Domů     Oběd jako u babičky
Oběd jako u babičky
23.5.2025

Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí.

Šumavská kulajda

(4 porce)

4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zeleninového vývaru, 5 vajec, 1 cibule, 50 g másla, 2 bobkové listy, 2 nová koření, černý pepř, ¼ lžičky kmínu, sůl, ocet, 50 g hladké mouky, olej

1) Sušené houby, namočte je 2 hodiny předem do vlažné vody. Vodu nevylévejte. Použijete ji do polévky (čerstvé houby pokrájejte na kostičky nebo plátky).

2) Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

3) V polévkovém hrnci zpěňte na oleji cibulku, vhoďte kostky brambor, houby a zalijte vývarem a nálevem z hub.

4) Osolte, přidejte kmín, bobkový list, nové koření, černý pepř. Přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Vyndejte bobkový list, kuličky nového koření můžete v polévce nechat.

5) Do vyšší misky nebo rendlíku odeberte naběračku polévky, vlijte 200 ml sladké smetany, přidejte hladkou mouku a důkladně rozkvedlejte.

6) Vlijte do polévky a důkladně promíchejte. Vsypte nasekaný kopr a krátce povařte. Hotovou polévku zjemněte lžící másla, dochuťte octem, případně dosolte.

7) Kulajdu servírujte se ztraceným vejcem a ozdobenou snítkami kopru.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 1

Na kulajdu neexistuje univerzální recept, v každé rodině se dělá trochu jinak. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce, ať už rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.

Hovězí s křenovou omáčkou

(4 porce)

800 g libového hovězího (hovězí zadní, falešná svíčková), sůl, pepř, kořenová zelenina

Na omáčku: 600 ml hovězího vývaru, 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu, 100 g másla, 1 velká cibule, 4–5 lžic hladké mouky, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce cukru, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Maso si den dopředu opepřete a nechte zakryté v lednici. Druhý den je dejte do hrnce, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, 1 litr vody, osolte a vařte zvolna 2 hodiny.

2) Na omáčku na másle zpěňte pokrájenou cibuli, přidejte mouku a chvíli míchejte. Ještě světlou jíšku zalijte vývarem z vařeného masa, opepřete, osolte a vařte 20 minut. Občas promíchejte, aby se nepřipálila

3) Na konec do omáčky přidejte nastrouhaný křen a ještě 5 minut vařte. Poté vše rozmixujte a ještě propasírujte přes síto.

4) Vraťte na plotnu, přidejte cukr, citronovou šťávu, smetanu a ještě provařte. Nakonec křenovou omáčku dochutíme solí či pepřem.

5) Maso nakrájejte na plátky a zalijte omáčkou

Doba přípravy 160 minut

Náročnost 2

Křenovou omáčku podávejte s knedlíkem, ale pro odlehčenější verzi můžete zvolit brambory. Místo hovězího masa se hodí uzené maso nebo uzený jazyk.

Španělský ptáček

(4 porce)

800 g hovězí kýty, 1 vejce natvrdo, 2 sladkokyselé okurky, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 cibule, 80 g špekáčků nebo jiné uzeniny, 30 g špeku, sůl, pepř

Na omáčku: 50 g sádla, 3 cibule, 40 g špeku, 1 lžíce hladké mouky, 800 ml hovězího vývaru, 100 ml láku z okurek, 1 lžíce hořčice

1) Maso nakrájejte na plátky a naklepejte nejlépe přes mikrotenový sáček. Osolte, opepřete a potřete hořčicí.

2) Na každý plátek položte špalíček špeku, uzeninu, čtvrtku vejce, polovinu okurky a čtvrtku cibule nakrájenou na plátky. Dobře zabalte a převažte provázkem nebo sepněte jehlami.

3) V kastrolu rozehřejte sádlo a opečte na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Přeložte je na talíř a do výpeku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek. Restujte dohněda, zaprašte moukou a opět restujte dohněda.

4) Zalijte vývarem, přidejte hořčici, lák z okurek, promíchejte, Vraťte zpátky ptáčky a přiveďte k varu. Stáhněte oheň, přiklopte pokličkou a duste asi hodinu a půl doměkka.

Pokud použijete tlakový hrnec, může se doba podstatně zkrátit, ale chuť nebude tak bohatá.

