Domů     Dnes budou těstoviny
Dnes budou těstoviny
17.9.2024

Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí.

Penne a la vodka

(4 porce)

1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 plechovka krájených rajčat, 5 lžic vodky, 150 ml vody z těstovin, 150 ml smetany ke šlehání, parmezán, sůl, pepř

1) Dejte ohřát osolenou vodu na těstoviny, a když začne vařit, nasypte do ní penne a uvařte je na skus. Poté je slijte přes cedník (trochu vody z těstovin dejte stranou). Aby se penne neslepily zamíchejte do ještě horkých trochu olivového oleje.

2) Během vaření těstovin si připravte omáčku. Ve větším hrnci na oleji orestujte nasekanou cibuli, po pár minutách přidejte na plátky nasekaný česnek. Společně restujte asi minutu a pak přidejte chilli vločky a rajský protlak.

3) Po chvilce přilijte vodku, nasekaná rajčata a čerstvě namletý pepř. Vše zamíchejte a vařte bez poklice asi 15 minut.

4) Pak přilijte vodu z těstovin a dále vařte ještě 10 minut. Poté do omáčky přidejte smetanu a parmazán a vše provařte ještě asi 5 minut, až omáčka zhoustne.

5) Hotovou omáčku podle chuti dosolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zamíchejte do ní uvařené těstoviny penne. Podávejte s čerstvým oreganem nebo bazalkou a hoblinkami parmazánu.

Doba přípravy 35 minut

Náročnost 1

Omáčka s vodkou prý vznikla v 70. letech minulého století v restauraci Dante v Bologni. Své příznivce si ale získala i v Americe, kde se 80. letech 20. století podávala na diskotékách a v klubech. A proč je oblíbená?

Když se vaří na mírném plameni, rajčata zkaramelizují a zavaří se, spojí se s vodkou a zjemní smetanou. Tak vznikne krémová, luxusně hedvábná omáčka.

Gratinované penne s kuřetem

(6 porcí)

4 lžíce olivového oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 drcené stroužky česneku, ¼ lžičky chilli vloček, 2 plechovky nakrájených rajčat, 1 lžička moučkového cukru, 6 lžic mascarpone, 4 kuřecí prsa bez kůže nakrájená na nudličky, 300 g penne, 70 g nastrouhaného čedaru 50 g strouhané mozzarelly, ½ malého svazku petrželky nasekaného nadrobno, sůl, pepř

1) Na pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje a 10-12 minut na něm restujte cibuli. Přidejte česnek a chilli vločky a restujte ještě 1 minutu. Přidejte rajčata a cukr a okořeňte podle chuti. Odkryté duste 20 minut nebo do zhoustnutí a poté vmíchejte mascarpone.

2) Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje . Kuře osolte, opepřete a opékejte 5–7 minut, nebo dokud není propečené.

3) Troubu rozehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte a pokapejte zbylým olejem.

4) Přendejte je do středně velké zapékací misky. Vmíchejte kuře a přelijte omáčkou. Navrch dejte čedar, mozzarellu a petrželku. Pečte 20 minut, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a bublající.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Zapečené těstoviny jsou vděčné. S minimální námahou připravíte jídlo pro celou rodinu, navíc je téměř jisté, že se setká s úspěchem a každý si na něm pochutná. Nebojte se ani experimentů a těstoviny klidně zapečte s tím, co najdete ve spíži a v lednici.

Alfredovy fettucine

(4 porce)

227 g smetany ke šlehání, 25 g másla (asi 2 lžíce), 1 lžička kukuřičné mouky, 100 g strouhaného parmazánu, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 250 g fettucine nebo tagliatelle, nakrájená pažitka nebo nasekaná petrželka k podávání, sůl, pepř

1) Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozmícháme smetanu, máslo a kukuřičnou mouku a přiveďte k mírnému varu. Poté odstavte a udržujte v teple.

2) Sýr a muškátový oříšek dejte do malé misky, přidejte mletý černý pepř a promíchejte.

3) Těstoviny dejte do hrnce s vařící vodou osolenou se 2 lžičkami soli a vařte podle návodu na obalu. Měly by být uvařené na skus. Po uvaření těstoviny sceďte, ale část vody uchovejte.

4) Přidejte těstoviny do pánve se smetanou, posypte sýrem a na mírném ohni vše jemně promíchejte. Když se vše spojí, přidejte 3 polévkové lžíce vařící vody. Míchejte, dokud se voda neodpaří a omáčka nebude lesklá.

Před podáváním ochutnejte a případně osolte a opepřete. Servírujte v nahřátých miskách posypané bylinkami.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Pokrm je pojmenován po Alfredu di Leliovi, který ho podával ve své restauraci v Římě na počátku 20. století. A Alfred byl docela slavný.

