Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem.
Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante).
Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a poznáte jej podle typické korkové zátky. A víte, že se z něj také dají dělat koktejly?
Prosecco pink lady
480 ml prosecca, 240 ml limonády Vinea, 2 citrony, 120 ml brusinkového džusu, led, kolečka limety, větvičky máty
Skleničky naplňte ledem a rozdělte do nich kolečka limety. V šejkru smíchejte led, prosecco, limonádu, šťávu ze dvou citronů a brusinkový džus. Opatrně promíchejte, v proseccu jsou totiž bublinky. Směs rozlijte do skleniček a ihned podávejte.
S liči a malinami
500 g kompotovaného liči, 750 ml sektu, 150 g malin
Sceďte kompotované liči a sirup z něj zachyťte. Můžete jej podle potřeby a chuti naředit vychlazenou sodovkou. Odměřte si cca 125 ml připraveného sirupu a vlijte jej do vysoké nádoby.
Přidejte scezené ovoce a rozmixujte ponorným mixérem na pyré, které poté rozdělte do šesti sklenek a nechte vychladit spolu se sektem. Na servírování si připravte asi 150 g malin. Před přípitkem otevřete sekt a pomalu rozlijte do sklenic s pyré. Ozdobte malinami a popíjejte.
Tip: Šumivá vína servírujte vychlazená na teplotu 8 – 12 °C a nalévejte je pomalu, aby neztratila perlení. Všímejte si označení sektu:
brut/extra brut má velmi málo cukru, demi sec/seco, semiseco jsou sladší (polosuché) a doux/dulce je už hodně sladké.
Alkoholické koktejly
Happy New Year
10 ml koňaku, 20 ml portského vína (Porto Tawny), sekt brut, pomerančová kůra.
V míchací sklenici promíchejte koňak a portské. Přes streiner (barmanské sítko) nalijte do sklenky a zalijte sektem. Ozdobte spirálou pomerančové kůry.
Nezapomeňte! Koktejly jsou zrádné, a to zvláště ty s „bublinkami“. Když vypijete stejné množství sektu jako obyčejného vína bez bublinek, budete mít už po čtvrthodince obsah alkoholu v krvi téměř dvojnásobný!
Aperol Spritz
3 díly prosecca, 2 díly Aperolu, 1 díl sody, tříšť z ledu pro zjemnění, plátek pomeranče na ozdobení
Do větší sklenice na víno dáme několik lžic ledu (asi dvě třetiny sklenice), nalijte přesně stejný poměr prosecca a Aperolu. Dolijte sodou po okraj a vše promíchejte – k této příležitosti je dobré připravit si brčka.
Ve vínové sklenici se mohou zdát dlouhá, proto je můžeme zastřihnout tak, aby bylo pohodlné z nich pít. Dozdobte plátkem pomeranče.
Bacardi Mojito
40 ml Bacardi superior rumu, limeta, 2 lžičky třtinového cukru, 2 stonky máty, soda nebo perlivá voda, led
Do vysoké sklenice vložte nakrájenou limetu a deset mátových lístků. Přidejte třtinový cukr a lehce podrťte. Sklenici naplňte ledem, přidejte 4 cl rumu a dolijte sodou. Poté promíchejte a ozdobte snítkou máty.
Ginová pink lady
60 ml ginu, 30 ml grenadiny, půl citronu, vaječný bílek, 1 hrst ledu
Základem drinku je gin, dále pak grenadina a citronová šťáva. Gin a grenadinu nalijte do shakeru, přidejte šťávu z poloviny čerstvého citronu, vaječný bílek a hrst ledu. Důkladně promíchejte a rozlijte do připravených koktejlových sklenic. Nakonec ozdobte sladkou koktejlovou třešní.
Tip: Použít se dá namísto grenadiny citronová limonáda či brusinkový džus.