Domů     Aby se stromek ujal
Aby se stromek ujal
28.2.2019

Jakmile na jaře rozmrzne půda, nastává čas pro sázení ovocných stromků. A záleží na maličkostech, jak dobře se ujme a zakoření.

Stanoviště: Ovocné stromky potřebují půdu středně těžkou, kyprou a humózní. Toto obecné pravidlo musíme ještě přizpůsobit konkrétní lokalitě. V teplejších a sušších krajích stromkům vyhovují spíš těžší půdy, neboť lépe udrží vláhu.

Naopak v chladnějších a vlhčích oblastech, kde stromky potřebují více tepla u kořenů, by půda měla být lehčí. Z praktického hlediska je rozumné nevysazovat ovocné stromky příliš blízko k sousednímu pozemku, odstup by měl být aspoň 5 metrů.

Světová strana: Teplomilné ovocné druhy a rané odrůdy vysazujeme přednostně na jižně orientované plochy.

U odolnějších druhů jako jabloní nebo švestek, které jsou méně náročné na teplo, ale vyžadují více vláhy, přicházejí v úvahu i severní svahy a plochy, které lépe zadržují vláhu.

Rytí: Jáma pro výsadbu by měla být hluboká asi 0,5 m a měla by mít průměr asi 1 m. Podstatné je, aby se do ní kořeny pohodlně vešly a nebyly stísněné ani zatočené vzhůru.

Úprava kořenů: Před výsadbou je nezbytné kořeny mírně zkrátit nůžkami. Odstřihneme veškeré poškozené části, kořeny evidentně zaschlé a namrzlé.

V řezu by se mělo vždy ukazovat zdravé pletivo, které má bílé dřevo, zatímco zaschlé kořeny jsou hnědé, namrzlé šedé až černé. Současně zkrátíme příliš dlouhé a slabé kořeny, abychom vytvořili pravidelný tvar.

Chybou je krátit příliš málo, stejně jako zastřihnout zbytečně mnoho zdravé části kořenů.

Namáčení: Zkrácené kořeny pak necháme několik hodin máčet ve vodě. Nejdéle by v ní měly stát 24 hodin, pak je nezbytné je vytáhnout, protože pletivo už začíná ohrožovat rozklad a hniloba. Dřeviny prodávané v kontejneru se před výsadbou jen důkladně zalijí.

Zemina: Jako podklad nachystáme do jámy vyzrálý kompost. Pro zasypávání kořenů si připravíme směs vyzrálého kompostu a vyryté zeminy bez drnů.

Sázení: Stromek umístíme do jámy tak, aby místo štěpování zůstalo těsně nad zemí. Pro následující vývoj a růst stromku je to tak podstatné, že se vyplatí změřit si správnou výšku např. pomocí laťky. Co se může jinak stát:

Pokud je stromek zasazený příliš hluboko, pak zakoření z naštěpované části, což oddálí plodnost. Naopak stromek umístěný v jámě příliš vysoko bude mít potíže se zakořeněním a bude trpět suchem.

Při plánování správného usazení musíme ještě vzít v úvahu to, že zemina slehne a tím klesne i stromek. Proto vždy vysazujeme o něco výše.

Zasypávání: Stromek umístíme tak, aby kmínek stál rovně směrem vzhůru. Kořeny prosypeme připravenou zeminou a současně stromkem lehce třepeme, aby se zemina dostala mezi kořeny.

Jakmile je jáma téměř zaplněná, zeminu udusáme, aby ke kořenům přilnula. Pak kořeny zalijeme. Necháme vodu vsáknout a jámu přihrneme nakypřenou zeminou tak, aby se kolem kmene vytvořil menší val. Tentokrát už zeminu neudusáváme.

Tato kyprá vzdušná vrstva má chránit proti přízemním mrazíkům a zadržovat unikající vláhu. Až se oteplí a hrozba nočních mrazů pomine, můžeme val rozhrabat, neboť už nebude potřeba.

Opěrný kůl: Do jámy ho zatlučeme ještě před udusáváním zeminy. Měl by jít asi 20 cm pod úroveň vyhloubené jámy a směrem vzhůru by měl být tak dlouhý, aby dosahoval těsně pod nasazení koruny. Kůl má ke kmeni přiléhat vždy z jižní strany.

Zálivka: Při jarní výsadbě je důkladná zálivka důležitější, než když stromky sázíme na podzim. Aby zbytečně neunikala, pomůže val ze zeminy po obvodu jámy. Po vysazení bychom tedy stromek měli zalít 10 až 15 l vody.

