Domů     Zelenina? Zkuste pečenou!
Zelenina? Zkuste pečenou!
14.5.2025

Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda.

Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet…

Kterou vybrat?

Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké brambory a mrkev. To ale zdaleka není všechno. Skvělá je brokolice, růžičková kapusta či cuketa a možná vás chuťově překvapí cibule, paprika a zelí.

Opéci se dají i rajčata. Určitě objevíte i další možnosti. A pokud si nejste jisti, jestli je vámi zvolený druh na pečení vhodný, není nic jednoduššího, než to zkusit.

Nešetřete na oleji

Začněte tím, že zeleninu nakrájíte na kousky velikosti sousta. Poté ji pokapejte kvalitním olejem. Je potřeba ho použít tolik, aby zelenina získala hladký, lesklý povlak, ale nesmí v něm plavat. Většinou stačí dvě lžíce.

Olej nejen že pomáhá tomu, aby se kousky propekly rovnoměrně a byly křupavé, ale také dodává zelenině bohatou chuť.

Jaký použít

Můžete zvolit jemný olivový, ale klidně kokosový nebo avokádový. Hodí se i ořechové oleje, které přidají chuť i vůni. Ideální je promíchat zeleninu s olejem ručně, protože tak se krásně rovnoměrně obalí. Samozřejmě ji musíte okořenit a osolit.

Nejjednodušší je použít bílý pepř, ale můžete dodat i nějaké bylinky. Ten, kdo má rád ostřejší, trochu chilli. Je to malá alchymie, neboť koření musí být tak akorát, aby nezanikla chuť zeleniny, ale zase tolik, aby jí pomohlo vyniknout.

Dejte zelenině prostor

Rozložte ji na plech tak, aby se jednotlivé kousky úplně nedotýkaly. Pokud máte zeleniny hodně, můžete ji rozdělit na dva plechy. Kdybyste ji nakladli příliš hustě, nepekla by se, ale vařila v páře.

Trouba by měla být předem rozehřátá na 220 °C. Až se zelenina začne péci, můžete teplotu trochu stáhnout.

Jak dlouho?

Zeleninu je potřeba péct dostatečnou dobu, aby měla křupavou kůrku. Během pečení ji občas promíchejte. Pokud se vám zdá, že je hotová, zkuste kousek propíchnout vidličkou – zelenina by měla být měkká a na povrchu nazlátlá až lehce hnědá.

Pečte až do doby, kdy se začnou okraje trochu kroutit. V té chvíli zeleninu vyndejte z trouby a ochutnejte, zda je podle vašich představ. Měkčí zelenina bude hotová rychleji, zatímco tvrdší, jako jsou brambory, se peče déle.

Myslete na to při krájení a velikost jednotlivých kousků tomu přizpůsobte. Pokud některý druh pečete poprvé a nejste si jisti, po 15 minutách zkontrolujte.

Způsoby pečení

Pokud byste chtěli připravit přílohu ze směsi zeleniny, máte tři možnosti.

Jednotlivě: Nejsnáze jednotlivé druhy zeleniny opečete na samostatných plechách a po upečení je smícháte. To vám umožní snadnou kontrolu, a navíc zjistíte, jak rychle se každý druh peče.

Podle času: Vyberte druhy, které se pečou podobnou dobu, smíchejte je na jednom plechu dohromady. Můžete například společně opéct květák a brokolici nebo máslovou dýni s bramborami. Pokud by byl plech přeplněný, rozdělte zeleninu na dva.

Pečení po částech: Na plech můžete postupně přidávat různé druhy zeleniny – začněte tou nejtvrdší a nejdéle se pečící zeleninou a později přidejte měkčí, která opeče rychleji. Opět můžete péci na více plechách najednou.

Základní časy

Platí pro pečení na 220 °C a jsou samozřejmě orientační, protože záleží i na tvrdosti jednotlivých druhů a také na velikosti kousků.

