Domů     Denivky na talíři
Denivky na talíři
20.9.2023

O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno.

Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevybírá.

Daří se jí dobře na slunci ale bude vám růst i v polostínu. Má sice ráda vlhkou zeminu, ale vydrží i chvíli sucha. Říká se o ní, že čím je starší, tím je krásnější. A potěší nejen naše oči, ale dá se jíst.

Jak chutná?

Rostlina se dá konzumovat celá. Mladé bílé hlízky, které se tvoří ve vegetačním období, jsou křehké, takže je nemusíte vůbec tepelně upravovat. Stačí je dobře omýt , nakrájet na plátky a přidat třeba do salátu. Chutnají jako čerstvé ořechy.

Starší hlízy byste měli asi deset minut povařit. Můžete je ještě nakrájet na plátky a upražit na oleji a mlsat jako brambůrky. Použít do jídla se dají i listy, ale jen ty velmi mladé. Nejčastěji se ovšem konzumují květy.

Protože obsahují hodně vody, jsou šťavnaté a také krásně voní a toto aroma pocítíte i v chuti. Třeba žlutá prý chutná a voní po jasmínu, denivka plavá je zase mírně navinulá, některé připomínají fazole. Nejlépe to ale zjistíte, když budete ochutnávat sami.

Abyste si ji nespletli

Jediná květina, která je denivce podobná, je lilie a ta je samozřejmě jedovatá. Ale rozdíly jsou patrné na první pohled. Lilie totiž kvete na stonku, který má listy, stonek denivky je holý.

Navíc lilie má obvykle víc květů, které kvetou najednou, kdežto denivka rozvine vždy jen jeden květ, ten zvadne a rozvine další.

Jak na to?

Rozkvetlý květ opatrně odstřihněte a zbavte jej hmyzu. Poté odstraňte pestíky a tyčinky a můžete použít. Jak? Fantazii se tady meze nekladou. Květy se totiž hodí jak do sladkých jídel, tak třeba do zeleninových a ovocných salátů, můžete je i tepelně upravovat.

Dají se jimi zdobit dorty a zákusky, ale i různé letní drinky. Můžete je plnit slanými nebo sladkými náplněmi, třeba pěnou z čerstvého sýra, nebo čokoládovou šlehačkou, hodí se i různé zmrzliny.

Počítejte s tím, že to chce trochu cviku a náplň nesmí být řídká, protože jinak vám vyteče. Často se zpracovávají i ještě nerozvinutá poupata.

Když květy odkvétají

Ani tehdy ještě není nic ztraceno. Odkvetlé květy denivek můžete usušit a uchovat do zásoby. V Asii to tak dělají běžně, říkají jim zlaté nudle a používají je třeba do polévek, tak proč to nezkusit také.

Poupata v páře

50 květů nebo poupat denivky plavé, 1 nasekaný česnek, máslo, sůl

1) Do vyššího hrnce nalijte 2–3 cm vody, vložte pařák, na který naskládejte ještě nerozvinutá poupata. Přikryjte pokličkou a od doby varu vařte v páře 2 minuty.

2) Uvařená naskládejte na talíře, přelijte rozpuštěným máslem, osolte, kdo má rád ostřejší pokrmy, může přidat nasekaný česnek.

V těstíčku

24 poupat denivky, ½ šálku mouky, ¼ šálku olivového oleje, 3 vejce, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř, 1 jemně nasekaný stroužek česneku

1) Česnek opatrně osmahněte na malém množství olivového oleje. Do misky rozklepněte vejce, přidejte mouku a rozmíchejte. Do těstíčka přidejte restovaný česnek, špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete. Pokud je těstíčko příliš husté přidejte trochu mléka.

2) Poupata namáčejte v těstíčku tak, aby byla celá obalená a smažte v oleji dozlatova.

Kvetoucí těstoviny

½ balíčku špaget, lžička mletého zázvoru, 4 drcené stroužky česneku, ½ malé cibule nakrájené na kostičky, 200 g žampionů nakrájených na plátky, 1 paprika nakrájená na plátky, ½ hlávky pekingské zelí nakrájené na tenko, 10–20 květů denivky (několik rozdělených na lístky, pár vcelku na ozdobu), 3 nasekané jarní cibulky, 2 lžičky omáčky sriracha (thajská omáčka s feferonkami), 2 lžičky omáčky hoisin (čínská omáčka podobná barbeque), 1 lžička sladkého rýžového vína (můžete použít i dezertní), 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce oleje

1) Těstoviny vařte ve velkém množství vody podle návodu. Ve sklenici s víčkem smíchejte omáčky s vínem a lžící oleje, přidejte jednu lžíci vody a dobře protřepejte, aby se vše spojilo. Dejte zatím stranou.

2) Zatímco se těstoviny vaří, zahřejte malé množství rostlinného oleje na velké pánvi. Přidejte zázvor, česnek a cibuli a několik minut restujte. Dále přidejte houby a restujte další 3–4 minuty. Přidejte papriky a restujte, dokud papriky trochu nezměknou.

