Sušené ovoce a domácí křížaly

Sušené ovoce je pochoutka. To už věděli naši předkové, kteří si tento způsob konzervace oblíbili.

Pokud i vám křížaly chutnají, možná byste si je mohli letos udělat. Domácí sušení se navíc vyplatí, protože kupované jsou opravdu dost drahé. Navíc, i když vypadá často docela atraktivně, může být plné chemikálií.

Co sušit?

Ideální je, když máte ovoce z vlastní zahrádky. Usušit můžete prakticky jakékoli. Důležité je si uvědomit, že čím více vody ovoce obsahuje a čím větší kousky sušíte, tím bude sušení probíhat déle. Nejčastěji se doma suší jablka, hrušky, meruňky, švestky, ale k chuti přijdou i hrozny a drobné plody, jako třeba arónie.

Chutné je i tropické ovoce, jenže to už musíte koupit, takže tolik neušetříte.

Citrusové plody se většinou suší v plátcích, ale neslouží k jídlu, používají se jako dekorace.

Pár pravidel

  • Sušte jen čerstvé a vyzrálé plody.

  • Musí být nepoškozené, bez plísně a nesmí být nahnilé.

  • Dobře je umyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky, ne silnější než 5 mm.

  • Peckoviny rozkrojte na poloviny a vyjměte pecku. Buďte při práci pozorní. Jedna zatoulaná pecka může ve vašich ústech způsobit pohromu.

  • Sušte jen v jediné vrstvě.

Náš tip: Některé plody, jako třeba třešně, přijdou při odpeckování o mnoho šťávy. Můžete je začít sušit vcelku až do chvíle, kdy při rozpůlení již nevytéká šťáva, ale jsou stále ještě měkké a uvnitř mokré. Pecky pak odstraňte až v této fázi a následně dosušte.

Jak na to?

Na sítích – ve slunných dnech můžete sušit na slunci, pokud je vlhko, sušte u kamen nebo topení. Doba záleží na druhu ovoce a teplotě.

V troubě – ideální je horkovzdušná s větrákem. V plynové můžete sušit taky, ale musíte ji nechat pootevřenou, aby mohla unikat vlhkost. Ovoce nakrájejte na tenké plátky a naskládejte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Sušit začněte na 20 °C. Jakmile budou kousky polosuché, teplotu můžete zvýšit na 30 °C. Postupně můžete zvyšovat až na 60 °C.

Tuto teplotu byste neměli překročit, aby se uchovaly vitaminy.

Sušení dokončete opět na nízké teplotě.

V sušičce – jednotlivé typy se liší kapacitou i možností nastavení přesné teploty a délky sušení. Nejpokročilejší modely obsahují termostat s plynule regulovatelnou teplotou a samy se ve správný čas vypnou. Ovoce prostě naskládáte do přihrádek a sušička se postará.

Správně usušené ovoce poznáme, když je rozpůlíme a zmáčkneme – je vláčné a ohebné a na řezu by se neměly vyskytnout vlhké kapičky.

Ovocné placky jsou hit

Zkuste je také. Není to nic těžkého a hodí se nejen na mlsání dětem, ale nakrájenými můžeme ozdobit různé saláty nebo moučníky. A jak na to?

Rozmixujte na hladké pyré jakékoli ovoce. Můžete je ještě dochutit třeba vanilkou či skořicí, ale i třeba pepřem nebo chilli. Placky nemusí být z jednoho druhu, klidně zkuste rybíz s jablkem nebo s brusinkami. Pyré by mělo být tak husté, aby je mixér zvládl. Můžete přidat trochu vody.

Rozmixované pyré nalijte v tenké rovnoměrné vrstvě cca 3–4 mm na silikonové podložky, které jsou součástí sušičky, nebo použijte pečicí papír. Sušením se ztenčí přibližně na polovinu. Doba sušení závisí na množství vody v pyré a také na síle vrstvy.

Počítejte s deseti hodinami, a pokud ještě kůže nebude dostatečně suchá, aby šla sloupnout, přidejte další čas.

Placku můžete sušit i v troubě. Jen nezapomeňte pekáč vyložit papírem na pečení. Rozmixované ovoce rozetřete stěrkou po celé ploše pekáče a sušte v troubě při teplotě 80 °C, dvířka nechte pootevřená, aby měla kudy odcházet vlhkost.

Kam s ním?

Sušené plody ukládejte do dobře uzavíratelných sklenic. Uchová se v nich aroma a sklo ochrání ovoce před plísněmi, prachem a hmyzem. Určitě nepoužívejte látkové sáčky, i když třeba vypadají hezky. Na sušené ovoce, stejně jako na bylinky a houby, jsou nevhodné.

Foto: PX FUEL

Štítky: , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Chrám tajemné Hatšepsut
epochaplus.cz

Chrám tajemné Hatšepsut

Naproti Karnaku, na západním břehu řeky Nil, v...
Proč mění svůj životní postoj od základů?
nasehvezdy.cz

Proč mění svůj životní postoj...

Farářka MARTINA VIKTORIE...
Některé nástrahy internetu neznají ani rodiče
21stoleti.cz

Některé nástrahy internetu...

Vánoce se blíží a dopisy Ježíškovi plní...
Tajemství  ponorky Dakar trvalo třicet let. Otazníky ale zůstávají…
enigmaplus.cz

Tajemství ponorky Dakar trvalo...

V šedesátých letech minulého století zakoupilo...
Medová vína HONEY’S naladí do vánoční atmosféry
iluxus.cz

Medová vína HONEY’S naladí do...

Dlouhé zimní večery či adventní čas si většina z nás zpříjemňuje...
Brokolicový krém s krutony
tisicereceptu.cz

Brokolicový krém s krutony

Jemný brokolicový krém s brambory a...
Proč je pořád sama?
nasehvezdy.cz

Proč je pořád sama?

Oblíbená herečka Anička...
Troja Když jsou láska a sláva silnější než smrt
epochanacestach.cz

Troja Když jsou láska a sláva...

Nedobytné opevnění...
Konečně rozvedená, konečně šťastná!
skutecnepribehy.cz

Konečně rozvedená, konečně...

Trvalo mi to, než jsem se...
Chyby v Jurském parku: Byl Tyrannosaurus Rex barevný zabiják?
epochaplus.cz

Chyby v Jurském parku: Byl...

Tyrannosaurus rex bezesporu patřil k...
Klíč k apokalypse: Existuje červené tlačítko?
epochalnisvet.cz

Klíč k apokalypse: Existuje...

Dramatická hudba hraje na plné pecky. Diváci v...
Konferenční a odkládací stolky
rezidenceonline.cz

Konferenční a odkládací stolky

Dnes jsou pro naše potřeby...
0 shares