Domů     Ředkvičky jsou jarní poklad v kuchyni
Ředkvičky jsou jarní poklad v kuchyni
5.6.2025

Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů.

Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plody ředkve seté.

Snadno je vypěstujete, v obchodě jsou sice dostupné po celý rok, ale stejně jako v případě další zeleniny a ovoce, nejlepší je konzumovat to, co se právě urodilo v našich končinách.

Pokud ředkvičky kupujete, teď na jaře seženete plody z tuzemské produkce té nejlepší chuti a s největším množstvím živin.

Čím jsou nabité

Obsahují vitamin C a kyselinu listovou, B1, B3, B6 a E. Z minerálních látek železo, mangan, měď, fosfor, draslík, hořčík, selen a síru v hořčičných olejích, jež dodávají ředkvičkám charakteristickou štiplavou chuť.

Jsou také bohatým zdrojem vlákniny.

Jak pomáhají

mají antibakteriální a antimykotické účinky

podporují imunitní systém

zlepšují trávení

podporují činnost mozku

pomáhají při kašli a nachlazení

čistí ledviny, játra a žlučník

jsou vhodné při redukční dietě

K čemu se hodí v kuchyni

* Používají se hlavně ve studené kuchyni k přípravě obložených chlebů, zeleninových a jiných salátů či pomazánek.

Výborná je kombinace s tvarohem a vejci, salátům dávají říz a vhodně doplňují listovou zeleninu, rajčata, jarní cibulku i bylinky, jako jsou listy pampelišky, pažitka, petrželka a medvědí česnek.

* Všestranně je můžeme využít i při vaření, dušení, smažení, grilování a pečení i zapékání. Tepelnou úpravou se chuť ředkviček zjemní. Připravíme z nich polévky, omáčky, vaječné omelety i smaženice, upéct je naslano i nasladko.

* Ředkvičky si také můžeme uchovat na pozdější měsíce, včetně zimy, kdy oceníme vitaminy nabitou kvašenou zeleninu nebo zavařeninu.

Pohankové rizoto s ředkvičkami a houbami

suroviny

100 g pohankové lámanky

1 svazek ředkviček

menší hrst sušených předem namočených hub

hrstka restovaného kuřecího masa (můžeme vynechat)

1 kyselá okurka

1 mrkev

1 cibule (může být i červená)

1 lžíce oleje

sůl, pepř, špetka drceného fenyklu, petrželka

Na půl hodiny namočte pohanku a poté ji uvařte doměkka. Oloupejte cibuli a nakrájejte na drobno. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět.

Mrkev a ředkvičky nakrájejte na kostičky. Když cibule začne lehce zlátnout, přisypte zeleninu a krátce orestujte. Podlijte trochou vody a nechte chvíli podusit tak, aby zelenina ještě křupala.

Doplňte na kostičky nakrájené maso, houby a kyselou okurku. Přidejte uvařenou pohanku, důkladně promíchejte, případně krátce orestujte.

Osolte a opepřete, dochuťte fenyklem a na talířích ozdobte petrželkou.

Tip: Ani kousek nazmar

Nevyhazujte ředkvičkovou nať. Využijete ji k přípravě salátů, polévek, obdoby špenátu, třeba v kombinaci s čerstvými kopřivami, či domácího pesta.

Zelená polévka z celých ředkviček

suroviny

kousek másla

svazek ředkviček i s listy

půl pórku

kvalitní zeleninový vývar

hrnek povoleného mraženého nebo sterilovaného hrášku

2 lžíce smetany nebo olivového oleje

sůl, pepř

čerstvá petrželka nebo pažitka a semínka

postup

V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm pórek. Přidejte bulvy ředkviček pokrájené na půlky a krátce společně opečte. Zalijte vývarem, přihoďte propláchnuté ředkvičkové listy, vařte 15 až 20 minut.

Odstavte z plotny, přidejte hrášek a rozmixujte. Na plotně znovu prohřejte, pro zjemnění přidejte smetanu nebo panenský olivový olej. Osolte, opepřete.

Polévku podávejte s kváskovým chlebem ozdobenou tenkými kolečky ředkviček, pažitkou či petrželkou a semínky.

Síla klíčků

O klíčcích obecně, nejen těch ředkvičkových, se mluví jako o elixíru mládí. Z jediné lžičky čerstvých klíčků získáte stejné množství vitamínů a minerálů jako z přibližně třiceti celých ředkviček. Klíčky jsou lehce stravitelné, usnadňují vstřebávání bílkovin. Chuťově se podobají ředkvičkám, ale jsou mnohem jemnější. 

Ředkvičkovo-avokádová pomazánka s klíčky

suroviny

1 zralé avokádo

6 větších ředkviček

1 lžička koriandru nebo ředkvičkové natě

ředkvičkové klíčky

citronová šťáva

sůl a pepř na dochucení

postup

Nastrouhejte ředkvičky, osolte, tím zmírníte jejich štiplavost.

Vidličkou rozmačkejte avokádo a přidejte ostatní suroviny včetně ředkviček. Dochuťte podle potřeby.

Podávejte mezi plátky žitného chleba s ředkvičkovými klíčky.

