Domů     Cukroví od sousedů
Cukroví od sousedů
21.12.2023

Nejen u nás se peče na Vánoce cukroví, a tak nahlédneme k sousedům do zahraničí bližšího i vzdálenějšího, třeba se vám některý recept hodí.

Německo

Domino kostky

Fotka červená a do ní detail, domluvíme se.

Na těsto: 2 vejce, 125 g cukru, 1 lžička kakaového prášku, 2 lžičky perníkového koření, ½ lžičky prášku do pečiva, 200 g mouky, půlky lžičky soli

Želatina: 6 listů želatiny nebo prášek podle návodu, 380 g meruňkového džemu bez kousků ovoce (můžete použít také višňový), 100 ml vody

Marcipán: 300 g marcipánu, 100 g práškového cukru, 1 lžička rumu

Na polevu: čokoládová poleva nebo 350 g hořké čokolády a 30 g tuku

1) Nejdřív připravte želé. Namočte želatinu. Meruňkový džem rozmíchejte se studenou vodou do hladka. Společně s želatinou zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Poté stáhněte z ohně a nalijte do formy vyložené potravinářskou fólií o rozměrech 20×25 cm.

Když vychladne, uložte do lednice, kde by měla zůstat nejméně 5 hodin. Jakmile tato hmota ztuhne, vyjme ji z formy a vložte zpět do chladničky.

2) V jedné misce rozšlehejte vejce s cukrem. Ve druhé smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a koření sůl a perníkové koření. Vše nasypte do vaječné směsi a krátce zamíchejte.

Poté naplňte těsto do stejné formy, v jaké bylo želé (použijte papír na pečení) a pečte 20 minut na 170 °C. Po upečení nechte úplně vychladnout.

3) Poté odkrojte vrchní křupavou vrstvu perníkového korpusu a položte na něj vychladlý plát želé. želé.

4) Marcipán prohněťte s rumem a práškovým cukrem, vyválejte mezi dvěma vrstvami papíru na pečení a přiložte na želé. Když jsou tři vrstvy na sobě, zakryjte a umístěte na hodinu do chladničky.

5) Čokoládu s tukem roztopte ve vodní lázni. Nesmí být ale příliš horká, aby se při polévání nerozteklo želé.

6) Vyndejte z ledničky plát perníku s želé a rozkrájejte na stejné kostky. Poté je potřete čokoládou a nechte vychladnout. V pokojové teplotě kostky vydrží 3–4 dny, v chladničce týden.

Dominostein, jak se německy kostky jmenují, poprvé připravil v roce 1936 v Drážďanech Herbert Wendler. Vrstvená pralinka levnější než ostatní produkty firmy Wendler’s praline, takže cílila na širší zákaznickou skupinu.

Doba přípravy 8 hodin 20 minut

Náročnost 2

Španělsko

Almendrados

150 g mandlové mouky, 50 g hnědého krystalového cukru, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy, 1 velké vejce, 24 celých loupaných mandlí

1) Do mísy dejte vejce a našlehejte je. Dále k němu přisypte mandlovou mouku.

2) Dále přisypte cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. Ze všech surovin vypracujte těsto.

3) Těsto nechte v míse, zakryjte ji potravinovou folií a dejte do lednice na 1 až 2 hodiny.

4) Vychlazené těsto si zvažte a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Samozřejmě to můžete dělat i od oka. Z každého kousku vytvarujte kuličku.

5) Na každou kuličku jemně vtiskněte mandli. Kuličky mají tendenci praskat, ale není to vada, případně je můžete ještě dotvarovat.

6) Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, vložte je do předehřáté trouby na 180 °C a pečte je 18–20 minut.

7) Po upečení nechte 5 minut chladnout na plechu a poté je přesuňte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.

Almendrados neboli mandlové oči jsou španělské mandlové sušenky, jejichž výroba je velmi jednoduchá, takže se často podávají lehký dezert ke kávě. Mnoho Španělů je také připravuje na Vánoce.

