V obchodech se objevují už nějaký ten rok, přesto v naší kuchyni ještě nezdomácněly. A co je škoda. Díky své krásně oranžové barvě jsou na talíři lákavé a nezklamou ani chuťově.
Batáty jsou hlízy rostliny povijnice batátové nebo také jedlé. Pochází ze Střední Ameriky, a i když jsou některé tvarem trochu podobné bramborům, společného s nimi nemají nic. Dokonce batáty do Evropy přicestovaly daleko dříve.
Dneska se už pěstují všude, kde jsou pro ně jen trochu vhodné podmínky. U nás jsou to oblasti, kde se daří víno. V malém je můžete zkusit i na zahrádce.
Odrůd je víc
Asi ta nejpopulárnější je s oranžovou dužinou, kterou nejčastěji prodávají naše supermarkety, ale dužina může být i bílá, žlutá, načervenalá či fialová, totéž platí pro slupku, která se pohybuje od šedobílé přes červenou po fialovou.
Proč jim dát šanci?
Asi to nebude proto, že si je pochvalují modelky, i když i to může být motivací. Batáty totiž uspokojí touhu po sladkém. Jsou sice kaloričtější než brambory, ale zasytí na delší čas.
* A mají spoustu dalších výhod. Třeba vysoký obsah beta-karotenu, z nějž se tvoří v těle vitamin A. Funguje jako antioxidant a chrání naši pokožku před slunečním zářením.
* Najdeme v nich i vitaminy B a C a z prvků draslík, mangan a hořčík.
* Jsou dobře stravitelné, takže se hodí pro lidi v rekonvalescenci, ale i pro sportovce.
Co s nimi v kuchyni?
Dají se vařit, péct v troubě, grilovat, zapékat, rozmixovat na pyré… Hodí se samozřejmě i k přípravě sladkých jídel a stejně tak jim sluší pikantní koření.
Gratinované
Budete potřebovat: 1 kg batátů, 100 g strouhaného sýra, 1 velká smetana na šlehání, 1 větší lžička vegety, 1 lžička sladké papriky, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř, kmín
1) Oloupané batáty nakrájejte na plátky a dejte do pekáče nebo zapékací misky.
2) Polijte je šlehačkou smíchanou s kořením a přikryjte alobalem. Pečte v troubě, až budou měkké.
3) Nakonec odkryjte alobal, posypejte pokrm sýrem a zapékejte, dokud se nerozteče.
Pikantní hranolky
Budetet potřebovat: 2 velké batáty, 1 lžička papriky, ½ lžičky chilli, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
1) Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty očistěte kartáčem a ostrým nožem je nakrájejte na hranolky.
2) Poté je v míse smíchejte s paprikou, chilli, olivovým olejem, solí a špetkou pepře.
3) Obalené hranolky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180–190 °C asi 30 minut dozlatova. Podávat můžete s tatarskou omáčkou, ale hodí se i různé dipy.
Foto: Shutterstock