3) Jakmile jsou těstoviny hotové nebo téměř hotové, přidejte pekingské zelí a za častého míchání vařte minutu nebo dvě.

4) Těstoviny sceďte a přidejte k orestované směsi spolu s připravenou omáčkou. Pár minut nechte prohřát, aby se nudle obalily omáčkou. Přidejte plátky květů denivky, promíchejte a odstavte z ohně. Ozdobte celými květinami a podávejte.

Zelený salát

1 salátová okurka, omytý a osušený salát natrhaný na kousky velikosti sousta (můžete použít i různé druhy salátu, nebo na zahradě natrhat lístky jedlých bylin), 2 polévkové lžíce za studena lisovaného olivového oleje, 2 lžičky čerstvé citrónové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti, okvětní plátky ze čtyř až osmi květů denivky

1) Okurku nakrájejte po délce na tenké plátky, dejte do servírovací mísy a přidejte salát a další byliny.

2) Olivový olej dobře promíchejte s citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát dresinkem pokropte a dobře promíchejte. Ozdobte květy denivky a hned podávejte.

Pórkový teplý salát

500 g pórku, bílá a světlezelená část, 100 g natě mladé cibulky, 1 lžíce arašídového oleje, plátky z 10 květů denivky, 4 vejce uvařená natvrdo

Na zálivku: 2 lžíce krupicového přírodního cukru, 2 lžíce jablečného nebo vinného bílého octa, 1 lžička sójové omáčky, sůl a chilli koření na dochucení

1) Nejdříve si uvařte vejce natvrdo a ještě teplé oloupejte.

2) Pórek a nať cibule dobře očistěte, propláchněte, pokrájejte na kousky a osušte na utěrce. V pánvi rozehřejte olej a za stálého míchání opékejte dvě až tři minuty, až budou všechny kousky potažené olejem. Na závěr přidejte denivku a už jen promíchejte.

3) Přendejte do misky a zalijte zálivkou. Přidejte vejce nakrájená na čtvrtky. Podávejte pokud možno ještě teplé.

Náš tip: Cibulku nebo polovinu pórku můžete nahradit čínským zelím nebo mangoldem.

Kvašené květy

Poupata denivky, voda, sůl, 1 bobkový list, 1 kulička nového koření, 3 kuličky pepře

Do čisté zavařovací sklenici vložte koření, a na ně vertikálně naskládejte poupata denivky.

Zalijte převařenou, vlažnou slanou vodou (1 litr vody 1 lžíce soli). Poupata musí být zcela pod hladinou láku. Můžete si pomoci listem pekingského zelí a špejlemi. Překryjte víčkem, ale neutahujte je. Nechte kvasit 3 dny a můžete ochutnat.

Náš tip: Pokud nechcete využít kvašení, můžete poupata naložit do sladkokyselého nálevu, jaký dáváte na okurky.

Ty recepty nejsou moc barevné, tak bych na dozdobení stránky použila fotky květů.

