reklama

Sušené ovoce a domácí křížaly

Sušené ovoce je pochoutka. To už věděli naši předkové, kteří si tento způsob konzervace oblíbili.

Pokud i vám křížaly chutnají, možná byste si je mohli letos udělat. Domácí sušení se navíc vyplatí, protože kupované jsou opravdu dost drahé. Navíc, i když vypadá často docela atraktivně, může být plné chemikálií.

Co sušit?

Ideální je, když máte ovoce z vlastní zahrádky. Usušit můžete prakticky jakékoli. Důležité je si uvědomit, že čím více vody ovoce obsahuje a čím větší kousky sušíte, tím bude sušení probíhat déle. Nejčastěji se doma suší jablka, hrušky, meruňky, švestky, ale k chuti přijdou i hrozny a drobné plody, jako třeba arónie.

Chutné je i tropické ovoce, jenže to už musíte koupit, takže tolik neušetříte.

Citrusové plody se většinou suší v plátcích, ale neslouží k jídlu, používají se jako dekorace.

Pár pravidel

  • Sušte jen čerstvé a vyzrálé plody.

  • Musí být nepoškozené, bez plísně a nesmí být nahnilé.

  • Dobře je umyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky, ne silnější než 5 mm.

  • Peckoviny rozkrojte na poloviny a vyjměte pecku. Buďte při práci pozorní. Jedna zatoulaná pecka může ve vašich ústech způsobit pohromu.

  • Sušte jen v jediné vrstvě.

Náš tip: Některé plody, jako třeba třešně, přijdou při odpeckování o mnoho šťávy. Můžete je začít sušit vcelku až do chvíle, kdy při rozpůlení již nevytéká šťáva, ale jsou stále ještě měkké a uvnitř mokré. Pecky pak odstraňte až v této fázi a následně dosušte.

Jak na to?

Na sítích – ve slunných dnech můžete sušit na slunci, pokud je vlhko, sušte u kamen nebo topení. Doba záleží na druhu ovoce a teplotě.

V troubě – ideální je horkovzdušná s větrákem. V plynové můžete sušit taky, ale musíte ji nechat pootevřenou, aby mohla unikat vlhkost. Ovoce nakrájejte na tenké plátky a naskládejte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Sušit začněte na 20 °C. Jakmile budou kousky polosuché, teplotu můžete zvýšit na 30 °C. Postupně můžete zvyšovat až na 60 °C.

Tuto teplotu byste neměli překročit, aby se uchovaly vitaminy.

Sušení dokončete opět na nízké teplotě.

V sušičce – jednotlivé typy se liší kapacitou i možností nastavení přesné teploty a délky sušení. Nejpokročilejší modely obsahují termostat s plynule regulovatelnou teplotou a samy se ve správný čas vypnou. Ovoce prostě naskládáte do přihrádek a sušička se postará.

Správně usušené ovoce poznáme, když je rozpůlíme a zmáčkneme – je vláčné a ohebné a na řezu by se neměly vyskytnout vlhké kapičky.

Ovocné placky jsou hit

Zkuste je také. Není to nic těžkého a hodí se nejen na mlsání dětem, ale nakrájenými můžeme ozdobit různé saláty nebo moučníky. A jak na to?

Rozmixujte na hladké pyré jakékoli ovoce. Můžete je ještě dochutit třeba vanilkou či skořicí, ale i třeba pepřem nebo chilli. Placky nemusí být z jednoho druhu, klidně zkuste rybíz s jablkem nebo s brusinkami. Pyré by mělo být tak husté, aby je mixér zvládl. Můžete přidat trochu vody.

Rozmixované pyré nalijte v tenké rovnoměrné vrstvě cca 3–4 mm na silikonové podložky, které jsou součástí sušičky, nebo použijte pečicí papír. Sušením se ztenčí přibližně na polovinu. Doba sušení závisí na množství vody v pyré a také na síle vrstvy.

Počítejte s deseti hodinami, a pokud ještě kůže nebude dostatečně suchá, aby šla sloupnout, přidejte další čas.

Placku můžete sušit i v troubě. Jen nezapomeňte pekáč vyložit papírem na pečení. Rozmixované ovoce rozetřete stěrkou po celé ploše pekáče a sušte v troubě při teplotě 80 °C, dvířka nechte pootevřená, aby měla kudy odcházet vlhkost.

Kam s ním?

Sušené plody ukládejte do dobře uzavíratelných sklenic. Uchová se v nich aroma a sklo ochrání ovoce před plísněmi, prachem a hmyzem. Určitě nepoužívejte látkové sáčky, i když třeba vypadají hezky. Na sušené ovoce, stejně jako na bylinky a houby, jsou nevhodné.

Foto: PX FUEL

Štítky: , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sto let v láhvi: sběratelská edice Metaxa AEN Three Generations
iluxus.cz

Sto let v láhvi:...

House of Metaxa oznamuje uvedení...
Thanatobolie, slovo jako ze záhrobní říkačky
enigmaplus.cz

Thanatobolie, slovo jako ze...

Už jste někdy někoho „poslali k čertu“? Pokud...
Osmdesát let od bitvy, která obrátila válku v Pacifiku
epochaplus.cz

Osmdesát let od bitvy, která...

Když 7. prosince 1941 japonské císařské...
Dokáže magický nápoj yagona probouzet mrtvé?
epochalnisvet.cz

Dokáže magický nápoj yagona...

Z malého hřbitova, který tone ve tmě, je slyšet čísi...
Melanom vzniká i z nenápadných znamének
epochaplus.cz

Melanom vzniká i z...

Kožní znaménka má mnoho z nás, ať už jsou přítomna od...
Utajil rozchod s manželkou!
nasehvezdy.cz

Utajil rozchod s manželkou!

Do svého soukromí nechává...
U australského pobřeží byla objevena největší rostlina na světě
21stoleti.cz

U australského pobřeží byla...

Západní pobřeží Austrálie přichystalo...
Všestranní pomocníci v domácnosti
rezidenceonline.cz

Všestranní pomocníci v...

Nabídka vysavačů pro domácí užití je velmi...
Partner ji nechce za ženu?
nasehvezdy.cz

Partner ji nechce za ženu?

Herečka Kristýna Leichtová...
Objevte Hoch-Tirol trail: Přes dvě země vysoko v horách, z Jižního Tyrolska do Rakouska
epochanacestach.cz

Objevte Hoch-Tirol trail: Přes...

Pěší trek nebo výprava...
Vozík nám vrátil sílu žít
skutecnepribehy.cz

Vozík nám vrátil sílu žít

Nikam jsme nechodili...
Šlehačkové řezy s malinami
tisicereceptu.cz

Šlehačkové řezy s malinami

Letní moučník s malinami,...
0 shares