Domů     Dáte si müsli, nebo granolu?
Dáte si müsli, nebo granolu?
25.1.2021

Vznikly téměř současně, i když v jiných částech světa. Jejich složení je podobné, spojuje je to, že se konzumují s mlékem či jogurtem, a přece je tu jeden rozdíl. Jaký?

Povíme, ale nejprve si neodpustíme malý exkurs do historie. Možná s překvapením zjistíte, že to, co považujete za dílo moderní doby, je už pěkně starý vynález.

Müsli (viz úvodní foto)

Začal je připravovat okolo roku 1900 švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner pro své pacienty v nemocnici, kde strava bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu tvořila stěžejní část léčby.

Vzorem mu byl podivný pokrm, který ochutnal spolu s manželkou na túře v Alpách. Ono jídlo pojmenoval d’Spys (švýcarská podoba německého die Speise neboli pokrm). Výraz müsli je pak zdrobnělina švýcarského podstatného jména Mues, tedy kaše. Müsli, tak jak ho známe dnes, se vyrábí od šedesátých let 20. století.

Granola
Granola

Granola

Její objevení se datuje někdy okolo roku 1876 a připisuje se Johnu Kelloggovi. Tehdy totiž vynalezl potravinu, kterou nazval granola, z hrubozrnné pšenice, ovsa a kukuřice. Spolu s bratrem vyvíjeli celozrnné pokrmy pro vegetariány a lázeňské klienty.

Výsledkem byly vločky, které pacientům zachutnaly, a objednávky se brzy jen hrnuly. Možná také proto, že základem směsi byly kukuřičné lupínky, známé Corn Flakes. Od sušenek, které také vyráběli, byl ještě velký krok k dnešní granole, ale základ byl postaven.

Udělejte si sami

Důvod, proč si müsli či granolu udělat doma sami, čím dál víc lidí to tak dělá, je nasnadě. Sice musíte shánět potřebné suroviny, ale zase většinou víte, co jste do směsi dali, a v případě granoly, jak jste ji připravovali.

Navíc můžete mít jasně pod kontrolou množství cukru, či dalších sladicích látek. A neocenitelný bonus je, že si vyrobíte to, co chutná právě vám, což žádný výrobce nedokáže.

Připravujeme směs

Na začátku našeho snažení o přípravu domácího müsli stojí míchání suchých ingrediencí, takzvaného suchého müsli, které lze při dobrých podmínkách skladovat i velmi dlouho.

Základem většinou bývají ovesné vločky s kousky různého sušeného ovoce, ořechů a všemožných semínek. Běžně obsahuje i jiné obilné vločky, například pšeničné či žitné. Prostě fantazii a chutím se meze nekladou. Suché müsli lze pohodlně skladovat po řadu let.

Jeho příprava je rychlá, stačí je smísit s mlékem, jogurtem či ovocnou šťávou a případně kousky čerstvého ovoce nebo čokoládou.

Müsli
Müsli

Čerstvé müsli

Druhý typ müsli představuje čerstvě připravená směs ovesných vloček, předem namočených ve vodě nebo ovocné šťávě, a na jemno nastrouhaného nebo rozmixovaného jablka.

Mezi další obvyklé přísady patří na kousky nakrájené nebo strouhané čerstvé ovoce (např. banány, lesní plody, hrozny, mango), sušené ovoce, mléčné výrobky (např. jogurt, smetana, kondenzované mléko, čerstvý sýr, tvaroh), citronová šťáva, strouhané ořechy, semínka, koření (především skořice) a med.

Pozor si dejte na použití čerstvého mléka. To se totiž snadno sráží působením kyselin z jablka.

Dáme si granolu

Základem jsou ovesné nebo jiné obilné vločky, ořechy nebo semínka (nejlépe obojí) a med, cukr či sirup. Nádavkem přidejte koření a sušené ovoce a mixujte! Další možností je třeba jen následovat, co zrovna máte po ruce ve spíži:

vlašské ořechy, skořici, javorový sirup, hrozinky, křížaly, vanilku, lněné semínko, pohankové vločky, čokoládu… Tu ale přimíchejte až do zchladlé směsi, jinak by to nemuselo dobře dopadnout.

Pečenou směs pak můžete používat stejně jako müsli, ale také si můžete jen tak zobnout, či posypat salát.