Pomůže také k tomu, aby zemina lépe přilnula ke kořenům a aby se vytěsnil přebytečný vzduch kolem kořenů.

Řez: Po výsadbě musíme stromek ořezat. Pokud ho necháme bez řezu, zhoršujeme jeho vyhlídky nejen na zakořenění, ale vůbec na přežití. Ořezáním se posiluje tvorba kořenů a kondice stromku pro další sezony.

V tomto roce by neměl mít plody, pokud už má květy, musíme je důsledně odstranit. Obecně se doporučuje nechat na stromku tři až pět základních větví se dvěma až šesti očky. Větve řežeme tak, aby okrajové očko směřovalo ven. Řezné rány je nutné ošetřit voskem nebo latexem.

A ještě poznámka mimo vlastní sázení

Jeden, nebo dva? To je u ovocných stromků zásadní otázka. Některé druhy si na opylení stračí samy, jsou samosprašné. Další ale potřebují k opylení jinou odrůdu kvetoucí ve stejnou dobu.

Tak trochu se to dá obejít tím, že se do koruny naštěpuje opylující odrůda alespoň na jednu větev.

Samosprašné: meruňky, broskvoně, višně, některé slivoně

Cizosprašné: jabloně, hrušně, třešně, některé slivoně

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Související články
13.8.2025
Představte si, že máte kolem domu nebo před ním místo celozeleného trávníku krásně barevnou louku. Potěší při každém pohledu z okna a navíc příláká užitečný hmyz. Kousek louky můžete mít i na úplně malém pozemku. Velice hezké jsou různé pásy lučních květin působící jako oddělovací prvky nebo okrasné lemování. Louka také dodá vaší zahradě trochu divokosti. Při plánování zeleně, bez ohledu na
30.7.2025
Doma, i v opravdu malém bytě, si můžete vytvořit půvabnou mini skalku nebo zahrádku. Najdete tak nové využití pro sukulenty, velkou zavařovací sklenici či akvárium bez rybiček. Návod má přesah do aranžování, pěstování pokojových rostlin i zahradničení. Ostatně, ani floristé nepracují jen s řezanými květinami. Do svých aranžmá často zahrnují i pokojové a venkovní rostliny všeho druhu. Výborně se h
10.5.2025
A každý, kdo je jen trochu zahrádkář, ví, že ho právě teď čeká spousta práce, aby vše připravil na novou sezónu. Jste na tom také tak? Pak víte, že toho musíte stihnout požehnaně, ale také se těšíte, až ponoříte ruce poprvé do země. A určitě už vymýšlíte, jak to udělat, aby zahrádka byla letos ještě půvabnější a krásnější. Čím začít? Odstraňte mech a suché listí Trávník si po zimě o pomoc pří
5.3.2025
Pro účel zimní výzdoby na konci zimy se skvěle hodí jinak méně oblíbené bramboříky s bílými květy. Doplnit se dají bílými svícemi, dojem ledu vytvoří metalické prvky a sklo, zejména pískované. Na slavnostní stůl I v lednu se slaví výročí a narozeniny, a bramboříky jsou skvělým tipem na květinovou výzdobu stolu. Aby byla stylová, můžete květináčky umístit do nepoužívaného porcelánového nádobí. P
24.2.2025
Málokterý solitér na zahradě dokáže tak suverénně opanovat prostor, určit mu charakter a atmosféru jako bonsaje. Nejen ty malé, kterým pobyt venku v teplých měsících prospěje, ale hlavně bonsaje zahradní. Od pokojových bonsají se ty zahradní liší nejen rozměry, které mohou dosahovat i několika metrů, ale také výběrem druhů. Kvůli hutnému růstu, nezbytnému pro střih a tvarování ve větších rozměr
reklama
Šikovné tipy
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vejce plněná kaviárem
tisicereceptu.cz
Vejce plněná kaviárem
Luxusní pochutina třeba na večírky. Trochu ze staré školy, možná, ale ani tak chuťově nezklame! Suroviny na 4 porce 1 balení červeného či černého kaviáru (cca 80–95g) 8 vajec 100 g másla sard
První sluchátka Hermés inspirovala slavná kabelka
epochalnisvet.cz
První sluchátka Hermés inspirovala slavná kabelka
Vůbec první sluchátka od módního domu Hermès byla vyrobena experimentálním laboratoří Hermès Ateliers Horizons. Elegantní gadget si vyžádal dva roky vývoje a chlubí se ručně šitou hovězí kůží a kovovými povrchovými úpravami inspirovanými ikonickou kabelkou Kelly. A tomu odpovídá i cena 315 000 korun. Značka Hermès se poprové ponořila do světa prémiového zvuku a
