Domů     Denivky na talíři
Denivky na talíři
20.9.2023

O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno.

Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevybírá.

Daří se jí dobře na slunci ale bude vám růst i v polostínu. Má sice ráda vlhkou zeminu, ale vydrží i chvíli sucha. Říká se o ní, že čím je starší, tím je krásnější. A potěší nejen naše oči, ale dá se jíst.

Jak chutná?

Rostlina se dá konzumovat celá. Mladé bílé hlízky, které se tvoří ve vegetačním období, jsou křehké, takže je nemusíte vůbec tepelně upravovat. Stačí je dobře omýt , nakrájet na plátky a přidat třeba do salátu. Chutnají jako čerstvé ořechy.

Starší hlízy byste měli asi deset minut povařit. Můžete je ještě nakrájet na plátky a upražit na oleji a mlsat jako brambůrky. Použít do jídla se dají i listy, ale jen ty velmi mladé. Nejčastěji se ovšem konzumují květy.

Protože obsahují hodně vody, jsou šťavnaté a také krásně voní a toto aroma pocítíte i v chuti. Třeba žlutá prý chutná a voní po jasmínu, denivka plavá je zase mírně navinulá, některé připomínají fazole. Nejlépe to ale zjistíte, když budete ochutnávat sami.

Abyste si ji nespletli

Jediná květina, která je denivce podobná, je lilie a ta je samozřejmě jedovatá. Ale rozdíly jsou patrné na první pohled. Lilie totiž kvete na stonku, který má listy, stonek denivky je holý.

Navíc lilie má obvykle víc květů, které kvetou najednou, kdežto denivka rozvine vždy jen jeden květ, ten zvadne a rozvine další.

Jak na to?

Rozkvetlý květ opatrně odstřihněte a zbavte jej hmyzu. Poté odstraňte pestíky a tyčinky a můžete použít. Jak? Fantazii se tady meze nekladou. Květy se totiž hodí jak do sladkých jídel, tak třeba do zeleninových a ovocných salátů, můžete je i tepelně upravovat.

Dají se jimi zdobit dorty a zákusky, ale i různé letní drinky. Můžete je plnit slanými nebo sladkými náplněmi, třeba pěnou z čerstvého sýra, nebo čokoládovou šlehačkou, hodí se i různé zmrzliny.

Počítejte s tím, že to chce trochu cviku a náplň nesmí být řídká, protože jinak vám vyteče. Často se zpracovávají i ještě nerozvinutá poupata.

Když květy odkvétají

Ani tehdy ještě není nic ztraceno. Odkvetlé květy denivek můžete usušit a uchovat do zásoby. V Asii to tak dělají běžně, říkají jim zlaté nudle a používají je třeba do polévek, tak proč to nezkusit také.

Poupata v páře

50 květů nebo poupat denivky plavé, 1 nasekaný česnek, máslo, sůl

1) Do vyššího hrnce nalijte 2–3 cm vody, vložte pařák, na který naskládejte ještě nerozvinutá poupata. Přikryjte pokličkou a od doby varu vařte v páře 2 minuty.

2) Uvařená naskládejte na talíře, přelijte rozpuštěným máslem, osolte, kdo má rád ostřejší pokrmy, může přidat nasekaný česnek.

V těstíčku

24 poupat denivky, ½ šálku mouky, ¼ šálku olivového oleje, 3 vejce, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř, 1 jemně nasekaný stroužek česneku

1) Česnek opatrně osmahněte na malém množství olivového oleje. Do misky rozklepněte vejce, přidejte mouku a rozmíchejte. Do těstíčka přidejte restovaný česnek, špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete. Pokud je těstíčko příliš husté přidejte trochu mléka.

2) Poupata namáčejte v těstíčku tak, aby byla celá obalená a smažte v oleji dozlatova.

