Bydlíte v paneláku a toužíte mít svou vlastní zeleninovou zahrádku? Rozlehlé záhony na to nepotřebujete, stačí pár květináčů a truhlíků na balkoně.
I když je na vysazování většiny druhů zeleniny do nádob ještě dost času, přichystali jsme pro vás tento článek proto, abyste měli dost času na přípravu. Pěstování zeleniny v nádobách má totiž své zvláštnosti.
Rostliny sice nemusíte okopávat ani plít, o to větší pozornost ale musíte věnovat pěstebním nádobám a substrátu.
Co můžete pěstovat
Na balkoně dnes můžete s úspěchem pěstovat prakticky cokoli, protože už existují semena a odrůdy rostlin, které jsou přímo šlechtěné pro „mini zahrádky“.
Nejčastěji se pěstují zakrslá rajčata, papriky a okurky, ale také třeba lilky, cukety, mrkev, ředkvičky, jahody nebo listová zelenina.
Odborníci však doporučují vyzkoušet také méně tradiční plodiny, jako je ačokča – okurka Inků, mexická miniokurka nebo sladká okurka kiwano.
Květináč, truhlík i pytel
Nejdůležitější je zvolit si správnou velikost nádoby, odpovídající nárokům rostliny, kterou chceme pěstovat. Rozměrné nádoby (30 x 30 cm) potřebují například rajčata, papriky nebo cukety či okurky. Kořenová zelenina si zase žádá hlubší květináče.
Suchomilnější a méně náročné rostliny se spokojí i s nádobami menšími. Můžou to být květináče ze dřeva, pálené hlíny či plastu, nejrůznější bedýnky či plastové nádoby po barvách.
Rajčata, papriky a okurky pěstujeme v truhlících s výškou substrátu minimálně 20 cm, lze je ale vypěstovat i v plastovém pytli, který je dostatečně hluboký.
Substrát
Nikdy nelitujte peněz za kvalitnější substrát, ty bezejmenné, za nejnižší cenu, nemají žádné živiny. Rostlina v nich sice zakoření, ale po týdnu až čtrnácti dnech začne žloutnout a může zahynout.
Správný substrát musí být vzdušný, s vysokým obsahem organické hmoty, nejlépe rašeliny, nebo hotový určený pro zeleninu. Zásobu živin z něj vyčerpá rostlina v květináči zhruba po měsíci, pak už musíte hnojit.
Nebo si pořiďte hnojiva, která postupně uvolňují živiny až 12 měsíců a při výsadbě je namíchejte přímo do substrátu. Po skončení sezony vyčerpanou půdu vyměňte.
Zavlažování
Rostliny jsou v pěstebních nádobách omezené prostorem, takže snadno vysychají. Nádoba tedy musí mít ve dně dostatek otvorů na odtékání vody a misku, abyste nevytopili souseda pod sebou. Zalévejte tak, aby do misky protekla jen troška vody.
Rostlina v ní nesmí stát, aby neuhnívaly kořeny. Zavlažujte odstátou vodou. Čerstvě napuštěnou z vodovodu nepoužívejte, rostliny by mohly utrpět teplotní šok. Výborné jsou samozavlažovací truhlíky. Poskytují pěstované zelenině dostatečnou vláhu po delší dobu.
Sever, jih, východ, nebo západ?
Pro zeleninu na balkóně volíme místo, kam část dne svítí slunce, ale rostliny umístíme tak, aby je letní výheň nespálila. Máte-li balkon orientovaný na jih, nemusíte se bát vysadit tam rajčata, papriky nebo baklažán.
Severní strana je vhodná pro pěstování petržele a máty. Na východě se daří okurkám, západní strana je zase rájem pro bylinky. Hlávkový salát, cibule či ředkvičky přímé slunce vysloveně nepotřebují, jsou spokojenější ve stínu.
Zakrslá rajčata, okurky, mini papričky
Nejpopulárnějšími balkonovými zeleninami jsou keříčkové typy rajčat a paprik. Ačkoli bývají jen 40 cm vysoké, jsou hojně obsypané plody. Slunce jim nevadí. To zase nemají rády salátové okurky, obzvlášť nesnášejí prudké odpolední slunce a navíc vyžadují oporu.
