Domů     Celerové rozjímání…
Celerové rozjímání…
2.8.2023

Když si ho jednou oblíbíte, už nikdy nebude celer chybět ve vaší kuchyni. Aby ne, když se dá připravit na tolik různých způsobů. Víte, že je velmi chutný i jen tak, čerstvý?

Se svým svraštělým, strupovitým vzhledem a bohatou rozčepýřenou natí zrovna jako modelka nevypadá. Když ale začnete pátrat po původu celeru, narazíte na zajímavou zmínku, totiž že pochází z dávnověku. To ho obklopuje mystickou aurou.

A přestože ódu na něj pěl už Homér a znali ho kuchaři ve starém Egyptě, v Řecku i Římě, je i dnes stále populární. Důvodem jsou jeho obrovské benefity na naše zdraví. A samozřejmě i celoroční dostupnost a nízká cena.

Česká klasika

Víte, že celer je jeden z unikátů české kuchyně? Opravdu. Jen je třeba to ještě trochu upřesnit. Když se totiž bavíme o celeru, můžeme mít na mysli dva úplně jiné typy zeleniny. Totiž bulvu nebo řapíkatý celer.

A tady je řeč o tom břichatém hromotluku, tedy o bulvě. V ostatních zemích si oblíbili především řapíkatou variantu. Přitom můžeme s čistým svědomím říct, že v některých parametrech svého řapíkatého kamaráda bulva dokonce předčí.

Jeho přínos pro zdraví

Stejně jako ostatní kořenová zelenina je i celer plný vitaminů C a B a také minerálů. Vysoký obsah sodíku mu dává močopudné účinky, tím prospívá při vysokém krevním tlaku a močových problémeh.

Bohatý je také na éterické oleje, které mu dávají typickou chuť a aroma a současně i řadu léčivých účinků. Zlepšuje trávení i pohyblivost střeva, tím pomáhá při zácpě, ale léčí i nadýmání a průjmy Má málo kalorií, takže je vhodný pro dietní jídelníček. A navíc je k dispozici po celý rok.

Co s ním v kuchyni?

Pracovat s celerem v kuchyni je jedna velká radost.

Můžete ho zpracovat syrový do pomazánek a salátů, ale i vařený, osmažit ho jako řízek, připravit jemné smaženky nebo výtečné celerové placky, v troubě upéct hranolky nebo kolečka celeru jako náhradu za chipsy… Zapomenout nesmíme ani na klasickou svíčkovou, kde je hlavním hráčem spolu s mrkví a petrželí, nebo na chutné zeleninové vývary, v nichž rozhodně nesmí chybět kořeni i nať s listy.

Tip Paní domu: Určitě vyzkoušejte celer v receptech s vínem, kterým dodá unikátní chuť. Taková líčka (hovězí, vepřová nebo telecí) nebo kohout na víně jsou i díky němu výtečnou delikatesou.

Pár užitečných triků

* Při čištění a loupání se zaměřte hlavně na kořenovou část. Je všelijak prapodivně propletená a drží se v ní nečistoty. Proto musí nekompromisně pryč.

* Celer, stejně jako brambory, má tendenci po oloupání hnědnout. Abyste tomu předešli, mějte připravenou nádobu s octem nebo citronovou šťávou, do které oloupaný celer hned vložte.

Až budete mít očištěné všechno množství, které potřebujete, teprve pak ho začněte dále zpracovávat.

* Jak krájet celer? Na tenké plátky nebo hranolky je vhodný jako náhrada chipsů, silnější plátky jsou určené na smažení, tenké nudličky se hodí do salátů a pomazánek, kostičky jsou základem pro polévky a omáčky. 1904753956

* Když víte, že nestihnete spotřebovat nať a listy, můžete je usušit, zmrazit nebo naložit do octa.

* O celeru se traduje, že je to skvělé afrodiziakum, a to zejména v podobě čerstvé šťávy.

A co šťáva?

Někteří nutriční poradci radí, že je celer, vzhledem k vysokému obsahu chloridu sodného, nejlepší potravou za extrémních veder. Sklenice syrové celerové šťávy dokáže úmorné vedro učinit daleko snesitelnějším.

Syrová celerová šťáva má čtyřikrát více sodíku než vápníku.

Je proto cenná pro lidi, kteří měli celý život ve svém jídelníčku koncentrované škrobové a cukrové výrobky – chléb, buchty, keksy, špagety, rýži, cukr, sladkosti… Když zkombinujete šťávu z mrkve a celeru, poskytnete tělu vyváženou směs organických minerálů.

Recepty

Pomazánka s mrkví

Stejný poměr mrkve a celeru * tatarská omáčka * sůl * pepř * citronová šťáva

Očistěte a oloupejte celer i mrkev a nastrouhejte do mísy na struhadle s většími oky.

Hned zakápněte citronovou šťávou, aby celer nezhnědl. Přidejte tatarskou omáčku a dochuťte kořením.

Dle chuti je možné nastavit pomazánku vařeným vejcem a přidat prolisovaný česnek.

Tip Paní domu: Na pomazánku můžete využít i zeleninu, která zbude po odšťavování.

Krém

250 g očištěného celeru * 250 g loupaných brambor * 1 menší cibule * lžíce másla * hladká mouka * sůl * 400 ml smetany * hrst strouhaného sýra * 1 houska nebo rohlík * zelená celerová nať

Celer, brambory a cibuli pokrájejte na plátky a osmažte na másle. Zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka.

Vše ponorným vařičem rozmixujte, přidejte mouku rozkvedlanou ve smetaně a krátce povařte.

