Čas pomerančů: Domácí marmeláda

Na zavařování je vhodná doba vždycky! Vyrobte si třeba poctivou domácí marmeládu z pomerančů. Pro marmeládu je ale budete potřebovat v bio kvalitě. Používá se totiž i kůra, aby dodala typickou nahořklou chuť. A z kůry chemický postřik nedostanete ani kartáčkem a teplou vodou.

Budete potřebovat 8 pomerančů, které nejprve vylisujte, odstraňte jadérka a pak nakrájejte na co nejtenčí proužky odděleně zbylou dužinu a kůru. Smíchejte šťávu s pokrájenou dužinou a přidejte více než polovinu kůry, zbytek ponechte zatím stranou. Vařte při nízké teplotě asi dvě hodiny, dokud dužina nezměkne a zčásti se nerozplyne. Průběžně ochutnávejte, a pokud bude směs moc sladká, přidejte další kůru. Po dvou hodinách přidejte cca 2 kg cukru a vařte ještě asi 30 minut. Marmeláda je hotová, když si malý vzorek dáte na talířek a tam chladnutím zrosolovatí.

Buchta s barvou sluníčka

Tento recept prý pochází z Libanonu a vystačí si bez mouky: Dejte do hrnce 2 bio pomeranče, zalijte vodou a vařte při nízké teplotě. Po dvou hodinách je vyndejte, nechte vychladnout a pak rozkrojte. Vyjměte jadérka a rozmixujte pomeranče na pyré. Do pyré vmíchejte 250 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků, 6 celých vajec, 250 g cukru, špetku soli a 1 balíček prášku na pečení. Těsto nalijte do vymazané dortové formy a nechte péct při střední teplotě asi 60 až 70 minut a poté vychladnout ve formě. Koláč není příliš sladký a díky kůře má pikantně nahořklý nádech.

Nápoj pro zahřátí

Horkou pochoutku připravíte z pomerančové šťávy velmi snadno: Do hrnce nalijte 1 litr čerstvě vylisované šťávy, přidejte svitek skořice, tři hřebíčky a hvězdičku badyánu, 2 lžíce medu a nechte zahřívat. Až bude nápoj horký, vypněte hořák, vařit se nesmí. Nechte koření chvíli louhovat a pak rozlévejte do sklenic a užívejte té dobroty.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Odjel Antonín Dvořák do Ameriky jenom kvůli penězům?
epochaplus.cz

Odjel Antonín Dvořák do...

„Právě dokončuji novou symfonii e moll. Dělá mi velkou radost a bude se od...
Pečené lišky
nasehvezdy.cz

Pečené lišky

Výtečná „smaženice“ z lišek. Směs lze...
10 nejvěrnějších zástupců zvířecí říše: Kdo opravdu slibuje lásku až za hrob?
epochalnisvet.cz

10 nejvěrnějších zástupců...

S věrností to u lidí ani u zvířat není...
Do liberecké zoo přicestovaly nové šelmy
21stoleti.cz

Do liberecké zoo přicestovaly...

Koncem září 2020 přicestoval z německé...
Botanická zahrada v Bečově
epochanacestach.cz

Botanická zahrada v Bečově

Jedna z...
Tajemství NASA: Jak to s nimi bylo?
enigmaplus.cz

Tajemství NASA: Jak to s...

Přistál člověk opravdu na...
Vyzrajte na chudokrevnost
nasehvezdy.cz

Vyzrajte na chudokrevnost

Možná i vám chybí červené krvinky. Jak to poznáte? Jste...
„Boj“ o vysílač: Jak Němci v Gliwicích obelstili Evropu
epochaplus.cz

„Boj“ o vysílač: Jak Němci v...

Večerní směna na vysílací stanici v německých...
Karlovarské radovánky: Rozhledna Diana a motýlí zoo
epochanacestach.cz

Karlovarské radovánky:...

Říká se, že kdo...
0 shares