S tradiční bábovkou zabodujete vždy, ale co zkusit něco nového? Třeba s ovocem? Jablka jsou momentálně drahá, levnější jsou i exotické pomeranče.
S těmi sice máme v našich krajích mnohem menší zkušenost jako se surovinou při pečení moučníků, ale inspiraci lze najít v zahraničních receptech.
Nejspíš znáte řeckou specialitu zvanou portokalopita, ta je ale pracná a potřebujete k ní speciální listové těsto fila. Mnohem snažší je jiný recept, pocházející z východní části Středomoří.
Šťavnatý pomerančový koláč
Dejte do hrnce 2 bio pomeranče, zalijte vodou a vařte na mírném plameni. Po dvou hodinách je vyndejte, nechte vychladnout a pak rozkrojte. Vyjměte jadérka a rozmixujte pomeranče na pyré.
Do pyré vmíchejte 250 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků, 6 celých vajec, 250 g cukru, špetku soli a 1 balíček prášku na pečení.
Těsto nalijte do vymazané dortové formy a nechte péct při střední teplotě asi 60 až 70 minut a poté vychladnout ve formě. Koláč není příliš sladký a díky pomerančové kůře má pikantně nahořklý nádech.
Tip: Aby vás návštěva nepřekvapila
Ne vždy ale máme na pečení čas. Pokud vás představa pomerančového dezertu nalákala, pak si ho pro ochutnání a také do zásoby pro případnou návštěvu můžete koupit. Je sice podle jiného receptu, ale stejně šťavnatý a pomerančově voňavý. Český výrobce Goldfein má se sladkým pečivem dlouholeté zkušenosti.
Firma vznikla v roce 1997 a původně navázala na průmyslovou výrobu pardubického plněného perníku.
Používá tradiční recepturu i technologii, proto mají právo na chráněné označení původu „Pardubický perník“, které na obalech můžete nalézt pod obchodní značkou PAMEP – PArdubický MEdový Perník.
Goldfein ale kromě pomerančového dezertu a perníků vyrábí řadu dalších dobrot jako rolády, bábovky, sladké chlebíčky, jahodový dortík nebo perníčky v cukrové polevě.
Velmi oblíbená je kokosová tyčinka Flint, kterou si mohou dopřát i lidé trpící celiakií, což na obale označuje logo s přeškrtnutým klasem.
Mezi novinky v sortimentu patří brusinková bábovka, řezy a nová řada perníků ve tvaru postaviček v cukrové polevě a také plněný perník.