Domů     Dáte si müsli, nebo granolu?
Dáte si müsli, nebo granolu?
25.1.2021

Vznikly téměř současně, i když v jiných částech světa. Jejich složení je podobné, spojuje je to, že se konzumují s mlékem či jogurtem, a přece je tu jeden rozdíl. Jaký?

Povíme, ale nejprve si neodpustíme malý exkurs do historie. Možná s překvapením zjistíte, že to, co považujete za dílo moderní doby, je už pěkně starý vynález.

Müsli (viz úvodní foto)

Začal je připravovat okolo roku 1900 švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner pro své pacienty v nemocnici, kde strava bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu tvořila stěžejní část léčby.

Vzorem mu byl podivný pokrm, který ochutnal spolu s manželkou na túře v Alpách. Ono jídlo pojmenoval d’Spys (švýcarská podoba německého die Speise neboli pokrm). Výraz müsli je pak zdrobnělina švýcarského podstatného jména Mues, tedy kaše. Müsli, tak jak ho známe dnes, se vyrábí od šedesátých let 20. století.

Granola
Granola

Granola

Její objevení se datuje někdy okolo roku 1876 a připisuje se Johnu Kelloggovi. Tehdy totiž vynalezl potravinu, kterou nazval granola, z hrubozrnné pšenice, ovsa a kukuřice. Spolu s bratrem vyvíjeli celozrnné pokrmy pro vegetariány a lázeňské klienty.

Výsledkem byly vločky, které pacientům zachutnaly, a objednávky se brzy jen hrnuly. Možná také proto, že základem směsi byly kukuřičné lupínky, známé Corn Flakes. Od sušenek, které také vyráběli, byl ještě velký krok k dnešní granole, ale základ byl postaven.

Udělejte si sami

Důvod, proč si müsli či granolu udělat doma sami, čím dál víc lidí to tak dělá, je nasnadě. Sice musíte shánět potřebné suroviny, ale zase většinou víte, co jste do směsi dali, a v případě granoly, jak jste ji připravovali.

Navíc můžete mít jasně pod kontrolou množství cukru, či dalších sladicích látek. A neocenitelný bonus je, že si vyrobíte to, co chutná právě vám, což žádný výrobce nedokáže.

Připravujeme směs

Na začátku našeho snažení o přípravu domácího müsli stojí míchání suchých ingrediencí, takzvaného suchého müsli, které lze při dobrých podmínkách skladovat i velmi dlouho.

Základem většinou bývají ovesné vločky s kousky různého sušeného ovoce, ořechů a všemožných semínek. Běžně obsahuje i jiné obilné vločky, například pšeničné či žitné. Prostě fantazii a chutím se meze nekladou. Suché müsli lze pohodlně skladovat po řadu let.

Jeho příprava je rychlá, stačí je smísit s mlékem, jogurtem či ovocnou šťávou a případně kousky čerstvého ovoce nebo čokoládou.

Müsli
Müsli

Čerstvé müsli

Druhý typ müsli představuje čerstvě připravená směs ovesných vloček, předem namočených ve vodě nebo ovocné šťávě, a na jemno nastrouhaného nebo rozmixovaného jablka.

Mezi další obvyklé přísady patří na kousky nakrájené nebo strouhané čerstvé ovoce (např. banány, lesní plody, hrozny, mango), sušené ovoce, mléčné výrobky (např. jogurt, smetana, kondenzované mléko, čerstvý sýr, tvaroh), citronová šťáva, strouhané ořechy, semínka, koření (především skořice) a med.

Pozor si dejte na použití čerstvého mléka. To se totiž snadno sráží působením kyselin z jablka.

Dáme si granolu

Základem jsou ovesné nebo jiné obilné vločky, ořechy nebo semínka (nejlépe obojí) a med, cukr či sirup. Nádavkem přidejte koření a sušené ovoce a mixujte! Další možností je třeba jen následovat, co zrovna máte po ruce ve spíži:

vlašské ořechy, skořici, javorový sirup, hrozinky, křížaly, vanilku, lněné semínko, pohankové vločky, čokoládu… Tu ale přimíchejte až do zchladlé směsi, jinak by to nemuselo dobře dopadnout.

Pečenou směs pak můžete používat stejně jako müsli, ale také si můžete jen tak zobnout, či posypat salát.

Pomerančová granola

200 g ovesných vloček, 200 g špaldových vloček, 250 g nahrubo nasekaných ořechů (použijte ty, které máte nejraději), ½ hrnku dýňových semínek, ½ hrnku slunečnicových semínek, ¼ hrnku lněného semínka, ½ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, špetka soli, 200 ml medu, šťáva z 1 pomeranče, 150 g jablečných křížal, 130 g nesířených brusinek v jablečné šťávě

1) Troubu předehřejeme na 170 °C. Ve větší misce smícháme ovesné a špaldové vločky, ořechy, semínka, skořici a špetku soli. V hrnku promícháme med s pomerančovou šťávou, nalijeme na vločkovou směs a rukama pečlivě promícháme.

2) Směs nasypeme rovnoměrně na plech a pečeme 25 až 30 minut. Několikrát vločky promícháme vařečkou, aby se nespálily. Když jsou vločky a ořechy hezky zlaté, vyndáme plech z trouby a granolu necháme důkladně vychladnout.

3) Teprve potom k ní přisypeme nalámané křížaly a brusinky. Granolu uchováváme v nádobě s víkem, kde vydrží křupavá zhruba měsíc.

Granola
Granola

Oblíbené tyčinky

Jsou jakýmsi kompromisem mezi müsli a granolou. Dělají se jako granola, ale říká se jim müsli. Je to úplně jedno, protože všichni víme, o co se jedná. Používáme je v práci ve chvílích krize, ale i na výletech, někdy je dostávají k svačině děti.