Na talíři těsně před podáváním polévku posypejte strouhaným sýrem a nasekanou celerovou natí. Zvlášť naservírujte kostičky z housek, opražené nasucho.

Smažený celer

1 kg celeru * sůl * hladká mouka * 2 vejce * asi 4 lžíce mléka * strouhanka * tuk na smažení

Bulvy celeru dobře očistěte, opláchněte a vložte do vařící vody. Uvařte do poloměkka.

Celery vyjměte z vody, nechte vychladnout a pak nakrájejte na silnější plátky.

Plátky osolte, obalte v klasickém trojobalu (vejce rozšlehejte v mléce) a smažte na rozpáleném tuku po obou stranách odzlatova. Servírujte s vařenými brambory. Jako příloha se hodí okurkový salát.

Smaženky

1 větší celer * 150 g trvanlivého salámu * 100 g tvrdého sýru * sůl * hladká mouka * 1-2 vejce * 2 lžíce kečupu * strouhanka * olej na smažení * 1 lžíce octa

Celer oloupejte, uvařte do poloměkka v osolené vodě s troškou octa.

Vychlazený pak nakrájejte asi na ½ cm plátky, osolte, po jedné straně potřete kečupem, přiložte plátek sýra a plátek salámu. Obalte v mouce, rpzšlehaném vejci a ve strouhance a smažte dorůžova. Podávejte s bramborovou kaší.

Salát

1 celer * 2 jablka * 1 citron * sůl * cukr * 1 lžíce oleje * zelená pretrželka * tatarská omáčka

Z citronové šťávy, cukru, soli, trošky vody a oleje připravte sladkokyselou zálivku.

Oloupaný celer a jablka nastrouhejte na křenovém struhadle, rychle promíchejte se zálivkou aby ani celer ani jablka nezhnědla. Přidejte nakrájenou petrželku a nakonec vmíchejte tatarskou omáčku.

Tento jemný salát podávejte k libovému masu, rybě nebo ke kuřeti.

Tip Paní domu: Když do salátu přidáte najemno nakrájené kuřecí maso, a prolisované vejce uvařené natvrdo, je skvělý jako pomazánka na chlebíčky.

Hranolky

Chipsy si udělejte tak, že očištěný a oloupaný celer nakrájíte na hranolky, které usmažíte v troubě na plechu. Můžete přidat grilovací koření, ale není nutné. Ještě teplé je osolte.

Tip Paní domu: Hranolky asi 1 cm silné osolte a osmažte na oleji (úplně stejně, jako hranolky z brambor) a podávejte jako přílohu.

Zdroj: prkynko.cuketka.cz, odborná literatura

Foto: Shutterstock

Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
nasehvezdy.cz
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
Herečka z nekonečného seriálu Ulice Dana Batulková (67) nejspíš neprožívá nejšťastnější časy. Proslýchá se totiž, že se jí nedaří ve vztazích, a to jak s dětmi, tak s partnerem. Údajně to má skřípat
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
epochaplus.cz
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
Praotec Čech patří k nejznámějším postavám našich pověstí, ale kdo skutečně stál u počátků českého národa? Současná věda se snaží oddělit legendu od reality a přináší mnohem střízlivější obraz, než jaký známe z tradice. Co tedy o praotci Čechovi víme – a co zůstává jen působivým mýtem? Kdo to byl, muž, jehož jméno dodnes nese
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
21stoleti.cz
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
Je známo, že lidé využívali přírodní oheň, vzniklý například v lese po úderu blesku do stromu, před více než milionem let, ale až dosud nejstarší důkaz úmyslného zakládání ohně lidmi pocházel z doby p
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
historyplus.cz
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
V ledové pustině jsou měsíce jen sami dva. Právě se pustili do opravy kajaku proraženého mrožími kly, když zaslechli štěkot psů a lidské hlasy. Blíží se k nim nějaký muž. „Vy jste Nansen, že?“ oslovil příchozí jednoho z nich. Málem se dostali až k severnímu pólu. Bylo to však nad síly a možnosti norského polárníka Fridtjofa Nansena (1861–1930)
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Nejlepší Vánoce podle hvězd
nejsemsama.cz
Nejlepší Vánoce podle hvězd
Naplánovat Vánoce tak, aby si je užili všichni, není snadné. Každý má totiž trochu odlišné představy. Jak si znamení zvěrokruhu představují svou adventní idylku? A čemu se raději vyhněte, aby byly vaše svátky ty nejkrásnější? Beran (21. 3. – 20. 4.) Nenuťte ho vysedávat s cukrovím u pohádek. Jeho ideální Vánoce zahrnují sporty a dobrodružství, nebo aspoň adrenalinové nákupy na poslední
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
enigmaplus.cz
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
V roce 2015 se na Rizalově střední škole v Metro Manile na Filipínách objevil případ, který spojil místní folklór s digitálním věkem. Incident spustila fotografie pořízená na školních toaletách, na kt
Salát do zásoby
tisicereceptu.cz
Salát do zásoby
Když je sezona, neuškodí připravit zásoby také na zimu. Můžete přidat i jinou zeleninu. Potřebujete 3 kg rajčat 1 kg okurek 3 červené papriky 3 zelené papriky 4 cibule 1 palici česneku hrs
Po letech mne podrazila!
skutecnepribehy.cz
Po letech mne podrazila!
Když jsem byla mladší, nikdy by mě nenapadlo, že jednoho dne ztratím ženu, která se mnou sdílela tolik let života. Jde to. I opora zmizí… Marta byla mou vrbou, prvním člověkem, kterého jsem volala, když se stalo něco dobrého i špatného. Myslela jsem si, že taková vazba vydrží všechno. Jenže stáří někdy ukazuje, že některé vztahy