Domů     Čas pomerančů: Domácí marmeláda
Čas pomerančů: Domácí marmeláda
od 14.9.2020

Na zavařování je vhodná doba vždycky! Vyrobte si třeba poctivou domácí marmeládu z pomerančů. Pro marmeládu je ale budete potřebovat v bio kvalitě. Používá se totiž i kůra, aby dodala typickou nahořklou chuť. A z kůry chemický postřik nedostanete ani kartáčkem a teplou vodou.

Budete potřebovat 8 pomerančů, které nejprve vylisujte, odstraňte jadérka a pak nakrájejte na co nejtenčí proužky odděleně zbylou dužinu a kůru. Smíchejte šťávu s pokrájenou dužinou a přidejte více než polovinu kůry, zbytek ponechte zatím stranou.

Vařte při nízké teplotě asi dvě hodiny, dokud dužina nezměkne a zčásti se nerozplyne. Průběžně ochutnávejte, a pokud bude směs moc sladká, přidejte další kůru. Po dvou hodinách přidejte cca 2 kg cukru a vařte ještě asi 30 minut.

Marmeláda je hotová, když si malý vzorek dáte na talířek a tam chladnutím zrosolovatí.

Buchta s barvou sluníčka

Tento recept prý pochází z Libanonu a vystačí si bez mouky: Dejte do hrnce 2 bio pomeranče, zalijte vodou a vařte při nízké teplotě. Po dvou hodinách je vyndejte, nechte vychladnout a pak rozkrojte. Vyjměte jadérka a rozmixujte pomeranče na pyré.

reklama

Do pyré vmíchejte 250 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků, 6 celých vajec, 250 g cukru, špetku soli a 1 balíček prášku na pečení. Těsto nalijte do vymazané dortové formy a nechte péct při střední teplotě asi 60 až 70 minut a poté vychladnout ve formě. Koláč není příliš sladký a díky kůře má pikantně nahořklý nádech.

Nápoj pro zahřátí

Horkou pochoutku připravíte z pomerančové šťávy velmi snadno: Do hrnce nalijte 1 litr čerstvě vylisované šťávy, přidejte svitek skořice, tři hřebíčky a hvězdičku badyánu, 2 lžíce medu a nechte zahřívat. Až bude nápoj horký, vypněte hořák, vařit se nesmí.

