Domů     Ředkvičky jsou jarní poklad v kuchyni
Ředkvičky jsou jarní poklad v kuchyni
5.6.2025

Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů.

Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plody ředkve seté.

Snadno je vypěstujete, v obchodě jsou sice dostupné po celý rok, ale stejně jako v případě další zeleniny a ovoce, nejlepší je konzumovat to, co se právě urodilo v našich končinách.

Pokud ředkvičky kupujete, teď na jaře seženete plody z tuzemské produkce té nejlepší chuti a s největším množstvím živin.

Čím jsou nabité

Obsahují vitamin C a kyselinu listovou, B1, B3, B6 a E. Z minerálních látek železo, mangan, měď, fosfor, draslík, hořčík, selen a síru v hořčičných olejích, jež dodávají ředkvičkám charakteristickou štiplavou chuť.

Jsou také bohatým zdrojem vlákniny.

Jak pomáhají

mají antibakteriální a antimykotické účinky

podporují imunitní systém

zlepšují trávení

podporují činnost mozku

pomáhají při kašli a nachlazení

čistí ledviny, játra a žlučník

jsou vhodné při redukční dietě

K čemu se hodí v kuchyni

* Používají se hlavně ve studené kuchyni k přípravě obložených chlebů, zeleninových a jiných salátů či pomazánek.

Výborná je kombinace s tvarohem a vejci, salátům dávají říz a vhodně doplňují listovou zeleninu, rajčata, jarní cibulku i bylinky, jako jsou listy pampelišky, pažitka, petrželka a medvědí česnek.

* Všestranně je můžeme využít i při vaření, dušení, smažení, grilování a pečení i zapékání. Tepelnou úpravou se chuť ředkviček zjemní. Připravíme z nich polévky, omáčky, vaječné omelety i smaženice, upéct je naslano i nasladko.

* Ředkvičky si také můžeme uchovat na pozdější měsíce, včetně zimy, kdy oceníme vitaminy nabitou kvašenou zeleninu nebo zavařeninu.

Pohankové rizoto s ředkvičkami a houbami

suroviny

100 g pohankové lámanky

1 svazek ředkviček

menší hrst sušených předem namočených hub

hrstka restovaného kuřecího masa (můžeme vynechat)

1 kyselá okurka

1 mrkev

1 cibule (může být i červená)

1 lžíce oleje

sůl, pepř, špetka drceného fenyklu, petrželka

Na půl hodiny namočte pohanku a poté ji uvařte doměkka. Oloupejte cibuli a nakrájejte na drobno. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět.

Mrkev a ředkvičky nakrájejte na kostičky. Když cibule začne lehce zlátnout, přisypte zeleninu a krátce orestujte. Podlijte trochou vody a nechte chvíli podusit tak, aby zelenina ještě křupala.

Doplňte na kostičky nakrájené maso, houby a kyselou okurku. Přidejte uvařenou pohanku, důkladně promíchejte, případně krátce orestujte.

Osolte a opepřete, dochuťte fenyklem a na talířích ozdobte petrželkou.

Tip: Ani kousek nazmar

Nevyhazujte ředkvičkovou nať. Využijete ji k přípravě salátů, polévek, obdoby špenátu, třeba v kombinaci s čerstvými kopřivami, či domácího pesta.

Zelená polévka z celých ředkviček

suroviny

kousek másla

svazek ředkviček i s listy

půl pórku

kvalitní zeleninový vývar

hrnek povoleného mraženého nebo sterilovaného hrášku

2 lžíce smetany nebo olivového oleje

sůl, pepř

čerstvá petrželka nebo pažitka a semínka

postup

V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm pórek. Přidejte bulvy ředkviček pokrájené na půlky a krátce společně opečte. Zalijte vývarem, přihoďte propláchnuté ředkvičkové listy, vařte 15 až 20 minut.

Odstavte z plotny, přidejte hrášek a rozmixujte. Na plotně znovu prohřejte, pro zjemnění přidejte smetanu nebo panenský olivový olej. Osolte, opepřete.

Polévku podávejte s kváskovým chlebem ozdobenou tenkými kolečky ředkviček, pažitkou či petrželkou a semínky.

Síla klíčků

O klíčcích obecně, nejen těch ředkvičkových, se mluví jako o elixíru mládí. Z jediné lžičky čerstvých klíčků získáte stejné množství vitamínů a minerálů jako z přibližně třiceti celých ředkviček. Klíčky jsou lehce stravitelné, usnadňují vstřebávání bílkovin. Chuťově se podobají ředkvičkám, ale jsou mnohem jemnější. 

Ředkvičkovo-avokádová pomazánka s klíčky

suroviny

1 zralé avokádo

6 větších ředkviček

1 lžička koriandru nebo ředkvičkové natě

ředkvičkové klíčky

citronová šťáva

sůl a pepř na dochucení

postup

Nastrouhejte ředkvičky, osolte, tím zmírníte jejich štiplavost.

Vidličkou rozmačkejte avokádo a přidejte ostatní suroviny včetně ředkviček. Dochuťte podle potřeby.