Bohužel často jde o ty kupované, které jsou plné cukru. Proto nebude na škodu si takové tyčinky zkusit udělat.

Nabízíme téměř univerzální recept, do kterého si kromě ovesných vloček, banánu a medu můžete přidat podle své chuti jakékoli ořechy, semínka a sušené ovoce.

Tyčinky

Ovesné vločky (2 hrnky), 1 větší banán, ¼ hrnku rostlinného oleje, 2 lžičky citronové šťávy, špetka soli, ¼ hrnku medu, hrnek sušeného ovoce (brusinky, švestky, datle, višně…), ¼ hrnku strouhaného kokosu, 1 lžička skořice, ¼ hrnku ořechů nebo semen

1) Ovesné vločky a ořechy (semínka) opražíme na sucho na pánvi dozlatova. Po vychladnutí smícháme s ostatními ingrediencemi a důkladně spojíme.

2) Přidáme rozmačkaný banán a směs zakápneme citronovou šťávou. Na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme směs a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 min.

3) Po vychladnutí nakrájíme.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
epochanacestach.cz
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
Slunce se mocně opírá o štíty mohutných hor. Na nebi není ani mráček a skoro to vypadá, že ostré vrcholky masivů musejí každou chvilkou protnout blankytně modrou oblohu. Jejich majestátnost a dravost krotí nádherné listnaté lesy, jejichž podzimní „čarokresba” vezme dech všem přihlížejícím. Je jednou z největších zemí a statistické údaje popisující tuto nejlidnatější část
Rusové museli USA uplatit, aby Aljašku koupily
historyplus.cz
Rusové museli USA uplatit, aby Aljašku koupily
Alexandr II. rázuje po místnosti sem a tam. Dobře ví, že mu teče do bot. Řada neúspěšných válek zemi zcela zdecimovala. Dluhy navíc začínají být neúnosné. „Prodejte Aljašku,“ rozhodne nakonec, „stejně slouží jen jako výběh pro lední medvědy!“ V médiích Aljašku označují všelijak – jako velkou zamrzlou hroudu ledu, ledárnu či Sewardovu ledničku. Ve Spojených státech
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
epochalnisvet.cz
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
Na první pohled obyčejné místo. Silnice, která se rozbíhá do čtyř stran. Křižovatka. Ale podle pradávných věr právě tady slábne závoj mezi světy. Je to místo, kde můžete přivolat duchy, uzavřít smlouvu s démonem nebo získat dovednosti, které nejsou z tohoto světa. Opravdu tady můžete změnit svůj osud? A jak vysokou cenu za to zaplatíte?
Počítač a baterie steré 2000 let. Skutečně existovaly!
enigmaplus.cz
Počítač a baterie steré 2000 let. Skutečně existovaly!
Připadají vám hodinový strojek či baterie jako vymoženosti dnešní doby? Takzvaný počítač z Antikythéry objevil 17. března 1902 řecký archeolog Spiridon Spice (1859–1932) při prohledávání vraku římské
Z jiné hvězdné čtvrti: Sluneční soustavou prolétá mezihvězdná kometa
21stoleti.cz
Z jiné hvězdné čtvrti: Sluneční soustavou prolétá mezihvězdná kometa
Astronomové oznámili objev teprve třetího známého objektu, který k nám přilétl z jiného hvězdného systému. Tento návštěvník, nově označený jako 3I/ATLAS, byl poprvé spatřen teleskopem v Chile jako nez
Přivolejte si malé zázraky
nejsemsama.cz
Přivolejte si malé zázraky
Lidská přání a touhy se po tisíciletí příliš nemění a například snaha získat lásku a vysněného partnera je věčná. Malá domácí magie funguje, ať už si přejete svůj život obohatit čímkoli. Domácí magie je dnes často opomíjena kvůli exotičtějším způsobům čarování. A to je škoda. Kvůli tomu se zapomíná na malá kouzla, která znaly už
Bramborový koláč s jablky
tisicereceptu.cz
Bramborový koláč s jablky
Suroviny 250 g brambor 60 g másla 200 g cukru moučky 2 vejce 250 g polohrubé mouky prášek do pečiva jablka Na drobenku 50 g hrubé mouky 30 g másla 30 g cukru krupice Postup Bram
Řeka přináší leccos, někdy dokonce i lásku
skutecnepribehy.cz
Řeka přináší leccos, někdy dokonce i lásku
Čas utekl jako voda, s Pepou, o kterého jsem kdysi tak stála, jsme se rozvedli. Byla jsem přesvědčena, že zůstanu sama, ale osud to tak nechtěl. Měl pro mě ještě jednu lásku. Koukala jsem z okna chaty na jez a myslela na to, že čas utekl jako ta voda. Jak je to dlouho, co jsem se na jezu producírovala,
Morávková drasticky hubne, aby zachránila manželství?
nasehvezdy.cz
Morávková drasticky hubne, aby zachránila manželství?
Co se to děje s oblíbenou herečkou ze seriálu Ordinace v růžové zahradě? Dana Morávková (53) vždy působila dojmem sebevědomé ženy, která by nesklouzla k malichernostem, jako je nesmyslné hladovění v t
Interiér s ikonami skandinávského designu
rezidenceonline.cz
Interiér s ikonami skandinávského designu
Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet, skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu. Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii. Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností.
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
epochaplus.cz
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
Stovky „městeček duchů“ jsou rozesety po Spojených státech jako památka na období zlaté horečky, ale žádné není tak známé a zachovalé jako Bodie. Toto kdysi největší a nejmodernější městečko v Kalifornii, plné zlata, peněz, hříchu a krve, prožilo jen tři roky slávy, než se propadlo do desítek let úpadku. Dnes, jako národní historická památka, vypadá,
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me