Nerostou? Nevadí, při procházce po lese se dají nasbírat suroviny i na jiné delikatesy než jen na smaženici.
Stromové víno „Ochránce“
Chutí připomíná řecké víno retsina, do něhož se přidává borová pryskyřice. Stromové víno se hodí k sýrovým a zeleninovým jídlům a díky obsahu tříslovin také jako aperitiv nebo digestiv. Oživuje při únavě.
Budete potřebovat
– menší mísu mladých, ale už vzrostlých výhonků smrku, sbíraných mezi červnem a zářím
– 3 l bílého vína
Postup
– Výhonky nastříhejte nůžkami na kousky dlouhé asi 1 cm a ve velké láhvi je přelijte vínem. Za občasného promíchání nechte louhovat 2 až 3 měsíce.
– Poté sceďte do menších lahví. Servírujte smíchané s bílým vínem v poměru 1:1 nebo 1:2.
Tip: Něco ostřejšího?
Nastříhané smrkové výhonky se dají naložit také do slivovice a nechat asi měsíc louhovat. Pro lahodnější chuť se doporučuje přidat kousek citronu bez kůry a po přecezení přisladit medem podle chuti.
Pokud chcete vysloveně likérovou chuť, pak do louhování přidejte špetku sušeného kořene puškvorce a pár kuliček jalovce.
Modřínový ocet
Díky své aromatičnosti se dobře hodí do zálivek pro listové saláty, na čekanku, saláty z mrkve nebo celeru.
Budete potřebovat
– menší mísu mladých výhonků modřínu, sbíraných mezi červnem a zářím
– 2 l bílého vinného octa
– 2 špetky soli
Postup
– Výhonky modřínu nakrájejte.
– Vinný ocet osolte, přidejte výhonky a povařte asi 5 minut.
– Po vychladnutí slijte do uzavíratelné lahve a za občasného promíchání nechte louhovat 2 až 3 měsíce. Poté přeceďte a uložte v lednici.
Plněné taštičky
Našli jste jen pár hub a na smaženici to nestačí? Pokud máte v lednici listové těsto, můžete rychle připravit lahodné plněné taštičky.
Postup
– Pokrájené houby poduste na másle, osolte a opepřete. Podlijte smetanou a nechte asi 10 minut dusit. Podle potřeby přidejte trochu vody.
– Zahustěte moukou, sundejte ze sporáku a nechte směs prochladnout.
– Připravenou houbovou směsí plňte čtverce nakrájené z vyváleného listového těsta. Pak přeložte na trojúhelníčky, spojte okraje, pomažte rozkvedlaným vejcem a dejte péct.
Tip: Náplň je lahodná i v této základní verzi, ale lze ji rozmanitě zpestřit. Dá se přidat nastrouhaná niva, prolisovaný česnek, čerstvé bylinky nebo například slanina.
Doporučujeme: Tyto a mnohé další recepty s ingrediencemi z volné přírody najdete v publikaci Les a louka na talíř, autorka Gisula Tscharner, vydala Grada, více na www.grada.cz.
Ukázku redakčně upravila Lenka Korandová, foto: Shutterstock