Boudová a Tuna: Řeknou si ano, nebo se rozloučí?
nasehvezdy.cz
Boudová a Tuna: Řeknou si ano, nebo se rozloučí?
Nela Boudová (57) a Jan Tuna (52) léta žili bez společné domácnosti. Teď asi herečce dochází trpělivost a chtěla by to změnit. Ale není už pozdě na velká gesta? Herečka, známá ze seriálu ZOO Nové z
ROUDNICKÉ VINOBRANÍ
epochanacestach.cz
ROUDNICKÉ VINOBRANÍ
Letos poprvé podle nového konceptu – přímo v historickém jádru města a pro všechny zcela zdarma. Hlavní program se odehraje na Karlově a Husově náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na víno, burčák, pestrý street food i tradiční staročeský jarmark. http://kulturaroudnice.cz/akce/355731-nahled.html  
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Mýty moderní doby: Zázračné amulety a záhady Turínského plátna
enigmaplus.cz
Mýty moderní doby: Zázračné amulety a záhady Turínského plátna
Jsou technologie a víra kompatibilní? V japonské čtvrti Akihabara se zdá, že ano. Zdejší šintoistický chrám nabízí amulet, který má chránit počítače před viry a jinými problémy. Tento moderní přístup
Sofistikované vrstvení
iluxus.cz
Sofistikované vrstvení
Ve světě módy platí jedno pravidlo: styl je způsob, jak říci světu, kdo jste – bez jediného slova. A právě sofistikované vrstvení šperků se stává nástrojem sebevyjádření, který oslavuje individualitu,
Budoucího českého astronauta Aleše Svobodu čeká trénink přežití na moři i parabolický let ve stavu beztíže
21stoleti.cz
Budoucího českého astronauta Aleše Svobodu čeká trénink přežití na moři i parabolický let ve stavu beztíže
Stíhací pilot a člen záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda nastupuje do druhé etapy své přípravy na budoucí misi do vesmíru. Osm týdnů intenzivního tréninku v Kolíně
Muslimské Waterloo: K triumfu křesťanům pomohl pastýř
historyplus.cz
Muslimské Waterloo: K triumfu křesťanům pomohl pastýř
Tábor, odkud sleduje vývoj bitvy, nechal obehnat palisádou. Kolem ní rozestavil příslušníky své elitní černošské gardy. Jenže navarrské rytíře nikdo a nic nezastaví. Skrze muslimské voje si prosekají cestu až na vrchol kopce a vrhnou se na Miramamolinův stan. Chalífa propadne panice a z bojiště raději uprchne. Tisíce svých vojáků nechá napospas rozzuřeným křesťanům!   Muslimové
Ocitla jsem se s Adélkou v minulosti?
skutecnepribehy.cz
Ocitla jsem se s Adélkou v minulosti?
Ztratila jsem se v mlze i s vnučkou, stalo se to v lese nedaleko zříceniny. Najednou jsme začaly potkávat divné lidi v historických kostýmech… Zaslechla jsem mnoho příběhů o hradech, kde se to duchy jen hemží. Dokonce znám dva lidi, kteří mi přísahali, že v těch místech zažili něco podivného. Moc jsem těm povídačkám nevěřila, až se mi jednou něco takového stalo.
Baklava – sladký dezert z ořechů a medu
nejsemsama.cz
Baklava – sladký dezert z ořechů a medu
Baklava je vrstvený dezert z filo těsta plněný ořechy a přelitý sladkým sirupem. Skvost pro milovníky orientálních sladkostí. Ingredience: 1 balení filo těsta 200 g vlašských ořechů 100 g mandlí 100 g másla 1 lžička skořice 200 g cukru 150 ml vody 3 lžíce medu šťáva z 1/2 citronu Postup: Nasekejte ořechy a smíchejte se skořicí. Vrstvěte filo těsto s máslem a ořechy, zakončete těstem. Nakrájejte
Příběh Titanicu, který se stal mementem a fascinací pro generace
epochaplus.cz
Příběh Titanicu, který se stal mementem a fascinací pro generace
Příběh Titanicu, největšího parníku své doby, je jedním z nejznámějších námořních příběhů v historii. Jeho první a zároveň poslední plavba v dubnu 1912 skončila tragédií, která si vyžádala životy více než 1500 lidí. Od té doby se stal Titanic mementem a fascinací pro generace. V tomto článku se podíváme na jeho příběh a na to,