Domů     Sušené ovoce a domácí křížaly
Sušené ovoce a domácí křížaly
2.11.2021

Sušené ovoce je pochoutka. To už věděli naši předkové, kteří si tento způsob konzervace oblíbili.

Pokud i vám křížaly chutnají, možná byste si je mohli letos udělat. Domácí sušení se navíc vyplatí, protože kupované jsou opravdu dost drahé. Navíc, i když vypadá často docela atraktivně, může být plné chemikálií.

Co sušit?

Ideální je, když máte ovoce z vlastní zahrádky. Usušit můžete prakticky jakékoli. Důležité je si uvědomit, že čím více vody ovoce obsahuje a čím větší kousky sušíte, tím bude sušení probíhat déle.

Nejčastěji se doma suší jablka, hrušky, meruňky, švestky, ale k chuti přijdou i hrozny a drobné plody, jako třeba arónie. Chutné je i tropické ovoce, jenže to už musíte koupit, takže tolik neušetříte.

Citrusové plody se většinou suší v plátcích, ale neslouží k jídlu, používají se jako dekorace.

Pár pravidel

Sušte jen čerstvé a vyzrálé plody.

Musí být nepoškozené, bez plísně a nesmí být nahnilé.

Dobře je umyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky, ne silnější než 5 mm.

Peckoviny rozkrojte na poloviny a vyjměte pecku. Buďte při práci pozorní. Jedna zatoulaná pecka může ve vašich ústech způsobit pohromu.

Sušte jen v jediné vrstvě.

Náš tip: Některé plody, jako třeba třešně, přijdou při odpeckování o mnoho šťávy. Můžete je začít sušit vcelku až do chvíle, kdy při rozpůlení již nevytéká šťáva, ale jsou stále ještě měkké a uvnitř mokré. Pecky pak odstraňte až v této fázi a následně dosušte.

Jak na to?

Na sítích – ve slunných dnech můžete sušit na slunci, pokud je vlhko, sušte u kamen nebo topení. Doba záleží na druhu ovoce a teplotě.

V troubě – ideální je horkovzdušná s větrákem. V plynové můžete sušit taky, ale musíte ji nechat pootevřenou, aby mohla unikat vlhkost. Ovoce nakrájejte na tenké plátky a naskládejte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.

Sušit začněte na 20 °C. Jakmile budou kousky polosuché, teplotu můžete zvýšit na 30 °C. Postupně můžete zvyšovat až na 60 °C. Tuto teplotu byste neměli překročit, aby se uchovaly vitaminy. Sušení dokončete opět na nízké teplotě.

V sušičce – jednotlivé typy se liší kapacitou i možností nastavení přesné teploty a délky sušení. Nejpokročilejší modely obsahují termostat s plynule regulovatelnou teplotou a samy se ve správný čas vypnou.

Ovoce prostě naskládáte do přihrádek a sušička se postará. Správně usušené ovoce poznáme, když je rozpůlíme a zmáčkneme – je vláčné a ohebné a na řezu by se neměly vyskytnout vlhké kapičky.

Ovocné placky jsou hit

Zkuste je také. Není to nic těžkého a hodí se nejen na mlsání dětem, ale nakrájenými můžeme ozdobit různé saláty nebo moučníky. A jak na to?

Rozmixujte na hladké pyré jakékoli ovoce. Můžete je ještě dochutit třeba vanilkou či skořicí, ale i třeba pepřem nebo chilli. Placky nemusí být z jednoho druhu, klidně zkuste rybíz s jablkem nebo s brusinkami. Pyré by mělo být tak husté, aby je mixér zvládl. Můžete přidat trochu vody.

Rozmixované pyré nalijte v tenké rovnoměrné vrstvě cca 3–4 mm na silikonové podložky, které jsou součástí sušičky, nebo použijte pečicí papír. Sušením se ztenčí přibližně na polovinu. Doba sušení závisí na množství vody v pyré a také na síle vrstvy.

Počítejte s deseti hodinami, a pokud ještě kůže nebude dostatečně suchá, aby šla sloupnout, přidejte další čas.

Placku můžete sušit i v troubě. Jen nezapomeňte pekáč vyložit papírem na pečení. Rozmixované ovoce rozetřete stěrkou po celé ploše pekáče a sušte v troubě při teplotě 80 °C, dvířka nechte pootevřená, aby měla kudy odcházet vlhkost.

Kam s ním?

Sušené plody ukládejte do dobře uzavíratelných sklenic. Uchová se v nich aroma a sklo ochrání ovoce před plísněmi, prachem a hmyzem. Určitě nepoužívejte látkové sáčky, i když třeba vypadají hezky. Na sušené ovoce, stejně jako na bylinky a houby, jsou nevhodné.

