Čas pomerančů: Domácí marmeláda

Na zavařování je vhodná doba vždycky! Vyrobte si třeba poctivou domácí marmeládu z pomerančů. Pro marmeládu je ale budete potřebovat v bio kvalitě. Používá se totiž i kůra, aby dodala typickou nahořklou chuť. A z kůry chemický postřik nedostanete ani kartáčkem a teplou vodou.

Budete potřebovat 8 pomerančů, které nejprve vylisujte, odstraňte jadérka a pak nakrájejte na co nejtenčí proužky odděleně zbylou dužinu a kůru. Smíchejte šťávu s pokrájenou dužinou a přidejte více než polovinu kůry, zbytek ponechte zatím stranou. Vařte při nízké teplotě asi dvě hodiny, dokud dužina nezměkne a zčásti se nerozplyne.

Průběžně ochutnávejte, a pokud bude směs moc sladká, přidejte další kůru. Po dvou hodinách přidejte cca 2 kg cukru a vařte ještě asi 30 minut. Marmeláda je hotová, když si malý vzorek dáte na talířek a tam chladnutím zrosolovatí.

Buchta s barvou sluníčka

Tento recept prý pochází z Libanonu a vystačí si bez mouky: Dejte do hrnce 2 bio pomeranče, zalijte vodou a vařte při nízké teplotě. Po dvou hodinách je vyndejte, nechte vychladnout a pak rozkrojte. Vyjměte jadérka a rozmixujte pomeranče na pyré. Do pyré vmíchejte 250 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků, 6 celých vajec, 250 g cukru, špetku soli a 1 balíček prášku na pečení.

Těsto nalijte do vymazané dortové formy a nechte péct při střední teplotě asi 60 až 70 minut a poté vychladnout ve formě. Koláč není příliš sladký a díky kůře má pikantně nahořklý nádech.

Nápoj pro zahřátí

Horkou pochoutku připravíte z pomerančové šťávy velmi snadno: Do hrnce nalijte 1 litr čerstvě vylisované šťávy, přidejte svitek skořice, tři hřebíčky a hvězdičku badyánu, 2 lžíce medu a nechte zahřívat. Až bude nápoj horký, vypněte hořák, vařit se nesmí. Nechte koření chvíli louhovat a pak rozlévejte do sklenic a užívejte té dobroty.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Na vlnách luxusu
rezidenceonline.cz

Na vlnách luxusu

Italská značka Benetti představila nový model jachty...
Mocná síla kaviáru působící noc za nocí
iluxus.cz

Mocná síla kaviáru působící...

V neprobádané říši noci vědci objevili...
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Babiččin medovník
tisicereceptu.cz

Babiččin medovník

Voňavý medovník se skvěle hodí...
Tři zámky na Pardubicku: Procházky nevšední historií
epochanacestach.cz

Tři zámky na Pardubicku:...

Až budete někdy na...
Loutka doháněla lidi k šílenství
skutecnepribehy.cz

Loutka doháněla lidi k...

Zdánlivě nevysvětlitelný...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Ztráta blízkých ji nikdy nepřebolí
nasehvezdy.cz

Ztráta blízkých ji nikdy...

Zemřeli jí oba bratři...
Pes člověka doprovází už 23 000 let
21stoleti.cz

Pes člověka doprovází už 23...

Člověk a pes. To spojení vzniklo už v...
Prokletá webová stránka, která prý rozsévá smrt na přání
enigmaplus.cz

Prokletá webová stránka, která...

Bylo nebylo, v 18. století se jednomu...
0 shares