5) Ptáčky vyndejte a odstraňte z nich provázek či jehly. Šťávu případně přisolte a opepřete a přeceďte přes síto. Můžete ji ale i rozmixovat tyčovým mixérem nebo nechat i s kousky cibule a špeku. Podávejte s rýží.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 2

Španělský ptáček je českou klasikou, ale kde se vzal? Prý ho připravoval španělský kuchař na dvoře Rudolfa II., jehož matka byla Španělka.

Jenže to byly závitky telecí a i nádivka byla jiná, pravděpodobně ze sardelek utřených s máslem, strouhané cibule, sekané petržele a žloutků. Magdalena Dobromila zase říkala ptáčky plněným zelným listům. Tahle varianta s uzeninou vznikla asi až v 50. letech minulého století.

Lahodná koprovka

(4 porce)

800 g hovězího masa (loupaná plec), 2 l vody, po 100 g celeru, mrkve a petržele, 1 cibule, 1 lžička soli, nové koření, bobkový list, pepř

Na omáčku: 1 l hovězího vývaru, 200 ml smetany (nejméně 30 %) 2 lžíce másla, 3 lžíce mouky, 1 svazek kopru, sůl, cukr, ocet

1) Hovězí maso vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte táhnout na mírném ohni asi hodinu. Občas seberte pěnu.

2) Poté přidejte zeleninu a koření a nechte táhnout ještě 2 až 3 hodiny, až maso úplně změkne. Vývar sceďte. Odstraňte zeleninu a koření, vraťte maso a udržujte teplé.

3) V kastrolu rozehřejte máslo. Přidejte mouku, promíchejte a vzniklou jíšku chvíli restujte, tak aby zůstala světlá.

4) Zalijte ji vývarem a dobře metlou rozšlehejte, přidejte svázané stonky kopru a přiveďte k mírnému varu. Vařte asi 20 až 25 minut.

5) Stonky kopru odstraňte a pomalu přilijte smetanu. Omáčku dolaďte cukrem, octem a solí podle vlastní chuti.

6) Nakonec vmíchejte do omáčky nasekaný kopr, ale už ji nevařte. Podávejte s masem a houskovým knedlíkem.

Doba přípravy 240 minut

Náročnost 3

Koprovku někdo miluje někdo nenávidí, ale to nic nemění na tom, že má spoustu variant. Některé jsou i rychlejší než ta naše, třeba když místo masa zvolíte vejce natvrdo nebo ztracené. Podávat ji můžete i s bramborem… Ve starých receptech se také místo masa používal losos.

Šunkofleky

(4–6 porcí)

400 g vaječných fleků, 250 g vařeného uzeného masa, 1 lžíce sádla, 4 vejce, sůl, pepř

1) Fleky uvařte v osolené vodě téměř do měkka, pozor, abyste je nerozvařili.

2) Maso nakrájejte na menší kostičky a osmažte je na sádle.

3) V pekáči je promíchejte s uvařenými fleky a dejte na chvíli zapéci do trouby rozehřáté na 180 °C.

4) Pekáč vyndejte a zalijte rozšlehanými osolenými a opepřenými vejci. Vraťte do trouby a pečte, až vejce zpevní a povrch se zbarví do zlatohněda. Podávejte s kyselými okurkami.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Těstoviny se před lety opravdu připravovaly doma a vy to můžete zkusit taky. Pak ochutnáte úplně jiné fleky než doposud.

Budete potřebovat: 5 vajec a 600 g polohrubé mouky

Do mouky uděláte důlek, vyklepnete vejce a rozmícháte je vidličkou. Poté vše hnětením zpracujte.

Mouku přidávejte podle potřeby, dokud těsto nepřestane lepit. Nechte je odpočnout v lednici.

Pak je rozdělte na 5 kousků a z každého vyválejte slabounkou placku, kterou nechte proschnout na utěrce asi 10 minut, v polovině schnutí otočte.

Teď už můžete krájet na širší proužky, a pak na kostičky.

Kuře na paprice

(4 porce)

½ kuřete, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžíce hladké mouky, 1 kelímek smetany ke šlehání (230 ml)

1) Z kuřecího masa sundejte kůži a lehce ze všech stran osolte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.

2) V širším kastrolu rozehřejte olej, maso vložte do rozehřátého tuku a mírně opečte ze všech stran.

