídelníčku. Dokážou na sebe vázat toxiny, které se pak lépe vylučují z těla.

Navíc snižují vstřebávání tuků. Samy o sobě obsahují 0 procent tuků, zato hodně vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné, a jsou tvořeny z 80–90 procent vodou. Tak bychom mohli pokračovat dál… Ale pojďme už s nimi raději do kuchyně.

Neprávem opomíjené

Když je řeč o třešních, je třeba zmínit i jejich příbuzné – višně. Jejich navinulá, kyselá chuť jim otevírá cestu k zavařování. Vánoční linecké pečivo mnoho hospodyněk slepuje jedině višňovým džemem. Skvělé jsou i ve sladkých dezertech.

Přednost jim dejte i při výrobě šťávy nebo likéru. A naprosto famózní jsou v kombinaci s čokoládou. „Opilé“ višně v čokoládě si koneckonců můžete připravit i doma.

Opilé višně v čokoládě

Odpeckované višně naskládejte do sklenice, prosypte je cukrem a zalijte rumem. Musí být zcela ponořené. Láhev pořádně uzavřete a nechte asi 6 týdnů v chladu a temnu. Občas protřepejte. Tak jste získali základ.

Teď už jen stačí rozpustit kvalitní vysokoprocentní čokoládu, nalít ji do formiček na pralinky dříve, než ztuhne, přidat do každé pralinky 1 naloženou višni a je hotovo.

Šťáva, džem, likér

Když si třešně nebo višně přinesete domů a nebudete je hned zpracovávat, neoplachujte je a určitě jim ponechte stonky. Tak si je můžete v lednici uchovat až 7 dnů (višně jen pět).

Pamatujte však, že podléhají rychlé zkáze, a proto je nenechte zahálet moc dlouho.

* Když to nepůjde jinak, odpeckujte je, zbavte stonků a zamrazte. Naskládejte si je na tác po jedné, nechte zmrazit a teprve potom je sesypte do mrazicího sáčku nebo uzavíratelného boxu.

* Na višňový džem potřebujete na 1,5 kg odpeckovaných višní, 2 vanilkové lusky a balíček želírovacího cukru. Vše vložte do hrnce (lusky rozřízněte a vyjměte pouze vnitřek) a za stálého míchání přiveďte k varu. Povařte alespoň 5 minut.

Poté vyjměte lusky a džem plňte do připravených sklenic, které uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte na víčkách vystydnout.

* Z čerstvých plodů si připravte šťávu. Odpeckované třešně propláchněte, vložte do hrnce, rozmačkejte, přidejte k nim na 1 kg ovoce asi 1-2 lžičky kyseliny citronové a nechte asi 24 hodin odležet, až plody pustí šťávu.

Poté je propasírujte do čisté nádoby, přidejte na 1 litr šťávy asi 1,5 kg cukru krystalu a zahřejte asi na 60 °C. Počkejte, až se cukr rozpustí (za občasného promíchání), pak slijte do lahví. Uschovávejte v ledničce. Šťáva je určena k rychlé spotřebě.

* Domácí cherry likér je delikatesou. Připravte si 1 kg odpeckovaných višní, láhev vodky, podle chuti asi 300-400 g cukru a třílitrovou nádobu se širokým hrdlem a uzavíratelným víčkem.

Omyté višně skládejte do sklenice a každou vrstvu zasypte 3–4cm vrstvou cukru. Horní vrstvu by měl tvořit cukr. Naplněnou nádobu zalijte vodkou až po okraj a pořádně ji utěsněte víkem. Uložte ji na tmavém místě s pokojovou teplotou.

Jednou za 2–3 dny nádobu protřepejte. Nechte takto odpočívat 60 dnů. Hotový likér přeceďte do lahví a plody přendejte do sklenic a dále zužitkujte.

Sladké pečení

Ať máte čerstvé ovoce, kompotované, naložené v alkoholu nebo zmrazené, můžete ho využít na sladké pečení. Bublaninu není třeba připomínat, patří k nejoblíbenějším dezertům.

