Domů     Dieta pro mozek, aby byl chytřejší
Dieta pro mozek, aby byl chytřejší
20.12.2021

Zdá se vám, že už vám to nemyslí jako dřív, že zapomínáte a přičítáte to stáří? To ale nebude ten pravý důvod.

Všichni chceme, aby nám to myslelo do pozdního věku, ale pak o mozek musíme pečovat. Jak?

Zdraví mozkových buněk závisí na mnoha okolnostech třeba na hladině cukru v krvi, hormonální nerovnováze, stresu či nedostatku živin. A s tím se přece dá něco dělat. Zkuste třeba čtyřtýdenní dietní plán, který by vám mohl výrazně pomoci.

TÝDEN PRVNÍ: Očista

Zkuste vyřešit problém s cukrem. Nejnebezpečnější jsou průmyslově zpracované potraviny: cukrovinky, slazené sirupy, limonády, snídaňové cereálie a další prefabrikované obiloviny.

Ačkoliv je glukóza palivem pro mozek, její nadbytek naopak mozkové funkce zhoršuje.

Přechod na dietu s nízkým obsahem sacharidů a cukrů se zpočátku může zdát obtížný, ale po několika dnech začnete pociťovat viditelný rozdíl nejen ve svém myšlení, ale budete se i lépe cítit.

Kterým potravinám se vyhnout?

Přidaným cukrům, průmyslově zpracovaným potravinám a nápojům, lepku (pšenice, ječmen, žito). Samozřejmě sacharidy jíst musíte, jen změňte jejich formu.

Doporučené zdroje sacharidů:

zelenina včetně škrobové, jako jsou červená řepa, mrkev, pastiňák, sladké brambory, luštěniny

bezlepkové obiloviny, například quinoa, hnědá či červená rýže, pohanka, amarant.

Ideální porce

Chcete-li udržet nízký příjem sacharidů, musíte dodržet velikost porcí.

Ovoce – 1 středně velký kus, například jablko, malá miska ovocného salátu nebo 2 menší mandarinky.

Bezlepkové obiloviny – 60 g (½ hrnku) či objem malé hrsti vařené hnědé rýže nebo quinoy

Škrobová zelenina – ½ středně velké sladké brambory nebo 120 g (1 hrnek či velká hrst) dýně nakrájené na kostky

Luštěniny – 80 g (½ hrnku či 1 malý hrst) vařeného hrachu, fazolí, čočky

Bonus navíc: Omezení sacharidů ve stravě minimalizuje produkci inzulinu a zrychluje metabolismus tuků, takže se vám podaří zredukovat i váhu.

Zároveň zařaďte lehce stravitelné bílkoviny, jako ryby, vejce, luštěniny, prospěšné tuky, například z tučných ryb nebo ořechů. Tak získáte spoustu zajímavých a chutných jídel a nebudete se cítit o nic ošizeni. Navíc při dostatečném příjmu bílkovin vůbec nepocítíte chuť na sladké.

Pryč s toxiny

Setkáváme se s nimi na každém kroku – v potravinách, v ovzduší, v lécích, kosmetice,… Všechny prostě vynechat nemůžeme, ale můžeme zkusit pomoci játrům, která při čištění organismu vykonávají největší množství práce.

Potraviny pro detoxikaci jater

Artyčoky, červená řepa, brokolice, květák, vejce, ryby, játra, citrusy, zelí, česnek, zázvor, zelený čaj, cibule, kurkuma, koriandr, kopr, máta, petržel.

TÝDEN DRUHÝ: Obnova

Nyní, když jsme se částečně zbavili škodlivin, můžeme začít s léčivými potravinami a zaměříme se nejdřív na střeva. Ví se, že právě střeva ovlivňují naše zdraví a jejich nepříznivý stav může ovlivnit i mozek.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zlepšit rovnováhu střevní mikroflóry, je každodenní konzumace fermentovaných (kvašených) potravin. Patří sem různé čalamády, kimči, kysané zelí, kefír, kombucha a další.

Nezapomeňte na prebiotika

Jde o nestravitelné sacharidy, jež podporují růst různých prospěšných bakterií.

Používejte česnek a cibuli při přípravě omáček, polévek, dušených pokrmů, přidávejte je do kvašené čalamády.

Do smoothie rozmixujte banány.

Do salátů přidávejte strouhané topinambury.

Endivii, čekanku, pampeliškové listy dávejte nejen do salátů, ale posypte jimi i třeba omeletu. Vařené fazole nebo čočku přidávejte do polévek či dušených pokrmů, abyste tělu dodali vlákninu a bílkoviny.

Nebojte se tuku

Samozřejmě omezte nezdravé živočišné, ale zdravé tuky obsahující omega 3 mastné kyseliny jsou pro mozkové funkce a zdravý nervový systém důležité.