Kvetoucí těstoviny

½ balíčku špaget, lžička mletého zázvoru, 4 drcené stroužky česneku, ½ malé cibule nakrájené na kostičky, 200 g žampionů nakrájených na plátky, 1 paprika nakrájená na plátky, ½ hlávky pekingské zelí nakrájené na tenko, 10–20 květů denivky (několik rozdělených na lístky, pár vcelku na ozdobu), 3 nasekané jarní cibulky, 2 lžičky omáčky sriracha (thajská omáčka s feferonkami), 2 lžičky omáčky hoisin (čínská omáčka podobná barbeque), 1 lžička sladkého rýžového vína (můžete použít i dezertní), 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce oleje

1) Těstoviny vařte ve velkém množství vody podle návodu. Ve sklenici s víčkem smíchejte omáčky s vínem a lžící oleje, přidejte jednu lžíci vody a dobře protřepejte, aby se vše spojilo. Dejte zatím stranou.

2) Zatímco se těstoviny vaří, zahřejte malé množství rostlinného oleje na velké pánvi. Přidejte zázvor, česnek a cibuli a několik minut restujte. Dále přidejte houby a restujte další 3–4 minuty. Přidejte papriky a restujte, dokud papriky trochu nezměknou.

3) Jakmile jsou těstoviny hotové nebo téměř hotové, přidejte pekingské zelí a za častého míchání vařte minutu nebo dvě.

4) Těstoviny sceďte a přidejte k orestované směsi spolu s připravenou omáčkou. Pár minut nechte prohřát, aby se nudle obalily omáčkou. Přidejte plátky květů denivky, promíchejte a odstavte z ohně. Ozdobte celými květinami a podávejte.

Zelený salát

1 salátová okurka, omytý a osušený salát natrhaný na kousky velikosti sousta (můžete použít i různé druhy salátu, nebo na zahradě natrhat lístky jedlých bylin), 2 polévkové lžíce za studena lisovaného olivového oleje, 2 lžičky čerstvé citrónové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti, okvětní plátky ze čtyř až osmi květů denivky

1) Okurku nakrájejte po délce na tenké plátky, dejte do servírovací mísy a přidejte salát a další byliny.

2) Olivový olej dobře promíchejte s citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát dresinkem pokropte a dobře promíchejte. Ozdobte květy denivky a hned podávejte.

Pórkový teplý salát

500 g pórku, bílá a světlezelená část, 100 g natě mladé cibulky, 1 lžíce arašídového oleje, plátky z 10 květů denivky, 4 vejce uvařená natvrdo

Na zálivku: 2 lžíce krupicového přírodního cukru, 2 lžíce jablečného nebo vinného bílého octa, 1 lžička sójové omáčky, sůl a chilli koření na dochucení

1) Nejdříve si uvařte vejce natvrdo a ještě teplé oloupejte.

2) Pórek a nať cibule dobře očistěte, propláchněte, pokrájejte na kousky a osušte na utěrce. V pánvi rozehřejte olej a za stálého míchání opékejte dvě až tři minuty, až budou všechny kousky potažené olejem. Na závěr přidejte denivku a už jen promíchejte.

3) Přendejte do misky a zalijte zálivkou. Přidejte vejce nakrájená na čtvrtky. Podávejte pokud možno ještě teplé.

Náš tip: Cibulku nebo polovinu pórku můžete nahradit čínským zelím nebo mangoldem.

Kvašené květy

Poupata denivky, voda, sůl, 1 bobkový list, 1 kulička nového koření, 3 kuličky pepře

Do čisté zavařovací sklenici vložte koření, a na ně vertikálně naskládejte poupata denivky.

Zalijte převařenou, vlažnou slanou vodou (1 litr vody 1 lžíce soli). Poupata musí být zcela pod hladinou láku. Můžete si pomoci listem pekingského zelí a špejlemi. Překryjte víčkem, ale neutahujte je. Nechte kvasit 3 dny a můžete ochutnat.

Náš tip: Pokud nechcete využít kvašení, můžete poupata naložit do sladkokyselého nálevu, jaký dáváte na okurky.

Ty recepty nejsou moc barevné, tak bych na dozdobení stránky použila fotky květů.

Foto: Shutterstock, veryveganval.com

reklama
Související články
18.5.2024
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S cukrem neexperimentujte, nezkoušejte hnědý ani třtinový, obsahují melasu a karamel by se p
17.5.2024
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský porcelán Luckavo.cz, cena o
15.5.2024
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na potření 1) V pánvi rozpusťte kousek másla, na kterém nechte zes
13.5.2024
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do su
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
epochaplus.cz
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet