Domů     Cukroví od sousedů
Cukroví od sousedů
21.12.2023

Nejen u nás se peče na Vánoce cukroví, a tak nahlédneme k sousedům do zahraničí bližšího i vzdálenějšího, třeba se vám některý recept hodí.

Německo

Domino kostky

Fotka červená a do ní detail, domluvíme se.

Na těsto: 2 vejce, 125 g cukru, 1 lžička kakaového prášku, 2 lžičky perníkového koření, ½ lžičky prášku do pečiva, 200 g mouky, půlky lžičky soli

Želatina: 6 listů želatiny nebo prášek podle návodu, 380 g meruňkového džemu bez kousků ovoce (můžete použít také višňový), 100 ml vody

Marcipán: 300 g marcipánu, 100 g práškového cukru, 1 lžička rumu

Na polevu: čokoládová poleva nebo 350 g hořké čokolády a 30 g tuku

1) Nejdřív připravte želé. Namočte želatinu. Meruňkový džem rozmíchejte se studenou vodou do hladka. Společně s želatinou zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Poté stáhněte z ohně a nalijte do formy vyložené potravinářskou fólií o rozměrech 20×25 cm.

Když vychladne, uložte do lednice, kde by měla zůstat nejméně 5 hodin. Jakmile tato hmota ztuhne, vyjme ji z formy a vložte zpět do chladničky.

2) V jedné misce rozšlehejte vejce s cukrem. Ve druhé smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a koření sůl a perníkové koření. Vše nasypte do vaječné směsi a krátce zamíchejte.

Poté naplňte těsto do stejné formy, v jaké bylo želé (použijte papír na pečení) a pečte 20 minut na 170 °C. Po upečení nechte úplně vychladnout.

3) Poté odkrojte vrchní křupavou vrstvu perníkového korpusu a položte na něj vychladlý plát želé. želé.

4) Marcipán prohněťte s rumem a práškovým cukrem, vyválejte mezi dvěma vrstvami papíru na pečení a přiložte na želé. Když jsou tři vrstvy na sobě, zakryjte a umístěte na hodinu do chladničky.

5) Čokoládu s tukem roztopte ve vodní lázni. Nesmí být ale příliš horká, aby se při polévání nerozteklo želé.

6) Vyndejte z ledničky plát perníku s želé a rozkrájejte na stejné kostky. Poté je potřete čokoládou a nechte vychladnout. V pokojové teplotě kostky vydrží 3–4 dny, v chladničce týden.

Dominostein, jak se německy kostky jmenují, poprvé připravil v roce 1936 v Drážďanech Herbert Wendler. Vrstvená pralinka levnější než ostatní produkty firmy Wendler’s praline, takže cílila na širší zákaznickou skupinu.

Doba přípravy 8 hodin 20 minut

Náročnost 2

Španělsko

Almendrados

150 g mandlové mouky, 50 g hnědého krystalového cukru, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy, 1 velké vejce, 24 celých loupaných mandlí

1) Do mísy dejte vejce a našlehejte je. Dále k němu přisypte mandlovou mouku.

2) Dále přisypte cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. Ze všech surovin vypracujte těsto.

3) Těsto nechte v míse, zakryjte ji potravinovou folií a dejte do lednice na 1 až 2 hodiny.

4) Vychlazené těsto si zvažte a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Samozřejmě to můžete dělat i od oka. Z každého kousku vytvarujte kuličku.

5) Na každou kuličku jemně vtiskněte mandli. Kuličky mají tendenci praskat, ale není to vada, případně je můžete ještě dotvarovat.

6) Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, vložte je do předehřáté trouby na 180 °C a pečte je 18–20 minut.

7) Po upečení nechte 5 minut chladnout na plechu a poté je přesuňte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.

Almendrados neboli mandlové oči jsou španělské mandlové sušenky, jejichž výroba je velmi jednoduchá, takže se často podávají lehký dezert ke kávě. Mnoho Španělů je také připravuje na Vánoce.

Doba přípravy 30 minut + 2 hodiny na odležení těsta

Náročnost 2

Itálie

Panforte

113 g nesolených pistácií, 100 g oloupaných mandlí, 75 g sušených meruněk, 75 g sušených fíků, 210 g hladké špaldové mouky, ½ lžičky skořice, ½ lžičky perníkového koření, 150 g čokolády, 155 g třtinového cukru, 320 g medu, moučkový cukr na posypání

1) Troubu rozpalte na 150 °C a kulatou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem (pokud nemáte 18 cm, můžete použít i 20 cm).

2) Vyloupejte pistácie, pak je spolu s mandlemi, fíky a meruňkami nakrájejte na co nejmenší kousky. Poté je smíchejte s moukou, skořicí a perníkovým kořením. Čokoládu nalámejte na kousky do větší mísy a dejte na stranu.

3) Do kastrůlku dejte med s cukrem a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte, dokud se směs nepropojí a cukr nebude rozpuštěný.

4) Med vylijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte k čokoládě a medu moučnou směs a promíchejte dohromady (směs hodně lepí, takže nemíchejte rukou, ale lžící nebo vařečkou).

5) Vše vsypte do formy a navlhčenýma rukama těsto vtlačte do stran tak, aby pokrývalo celou formu. Pečte 30 minut.

6) Nechte přes noc vychladnout, poté posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.

Tradiční italský vánoční dezert pochází ze středověkého městečka Siena v Toskánsku a při jeho výrobě se krásně využije zbylé kandované ovoce a ořechy. Výhodou je, že dobře zabalený vydrží několik týdnů. Hodí se i jako vánoční dárek.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Evropa

Husarské knoflíky

200–250 g másla, 2 žloutky, 300 g hladké mouky, 100 g mletých oříšků, 1 sáček vanilinového cukru, nebo špetku mleté pravé vanilky, špetku soli

150 g zavařeniny, může být jakákoliv, nejčastěji se používá rybízová, v tomto receptu je použitá pomerančová, 70 g moučkového cukru

1) Ze všech surovin na těsto vypracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše pevnou hmotu. Vytvarujte ji do koule, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na dvě hodiny do chladničky.

2) Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte do úzkého válečku a nakrájejte na šedesát dílků. Tvořte kuličky a koncem vařečky do nich vymačkávejte důlek.

3) Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je na střední mřížce zhruba čtvrt hodiny.

4) Zavařeninu promíchejte s cukrem a naplňte jí důlky. Nechte dva dny zatuhnout na vzduchu a pak koláčky uchovejte až do podávání v krabici.

Někdy se také nazývají andělské oči nebo andělské koblížky. Kde tento dětsky jednoduchý recept přesně vznikl, se přesně neví, ale dnes je rozšířený všude po Evropě.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Rakousko

Skořicové hvězdičky

2 větší bílky, případně 3 menší, špetka soli, 130 g cukru moučky+ trochu navíc, ½ lžičky citronové šťávy, 100 g mletých mandlí, 100 g mletých lískových oříšků, 1 lžíce skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu

1) Začněte šlehat bílky se špetkou soli. Až se trochu napění, přidejte cukr a citronovou šťávu a ušlehejte dotuha.

2) Třetinu sněhu dejte stranou na polevu a do zbytku vmíchejte mleté mandle a ořechy, koření, vanilku a citronovou kůru. Propracujte, zabalte do fólie a nechte dvě hodiny chladit v lednici.

3) Troubu předehřejte na 150 °C. Vál poprašte moučkovým cukrem a těsto vyválejte na tloušťku asi 4 milimetry. Plát musí být silnější, aby střed hvězdiček zůstal vláčný a nevysušil se při pečení.

4) Vykrájejte hvězdičky a na vrchní stranu natřete šlehané bílky, které jste nechali stranou. Pokud by trochu zatuhly, rozmíchejte je s několika kapkami citronové šťávy nebo vody.

5) Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pomalu pečte 15 minut, aby poleva zatuhla, ale nezhnědla.

Skořicové hvězdičky jsou vhodné pro všechny, kteří trpí celiakií nebo laktózovou intolerancí. A také pro ty, kdo milují vůni skořice.

Doba přípravy 45 minut

Náročnost 1

Řecko

Melomakarona

1 šálek olivového oleje, 1 šálek rostlinného oleje, 1 šálek cukru, kůra z jednoho bio pomeranče

¾ šálku pomerančové šťávy, ½ šálku koňaku, 7 šálků hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, špetka soli

Na posypání mleté vlašské ořechy se skořicí nebo mleté mandle

Sirup: 1 ½ šálku vody, 1 šálek medu, 1 šálek cukru, 1 skořice celá, citronová šťáva

1) V malé misce nejprve prohněťte pomerančovou kůru s cukrem, tak aby se uvolnil pomerančový olej. Poté smíchejte s olejem.

Ve velké míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou a přidejte směs s olejem, promíchejte, přidejte pomerančovou šťávu a brandy a vypracujte hladké těsto.

2) Troubu předehřejte na 170 °C. Rozdělte těsto na kousky o velikosti malého vajíčka a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Před pečením koláčky zmáčkněte svrchu vidličkou, můžete je i trochu propíchat, aby se do nich později snáze dostal sirup, a dejte péci asi na 25 minut, pokud nebudou mít světle hnědou barvu. Zhnědnou až ponořením do sirupu.

3) Mezitím si připravte sirup, v hrnci smíchejte med, cukr, vodu, celou skořici, můžete přidat 2–3 hřebíčky. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut bez pokličky, na závěr přidejte citrónovou šťávu.

4) Po upečení můžete koláčky zalít sirupem nebo na chvíli jednotlivě máčet v sirupu.

5) Na závěr posypte sekanými ořechy smíchanými se skořicí nebo sekanými mandlemi. Hotové uchovávejte při pokojové teplotě, protože v chladu by ztvrdly.

Melomakarona znamená těsto namáčené v medu. A nabízí mnohem víc, než jen skvělou chuť. Provoní vám celý byt směsicí vůní pomerančů, skořice a medu.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

USA

Crincles

60 g kakaa – polovinu můžete nahradit strouhanou hořkou čokoládou, 200 g cukru krystal, 60 ml oleje, 2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilky, 130 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky soli, asi 50 g moučkového cukru na obalení

1) V misce vyšlehejte olej, cukr, kakao a vajíčka, aby se vše spojilo do jednolité hmoty.

Přidejte všechny suché ingredience a zapracujte je do těsta. Těsto bude lepkavé, ale takové má být.

2) Těsto vyklopte na potravinovou fólii a zabalte je, aby neosychalo. Dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.

3) Těsto vyklopte na pomoučený vál a nakrájejte na stejně tlusté pásky. Ty poté nakrájejte na jednotlivé kousky.

4) Troubu vyhřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem. Kousky těsta v dlaních tvarujte do kuliček, ty poté obalte v moučkovém cukru, naskládejte na plech a pečte cca 10–15 minut.

Když budete crinkles z trouby vytahovat, budou ještě trochu křehké a uvnitř měkké, během chvilky mimo troubu se ale zpevní.

Crinkles se prý poprvé objevily na počátku 20. století v Minnesotě, ale dnes je zná celá Amerika. Základem úspěchu je u tohoto receptu použít dobrou 50% čokoládu.

Nepoužívejte levné čokolády nebo ty na vaření, je v nich mnoho rostlinného tuku a crinkles se vám roztečou do placky. Nepoužívejte ani víceprocentní čokoládu. Je drahá a sušenky nebudou tak pěkně rozpraskané.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Anglie

Mince pie

Na křehké těsto: 350 g hladké mouky, 150 g tuku, nejlépe másla, nebo 1/2 másla a 1/2 sádla (nesoleného), 1 žloutek, 3 lžíce studené vody

Na ovocnou náplň: 1 sklenice asi 300 g koupené náplně tzv. Mincemeat

Nebo si připravte vlastní ovocnou náplň:

125 g směsi ze ¾ hrozinek, sultánek, korintek a ¼ proslazované kůry, 125 g sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce dle chuti, brusinky, dalte, fíky, 25 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů, 2 jablka, 4 lžíce hnědého cukru nebo 4 lžíce medu, 4 lžíce rumu, 1 lžička skořice, ½ lžičky hřebíčku, ¼ lžičky sušeného zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek, šťáva a nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, 20 g másla

Ochucené brandy máslo: 50 g nesoleného másla, 4 lžíce jemného hnědého cukru, 4 lžíce brandy nebo kvalitního rumu

1) Nejdříve si připravte náplň. Je sice hotová za chvíli, ale musí vystydnout. V mixéru nasekejte sušené ovoce a sušené meruňky, pokud již nekupujete míchanou směs nakrájenou na kostičky. Mandle lehce opražte a nasekejte ne příliš na jemno.

Oloupejte a nakrájejte na menší kostky dvě jablka. V hrnci zahřejte šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče, přidejte jablka a kandované ovoce a koření. Na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud se jablka téměř nerozpadnou, směs pravidelně míchejte.

Na konci varu přidejte cukr a rum, promíchejte a nechte na plochém talíři vystydnout.

2) Připravte křehké těsto. Nejlépe v mixéru smíchejte změklé máslo a mouku nebo zpracujte ručně v míse, máslo s moukou rozdrobte jako na žmolenku.

Vyndejte z mísy na vál a přidejte 1 žloutek a postupně přidávejte studenou vodu a lehce zpracujte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte asi 30 minut v ledničce odpočinout.

3) Zahřejte troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte a vykrajujte vroubkovaná kolečka o velikosti 7–8 cm v průměru. Přendejte je do vymazané formy na muffiny.

Do každého kolečka dejte lžičku ovocné náplně a rozprostřete k okrajům. Ze zbylé třetiny vykrajujte hvězdičky a položte je na naplněné koláčky. (Můžete však i menším ozdobným kolečkem vykrojit další kolečka jen o trochu menší a koláčky přikrýt.

Okraje lehce potřete vodu, aby se kolečka slepila, a na povrchu je několikrát propíchněte vidličkou).

4) Kolečka i hvězdy lehce potřete mlékem. Pečte 20 minut při teplotě 200 °C do růžova. Zatím utřete máslo s cukrem a postupně přikapávejte brandy. Koláčky po upečení nechte asi 5 minut vychladnout a poté je opatrně vyndejte z formy. Horké posypejte moučkovým cukrem a podávejte s brandy máslem nebo smetanou.

Mince pie mají dlouhou tradici. Kdysi je ze Svaté země přivezli křižáci. Byly plněné nasekaným masem, ovocem a voněly kořením z Orientu.

Ty dnešní jsou daleko menší a s masem už nemají nic společného zato neodmyslitelně patří k vánočním svátkům v Británii a nabídnou vám je všude. A i hospodyně, které jinak pečení moc nedají, tyhle koláčky na Vánoce udělají.

Doba přípravy 140 minut

Náročnost 3

Tip: Něco dětem pro radost

Kdo viděl Shreka, jistě si pamatuje perníkového panáčka, a tak ho dětem upečete. Stačí vám na něj obyčejné perníkové těsto a spolu s dětmi ho pak ozdobíte.

To tam být nemusí a Než to budeš, Franto, dělat, řekni.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Upálení Jana Husa: Proč se z ohně šířil příšerný zápach?
epochaplus.cz
Upálení Jana Husa: Proč se z ohně šířil příšerný zápach?
Středověká inkvizice sází na hodně smolné dřevo a připravuje dvě varianty hranice. Na zem ke kůlu naskládají polena a otepi větví, na které si odsouzenec stoupne. Přivážou ho ke kůlu a další otepi slámy a větviček rovnají kolem něho zhruba do výše jeho kolen. Přesně to čeká Jana Husa. Diváci tak krásně vidí hořící osobu.
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Manželství Václava Kopty není tak růžové, jak se zdá?
nasehvezdy.cz
Manželství Václava Kopty není tak růžové, jak se zdá?
Co se v tomhle na pohled idylickém svazku děje? Z kuloárů k nám doputovala zpráva, že manželství herce známého z Jedné rodiny Václava Kopty (60) a herečky ze seriálu ZOO Nové začátky Simony Vrbické (6
V Třeboni byla zahájena stavba nového centra dlouhodobé péče
epochalnisvet.cz
V Třeboni byla zahájena stavba nového centra dlouhodobé péče
Pomáhat tam, kde to má skutečný smysl – taková je dlouhodobá filozofie skupiny Invest Gate a jejího fondu kvalifikovaných investorů Invest Gate Funds SICAV a.s. Tato ryze česká investiční skupina se věnuje projektům, které dokážou spojit dvě důležité věci: zajímavé zhodnocení vložených prostředků investorů a zároveň podporu lidí, kteří ji skutečně potřebují. Už více než
Říše Zingh: Africká kolébka civilizace?
enigmaplus.cz
Říše Zingh: Africká kolébka civilizace?
Vysoké hradby a pod nimi zlaté písečné duny, do kterých se opírá odpolední slunce. Zelené vrcholky tropických stromů, ve kterých prozpěvují ptáci a vřeští opice. A v neposlední řadě zpěněné vlny příbo
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Daniel Arsham a Hublot opět šokují
iluxus.cz
Daniel Arsham a Hublot opět šokují
Průkopnická švýcarská hodinářská značka HUBLOT představuje nejnovější kapitolu své dlouhodobé spolupráce s uznávaným americkým umělcem a ambasadorem značky Danielem Arshamem: Hublot MP-17 MECA-10 Arsh
Kouzlo Egypta: Za faraony po Nilu
nejsemsama.cz
Kouzlo Egypta: Za faraony po Nilu
Pojměte dovolenou trochu jinak! Vydejte se na plavbu lodí, během níž budete objevovat fascinující hrobky egyptských vládců a další zajímavosti na obou březích Nilu. Tady je malý přehled zastávek, na které se rozhodně můžete těšit. Chcete se ohřát i v chladnějších měsících a zažít něco nevšedního? Pro vás jako stvořená bude několikadenní plavba po Nilu, během níž se nejen můžete kochat západy a východy
Jakmile nastane podzim, ručička na váze stoupá
skutecnepribehy.cz
Jakmile nastane podzim, ručička na váze stoupá
Když začne podzim, posedne mě věčný pocit hladu. Snědla bych, na co přijdu. Dříve jsem se nijak neomezovala, a skončilo to málem tragédií. V pubertě jsem to zvládala skvěle, hodně jsem sportovala a ty své váhové výkyvy snadno vyrovnávala. Nedělala jsem si s tím starosti, na podzim jsem prostě měla věčně hlad. Neustálá chuť k jídlu
V Sinajské poušti byla objevena starověká egyptská vojenská pevnost se zkamenělými zbytky těsta v peci!
21stoleti.cz
V Sinajské poušti byla objevena starověká egyptská vojenská pevnost se zkamenělými zbytky těsta v peci!
Na starověké vojenské cestě v severní Sinajské poušti byla objevena dobře zachovalá, asi 3 500 let stará egyptská pevnost, kterou zřejmě nechal vybudovat faraon Thutmose I. Ten rozšířil egyptskou říši
Zdravá sladko-ostrá dýňová semínka
tisicereceptu.cz
Zdravá sladko-ostrá dýňová semínka
Zdravý zob k televizi i skvělý dárek pro přátele. Vyzkoušejte je také! Ingredience semínka z jedné dýně 5 lžic krupicového cukru špetka soli mletý kmín lžička skořice lžička zázvoru špetka
První parník pro české řeky postavil Angličan
historyplus.cz
První parník pro české řeky postavil Angličan
Z Rakouska odešli. Ruston nemusel, ale zůstal loajální Andrewsovi, který mu před lety dal příležitost nastartovat kariéru. Zakotví v Čechách a po Labi mezi Obřístvím a Drážďany brzy začnou pendlovat jejich první parníky. Na londýnském předměstí provozuje loděnici. John Joseph Ruston v ní vyrábí plavidla určená pro říční dopravu na Temži a zároveň opravuje lodě