Doba přípravy 30 minut + 2 hodiny na odležení těsta

Náročnost 2

Itálie

Panforte

113 g nesolených pistácií, 100 g oloupaných mandlí, 75 g sušených meruněk, 75 g sušených fíků, 210 g hladké špaldové mouky, ½ lžičky skořice, ½ lžičky perníkového koření, 150 g čokolády, 155 g třtinového cukru, 320 g medu, moučkový cukr na posypání

1) Troubu rozpalte na 150 °C a kulatou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem (pokud nemáte 18 cm, můžete použít i 20 cm).

2) Vyloupejte pistácie, pak je spolu s mandlemi, fíky a meruňkami nakrájejte na co nejmenší kousky. Poté je smíchejte s moukou, skořicí a perníkovým kořením. Čokoládu nalámejte na kousky do větší mísy a dejte na stranu.

3) Do kastrůlku dejte med s cukrem a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte, dokud se směs nepropojí a cukr nebude rozpuštěný.

4) Med vylijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte k čokoládě a medu moučnou směs a promíchejte dohromady (směs hodně lepí, takže nemíchejte rukou, ale lžící nebo vařečkou).

5) Vše vsypte do formy a navlhčenýma rukama těsto vtlačte do stran tak, aby pokrývalo celou formu. Pečte 30 minut.

6) Nechte přes noc vychladnout, poté posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.

Tradiční italský vánoční dezert pochází ze středověkého městečka Siena v Toskánsku a při jeho výrobě se krásně využije zbylé kandované ovoce a ořechy. Výhodou je, že dobře zabalený vydrží několik týdnů. Hodí se i jako vánoční dárek.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Evropa

Husarské knoflíky

200–250 g másla, 2 žloutky, 300 g hladké mouky, 100 g mletých oříšků, 1 sáček vanilinového cukru, nebo špetku mleté pravé vanilky, špetku soli

150 g zavařeniny, může být jakákoliv, nejčastěji se používá rybízová, v tomto receptu je použitá pomerančová, 70 g moučkového cukru

1) Ze všech surovin na těsto vypracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše pevnou hmotu. Vytvarujte ji do koule, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na dvě hodiny do chladničky.

2) Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte do úzkého válečku a nakrájejte na šedesát dílků. Tvořte kuličky a koncem vařečky do nich vymačkávejte důlek.

3) Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je na střední mřížce zhruba čtvrt hodiny.

4) Zavařeninu promíchejte s cukrem a naplňte jí důlky. Nechte dva dny zatuhnout na vzduchu a pak koláčky uchovejte až do podávání v krabici.

Někdy se také nazývají andělské oči nebo andělské koblížky. Kde tento dětsky jednoduchý recept přesně vznikl, se přesně neví, ale dnes je rozšířený všude po Evropě.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Rakousko

Skořicové hvězdičky

2 větší bílky, případně 3 menší, špetka soli, 130 g cukru moučky+ trochu navíc, ½ lžičky citronové šťávy, 100 g mletých mandlí, 100 g mletých lískových oříšků, 1 lžíce skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu

1) Začněte šlehat bílky se špetkou soli. Až se trochu napění, přidejte cukr a citronovou šťávu a ušlehejte dotuha.

2) Třetinu sněhu dejte stranou na polevu a do zbytku vmíchejte mleté mandle a ořechy, koření, vanilku a citronovou kůru. Propracujte, zabalte do fólie a nechte dvě hodiny chladit v lednici.

3) Troubu předehřejte na 150 °C. Vál poprašte moučkovým cukrem a těsto vyválejte na tloušťku asi 4 milimetry. Plát musí být silnější, aby střed hvězdiček zůstal vláčný a nevysušil se při pečení.

4) Vykrájejte hvězdičky a na vrchní stranu natřete šlehané bílky, které jste nechali stranou. Pokud by trochu zatuhly, rozmíchejte je s několika kapkami citronové šťávy nebo vody.

5) Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pomalu pečte 15 minut, aby poleva zatuhla, ale nezhnědla.

Skořicové hvězdičky jsou vhodné pro všechny, kteří trpí celiakií nebo laktózovou intolerancí. A také pro ty, kdo milují vůni skořice.