Podávejte mezi plátky žitného chleba s ředkvičkovými klíčky.

Foto: Text: Liv Boková, Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Partyzánský oddíl Olga zajal německého generála
historyplus.cz
Partyzánský oddíl Olga zajal německého generála
Skupina 30 partyzánů obsadila zámek v Hošticích na Kroměřížsku. Původně chtěli zajmout hraběte Dubského, který se během války stýkal s Němci. Nakonec ho ale propustí a místo něj odvlečou pryč dva jiné, cennější zajatce. Zatímco prvního bez soudu zavraždí, o toho druhého projeví zájem velení Rudé armády. Oba na podzim 1944 utekli z Protektorátu Čechy
Létají v Yprech z věže kočky?
epochalnisvet.cz
Létají v Yprech z věže kočky?
Náměstí je narvané k prasknutí. Všichni vzhlížejí k věži nad tržnicí. „Už letí!“ křikne kdosi. Do natěšeného davu se snáší shůry mňoukající, k smrti vyděšená kočka.   Kdo nebohé zvíře dole chytí, může si připadat jako král jarmarku. Často se lidé i o tuto trofej poperou. Co na tom, že je zvíře raněné či polomrtvé, tradice je tradice.
Šťavnatý hamburger
nejsemsama.cz
Šťavnatý hamburger
Tímto pokrmem nelze nikdy nic zkazit. Chutná prostě všem. Ingredience: 4 brioškové bulky 1 kg hovězí plece 2 cibule 3 stroužky česneku 150 ml rajčatového protlaku 3 lžíce barbecue omáčky 2 lžíce oleje 1 lžička sladké papriky sůl, pepř Na zelí: 200 g bílého a červeného zelí 1 lžíce vinného octa 1 lžíce cukru špetka
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Rozsypaná sůl: Neblahé znamení, nebo ochrana?
enigmaplus.cz
Rozsypaná sůl: Neblahé znamení, nebo ochrana?
Naplánovali jste si důležitou schůzku na pátek třináctého? Přeběhla vám přes cestu černá kočka, nebo jste uslyšeli před svým oknem houkat sýčka? Podle lidové moudrosti vás pohroma nemine. Zapátrej
Dědictví u nás rozpoutalo zášť
skutecnepribehy.cz
Dědictví u nás rozpoutalo zášť
Loni zemřel můj mladší bratr Karel. Doufala jsem, že jeho odchod nás alespoň všechny zase sblíží. Jak jsem se zmýlila. Karel byl vždy svobodomyslný, proto se nikdy neoženil, neměl děti. Bydlel v chalupě na venkově, kterou po dohodě se mnou a rodiči zdědil on, protože se o ni mohl starat, zatímco já bych na to neměla peníze. Kdykoliv jsem za ním jezdila
Nález fosilie pravěkého nosorožce přepisuje dějiny „Severoatlantického pevninského mostu“
21stoleti.cz
Nález fosilie pravěkého nosorožce přepisuje dějiny „Severoatlantického pevninského mostu“
Před téměř čtyřmi desetiletími objevili vědci uvnitř impaktního kráteru, nacházejícího se na ostrově Devon, jež je součástí kanadských ostrovů královny Alžběty, soubor dokonale zachovaných fosilií. Ty
Bridgestone slaví vítězství v letošních evropských testech pneumatik napříč segmenty
iluxus.cz
Bridgestone slaví vítězství v letošních evropských testech pneumatik napříč segmenty
Společnost Bridgestone, globální lídr v segmentu prémiových pneumatik a řešení pro udržitelnou mobilitu, dosáhla v letošních testech pneumatik 23 vynikajících výsledků. Nejvyšší uznání od nejvýznamněj
Jak genialita Danta a jeho následovníků změnila náš svět
epochaplus.cz
Jak genialita Danta a jeho následovníků změnila náš svět
Středověk bývá často označován za temné období dějin. Přesto právě tehdy vznikly myšlenky a objevy, které změnily svět. Střelný prach, knihtisk, mechanické hodiny či dioptrické brýle – to vše se zrodilo v době, kterou mylně považujeme za zaostalou. Spolu s díly osobností, jako byl Dante Alighieri, dokazují, že středověk nebyl érou temna, ale počátkem nového
Přiznal Brzobohatý, že jdou od sebe?
nasehvezdy.cz
Přiznal Brzobohatý, že jdou od sebe?
Hudebník a herec z Inkognita Ondřej Brzobohatý (42) už nedokáže skrývat smutnou realitu? Už nějaký čas panují o jeho manželském štěstí s moderátorkou Danielou Brzobohatou (46) pochybnosti. A že se ně
Lilkový salát gaji-namul
tisicereceptu.cz
Lilkový salát gaji-namul
Samotný lilek skvěle přejímá chutě ostatních surovin. Proto pokrmy z něj vždycky chutnají jinak, vždy ale báječně. Potřebujete 2 fialové lilky 2 stroužky česneku 1/2 lžíce mletých chilli papri