Psali o něm v novinách, kde vyzdvihovali nejen jeho nudle, ale i způsob servírování, který probíhal za zvuku houslí a vypadal, jako když dirigent řídí orchestr.

V roce 1927 mu dokonce herci Mary Pickfordová a Douglas Fairbanks věnovali zlatou vidličku a lžíci.

Mušle s tuňákem

(4 porce)

600 g těstovin, 4 malé konzervy tuňáka v oleji, 200 g fazolek, 3 lžíce zelených oliv, 1 na proužky nakrájená šalotka, sůl, čerstvě mletý pepř, citronová šťáva, chilli

1) Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu, na poslední 3 minuty varu k nim přidejte na menší kousky pokrájené fazolky.

2) Mezitím si do misky vyklopte tuňáka i s trochou oleje, přebytečný olej slijte a vidličkou rybu rozdělte na menší kousky. Vmíchejte nakrájené olivy a opepřete, přidejte citronovou šťávu a mletými chilli vločkami.

3) Uvařené těstoviny s fazolkami slijte, dejte do misky, vmíchejte tuňáka s olivami a podávejte posypané lístky bazalky.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1

Tento jednoduchý pokrm můžete servírovat téměř okamžitě a jeho výhodou je, že se dá jíst i teplý i studený. Zelené olivy můžete také vyměnit třeba za kapary nebo olivy černé.

Špagetová omeleta

350 g špaget, 5 vajec, 100 ml plnotučného mléka, 50 g parmezánu, 100 g uzeného sýry, 50 g uzené pancetty nebo slaniny, 1 snítka tymiánu, čerstvě mletý pepř, sůl, olivový olej, 1 stroužek česneku

1) Uvařte špagety podle návodu tak, aby byly na skus.

2) Mezitím si připravte náplň. Uzenou slaninu a uzený sýr nakrájejte na kostičky. Vejce nalijte do velké mísy, přidejte lístky tymiánu, mléko, sůl a pepř.

3) Přisypte strouhaný parmezán a dobře promíchejte. Přidejte nakrájenou pancettu a uzený sýr a opět promíchejte.

4) Jakmile jsou těstoviny uvařené, sceďte je a v míse zakápněte olivovým olejem. Těstoviny vsypte do vaječné směsi a znovu promíchejte.

5) V pánvi na oleji osmahněte stroužek česneku.

6) Vyjměte ho a vsypte špagety. Stěrkou je rovnoměrně rozprostřete a opékejte na větším plameni, aby základ ztuhl. Poté snižte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni asi 10 minut.

7) Poté omeletu otočte. Zatřeste pánví, abyste se ujistili, že se odděluje ode dna, položte na pánev talíř a otočte ji dnem vzhůru. Vraťte omeletu do pánve a odkrytou opékejte dalších 5 minut.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 1

Těstovinové omelety mají hned dvě výhody. Jednak spotřebujete zbylé těstoviny a máte rychlý oběd nebo večeři a také můžete popustit uzdu fantazii a spotřebovat téměř všechno, co vám lednička či spíž nabídne.