Sazenice plodových zelenin sázejte ve druhé polovině května, když už jsou teploty stabilní. V průběhu vegetace pravidelně zavlažujte a přihnojujte.
Salátová zelenina
Salát hlávkový pěstujte v truhlících ze sazenic, které se vysazují od dubna. Podobně se pěstuje i salát ledový, který má krátké vegetační období, jeho listy se seřezávají postupně.
Vhodný je také mangold, vytrvalá listová zelenina zajímavých barev, ze které lze postupně odřezávat jednotlivé listy a rostlina znovu obrazí.
Čerstvá mrkev z truhlíku
Na balkoně si můžete také vypěstovat čerstvou mrkvičku. Musíte ale zvolit odrůdy s kratším kořenem, které nebudou potřebovat zbytečně hluboké nádoby a pěkně narostou i v obyčejném truhlíku. Vhodná je například baby karotka s krátkým či kulatým kořenem.
Jahody
V dubnu je ideální vysadit jahody ze zamrazených jahodových sazeniček bez listí. Namočíte je na pár hodin do vody a vysadíte. Za 4 – 5 týdnů jahody kvetou, v půlce června sklízíte první plody. Můžete si také pořídit superpřevislý balkonový jahodník Maranell.
Pěstuje se na balkoně v závěsných květináčích o průměru minimálně 20 cm. Jako zemina postačí běžně prodávaný zahradnický substrát, který uvolňuje živiny po dobu šesti měsíců. Pro zdárný vývin plodů je třeba za třetí odnoží šlahoun zastřihnout.
Brzy po vysazení se objevují nové a nové šlahouny, které dosahují délky až dva metry a na kterých tyto jahody plodí až do zimy. Po celou sezonu je můžete sklízet, aniž byste se museli ohýbat k zemi.
Na zimu šlahouny odstřihnete a závěsný květináč zapustíte do záhonu na zahrádce. Na jaře substrát vyměníte a pokračujete v pěstování.
Ačokča (Cyclanthera pedata) – jinak nazývaná jako okurka Inků, paprikookurka nebo korilla je popínavá liána, která se pěstuje jako jednoletá rostlina.
Plody měří kolem 10 cm, mají šťavnatou dužninu a velmi dobrou chuť, která je podobná nám známým okurkám. Nezralé plody se konzumují celé, ze starších plodů je nutné odstraňovat černá zrníčka.
Pěstuje se v nádobě (foliáku i v zahradě) jako jednoletá. Vysazuje se do klasického zahradnického substrátu na slunné stanoviště. Od jara do léta se doporučuje rostlinu pravidelně přihnojovat přírodními hnojivy. K rostlině je nutné vždy umístit oporu, po které se bude moci pnout.
Mexická miniokurka (Melothria scabra) – známá také pod názvem párty okurka nebo Sandita má 2-3 cm dlouhé plody s mírně kyselou chutí. Lze je využít např. do salátů, k zavařování nebo je konzumovat čerstvé.
Pěstuje se v nádobě jako trvalka, proto ji musíte na zimu umístit do světlé místnosti, kde nemrzne, a omezit zálivku na minimum. Vysazuje se do klasického zahradnického substrátu na slunečné místo. Od jara do léta se musí pravidelně přihnojovat přírodními hnojivy.
Kiwano – jiným názvem africká rohatá okurka, je zelenina, která chutná jako kombinace okurky, kiwi a banánu. Je to rychle rostoucí liána, plody jsou sladké a hodně šťavnaté. Nejvíce se hodí do salátů, ale dá se použít i jako obloha k masu.
Pěstuje se venku, až když je teplota konstantně nad 15 stupňů. Potřebuje lehkou půdu bohatou na živiny a dostatek vody. Je to cizosprašná rostlina, proto musíte pěstovat několik rostlin najednou kvůli vzájemnému opylení.