Kořenová zelenina (řepa, brambory, mrkev) – 30 až 45 minut

Zimní dýně (máslová dýně, žaludová dýně) – 20 až 60 minut

Košťáloviny (brokolice, květák, růžičková kapusta) – 15 až 25 minut

Měkká zelenina (cuketa, letní dýně, paprika) – 10 až 20 minut

Tenká zelenina (chřest, zelené fazolky) – 10 až 20 minut

Cibule – 30 až 45 minut, podle toho, jak křupavou ji máte rádi

Rajčata – 15 až 20 minut

Náš tip

Zkuste pečený česnek

Opékání česneku je snadné a vyžaduje jen několik minut. Ale výsledek stojí za to.

1) Sloupněte všechny volné, papírové vnější vrstvy kolem palice česneku tak, aby zůstala neporušená a stroužky držely pohromadě.

2) Odřízněte asi ½ centimetru od horní části.

3) Odkryté stroužky pokapejte 1 až 2 lžičkami olivového oleje a nechte olej vsáknout.

4) Zabalte česnek do alobalu a pečte v troubě 40 minut a poté začněte česnek kontrolovat. Hotový je, když je stroužek ve středu úplně měkký. Můžete péci ještě 10 minut. Poté nechte vychladnout a stroužky vymáčkněte ze slupek.

Náš tip

Pečením česnek ztratí svou ostrou chuť a štiplavost, bude nasládlý a mírně oříškový. Můžete ho rozmačkat a jednoduše natřít na krajíček čerstvého chleba s máslem a posolit nebo podávat s topinkami. Ale využít ho můžete i jinak.