Pomerančová granola

200 g ovesných vloček, 200 g špaldových vloček, 250 g nahrubo nasekaných ořechů (použijte ty, které máte nejraději), ½ hrnku dýňových semínek, ½ hrnku slunečnicových semínek, ¼ hrnku lněného semínka, ½ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, špetka soli, 200 ml medu, šťáva z 1 pomeranče, 150 g jablečných křížal, 130 g nesířených brusinek v jablečné šťávě

1) Troubu předehřejeme na 170 °C. Ve větší misce smícháme ovesné a špaldové vločky, ořechy, semínka, skořici a špetku soli. V hrnku promícháme med s pomerančovou šťávou, nalijeme na vločkovou směs a rukama pečlivě promícháme.

2) Směs nasypeme rovnoměrně na plech a pečeme 25 až 30 minut. Několikrát vločky promícháme vařečkou, aby se nespálily. Když jsou vločky a ořechy hezky zlaté, vyndáme plech z trouby a granolu necháme důkladně vychladnout.

3) Teprve potom k ní přisypeme nalámané křížaly a brusinky. Granolu uchováváme v nádobě s víkem, kde vydrží křupavá zhruba měsíc.

Granola
Granola

Oblíbené tyčinky

Jsou jakýmsi kompromisem mezi müsli a granolou. Dělají se jako granola, ale říká se jim müsli. Je to úplně jedno, protože všichni víme, o co se jedná. Používáme je v práci ve chvílích krize, ale i na výletech, někdy je dostávají k svačině děti.

Bohužel často jde o ty kupované, které jsou plné cukru. Proto nebude na škodu si takové tyčinky zkusit udělat.

Nabízíme téměř univerzální recept, do kterého si kromě ovesných vloček, banánu a medu můžete přidat podle své chuti jakékoli ořechy, semínka a sušené ovoce.

Tyčinky

Ovesné vločky (2 hrnky), 1 větší banán, ¼ hrnku rostlinného oleje, 2 lžičky citronové šťávy, špetka soli, ¼ hrnku medu, hrnek sušeného ovoce (brusinky, švestky, datle, višně…), ¼ hrnku strouhaného kokosu, 1 lžička skořice, ¼ hrnku ořechů nebo semen

1) Ovesné vločky a ořechy (semínka) opražíme na sucho na pánvi dozlatova. Po vychladnutí smícháme s ostatními ingrediencemi a důkladně spojíme.

2) Přidáme rozmačkaný banán a směs zakápneme citronovou šťávou. Na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme směs a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 min.