Foto: Shutterstock, veryveganval.com

Související články
10.2.2025
Dostali jste chuť na nějakou jablíčkovou dobrotu? Není nic snazšího, než si jednu takovou připravit. Zkuste třeba tenhle pečený dezert. Připravte si: 8 středních jablek, nádivku z ½ hrnku müsli s ořechy, 2 lžic rozinek, 2 lžic hnědého cukru, 2 lžic másla a 2 lžic skořice, papír, pekáček, vykrajovač jádřinců a nůž 1) Z jablka odřízněte vrchní třetinu se stopkou. 2) Pomocí vykrajovače odstr
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
reklama
Šikovné tipy
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Když šlehačku, tak domácí
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si […]
Vlna zahřeje, ale kterou vybrat?
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
9 kritických momentů pro Přemyslovce: Vzpoury, války, ztracené země a rodinné vraždění
historyplus.cz
9 kritických momentů pro Přemyslovce: Vzpoury, války, ztracené země a rodinné vraždění
Hned třikrát usedl Jaromír na knížecí stolec v Praze. Počtvrté se ale možnosti vládnout českým zemím raději vzdal. Stárnoucí, oslepený a vykastrovaný kníže chtěl v klidu dožít, jenže ani to mu jeho nepřátelé nedopřáli! Dynastie Přemyslovců u nás vládla přes 400 let. Její knížata a králové postupně vybudovali z českých zemí mocnou a bohatou středoevropskou
Duchovní villa se sex-appealem Marilyn Monroe
rezidenceonline.cz
Duchovní villa se sex-appealem Marilyn Monroe
Z plošiny na vrcholu soukromého útesu na ostrově Phuket, v místní nejbohatší milionářské čtvrti, shlíží z výšky 80 metrů na tyrkysové vody Andamanského moře luxusní Villa Yin. Sídlo zasazené do tropického deštného pralesa, nabízející 739 čtverečních metrů vnitřních a o padesát čtverečních metrů více venkovního prostoru, je ztělesněním dokonalé symbiózy starověkých principů taoismu s přírodním
NAĎA KONVALINKOVÁ V HOVORECH W
epochanacestach.cz
NAĎA KONVALINKOVÁ V HOVORECH W
Vinohradské Hovory W opět přivítají diváky v rozhlasové kavárně Radiocafé. S milou herečkou si budou povídat moderátoři Jiří Werich Petráše a Pavel Mészáros. Opět za podpory projektu Podzim s láskou a humorem.
Zamotala mu krásná Milfajtová hlavu?
nasehvezdy.cz
Zamotala mu krásná Milfajtová hlavu?
Půvabná herečka ze seriálu ZOO Sára Milfajtová (33) už dlouho nemůže najít toho pravého. Přitom ctitelů má mnoho a patří mezi ně třeba i oblíbený herec Bohumil Klepl (66). Ten se dokonce v jednom ro
Tajemná oblast Dobogókő: Konaly se zde tajné korunovace uherských králů?
enigmaplus.cz
Tajemná oblast Dobogókő: Konaly se zde tajné korunovace uherských králů?
Dobogókő je oblíbená turistická oblast v Maďarsku. Zároveň se jedná o lokalitu s častým výskytem paranormálních jevů. Vyhledávána je i jako poutní místo maďarských neopohanů – vyznavačů víry Táltos. N
Ten pravý čekal blíž, než jsem si myslela
skutecnepribehy.cz
Ten pravý čekal blíž, než jsem si myslela
Vše nasvědčovalo tomu, že jsem udělala štěstí. Vdát se Rakouska bylo terno. Měla jsem bohatého manžela, ale životní láska to nebyla. Táta vždycky říkal, že jediný rodinný poklad jsem já. Měla jsem hezké dětství, ale trpěla jsem mindráky, protože spolužačky chodily lépe oblečeny a bydlely v hezčích bytech. My jsme doma žili takříkajíc z ruky do úst. Tehdy
Vědci zjistili, jak potlačit strach u myší. Pomůže to lidem trpícím úzkostmi a stresovou poruchou?
21stoleti.cz
Vědci zjistili, jak potlačit strach u myší. Pomůže to lidem trpícím úzkostmi a stresovou poruchou?
Neurovědcům a neurologům z univerzit v australském Sydney se podařilo potlačit u myší instinkt utéct a schovat se před nebezpečím. Zjistili, že při tom spolupracují dvě oblasti mozku. Doufají, že by t
Záhady slunečních skvrn: Proč je Slunce flekaté?
epochaplus.cz
Záhady slunečních skvrn: Proč je Slunce flekaté?
Hrníček třískne o podlahu a káva vystříkne na lem naškrobeného ubrusu. „To jsou snad dneska skvrny na Slunci, nebo co,“ zoufá si mladík, když sbírá střepy. Studii, nakolik tato sluneční aktivita ovlivňuje naši šikovnost, zatím nemáme. Způsobit ale dokáže pořádné patálie…   Můžeme sluneční skvrny vidět pouhým okem? Ano! Pokud se zadíváte do Slunce… Budete
Sváteční menu – Valentýn: Lososový tatarák s avokádem
nejsemsama.cz
Sváteční menu – Valentýn: Lososový tatarák s avokádem
Tenhle luxusní lehký předkrm s vůní exotiky si určitě zamilujete vy i vaše láska. Pro svátek zamilovaných je perfektní. Potřebujete: ✿ 200 g lososa ✿ 1 červenou cibuli ✿ 1 lžíci kaparů ✿ 1 citron ✿ 1 lžíci olivového oleje ✿ hrst salátových listů (polníček, rukola…) ✿ ½ lžíce balzamikového octa ✿ 1 avokádo ✿ špetku soli, pepř
Mühle Glashütte s vlastním vývojem u sportovní edice
iluxus.cz
Mühle Glashütte s vlastním vývojem u sportovní edice
Krátce po loňských výročních oslavách, které ještě umocnily ohromný zájem o hodinky německé rodinné značky Mühle Glashütte, navazuje výrobce na boom další limitovanou edicí chronografů modelem Sportiv
Zažijte exkurzi do univerzitních lesů
epochalnisvet.cz
Zažijte exkurzi do univerzitních lesů
Severně od Brna se rozkládají rozsáhlé lesy patřící Mendelově univerzitě, které slouží jako unikátní přírodní laboratoř pro studenty Lesnické a dřevařské fakulty. Tento jedinečný areál o rozloze 10 500 hektarů, známý jako Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, otevírá své brány široké veřejnosti v rámci Dne otevřených dveří. Den otevřených dveří je jedinečnou příležitostí nahlédnout
Banánové lívance
tisicereceptu.cz
Banánové lívance
Co takhle překvapit svou drahou polovičku exkluzivní snídaní? Tohle je náš tip. Suroviny na 4 porce 100 ml mléka 4 banány 2 vejce 130 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva olej na smažení