Když ho například smícháte s trochou majonézy, uděláte skvělou omáčku do burgerů nebo k masu. Nebo jej vmíchejte do bramborové kaše. Hodí se i do různých pomazánek.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
iluxus.cz
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
Společnost TOYOTA GAZOO Racing představila novou verzi modelu GR Yaris Aero Performance, která se pyšní aerodynamickými úpravami na základě praktických zkušeností z motoristického sportu. Toyota GR
3 ženy & Den D: K triumfu Spojenců přispěly perem i barometrem
historyplus.cz
3 ženy & Den D: K triumfu Spojenců přispěly perem i barometrem
Vstává v jednu v noci, a ještě k tomu na své narozeniny. Maureen se vydává k meteorologické stanici u majáku na nejzápadnější výspě Evropy. Dlouho nebude tušit, že její hlášení z 3. června 1944 ovlivní operaci Overlord a zachrání tisíce lidských životů. Často zůstaly bezejmenné a nepovažovaly se za hrdinky. Přesto mnohé ženy při vylodění Spojenců v Normandii 6. června 1944
Mocní Rockefellerové: Připravují v tichosti nový svět?
enigmaplus.cz
Mocní Rockefellerové: Připravují v tichosti nový svět?
Je to na první pohled vetchý stařík. Sedí v křesle, poklimbává, hlavou se mu honí myšlenky, které by spousta lidí považovala za výplod bláznivého stárnoucího mozku. [gallery ids="155234,155235,155
Nakonec jsem našla spřízněnou duši i já
skutecnepribehy.cz
Nakonec jsem našla spřízněnou duši i já
Rozvod vás semele. Člověk se dlouho vzpamatovává a čeká, kdy se konečně z toho dna dostane. Já věřila tomu, že už zůstanu navždycky sama. Naštěstí si mě láska našla. Po rozvodu jsem spálila všechny mosty, dala sbohem milovanému městu a přátelům, z nichž mnozí ani opravdovými přáteli nebyli, prodala byt a koupila domeček na venkově. Sehnala jsem tu i práci v místní
Koláč s mascarpone
nejsemsama.cz
Koláč s mascarpone
Pokud se vám nechce pouštět do přípravy těsta, můžete na něj použít i chlazené listové těsto. Ingredience: Na těsto: ● 250 h hladké mouky ● 1 vejce ● 125 g másla ● 70 g cukru Na dohotovení: ● 250 g mascarpone ● 250 g zakysané smetany ● 3 vanilkové cukry ● 500 g jahod Postup: V míse promíchejte mouku s cukrem. Přidejte vejce, pokrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho, přeneste na kulatý plech vyložený pečicím
Šifry z mrazáku: Vědci ukládají tajné zprávy do bublin v ledu
21stoleti.cz
Šifry z mrazáku: Vědci ukládají tajné zprávy do bublin v ledu
Led není jen voda v pevném skupenství, ale je to zároveň i záznamové médium budoucnosti. Vědci z Koreje, Číny a České republiky přišli s překvapivým způsobem, jak v ledu ukládat informace: skrze vzory
Proč zvítězily papírové vazby knih a kdy je začali zdobit známí umělci?
epochaplus.cz
Proč zvítězily papírové vazby knih a kdy je začali zdobit známí umělci?
„Po baroku a rokoku jsme si všichni trochu oddechli,“ usměje se knihovnice, zatímco ukazuje svazek s jemnou klasicistní vazbou. „Už žádné zlacené víry, jen čistá, klidná linie.“ A opravdu – klasicismus přináší do knižní vazby střízlivost a pořádek. Místo přezdobených motivů se objevují jemné lemy, často ve formě jednoduchého zlatého rámečku. Ornamenty se inspirují antikou
Rychlá jahodová tečka
tisicereceptu.cz
Rychlá jahodová tečka
Suroviny 500 g čerstvých jahod 2 lžíce medu nebo javorového sirupu 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku) 2 lžičky vanilkového extraktu čerstvá máta Postup Polovinu očištěných jahod nakráj
Gdaňsk: Město plné zážitků
epochanacestach.cz
Gdaňsk: Město plné zážitků
Navštivte jedno z nejkrásnějších měst severní Evropy a zároveň jedno z nejstarších v Polsku. A až se ho nabažíte, pokračujte za krmením tuleňů a na polskou Saharu. Rádi o dovolené odpočíváte na pláži u moře nebo se procházíte malebnými uličkami plnými kaváren a stylových krámků se suvenýry? Obdivujete kostely, chrámy a historické budovy? Líbí se
Budoval Jiří IV. britský Tádž Mahal pro své milenky?
epochalnisvet.cz
Budoval Jiří IV. britský Tádž Mahal pro své milenky?
Nevypadá ani trochu jako britské královské sídlo. Spíš jako palác z Pohádek tisíce a jedné noci. V anglickém přímořském letovisku Brighton ho nechává zbudovat král Jiří IV., který si v něm chce léčit bolestivou dnu, a navíc potřebuje zázemí pro své milostné eskapády.   Zpočátku stojí na místě této extravagantní stavby letní sídlo pro prince z Walesu,
Koncentrace luxusu a dobrého vkusu
rezidenceonline.cz
Koncentrace luxusu a dobrého vkusu
Jak proměnit skvělý projekt v unikátní? Recept zní jednoduše – přizvěte architekta zvučného jména. Dům, který s námi můžete navštívit, je součástí rozlehlého komplexu na břehu řeky, který patří k jedněm z nejlépe promyšlených obytných komplexů vycházejících z potřeb bydlení 21. století. Developer tu postavil nejen 56 domů, ale vybudoval také rozsáhlé zázemí pro veřejný
Donutilová mění plány. Další děťátko, nebo kariéra?
nasehvezdy.cz
Donutilová mění plány. Další děťátko, nebo kariéra?
Herečka Sára Donutilová (31), známá ze seriálu Záhadné případy, po narození syna Eliáše (6 měsíců) jenom září. Sklízí pochvaly ze všech stran a fanoušci ji obdivují, jak skvěle vypadá. Jenže za dok