3) Vyjměte je a ve výpeku nechte změknout a krátce podusit nakrájenou cibuli.

4) Jakmile změkne, zasypte ji mletou paprikou, rychle rozmíchejte a ihned zalijte 500 ml vody. Přiveďte k mírnému varu a vraťte zpátky maso. Kastrol přikryjte pokličkou a zvolna duste 30 minut.

5) Po půl hodině maso otočte a šťávu poprašte moukou. Nemíchejte, opět zakryjte poklicí a pozvolna duste dalších 20–30 minut až maso zcela změkne.

6) Teprve nyní mouku rozmíchejte v omáčce. Přilijte smetanu a zprudka půl minuty až minutu povařte. Smetana se propojí s omáčkou a zhoustne. Nakonec omáčku osolte. Můžete ji ropzmixova, ale nemusíte. Podávejte s knedlíkem nebo s těstovinami.

Doba přípravy 90 minut

Náročnost 2

Dřív se dělala na paprice spíš slepice, ze které se před tím udělala polévka. Můžete to udělat také tak.

Uvařené maso oberete, pak opečete cibuli na sádle, zasypete moukou, aby vznikla světlá jíška, rozmícháte v ní papriku, osolíte podle potřeby a necháte 20 minut pobublávat a houstnout. Nakonec klasicky zjemníte smetanou a přidáte uvařené maso.

Buchtičky se šodó

(4–6 porcí)

30 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé, 250 ml mléka, 10 g soli, 180 g másla (80 g změklého do těsta + cca 100 g do pekáče a na pomazání), citronová kůra, 4 žloutky

Na vinnou omáčku: 250 ml bílého vína, 1 svitek skořice, ½ vanilkového lusku, citronová kůra, 1 vejce, 5 žloutků, 150 g krupicového cukru

1) Droždí promněte do mísy se lžičkou cukru, zasypte polovinou hladké mouky a promíchejte s polovinou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké pružné těsto. Nechte je asi hodinu vykynout, až zdvojnásobí objem.

2) Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte na malé kousky a z nich tvořte kuličky. Potřete je rozpuštěným máslem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple asi půl hodiny kynout. Povrch potřete máslem a pečte při 180 °C dozlatova (20–25 minut).

3) Mezitím si připravte omáčku. Do vína vložte skořici, vanilku a citronovou kůru a nechte stát zhruba 30 minut. Pak je přeceďte do misky vhodné do vodní lázně. Přidejte vejce, žloutky a cukr.

4) Nad vodní lázní míchejte metlou tak dlouho, až zpění a začne se vařit. Ihned po podávejte s buchtičkami. Můžete je samozřejmě posypat sezónním ovocem.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 3

Šodó je klasika, kterou už dneska málokdo zná. Napěněnou vinnou omáčku vytlačila vanilková, v horším případě řídkých krém z pudinku.

Původ receptu je francouzský, ale buchtičky touhle omáčkou se jedly v celém Rakousku-Uhersku a obzvlášť je milují v německém Bavorsku. Podobnou připravují také v Anglii, Francii a Itálii, kde se krému říká zabaglione nebo sabayon.