Doba přípravy 45 minut

Náročnost 1

Řecko

Melomakarona

1 šálek olivového oleje, 1 šálek rostlinného oleje, 1 šálek cukru, kůra z jednoho bio pomeranče

¾ šálku pomerančové šťávy, ½ šálku koňaku, 7 šálků hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, špetka soli

Na posypání mleté vlašské ořechy se skořicí nebo mleté mandle

Sirup: 1 ½ šálku vody, 1 šálek medu, 1 šálek cukru, 1 skořice celá, citronová šťáva

1) V malé misce nejprve prohněťte pomerančovou kůru s cukrem, tak aby se uvolnil pomerančový olej. Poté smíchejte s olejem.

Ve velké míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou a přidejte směs s olejem, promíchejte, přidejte pomerančovou šťávu a brandy a vypracujte hladké těsto.

2) Troubu předehřejte na 170 °C. Rozdělte těsto na kousky o velikosti malého vajíčka a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Před pečením koláčky zmáčkněte svrchu vidličkou, můžete je i trochu propíchat, aby se do nich později snáze dostal sirup, a dejte péci asi na 25 minut, pokud nebudou mít světle hnědou barvu. Zhnědnou až ponořením do sirupu.

3) Mezitím si připravte sirup, v hrnci smíchejte med, cukr, vodu, celou skořici, můžete přidat 2–3 hřebíčky. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut bez pokličky, na závěr přidejte citrónovou šťávu.

4) Po upečení můžete koláčky zalít sirupem nebo na chvíli jednotlivě máčet v sirupu.

5) Na závěr posypte sekanými ořechy smíchanými se skořicí nebo sekanými mandlemi. Hotové uchovávejte při pokojové teplotě, protože v chladu by ztvrdly.

Melomakarona znamená těsto namáčené v medu. A nabízí mnohem víc, než jen skvělou chuť. Provoní vám celý byt směsicí vůní pomerančů, skořice a medu.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

USA

Crincles

60 g kakaa – polovinu můžete nahradit strouhanou hořkou čokoládou, 200 g cukru krystal, 60 ml oleje, 2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilky, 130 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky soli, asi 50 g moučkového cukru na obalení

1) V misce vyšlehejte olej, cukr, kakao a vajíčka, aby se vše spojilo do jednolité hmoty.

Přidejte všechny suché ingredience a zapracujte je do těsta. Těsto bude lepkavé, ale takové má být.

2) Těsto vyklopte na potravinovou fólii a zabalte je, aby neosychalo. Dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.

3) Těsto vyklopte na pomoučený vál a nakrájejte na stejně tlusté pásky. Ty poté nakrájejte na jednotlivé kousky.

4) Troubu vyhřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem. Kousky těsta v dlaních tvarujte do kuliček, ty poté obalte v moučkovém cukru, naskládejte na plech a pečte cca 10–15 minut.

Když budete crinkles z trouby vytahovat, budou ještě trochu křehké a uvnitř měkké, během chvilky mimo troubu se ale zpevní.

Crinkles se prý poprvé objevily na počátku 20. století v Minnesotě, ale dnes je zná celá Amerika. Základem úspěchu je u tohoto receptu použít dobrou 50% čokoládu.

Nepoužívejte levné čokolády nebo ty na vaření, je v nich mnoho rostlinného tuku a crinkles se vám roztečou do placky. Nepoužívejte ani víceprocentní čokoládu. Je drahá a sušenky nebudou tak pěkně rozpraskané.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Anglie

Mince pie

Na křehké těsto: 350 g hladké mouky, 150 g tuku, nejlépe másla, nebo 1/2 másla a 1/2 sádla (nesoleného), 1 žloutek, 3 lžíce studené vody

Na ovocnou náplň: 1 sklenice asi 300 g koupené náplně tzv. Mincemeat

Nebo si připravte vlastní ovocnou náplň:

125 g směsi ze ¾ hrozinek, sultánek, korintek a ¼ proslazované kůry, 125 g sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce dle chuti, brusinky, dalte, fíky, 25 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů, 2 jablka, 4 lžíce hnědého cukru nebo 4 lžíce medu, 4 lžíce rumu, 1 lžička skořice, ½ lžičky hřebíčku, ¼ lžičky sušeného zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek, šťáva a nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, 20 g másla

Ochucené brandy máslo: 50 g nesoleného másla, 4 lžíce jemného hnědého cukru, 4 lžíce brandy nebo kvalitního rumu

1) Nejdříve si připravte náplň. Je sice hotová za chvíli, ale musí vystydnout. V mixéru nasekejte sušené ovoce a sušené meruňky, pokud již nekupujete míchanou směs nakrájenou na kostičky. Mandle lehce opražte a nasekejte ne příliš na jemno.