Jejich zdrojem živočišného původu jsou zejména tučné ryby – sleď, makrela, losos, sardinky, rostlinného hlavně semínka, ať už dýňová, konopná, lněná nebo vlašské ořechy.

TÝDEN TŘETÍ: Ochrana

V tomto týdnu budeme věnovat pozornost potravinám bohatým na antioxidanty, které chrání mozkové buňky a zlepšují okysličení mozku, ale také tomu, jak se vyhnout stresu, který může mozku výrazně škodit.

Pokud je chronický, dochází k poruchám paměti a učení. První, co je potřeba udělat, je vyloučit ze stravy chemikálie jako kofein, alkohol a rafinované cukry. A zaměřte se na protizánětlivou stravu. Kromě ryb a ořechů to budou:

zdravé tuky: olej avokádový, olivový, sezamový

koření: bazalka, koriandr, rozmarýn, tymián

ovoce a zelenina: bobuloviny, třešně, kapusta, olivy, papriky (Obecně platí, že čím tmavší zelenina, tím silnější účinek antioxidantů.)

nápoje: zelený čaj, matcha, roibos, černý čaj

zelené potraviny: mladý ječmen, chlorella, spirulina, prášek z mladé pšenice

mořské řasy

houby: penízovka sametonohá, hlíva ústřičná, shiitake, reishi, cordyceps

TÝDEN ČTVRTÝ: Revitalizace

Dříve se předpokládalo, že čím jsme starší, tím víc ubývá schopnost vytvářet nové buňky. Ukazuje se ale, že tomu tak není. Víme, že cvičení je dobré pro naše tělo, ale už méně si uvědomujeme, že je dobré i pro mozek. Přitom je to jasné.

Cvičení snižuje stres, zlepšuje krevní oběh a okysličování, pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Dobré je zařadit každý den 30 minut aerobního cvičení, jako je rychlá chůze, běh nebo plavání.

Zklidněte svou mysl

Pokud trpíte stavy úzkosti, vyměňte kávu za zelený nebo heřmánkový čaj. Organismu musíte také dodat hořčík, vitaminy skupiny B, zinek a mangan. Mezi kvalitní zdroje zinku patří hovězí a jehněčí maso, ústřice, čočka, sezamová semínka (pasta tahini).

Můžete začít

Už víte, které potraviny jsou prospěšné a které škodí, nebude vám činit problémy si sestavit jídelníček. Ještě než ale s dietou začnete, udělejte jednoduché změny. Omezte příjem cukrů a sacharidů a bude pro vás snazší čtyřtýdenní program dodržet.

Odstraňte ze spíže nezdravé potraviny a doplňte zásoby zdravých, ze kterých budete vařit. Předem si také připravte kvašené potraviny. Plánujte na týden dopředu a při nákupech se držte seznamu. Abyste nestrávili moc času vařením, buďte efektivní.

U některých jídel připravte dvojitou dávku a přebytky použijte následující den nebo zamrazte.

Ukázka jídelníčku na dva dny z každého týdne

1. týden: Očista

Snídaně: granola s borůvkami, vlašskými ořechy a mandlovým mlékem

Oběd: zeleninová shaksuka a domácí chléb

Večeře: rybí kari s květákovou rýží

Snídaně: ovocná miska

Oběd: křupavé kuřecí kousky s avokádovou majonézou

Večeře: losos se zeleninovým salátem

2. týden: Obnova

Snídaně: ztracená vejce a restovaný špenát

Oběd: grilované jehněčí s lilkem

Večeře: sardinky s dušenou zeleninou

Snídaně: minifritata s chřestem

Oběd: karbanátky s dušenou zeleninou

Večeře: salátová mísa s ořechy

3. týden: Ochrana

Snídaně: pomerančové muffiny s borůvkami

Oběd: krémová brokolicová polévka a semínkové krekry

Večeře: květák s brokolicí v dýňové omáčce

Snídaně: kořeněná omeleta

Oběd: středomořský salát z červené rýže s granátovým jablkem a tofu

Večeře: zapékaná ryba s batáty a květákem

4. týden: Revitalizace

Snídaně: čokoládový biskupský chlebíček s malinovým džemem

Oběd: krevetový salát

Večeře: masové kuličky s restovanou dýní

Snídaně: ztracená vejce s čalamádou

Oběd: zeleninová miska s tofu

Večeře: brokolicová pizza se salátem

Více informací a také spoustu receptů, které obohatí váš repertoár, najdete v knize Christine Bailey Strava pro podporu činnosti mozku, kterou vydalo nakladatelství Dobrovský, knihydobrovsky.cz, v edici Omega.