Foto: PX FUEL

Předchozí článek
Další článek
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Další aukce Dorotheum nabídne zajímavé hodinky a doplňky
iluxus.cz
Další aukce Dorotheum nabídne zajímavé hodinky a doplňky
Milovníci mechanických hodinek a investičního potenciálu by si měli poznačit datum 26. června 2025. Právě tehdy proběhne ve vídeňském Paláci Dorotheum další aukce hodinek a doplňků, kterou pořádá jede
Týral Karel Havlíček Borovský své přátele?
historyplus.cz
Týral Karel Havlíček Borovský své přátele?
„Proč jsi přestal psát?“ ptá se vyčítavě mladý Havlíček přítele Jirgla. „Bolí mě ruka,“ zasténá dotázaný a promne si namožené zápěstí. Nato Havlíček pouze obrátí oči v sloup. Snad aspoň druhý kamarád dělá, co má nakázáno. Havlíček ví, že s lajdačením by to daleko nedotáhli, a chce z nich přece vychovat řádné vlastence.   Legenda
Dokonalá proměna belgického statku
rezidenceonline.cz
Dokonalá proměna belgického statku
Bydlení pro úspěšného mladého podnikatele v zemědělství má punc komfortu a domácké pohody. Příjemná atmosféra vyzařuje především z vysoce kvalitních přírodních materiálů, použitých k realizaci. Vášnivě zaujatá ukrajinská návrhářka Mila Podiablonska si poměrně rycpodlahovéhle vybudovala pevnou pozici nejen na domácím, ale také na mezinárodním trhu. Patří k designérům, jež bohatí klienti vyhledávají kvůli jejich neochvějnému
Zvířecí říše a kulturní odkaz: Pozoruhodné příběhy z biologie, literatury a hudby
epochaplus.cz
Zvířecí říše a kulturní odkaz: Pozoruhodné příběhy z biologie, literatury a hudby
Ponořte se do fascinujícího světa, kde se setkávají neuvěřitelné zvyklosti živočichů, hluboké lidské příběhy vryté do umění a oslavy hudebních velikánů. Od prastarých tajemství páření termitů, které odhalila věda, přes jedinečnou možnost pozorovat hyeny v Zoo Dvůr Králové, až po dojímavé poesiomaty v Brně a připomínku českých hudebních géniů. Tento článek vás provede rozmanitostí života
Polytechnické vzdělávání: Cesta k praktickým dovednostem i soft skills
epochalnisvet.cz
Polytechnické vzdělávání: Cesta k praktickým dovednostem i soft skills
Polytechnické vzdělávání propojuje technické, praktické i tvořivé dovednosti. V dnešní době je důležité porozumět moderním technologiím, jelikož jsou stále běžnější součástí každodenního života. Komplexní řešení nabízí výuka robotiky. Začátek v útlém věku Robotika pro děti může být relativně jednoduchá – zaujme, zabaví a naučí přitom cenné dovednosti. Spojuje hru a učení, děti jsou aktivní, musí zapojit logické
Kouřová hora Boreč: Místo, kde prý kněžna Libuše rozmlouvala s bohy!
enigmaplus.cz
Kouřová hora Boreč: Místo, kde prý kněžna Libuše rozmlouvala s bohy!
V létě je to nenápadný vrch nedaleko Lovosic, v zimě je zde však možno pozorovat zajímavý geologický jev, který se zasloužil o to, že se vrchu Boreč říká „kouřová hora“. Podle legendy zaujal i myticko
Duchové Kunžvartu
epochanacestach.cz
Duchové Kunžvartu
Na samém pomezí Českého království, na východním úbočí šumavské hory Strážný, stála od 14. století mohutná pevnost zvaná Kunžvart. V současnosti zbývá z hradu, který patří mezi nejtajemnější místa v oblasti, prakticky jen torzo čtyřhranné věže. Už výstup ke zřícenině (výlet začnete v nedalekém městysi Strážný) je jako z pohádky – cesta se vine lesem lemovaným mechem porostlými balvany, kapradím
Muzikant nebyl podle představ mých rodičů
skutecnepribehy.cz
Muzikant nebyl podle představ mých rodičů
Babička plakala, máma byla zoufalá a táta si otevřel lahev, když jsem je seznámila s Romanem. Byl to výstředně oblečený hudebník. Měla jsem potíže s rodiči, kteří stále nějak nemohli uvěřit, že mému nápadníkovi buší pod drsnou skořápkou srdce hodného a laskavého člověka. Babička z něj málem dostala šok. Předtím mi pořád říkali: „Holka nešťastná, tak už si rychle najdi
Opečený sendvič s křupavou slaninou
tisicereceptu.cz
Opečený sendvič s křupavou slaninou
Slanina vás posílí na každé túře. Nejlépe chutná s čerstvým opečeným chlebem nebo bílým toustovým chlebem. Suroviny 20 dkg anglické slaniny 2 velká rajčata hrst čerstvé rukoly 1 lžíce másla
Tisíce let ve společné posteli: Jak si štěnice zamilovala člověka a nikdy ho neopustila
21stoleti.cz
Tisíce let ve společné posteli: Jak si štěnice zamilovala člověka a nikdy ho neopustila
Je to vztah starý čtvrt milionu let. A přestože je jednostranný, je stále pevný. Štěnice domácí (Cimex lectularius), drobný parazit, který leckomu po nocích pije krev, je s lidmi už tak dlouho, že se
Manželství Benešové a Matonohy už funguje jenom na papíře?
nasehvezdy.cz
Manželství Benešové a Matonohy už funguje jenom na papíře?
Krásná blondýnka ze seriálu ZOO Nové začátky a její manžel, herec Tomáš Matonoha (54), mají podle některých lidí už v podstatě oddělené domácnosti. Nějakou dobu se spekulovalo o jejich rozvodu, zl
Grilovaná zelenina
nejsemsama.cz
Grilovaná zelenina
Grilovat můžete podle libosti téměř jakoukoli zeleninu: kukuřici, lilek, cuketu, zelený chřest… Potřebujete: ✿ 1 lilek ✿ 1 cuketu ✿ 1 červenou papriku ✿ 1 žlutou papriku ✿ 1 oranžovou papriku ✿ 1 mrkev ✿ 1 červenou cibuli ✿ olivový olej ✿ lžičku citronové šťávy ✿ středomořské koření ✿ čerstvé bylinky 1. Lilek nakrájejte na