Oloupejte a nakrájejte na menší kostky dvě jablka. V hrnci zahřejte šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče, přidejte jablka a kandované ovoce a koření. Na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud se jablka téměř nerozpadnou, směs pravidelně míchejte.

Na konci varu přidejte cukr a rum, promíchejte a nechte na plochém talíři vystydnout.

2) Připravte křehké těsto. Nejlépe v mixéru smíchejte změklé máslo a mouku nebo zpracujte ručně v míse, máslo s moukou rozdrobte jako na žmolenku.

Vyndejte z mísy na vál a přidejte 1 žloutek a postupně přidávejte studenou vodu a lehce zpracujte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte asi 30 minut v ledničce odpočinout.

3) Zahřejte troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte a vykrajujte vroubkovaná kolečka o velikosti 7–8 cm v průměru. Přendejte je do vymazané formy na muffiny.

Do každého kolečka dejte lžičku ovocné náplně a rozprostřete k okrajům. Ze zbylé třetiny vykrajujte hvězdičky a položte je na naplněné koláčky. (Můžete však i menším ozdobným kolečkem vykrojit další kolečka jen o trochu menší a koláčky přikrýt.

Okraje lehce potřete vodu, aby se kolečka slepila, a na povrchu je několikrát propíchněte vidličkou).

4) Kolečka i hvězdy lehce potřete mlékem. Pečte 20 minut při teplotě 200 °C do růžova. Zatím utřete máslo s cukrem a postupně přikapávejte brandy. Koláčky po upečení nechte asi 5 minut vychladnout a poté je opatrně vyndejte z formy. Horké posypejte moučkovým cukrem a podávejte s brandy máslem nebo smetanou.

Mince pie mají dlouhou tradici. Kdysi je ze Svaté země přivezli křižáci. Byly plněné nasekaným masem, ovocem a voněly kořením z Orientu.

Ty dnešní jsou daleko menší a s masem už nemají nic společného zato neodmyslitelně patří k vánočním svátkům v Británii a nabídnou vám je všude. A i hospodyně, které jinak pečení moc nedají, tyhle koláčky na Vánoce udělají.

Doba přípravy 140 minut

Náročnost 3

Tip: Něco dětem pro radost

Kdo viděl Shreka, jistě si pamatuje perníkového panáčka, a tak ho dětem upečete. Stačí vám na něj obyčejné perníkové těsto a spolu s dětmi ho pak ozdobíte.