Nechte koření chvíli louhovat a pak rozlévejte do sklenic a užívejte té dobroty.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
23.3.2023
Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci. Zapečená bulka s vejcem (4 porce) 4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka 1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce. 2) Osolte
19.3.2023
Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby. Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené. Keramika Je plná slunce, větru
17.3.2023
Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná. Citronová 120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání 1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyš
14.3.2023
Máte chuť na něco sladkého? Připravte si panna cottu (čtěte pana kotu). Ingredience 2 kelímky smetany ke šlehání 1 kelímek smetany na vaření 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk 70 g moučkového cukru 5 plátků želatiny 2 hrsti mraženého ovoce 3 lžíce krupicového cukru Postup Do misky nalijte půl litru vlažné vody a nechte v ní rozpustit želatinu. Všechny smetany si nalijte do k
9.3.2023
Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů. Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky. Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastnost
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dádo, přiznej se! Chřipka, nebo alkohol?
nasehvezdy.cz
Dádo, přiznej se! Chřipka, nebo alkohol?
Další velkou ostudu má za sebou herečka Dagmar Patrasová (66). Ta nedávno šokovala televizní diváky svým vystoupením ve Víkendové Snídani na Nově, kam přišla s opuchlým obličejem a sotva byla schopn
Prokrastinace není ani lenost, ani odpočinek
21stoleti.cz
Prokrastinace není ani lenost, ani odpočinek
Prokrastinace představuje fenomén odkládání plnění povinností a úkolů. Místo toho se člověk raději věnuje nedůležité činnosti, nebo přímo nicnedělání. Rozhodně si však při ní neodpočinete, nestojí za
Hvězdy mi řekly, že si najdu lepšího muže
skutecnepribehy.cz
Hvězdy mi řekly, že si najdu lepšího muže
S manželem jsme se začali odcizovat, dokonce na mě začal být hrubý. Ze zoufalství jsem navštívila astroložku, a ta mi dala naději, že bude líp. Naše krize začala být neúnosná. Hádali jsme se s manželem denně kvůli hloupostem. Děti už s námi nebydlely a já cítila hroznou potřebu si o tom s někým popovídat. Kolegyním v práci jsem se svěřovat nechtěla, vytáhla jsem
Kraj vysočina: Židovské památky v Polné
epochanacestach.cz
Kraj vysočina: Židovské památky v Polné
Polenské ghetto (dnešní Karlovo náměstí) bylo založeno v roce 1680. Dochovaná gotická zástavba má dvě části – původní město, půdorysem ve tvaru trojúhelníku, a dolní náměstí, tzv. Rabínský plácek. Ž
Mystérium neviditelného prahu:  Založili Prahu asijští mniši?
enigmaplus.cz
Mystérium neviditelného prahu: Založili Prahu asijští mniši?
Byla zakladatelkou Prahy mytická kněžna Libuše, jak tvrdí staré české pověsti? Nebo ji založila skupina záhadných asijských mnichů, jak má naznačovat jedna prastará legenda? A je možné, že ve stověžat
Elegantní rapsodie v černé a zlaté
rezidenceonline.cz
Elegantní rapsodie v černé a zlaté
Základem exkluzivního stylu sofistikovaného interiéru, překypujícího tvorbou designéra Carla Donatiho, jsou jedinečné kousky, inspirované ikonickým modernistickým hnutím v architektuře a designu pod t
Rok s Věnečky Janeček: limitované edice, spolupráce s Hemingway Barem a narozeninový pop-up
iluxus.cz
Rok s Věnečky Janeček: limitované edice, spolupráce s Hemingway Barem a narozeninový pop-up
Loni v dubnu otevřel v pražské Pštrossově ulici cukrářský boutique Romana Janečka zaměřený na věnečky v miniverzi a několika příchutích. Nyní díky spolupráci s Ondřejem Hniličkou z pražského Hemingway
Bitva třiceti: Do boje šli jen ti nejlepší
epochalnisvet.cz
Bitva třiceti: Do boje šli jen ti nejlepší
Kolik obětí by přineslo dobývání obleženého města? Nikdo nechce riskovat ztrátu více životů, než je třeba, a tak se proti sobě postaví ti nejlepší válečníci z obou stran. Třicet proti třiceti. Vítěz b
Slavnostní paštika se slaninou
tisicereceptu.cz
Slavnostní paštika se slaninou
Ochutnejte drůbeží paštiku se slaninou, červeným vínem a zavařenými třešněmi. Ingredience 500 g drůběžích jater 3 velké cibule 250 g slaniny 2,5 dcl červeného vína 150 ml smetany na vaření
Krůtí maso se zeleninovým salátem
tisicereceptu.cz
Krůtí maso se zeleninovým salátem
Bezchybná volba, pokud hubnete. Krůtí maso patří k nejdietnějším. Ingredience 1 cibule 1 salátová okurka 1 červená kapie 1 žlutá kapie 1 zelená kapie 5 rajčat 150 g měkkého salámu 3 vejce
Proč na brněnském Cejlu visely dvojjazyčné tabulky s názvy ulic?
epochaplus.cz
Proč na brněnském Cejlu visely dvojjazyčné tabulky s názvy ulic?
Během 2. světové války stihne nacistický vládní komisař Oskar Judex (1894–1946) za jediný rok 1942 změnit v Brně jména celkem 386 ulic. Udělá to jedním tahem pera na svých výnosech vydaných v únoru, k
Konfliktní Halouzková? Proč s ní nikdo nevydrží.
nasehvezdy.cz
Konfliktní Halouzková? Proč s ní nikdo nevydrží.
Od svých sedmnácti jde Natálie Halouzková (22) z role do role. Vídali jsme ji v seriálu Sestřičky, momentálně září v ZOO a Dobrých zprávách. Jenže je stále bez partnera. „Muži v mém životě moc nefi