Foto: Shutterstock
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nadýchaná roláda
tisicereceptu.cz
Nadýchaná roláda
Suroviny 100g hladké mouky 3 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžička kypřicího prášku 3 vejce 100 g krupicového cukru máslo na vymazání Na náplň 125 ml smetany ke šlehání 30 g moučkového cukr
Koláč s třešněmi a zmrzlinou
nejsemsama.cz
Koláč s třešněmi a zmrzlinou
Klasický štrúdl může mít mnoho podob. Lze ho připravit i jako koláč s náplní ze sladkých třešní (i višně se uplatní) a doplnit vanilkovou zmrzlinou. Potřebujete: ✿ 2 balení rozváleného listového těsta ✿ 100 g másla ✿ 2 hrsti strouhanky nebo rozdrobených piškotů ✿ 1 kg třešní ✿ 150 g cukru krupice ✿ moučkový cukr 1. Máslo rozehřejte v kastrůlku, trochu si
Alergie: Když si imunita plete kamaráda s nepřítelem
epochaplus.cz
Alergie: Když si imunita plete kamaráda s nepřítelem
Kýchání, rýma, svědění očí a vyrážka. Znáte to? Nejste sami. V Česku trápí alergie každého třetího člověka. A letošní pylová sezóna je obzvláště zákeřná. Alergologové varují před prolínáním jarních stromů a travin, což přispívá k vyššímu počtu alergických projevů. Proč se náš imunitní systém tak „plete“ a jaké jsou moderní přístupy ke zmírnění těchto nepříjemných
Tropický ráj ve stínu palem
rezidenceonline.cz
Tropický ráj ve stínu palem
Pouhých pár kroků od pobřežní pláže lemující zátoku Lorient na ostrově Svatý Bartoloměj najdete jednu z nejkrásnějších zdejších nemovitostí. Luxusní Villa Palm Beach je snovým místem klidu a odpočinku. Uhrane hned na první pohled svou elegancí podtrženou rozdělením obytného interiéru na pětici samostatných pavilonů. V tom hlavním je kromě největší ložnice situované do zadních partií
Zdravotní poradna: Očkování proti klíšťové encefalitidě
21stoleti.cz
Zdravotní poradna: Očkování proti klíšťové encefalitidě
Pobyt v přírodě patří k nejhezčím zážitkům léta – ovšem i v českých lesích číhá neviditelné nebezpečí. Virus klíšťové encefalitidy může napadnout nervovou soustavu a způsobit vážné komplikace. [c
4 slavní karikaturisté: Mocní na jejich hlavy vypisovali odměny
historyplus.cz
4 slavní karikaturisté: Mocní na jejich hlavy vypisovali odměny
„Bude to prcek! Malá nedomrlá kreatura! Zákeřný vztekloun! Zosobnění podlosti!“ má jasno Angličan James Gillray, jak bude na jeho karikaturách vypadat Napoleon Bonaparte. Stvoří postavu Malého Boneyho, který se krčí strachy před mohutným Johnem Bullem, symbolem mocné Británie!   Kritizují krále či diktátory. Zesměšňují politiky. Upozorňují na nešvary své doby… První „karikatury“ se objevují již
Bermudský trojúhelník: Brána do neznáma, nebo past oceánu?
enigmaplus.cz
Bermudský trojúhelník: Brána do neznáma, nebo past oceánu?
Desítky zmizelých lodí a letadel, podivné světelné úkazy a nevysvětlitelné časové anomálie. Bermudský trojúhelník, tajemná oblast v severním Atlantiku, je už po staletí zdrojem fascinace a hrůzy. Je t
Jak se správně rozhodnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se správně rozhodnout?
Poslední tři roky se můj život točí jen kolem jednoho. Kolem péče o manžela Františka, kterému lékaři diagnostikovali rakovinu plic. Z našeho kdysi tak šťastného a spokojeného manželství, plného výletů a smíchu, se stal boj o každý den. Miluji ho, ale musím přiznat, že už to nezvládám. Sedím u jeho postele a poprvé vážně přemýšlím, jestli by pro nás oba nebylo lepší,
Emirates slaví 15 let přímého spojení mezi Dubají a Prahou
iluxus.cz
Emirates slaví 15 let přímého spojení mezi Dubají a Prahou
Emirates, největší mezinárodní letecká společnost na světě, slaví 15 let od zahájení provozu v České republice. Od prvního letu mezi Dubají a Prahou 1. července 2010 přepravila na této trase přes 3 mi
Pawlowská hubne z vyčerpání? Lásce má být konec!
nasehvezdy.cz
Pawlowská hubne z vyčerpání? Lásce má být konec!
Známá spisovatelka a herečka Halina Pawlowská (70) se před pár dny na veřejnosti objevila ve zcela nové formě. Výrazně zhubla, prokoukla a mohla by být plná života, jenže nikomu z přítomných neunikl
Slavná sídla hlav států: Kde se tvoří dějiny?
epochalnisvet.cz
Slavná sídla hlav států: Kde se tvoří dějiny?
Nejzásadnější rozhodnutí se odehrávají za zdmi paláců, v nichž sídlí nejmocnější muži světa. Jaká je historie budov, kde přebývají prezidenti či předsedové vlád? Byly vůbec postaveny pro ně? A kdy se tam vlastně nastěhovali?   Místo pro sídlo hlavy státu si vybral už George Washington (1732–1799), první americký prezident, a zúčastnil se také 13. října 1792
Gosau: Rakouská oáza klidu mezi horami a jezery
epochanacestach.cz
Gosau: Rakouská oáza klidu mezi horami a jezery
V rakouské Solné komoře, sevřené horskými hřebeny Dachsteinu a vonícími alpskými lesy, se rozkládá malebná vesnička Gosau. Toto místo působí, jako by vystoupilo z jiné doby – krajina nedotčená spěchem, kde čas plyne klidněji a každý pohled nabízí scenérii hodnou pohlednice. Gosau láká cestovatele, kteří touží po tichu, autenticitě a zážitku, který se zapíše hluboko