Foto: Shutterstock
Předchozí článek
Související články
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Už žádné zbytky!
epochalnisvet.cz
Už žádné zbytky!
Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci.   Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí
Zahradní doplňky nesmějí chybět
rezidenceonline.cz
Zahradní doplňky nesmějí chybět
Prostor zahrady nebo terasy lze velmi dobře oživit nejrůznějšími doplňky, ať už v podobě textilií určených do exteriéru či designovým osvětlením v podobě svícnů, luceren a LED zdrojů. Více informací naleznete v popiscích fotografií.
Moderní české inovace: Kontaktní čočky, semtex a další vynálezy našich zlatých ručiček
epochaplus.cz
Moderní české inovace: Kontaktní čočky, semtex a další vynálezy našich zlatých ručiček
České vynálezy nejsou jen minulostí – kontaktní čočky, semtex, polarograf či umělé cévy zachraňují životy a posouvají vědu dopředu i dnes. Od Wichterleho stavebnice Merkur po Nobelovu cenu Jaroslava Heyrovského – objevte moderní české nápady, které formují svět. Místo brýlí kontaktní čočky Také za vynálezem kontaktních čoček stojí Otto Wichterle. V roce 1954 se mu
Dovádivá kůzlata vrátila mé vnučce úsměv na tvář
skutecnepribehy.cz
Dovádivá kůzlata vrátila mé vnučce úsměv na tvář
Markétka bývala tak veselá, pak ale zasáhl krutý osud a už neměla důvod k úsměvu. Vrátili jí ho až malí, roztomilí tvorečkové s růžky. Pamatujete si, mí vrstevníci, jak bývala v televizi kdysi přestávka a v ní dovádivá koťata? Ta přestávka byla velmi oblíbená. Jakmile se koťata zjevila na obrazovce, volali jsme jako o život: „Koťata!“ Babička s maminkou zanechaly vaření, chlapi položili
Topinky s avokádem
nejsemsama.cz
Topinky s avokádem
Avokádo je skvělou variantou, jak dostat do těla vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Pomáhá snižovat cholesterol a podporuje zdravé srdce. Hodí se do dipů, pomazánek i salátů. Ingredience na 4 porce: 4 plátky chleba 2 zralá avokáda 150 g Lučiny 4 vejce sůl pepř 1 lžíce octa bylinky podle chuti Postup: Chléb opečte na suché pánvi dozlatova a křupava. Pak ho potřete Lučinou, osolte
Voňavé indické kari
tisicereceptu.cz
Voňavé indické kari
Indie je královna koření. A pomyslné první místo má kari! Suroviny na 4 porce 20 g másla 10 g oleje 1 lžič. kurkumy 2 rajčata 1 lžič. drc. římského kmínu 1 lžič. koření garam masala 1 lžič
Restaurace ZEM představuje pop-up večeři Four Hands Dinner
iluxus.cz
Restaurace ZEM představuje pop-up večeři Four Hands Dinner
Restaurace ZEM zve 5. června na pop-up večeři Four Hands Dinner pod vedením Chef de Cuisine Libora Kristofčáka a hostujícího šéfkuchaře Ondřeje Moliny. Speciální šestichodové menu vzdává hold jaru, ud
PETEXPERT DEN 2025
epochanacestach.cz
PETEXPERT DEN 2025
V sobotu 31. května 2025 se v pražském Pesoparku v Uhříněvsi uskuteční první ročník akce pro širokou veřejnost – PetExpert den. Tento celodenní zážitkový program je určen pro všechny milovníky psů, jejich psy i rodiny s dětmi. Akce je zdarma a nabídne praktické ukázky práce se psy, přednášky, odborné konzultace, soutěže, stánky se sortimentem pro
3 generálové v Bílém domě: Farmář, buldok & líný prezident
historyplus.cz
3 generálové v Bílém domě: Farmář, buldok & líný prezident
Prezidentský úřad zastávalo ve Spojených státech amerických hned několik generálů. Tři z nich se ale vymykají. Ještě předtím, než byli zvoleni do Bílého domu, se zúčastnili významných válečných konfliktů, jež přepsaly světové dějiny. Je přitom ironií, že na bitevním poli se mnohdy cítili více doma než ve vrcholné politické funkci. Úspěšný na bojišti, neúspěšný v
Vynalezl farmářský synek Cornelius Drebbel stroj na počasí?
enigmaplus.cz
Vynalezl farmářský synek Cornelius Drebbel stroj na počasí?
Syn nizozemského farmáře Cornelius Drebbel v jistém smyslu připomíná muže, slavného umělce a vynálezce Leonarda da Vinci (1452–1519). Zvěsti o Drebbelových geniálních nápadech, stejně jako fakt, že do
Místo svatby Bendové utekl za mladší?
nasehvezdy.cz
Místo svatby Bendové utekl za mladší?
Snad nikdo nepochyboval o tom, že se v dohledné době herečka ze seriálu Jedna rodina Alice Bendová (51) provdá za svého dlouholetého partnera Michala Topola (38). Jenže teď kolují zvěsti, že těsně p
Vědci z ÚOCHB předpovídají nový fyzikální jev. Díky pokročilému molekulárnímu modelování
21stoleti.cz
Vědci z ÚOCHB předpovídají nový fyzikální jev. Díky pokročilému molekulárnímu modelování
Výzkumný tým vedený prof. Pavlem Jungwirthem z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR zjistil, že během procesu, kdy se kapalina mění z nekovu na vodivý kov, vzniká ještě jeden, zatím nepopsaný jev