3) Po vychladnutí nakrájíme.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Varhánky: Překvapivě potřebná vlastnost
epochaplus.cz
Varhánky: Překvapivě potřebná vlastnost
I další podivuhodnou vlastnost našich těl zná dozajista každý. Varhánky – tedy podivně zkrabatěné konečky prstů – se totiž dělají více či méně každému, kdo stráví nějaký čas ve vodě. Co za tím je? Po dlouhou dobu lidé věřili, že varhánky jsou ve skutečnosti projevem průniku vody do svrchní vrstvy kůže – že jde zjednodušeně
Zlato jako symbol opulence
rezidenceonline.cz
Zlato jako symbol opulence
Jsou ztělesněním luxusu, elegance a hřejivosti. Správně zvolené akcenty s odlesky zlaté barvy jsou schopny během okamžiku povýšit vzhled místnosti a dodat jí nádech sofistikované elegance. Doplňky v podobě kování, rámů obrazů, svítidel, dekorací nebo textilií mají schopnost vytvořit estetiku bohatství a přepychu, aniž by působily přehnaně. Vhodně zvolené detaily navíc mohou přidat obytnému prostoru
Nejlepší zima je v Peci
epochanacestach.cz
Nejlepší zima je v Peci
Horské městečko Pec pod Sněžkou, které je součástí SkiResortu Černá hora – Pec, je ideálním výchozím bodem jak pro začínající, tak i zkušenější lyžaře. Místní subjekty v čele se SkiResortem totiž pravidelně investují do infrastruktury a snaží se spolupracovat mezi sebou tak, aby byli hosté Pece pod Sněžkou spokojení a rádi se sem vraceli. Důkazem
Zapomenutá armáda porazila Japonce i malárii
historyplus.cz
Zapomenutá armáda porazila Japonce i malárii
Malárie je ještě zákeřnější než Japonci! William Slim, nový velitel britské 14. armády, ji však dokáže zkrotit. Porazí ji díky léku Atabrin a tuhé disciplíně, kterou naordinuje svým mužům. „Dobří lékaři jsou bez disciplíny k ničemu. Víc jak polovinu boje proti chorobám nemohou vybojovat doktoři, ale vojenští velitelé. Právě oni dohlížejí na to, jestli vojáci
Strom lásky: Unikátní relikviář ukradli lupiči
epochalnisvet.cz
Strom lásky: Unikátní relikviář ukradli lupiči
Městské muzeum v toskánském Lucignanu ukrývá mimořádný skvost. Jde o relikviář známý jako Strom lásky. Podle legendy totiž sliby pronesené před ním trvají věčně. Před sienským zlatníkem Gabriellem d‚Antoniem leží plátky zlata, drahé kameny a perly. Slovutný umělec je plně zaujatý prací na bezmála tři metry vysokém relikviáři. Ten má podobu stromu se šesti větvemi
Vyhřívaná průhledná iglú s 360° výhledem do okolní přírody
iluxus.cz
Vyhřívaná průhledná iglú s 360° výhledem do okolní přírody
Nedávno zrekonstruovaná a rozšířená restaurace Končina v oblíbeném horském středisku Harrachov v Krkonoších a restaurace Rendlík, nacházející se uprostřed lesů vedle kouzelné zříceniny hradu Hasištejn
Raketa Falcon-9 vynesla na oběžnou dráhu největší českou družici
21stoleti.cz
Raketa Falcon-9 vynesla na oběžnou dráhu největší českou družici
Saturnin není jen jméno poněkud extravagantního sluhy ze stejnojmenné knihy Zděňka Jirotky. Stejné jméno, konkrétně SATurnin-1, nese i dosud největší česká družice, která se kdy dostala na zemskou orb
Skutečně je třetí rozvod Švandové na spadnutí?
nasehvezdy.cz
Skutečně je třetí rozvod Švandové na spadnutí?
Nestárnoucí herečka Jana Švandová (77) opakovaně prohlásila, že si svého třetího manžela Pavla Satorie (74) už nechá. Život s ním je pro ni jako splněný sen, protože ji úspěšný podnikatel rozmazluje
Jak přitáhnout hojnost a peníze
nejsemsama.cz
Jak přitáhnout hojnost a peníze
Peníze nejsou jen kousky papíru nebo čísla na účtu, ale také energie. A tu můžete správně nasměrovat tak, aby proudila k vám. Pokud máte pocit, že peníze přicházejí příliš pomalu a odcházejí příliš rychle, mohou vám pomoci tyto rituály. Jaké myšlenky se vám honí hlavou, když se řekne slovo „peníze“? Napadá vás: „Nikdy jich nemám dost.“ „Peníze jsou
Kynuté buchty jako od babičky
tisicereceptu.cz
Kynuté buchty jako od babičky
Nadýchané a voňavé buchty jsou jedním ze symbolů české kuchyně. Upečte si je spolu s námi k nedělní kávě. Ingredience Na těsto 500 g hladké mouky 75 g cukru krupice 250 g mléka 4 žloutky
Posedlá rodina: Chlapec chodí po stropě a jeho sestra se vznáší nad postelí!
enigmaplus.cz
Posedlá rodina: Chlapec chodí po stropě a jeho sestra se vznáší nad postelí!
Když se Američanka Latoya Ammons v roce 2011 přestěhuje se svou rodinou do starého domku v Indianě, začnou se dít podivné věci. Údajně na ně útočí démoni, kterých je v domku víc jak 200! Zpočátku Ammo
Přiletěl mi tehdy na pomoc černý anděl?
skutecnepribehy.cz
Přiletěl mi tehdy na pomoc černý anděl?
Myslela jsem si, že přišla moje poslední hodinka. V tom momentě jsem prosila, ať mi kdokoli pomůže. Najednou jsem uviděla siluetu ženy s černými křídly. Do svých třinácti let jsem byla dívka nepolíbená a bytost naprosto čistá, bez vědomostí, co by po mně, jako ženě, mohl muž požadovat. Byla jsem poloviční sirotek, otec mi zemřel, když mi bylo