Posílení imunity se jako mantra skloňuje v podstatě v každém tématu, které řeší, jak se vyhýbat všemožným rizikům podzimních, zimních, jarních a v podstatě celoročních onemocnění dýchacích cest, bolestem v krku apod.
Naše rada spočívá v jednoduchém návyku souvisejícím s denním rituálem spousty lidí. Pitím kávy.
Ochranný štít plný zdraví
Ať už patříte k těm, komu stačí jedna ranní káva anebo je tento horký aromatický mok nepostradatelným společníkem celého vašeho dne, přechod od cukru k medu při jejím slazením je jednoduchý a bezbolestný způsob, jak průběžně výrazně podpořit svou obranyschopnost a posílit zdraví. Med je totiž takový univerzální všelék, který obsahuje všechny látky potřebné k udržení života, včetně enzymů, flavonidů, vitamínů a minerálů.
Je to přírodní potravina, která rovněž obsahuje „pinocembrin“, což je antioxidant spojený s lepším fungování mozku.
Vhodné i pro diabetiky
Někdo by mohl namítnout, že med je přeci velmi sladký, dokonce sladší než cukr! To je pravda a proto ho také nepotřebujete tolik jako cukru, ale mnohem méně, navíc med neobsahuje sacharózu (tzv. řepný cukr).
Tu při slazení cukrem naše lidské tělo nejdříve metabolicky štěpí na fruktózu a glukózu. Teprve poté jsou tyto jednoduché cukry využity v lidském těle. Při použití medu jako sladidla toto pro tělo namáhavé metabolické štěpení odpadá. Med přitom neublíží ani diabetickým pacientům.
Je libo gurmánský zážitek?
A nemusíte se obávat, med rozhodně chuť kávy nezkazí, ba naopak. Milan Špaček, celoživotní včelař a milovník medu ze spol. Medokomerc k tomu říká: „Češi jsou velmi zvyklí sladit, vařit a péct s bílým cukrem.
Přitom tradiční pojetí české kuchyně historicky používalo právě med. Já osobně denně spotřebuji několik lžiček medu, protože si bez něj kávu nedokážu představit. Nejraději mám kafé latté se dvěma lžičkami pastovaného medu.“
Nejjednodušší je použít dávkovač s lučním medem (Medokomerc, cca 50 Kč), kterým nic nezapatláte nebo třeba známého „medvídka Medíka“, kterého mají v oblibě zejména děti.
To samozřejmě platí i pro slazení všech možných čajů, abychom na jejich milovníky nezapomněli.
A jaké medy Milan Špaček doporučuje ze své zkušenosti pro jednotlivé teplé nápoje?
Turecká káva – květový med
Překapávaná káva – český med květový
Presso – český med květový
Latté – pastovaný
Kapučíno – pastovaný med
Ledové latté – květový med
Melta s medem a mlékem – pastovaný/květový
Mléko s medem – pastovaný/květový
Čaj se zázvorem – lesní med
Bylinné čaje – lipový med
Tak co, zkusíte je?
Někomu vyhovují jemnější medy, které nemají na chuť kávy takový vliv, někdo může vyzkoušet i exotické medy (koriandrový, avokádový, kaštanový, pomerančový atd.), které posunou pití kávy na jinou úroveň a můžete tak pít každý den trochu jiný nápoj.
Z široké nabídky českých i exotických medů si může vybrat i na https://eshop.medokomerc.cz/