Možná ale neznáte jiný fantastický moučník – někdy nazývaný Třešňová plástev (to proto, že se opravdu po rozkrojení podobá medovým plástvím), jindy se mu říká Třešňová pyramida (protože si ho můžete připravit ve tvaru pyramidy). Je to neskutečná dobrota a co víc, je jednoduchý a potřebujete jen pár surovin.

Třešňová pyramida

Na těsto si připravte:

400 g hladké mouky a po 190 g změklého másla, hnědého cukru a zakysané smetany * žloutek na potření těsta a mouku na vál

Na krém:

500 g zakysané smetany * 90 g cukru moučky * 1 vanilinový cukr (10 g)

K tomu budete potřebovat:

Asi 750 g odpeckovaných třešní nebo višní (mohou být i kompotované, ale pak musí být odkapané) a 1 tabulku hořké čokolády

Postup:

1) V robotu zpracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout v chladničce. Pak ho rozdělte na 15 stejných dílů, které rozválejte na obdélníky o rozměrech 21 x 7 cm.

2) Na každý obdélník vyskládejte do řady třešně/višně a pak těsto srolujte do válečku (ovoce zůstane uvnitř). Válečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a každý potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným žloutkem.

3) Pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut při 180 °C. Nechte pořádně vychladnout.

4) Mezitím si připravte krém – smíchejte zakysanou smetanu s oběma cukry do hladké hmoty.

5) Na tác naskládejte 5 upečených ruliček, naneste na ně vrstvu krému. Na to dejte 4 další ruličky a naneste další vrstvu krému. Následují tři, dvě a nakonec 1 rulička, vždy mezi řadami dejte krém. Vznikla vám pyramida, kterou celou pokryjte zbytkem krému.

6) Nakonec povrch moučníku bohatě posypte nastrouhanou čokoládou. Před podáváním nechte pořádně vychladit, nejlépe přes noc.

Tip Paní domu: Můžete použít i listové těsto, na posyp přidat k čokoládě pražené plátky mandlí a moučník vrstvit do formy na srnčí hřbet.
Tip Paní domu: Můžete použít i listové těsto, na posyp přidat k čokoládě pražené plátky mandlí a moučník vrstvit do formy na srnčí hřbet.

Clafoutis

Tento letní dezert je typický pro francouzskou kuchyni a je zajímavou variantou naší bublaniny. Připravujte ho z tmavých odrůd třešní. Ty se naskládají do nízké dortové formy nebo do zapékací mísy, pokapou třešňovicí a zalijí palačinkovým těstem.

Dbejte, aby bylo těsto řídké, jinak bude chutnat jako bublanina. Pečte 30–45 minut při teplotě okolo 180 °C. Uvnitř musí těsto zůstat vláčné. Hotový clafoutis se podává teplý a pocukrovaný, můžete ho dozdobit i šlehačkou.

Tip Paní domu: Do těsta přidejte vanilkový cukr a moučník pečte zprudka, aby zkaramelizoval. Získá ještě lepší chuť.

Třešňovo-višňový závin se tomu klasickému jablečnému hodně podobá, však také recept můžete použít stejný. Chuťově je ale ten třešňovo-višňový výraznější. A nezapomeňte, že i do něj patří poctivá dávka ořechů.
Třešňovo-višňový závin se tomu klasickému jablečnému hodně podobá, však také recept můžete použít stejný. Chuťově je ale ten třešňovo-višňový výraznější. A nezapomeňte, že i do něj patří poctivá dávka ořechů.

Nepečené dobroty

Třešňová panna cota

Tento úžasný letní dezert si prostě zamilujete.

Připravte si:

1 ½ lžičky mleté želatiny * 2 vanilkové lusky * 2 šálky smetany ke šlehání * 1 ¼ šálku řeckého jogurtu * ½ šálku cukru * 2 šálky čerstvých odpeckovaných třešní * podle zralosti třešní 1/8 – 1/4 šálku cukru * proužek citronové kůry z bio citronu * 1 lžíci citronové šťávy *

1) Do misky vložte želatinu a zalijte ji 2 lžícemi vody. Nechte asi 15 minut, až želatina změkne.