Zdroj: Podle knihy Christine Bailey Strava pro podporu činnosti mozku

Foto: PX FUEL

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zápisy jsou nově už v lednu, bude více času dohnat případné nedostatky
21stoleti.cz
Zápisy jsou nově už v lednu, bude více času dohnat případné nedostatky
Zápisy do prvních tříd budou nově už od poloviny ledna, tedy zhruba o tři měsíce dříve než v posledních letech. Odborníci si od změny slibují, že se podaří dříve podchytit případné problémy, které dět
Svařené víno se nevaří
epochalnisvet.cz
Svařené víno se nevaří
Zimní čas láká na svařené víno. Zahřeje, spraví vám náladu, je dobrým důvodem setkat se s přáteli. Když ho nikde v blízkosti neprodávají, připravte si ho sami.   Začíná to výběrem vína. Ač se častěji používá červené, jde to i z bílého, důležitá je ovšem kvalita. Víno musí být suché, mělo by mít ovocnou vůni
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Rýžový nákyp s rozinkami
tisicereceptu.cz
Rýžový nákyp s rozinkami
Další z naší řady oblíbených babiččiných receptů. Suroviny 150 g rýže 0,5 l mléka 60 g krupicového cukru špetka soli 1 vejce, prošlehané 100 g rozinek ½ lžičky vanilkového extraktu 1 lžíc
Co skrývá váš mozek? Fascinující fakta a překvapivé souvislosti
epochaplus.cz
Co skrývá váš mozek? Fascinující fakta a překvapivé souvislosti
Představte si vesmír ukrytý ve vlastní hlavě – nekonečně aktivní, i když spíte. Takový je lidský mozek: fascinující, složitý a plný tajemství. Vědci se ho snaží pochopit už po staletí, přesto zůstává spousta otázek bez odpovědi. Podívejme se na některé z nich a zjistěme, co o tomto zázračném orgánu zatím víme. Mozkové buňky se tvoří
Vily a Viladomy Košíře: Prémiové bydlení v prestižní lokalitě Prahy 5
iluxus.cz
Vily a Viladomy Košíře: Prémiové bydlení v prestižní lokalitě Prahy 5
Vstupte do světa, kde se luxus snoubí s přírodou a moderní technologie zajišťují maximální komfort a úspornost provozních nákladů. Vily a Viladomy Košíře představují jedinečný rezidenční projekt, k
Slovenské lokše
nejsemsama.cz
Slovenské lokše
Lokše jsou tradiční, na Slovensku i na jižní Moravě připravované bramborové placky, které skvěle doplní svatomartinské hody. Ingredience: ● 500 g brambor ● 200 g hladké mouky ● 1 lžička soli ● 2 lžíce sádla Postup: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte s moukou a solí, vypracujte hladké těsto. Rozdělte na malé kousky, každou část rozválejte na tenkou placku. Na pánvi rozehřejte sádlo a placky opečte z obou
Konec lásky Novákové kvůli dítěti?
nasehvezdy.cz
Konec lásky Novákové kvůli dítěti?
Schyluje se snad k rozvodu? Takový to byl sehraný pár! Jak se ale zdá, životní cesty a představy herečky ze seriálu Ulice Sandry Novákové (43) a jejího manžela, režiséra Vojtěcha Moravce (38), se začí
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zachránce slovenského zlata režim soudil za velezradu
historyplus.cz
Zachránce slovenského zlata režim soudil za velezradu
Na Slovensku vypuklo povstání. Karvaš se domluvil s partyzány, že ho z Bratislavy bezpečně dostanou na své území. V bance zařídí ještě pár nezbytných věcí a pak se vrací domů. Místo spojky si ho však večer „vyzvedne“ gestapo!   Přednáší v Německu, ve Francii i Spojených státech amerických. Je tajemníkem Svazu slovenských bank, generálním tajemníkem Národohospodářského ústavu Slovenska a
Existují ptačí obři?
enigmaplus.cz
Existují ptačí obři?
Připomínalo to scénu z Hitchkokova filmového hororu Ptáci. Z oblohy se snesl veliký orel a zaťal své pařáty do tříletého děvčátka Kayly Finové z Albany. Naštěstí byl nablízku její otec a další lidé, a
Prokleté stavení v sobě skrývá temnou energii
skutecnepribehy.cz
Prokleté stavení v sobě skrývá temnou energii
Ta dovolená v horách se nám stala málem osudnou. Toužili jsme po dobrodružství, a tak jsme se s manželem vypravili na místo, které mělo strašidelnou pověst. Už víme proč! Rádi s manželem cestujeme po naší krásné zemi a poznáváme nová místa, zejména ta opředená historií a zajímavými příběhy. Lákají nás zejména místa strašidelná, ze kterých druzí mají hrůzu. Tajemno a záhady, to