To tam být nemusí a Než to budeš, Franto, dělat, řekni.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kam zmizelo nakradené bohatství piráta Černovouse?
enigmaplus.cz
Kam zmizelo nakradené bohatství piráta Černovouse?
Má pověst postrachu moří. Ale teď by se měl o kořist podělit. Něco takového nehodlá však nikdy připustit! [gallery ids="153766,153767,153768"] „Dobře jste činili, když jste blokovali jiho-karoli
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
epochanacestach.cz
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
Zahrada, která vás vtáhne do světa zvířat a přírody – Zoo Jihlava je ideálním místem pro všechny, kteří hledají zážitky plné dobrodružství, poznání a zábavy. V srdci Vysočiny na necelých 10 hektarech se vydáte na expedici takřka celým světem. Více než 250 druhů zvířat a přes 1500 jedinců vytváří unikátní svět, kde si na své přijdou
Křupavé okurčičky
tisicereceptu.cz
Křupavé okurčičky
Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku. Potřebujete 400 g okurek 3 kuličky pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky hořč
Přelstěte cukrovku a jezte jen to, co jí nezachutná!
nejsemsama.cz
Přelstěte cukrovku a jezte jen to, co jí nezachutná!
V posledních letech je cukrovka neboli diabetes velmi rozšířenou chorobou. Naštěstí existuje mnoho potravin, které dokážou snižovat zvýšenou hladinu cukru v krvi. Cukrovka je porucha metabolismu, při které organismus není schopen využívat cukry a další sacharidy. Vážné zdravotní problémy jsou toho nepříjemným důsledkem. Regulujte cukr stravou Proti cukrovce pomáhá černý bez. Upravit jej lze na mnoho způsobů –
Je rozchod s Tunou na spadnutí?
nasehvezdy.cz
Je rozchod s Tunou na spadnutí?
Milostné začátky mezi herečkou Nelou Boudovou (57) a moderátorem Janem Tunou (52) byly vášnivé a romantické. Tohle krátké období už ale dávno odnesl čas. Po čtyřech letech se bohužel ukazuje, že nep
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
iluxus.cz
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
Hodinářská značka Luminox, které důvěřují příslušníci Navy SEALs i dobrodruzi, oznámila své oficiální partnerství s FORCE BLUE, jedinou neziskovou organizací na světě, která přeškoluje a nasazuje býva
Magie včel: Kulturní význam a jak jim pomoci
epochaplus.cz
Magie včel: Kulturní význam a jak jim pomoci
Včely fascinovaly lidi od starověku, kdy byly považovány za posly bohů. Jejich složitá komunikace a nenahraditelná role v přírodě z nich činí zázrak přírody. Jak včely komunikují a co můžeme udělat pro jejich záchranu? Božské včely Ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě, v šamanských kulturách v Africe a Jižní Americe byly včely považovány za posly
Básník pro smích: Zakázal Machar vojákům nemravné pohlednice?
historyplus.cz
Básník pro smích: Zakázal Machar vojákům nemravné pohlednice?
Skupinka vojáků vzrušeně diskutuje o novince, kterou jeden z nich zaslechl. Nechtějí věřit vlastním uším. „Víte, kdo se má stát generálním inspektorem armády? Ten básník!“ Když v roce 1887 vychází sbírka básní nazvaná Confiteor, kritika si ji nemůže vynachválit. Kdo je ten autor, který tak dokonale využívá možnosti běžného českého jazyka, a přitom vůbec nepotřebuje berličky patosu,
NASA poprvé zachytila viditelnou polární záři na Marsu
21stoleti.cz
NASA poprvé zachytila viditelnou polární záři na Marsu
Byl to záblesk zeleného světla, který nad rudými horami Marsu rozzářil nebe a s ním i oči vědců. Poprvé v historii se totiž podařilo spatřit viditelnou polární záři na rudé planetě. Nečekaný výsledek
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
epochalnisvet.cz
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
Autismus je jako strašák společnosti. Zatímco podvědomě s sebou nese předsudky z předsudků, konkrétně už ovlivňuje schopnost dítěte komunikovat, navazovat vztahy a zapojit se do běžných aktivit. Někteří jedinci s poruchami autistického spektra (PAS) vykazují mimořádné schopnosti, například v matematice, jazycích nebo umění, jiní čelí výzvám, které komplikují jejich každodenní život. Právě dnes si připomínáme
To je přece úplně normální
skutecnepribehy.cz
To je přece úplně normální
Někdy mi přijde, že jsme se narodili s úkolem stát se rodiči svých rodičů. Vždyť život je takový smutný, nevyhnutelný cyklus. Když jsem byla mladší, nikdy jsem si neuměla představit, že se jednou budeme muset postarat o rodiče, kteří nám celý život dávali vše. Teď se situace obrátila a je na nás, postarat se o ně. Spolehlivá rodina Moje sestra
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
rezidenceonline.cz
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
V srdci lyžařského města Aspenu v americkém Coloradu stojí dům, na jehož střeše se nachází rozlehlý luxusní byt, poskytující svým obyvatelům dokonalé místo k životu. Čistý a vzdušný interiér, plynule navazující na terasu, září teplem a třpytivým horským sluncem. Aspen, dnes velmi známé lyžařské středisko obklopené pohořím Rocky Mountains, vznikl původně jako místo těžby stříbra. Během devatenáctého století