2) Mezitím v míse ušlehejte 1 šálek smetany ke šlehání s jogurtem.

3) Na sporák dejte do kastrůlku 1 šálek smetany ke šlehání, cukr a vnitřek 1 a ½ vanilkových lusků. Za stálého míchání nechte cukr rozpustit. Pak odstraňte z plotny.

4) Přidejte k ještě teplé směsi želatinu a nechte ji za stálého míchání rozpustit. Pak vše nalijte do mísy se smetanou a jogurtem.

5) Směs rozdělte do skleniček a nechte vychladnout, nejlépe přes noc.

6) Třešně dejte do kastrůlku, přidejte zbylou polovinu vanilkového lusku (jen vnitřek), cukr podle potřeby, citronovou kůru i šťávu a přiveďte k varu. Můžete přidat podle potřeby kapku vody. Vařte za občasného míchání, dokud směs nezhoustne (asi 15 minut). Citronovou kůru vyjměte a směs nechte vychladnout.

7) Těsně před servírováním přidejte třešňovou hmotu do sklenice ke smetanové hmotě. Můžete dozdobit snítkou máty a podávejte vychlazené.

S masem…

Steaky s čerstvou višňovou omáčkou

Toto letní jídlo vás ohromí. Tajemství receptu spočívá v mase. Steaky by neměly být příliš tenké (krájejte je vysoké „na dva prsty“) a před samotnou úpravou je nechte asi půl hodiny odležet při pokojové teplotě.

Připravte si:

Na 2 steaky: 2 lžičky soli * 1 lžičku černého pepře * 1 lžíci oleje * 2 lžíce másla * 2 stroužky česneku * 4 snítky čerstvého rozmarýnu

Na višňovou omáčku: 1 lžíce másla * 1 šalotku * 2 lžičky čerstvého tymiánu * 2 šálky čerstvých višní * ½ šálku suchého červeného vína * 3 lžíce balzamikového octa * 1 lžíci medu * 1 lžíci dijonské hořčice * sůl a pepř na dochucení

1) Steaky osolte a opepřete po obou stranách, pak je vložte na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem. Opékejte je asi 3 minuty z každé strany, až se na obou stranách vytvoří tmavě hnědá krusta.

Snižte teplotu a přidejte na pánev máslo, prolisovaný česnek a tymián. Ještě chvíli je opékejte a přitom podlévejte lžící maso máslovým výpekem. Poté vyjměte z pánve a odložte na talíř.

2) Připravte si višňovou omáčku. Použijte stejnou pánev, neomývejte ji, pouze vyjměte snítky tymiánu. Přidejte máslo a šalotku nakrájenou nadrobno a vařte, až začne šalotka měknout. Přidejte nasekaný tymián a višně a za stálého míchání vařte ještě asi 5 minut.

3) Když začnou višně měknout a pustí šťávu, přilijte k nim víno, balzamikový ocet a med a přidejte hořčici. Důkladně míchejte, abyste uvolnili zapečenou krustu ze dna pánve, která zbyla od přípravy masa. Takto vařte asi 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

4) Servírujte maso přelité omáčkou s višněmi, jako příloha se hodí brambory nebo čerstvý chléb.

Tip Paní domu: Na steaky použijte kvalitní hovězí z vysokého roštěnce, tzv. rib eye steak. Díky tomu, že je maso prorostlé tukem, bude výsledný steak šťavnatý a velmi chutný.

