Čas pomerančů: Domácí marmeláda

Na zavařování je vhodná doba vždycky! Vyrobte si třeba poctivou domácí marmeládu z pomerančů. Pro marmeládu je ale budete potřebovat v bio kvalitě. Používá se totiž i kůra, aby dodala typickou nahořklou chuť. A z kůry chemický postřik nedostanete ani kartáčkem a teplou vodou.

Budete potřebovat 8 pomerančů, které nejprve vylisujte, odstraňte jadérka a pak nakrájejte na co nejtenčí proužky odděleně zbylou dužinu a kůru. Smíchejte šťávu s pokrájenou dužinou a přidejte více než polovinu kůry, zbytek ponechte zatím stranou. Vařte při nízké teplotě asi dvě hodiny, dokud dužina nezměkne a zčásti se nerozplyne.

Průběžně ochutnávejte, a pokud bude směs moc sladká, přidejte další kůru. Po dvou hodinách přidejte cca 2 kg cukru a vařte ještě asi 30 minut. Marmeláda je hotová, když si malý vzorek dáte na talířek a tam chladnutím zrosolovatí.

Buchta s barvou sluníčka

Tento recept prý pochází z Libanonu a vystačí si bez mouky: Dejte do hrnce 2 bio pomeranče, zalijte vodou a vařte při nízké teplotě. Po dvou hodinách je vyndejte, nechte vychladnout a pak rozkrojte. Vyjměte jadérka a rozmixujte pomeranče na pyré. Do pyré vmíchejte 250 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků, 6 celých vajec, 250 g cukru, špetku soli a 1 balíček prášku na pečení.

Těsto nalijte do vymazané dortové formy a nechte péct při střední teplotě asi 60 až 70 minut a poté vychladnout ve formě. Koláč není příliš sladký a díky kůře má pikantně nahořklý nádech.

Nápoj pro zahřátí

Horkou pochoutku připravíte z pomerančové šťávy velmi snadno: Do hrnce nalijte 1 litr čerstvě vylisované šťávy, přidejte svitek skořice, tři hřebíčky a hvězdičku badyánu, 2 lžíce medu a nechte zahřívat. Až bude nápoj horký, vypněte hořák, vařit se nesmí. Nechte koření chvíli louhovat a pak rozlévejte do sklenic a užívejte té dobroty.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Má strach, že ji Ondřej podvede?
nasehvezdy.cz

Má strach, že ji Ondřej...

Počáteční zamilovanost...
Sladká a zdravá: Vědci objevili nová přírodní sladidla v citrusech
21stoleti.cz

Sladká a zdravá: Vědci objevili...

Po omezení cukrů volají zdravotníci i...
Můj vnuk tolik toužil po životě, že porazil i smrt
skutecnepribehy.cz

Můj vnuk tolik toužil po...

Bylo to před pěti lety, když jsme se...
Svět v číslech: Vzácné diamanty
epochaplus.cz

Svět v číslech: Vzácné...

Diamanty jsou cenné. Dražší než ty čiré však jsou některé...
Když je mozek v akutním ohrožení
epochaplus.cz

Když je mozek v akutním...

Cévní mozková příhoda (CMP) nazývaná také jako mrtvice...
Crostini s pošírovaným vejcem
tisicereceptu.cz

Crostini s pošírovaným vejcem

Tento delikátní italský předkrm není náročný...
Stres a hádky kvůli péči o malou Miu
nasehvezdy.cz

Stres a hádky kvůli péči...

Influencerka Agáta...
Jamajka: Ostrov jako žádný jiný
iluxus.cz

Jamajka: Ostrov jako žádný...

Vydejte se do jedné z perel Karibiku a poznejte...
Kačer Donald: Vztekloun bez kalhot trumfne i Mickeyho
epochalnisvet.cz

Kačer Donald: Vztekloun bez...

Vlastně by nám měl svým skřehotavým...
České Budějovice: Romantika hradebních zdí
epochanacestach.cz

České Budějovice: Romantika...

Pokud při návštěvě Českých...
Východočeská „Trója“: Skrývá nenápadný kopec tajemný hrad?
enigmaplus.cz

Východočeská „Trója“: Skrývá...

Kdysi lidé také nevěřili, že pahorek Hisarlik...
0 shares