Foto: Shutterstock

Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
enigmaplus.cz
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
Po staletí jsou na mnoha místech planety nacházeny podivné kostry a nástroje, které údajně dokládají existenci lidem podobné rasy velkého vzrůstu, která vládla světu dávno před nástupem člověka. Bohuž
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
epochaplus.cz
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
Od chytrých pomůcek pro rodiče přes kuchyňské vychytávky až po designové doplňky – tyto produkty kombinují technologii, praktičnost a styl. Chytrá ponožka pro děti, strojek na těstoviny, USB rozbočovač, potápěčské hodinky a zarážka na dveře zpříjemní každodenní život. Chytrá ponožka hlídá životní funkce děťátka, i když rodiče spí Chytrá ponožka Owlet Smart Sock je chůvičkou
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
epochanacestach.cz
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
Nejvyšší věž na Moravě, největší moravský zvon a rozlehlý historický areál, který se může směle rovnat i Pražskému hradu. Přemyslovský hrad v Olomouci je výjimečný v mnoha ohledech a pokoušet se ho prohlédnout za jediný den je prostě marná snaha. Návrší, které dnes známe pod jménem Václavské, považovali za ideální k budování sídla už obyvatelé za pravěkých časů.
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
historyplus.cz
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
„Kupředu!“ zvolá římský velitel a s četou vojáků se rozeběhne tunelem směrem k nepříteli. Za sebou mají sotva pár metrů, když vtom je přes nos praští ostrý zápach. Křečovitě lapají po vzduchu, padají na kolena a v mučivých bolestech umírají. Římská pevnost toho dne padne. Co stálo za úspěchem perské armády?   Píše se rok
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
nasehvezdy.cz
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
Když začal Jaromír Jágr (53) randit se svou o třiadvacet let mladší partnerkou Dominikou Branišovou (30), bylo jim oběma o pět let míň. Nyní, tři roky po padesátce, musí ale legendární hokejista,
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
21stoleti.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev
Jak se mám nadechnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se mám nadechnout?
Byly jsme jen dvě. Já a moje dcera Klára. Bez jejího otce, bez velké rodiny, bez zázemí. Ale měly jsme sebe. A teď už ji nemám. Nám to stačilo. Byla moje radost, moje světlo, moje všechno. Když jsem večer zavírala oči, děkovala jsem, že ji mám. A ráno jsem vstávala s myšlenkou na ni. Smála se s hlavou zakloněnou,
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
iluxus.cz
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
V roce 2024, kdy byla kolekce uvedena na trh, Montblanc představil nový způsob, jak vyjádřit různé aspekty svého bohatého dědictví, naplněného kreativitou a řemeslnou zručností. Montblanc Collection z
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
epochalnisvet.cz
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
Představte si budoucnost, ve které domy rostou stejně jako houby po dešti. Zní to jako sci-fi? Možná. Ale v České republice už takový dům existuje.   Experimentální projekt SAMOROST přinesl skutečnou revoluci v udržitelném bydlení. Poprvé v historii nechali vyrůst dům, jehož klíčovým materiálem je mykokompozit – stavební prvek vytvořený z podhoubí. Inovativní přístup otevírá
Nádherný svět Sicis
rezidenceonline.cz
Nádherný svět Sicis
Věhlasná značka, která se původně proslavila především luxusními mozaikovými obklady, dnes nabízí vybavení pro celý interiér. Co její návrháři a řemeslníci dovedou, představila ve svém kompletně zrekonstruovaném showroomu v srdci Paříže. Koncept „Casa Sicis“, který se vedle Londýna a Milána nedávno zabydlel také ve francouzské metropoli, v ulici 41 Rue François Premier poblíž Champs Elysées,
Sladký toust
nejsemsama.cz
Sladký toust
Na takových sladkých toustech si pochutnáte ve Francii. Můžete je podávat s různými druhy ovoce a s kopečkem mascarpone. Ingredience na 4 porce: 8 plátků toustového chleba máslo na smažení 3 vejce 100 ml mléka 1 lžíce cukru 1 lžička mleté skořice 1 miska borůvek 1 malý kelímek zakysané smetany 2 lžíce medu Postup: V misce prošlehejte vejce s mlékem, cukrem a skořicí. Do směsi namáčejte tousty