Foto: Text: Liv Boková, Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Příznaky leukemie nezná 90 % lidí, ukazuje průzkum
epochalnisvet.cz
Příznaky leukemie nezná 90 % lidí, ukazuje průzkum
Akutní i chronické leukemie patří mezi nádorová onemocnění krve a krvetvorby, pro která v současnosti neexistuje screeningový program zachycující nemoc v široké populaci. Na leukemii však může poukázat běžné vyšetření krevního obrazu – ať již v rámci pravidelných preventivních kontrol u praktického lékaře, nebo v případě příznaků. Důležitým předpokladem je, aby pacient určité symptomy rozpoznal
Když se nebe snese na Zemi: Hrozba z vesmíru, která změnila planetu
enigmaplus.cz
Když se nebe snese na Zemi: Hrozba z vesmíru, která změnila planetu
Odvěká otázka, která nás provází po tisíce let: Jak jednou skončí svět? Jedním z nejpravděpodobnějších a zároveň nejničivějších scénářů, který se už jednou odehrál, je dopad vesmírného tělesa. Co by t
Věčná síla barev v magii…
nejsemsama.cz
Věčná síla barev v magii…
Ať už toužíte po nehynoucí lásce, finanční hojnosti, nebo pevnějším zdraví, barvy vám mohou posloužit jako cenný pomocník při magických rituálech. Každá barva totiž obnáší i svoji specifickou frekvenci. Jak můžete využít energii barevných tónů pro zlepšení života? Barvy v magii mají nekonečný a mnohdy nedoceňovaný potenciál.Propojením barev a jejich energie se můžete snadno napojit na to,
Z mikrospánku mě probral známý hlas
skutecnepribehy.cz
Z mikrospánku mě probral známý hlas
Chvátala jsem tehdy domů, navzdory velké únavě jsem jela jako o závod. Vtom jsem uslyšela povědomý hlas, jak na mě volá. Zabránil tak neštěstí. Nemyslela jsem si, že jsem natolik unavená, aby mi hrozil mikrospánek. Najednou se to ale stalo. Byl to zlomek vteřiny, a já spala. V jízdě na dálnici… Náhle jsem spatřila tvář mého mrtvého dědečka,
Ikonický styl Visionnaire v Indii
rezidenceonline.cz
Ikonický styl Visionnaire v Indii
Když indická realitní společnost BPTP svěřila vybavení interiérů svého projektu, postaveného v Novém Dillí, světoznámé italské značce Visionnaire, šlo vlastně o zakázku obdobnou modelům haute couture. Prototyp Villy Visionnaire v komplexu, který na rozloze téměř jednoho hektaru vyrostl v předhůří Aravalli Hills, byl míněn jako inspirace pro zájemce o pořízení domu snů. Představuje vysoce funkční
Milenky Marešovi povoleny, jenže za jakou cenu?
nasehvezdy.cz
Milenky Marešovi povoleny, jenže za jakou cenu?
Po spekulacích o údajné nevěře s asistentkou se jeden z našich nejúspěšnějších moderátorů Leoš Mareš (49) snaží navenek ukázat, že je ve vztahu s manželkou Monikou (44) všechno v nejlepším pořádku.
Sporná volba římského krále: Kurfiřti Leopolda I. pěkně potrápili
historyplus.cz
Sporná volba římského krále: Kurfiřti Leopolda I. pěkně potrápili
Už jako dítě chodí rád na mši. Když na to přijde, z kostek si staví kaple a kostely. „Církevní dráha bude pro něj to pravé,“ maluje si císař Ferdinand III. při pohledu na svého mladšího syna Leopolda. Se štědrými prebendami, které církev nabízí, má jistotu, že jeho potomek strádat nebude. S tím, že by jednou
Mladší generace mají nižší riziko, že se u nich rozvine demence
21stoleti.cz
Mladší generace mají nižší riziko, že se u nich rozvine demence
Jak populace stárne, u většího množství lidí se projevují příznaky demence a kognitivního úpadku. Boj s demencí se tak stává jedním z nejpalčivějších problémů systémů veřejného zdraví po celém světě.
Mizející profese a jejich stinné stránky: Od majáku k horám
epochaplus.cz
Mizející profese a jejich stinné stránky: Od majáku k horám
V době, kdy technologie neustále mění trh práce, mizí některá kdysi klíčová a osamělá povolání. Připravte se na pohled do světa, kde požární hlídky nahrazují drony a majáky řídí stroje. Poznejte temné stránky samoty a psychické zátěže, které tyto profese přinášely, a zjistěte, co je to „kabinová horečka“. Kuriózní povolání Mizející profese a jejich stinné
Krémová polévka z cukety
tisicereceptu.cz
Krémová polévka z cukety
Výtečná krémová polévka z cukety doplněná sýrem zachutná nejen těm, kdo mají husté polévky v oblibě. Potřebujete 1 cuketu 1 cibuli olej 1 mrkev 2–3 brambory 2 stroužky česneku 1 l vývaru
Zajímavé putování k sochám Václava Levého
epochanacestach.cz
Zajímavé putování k sochám Václava Levého
Zakladatel moderního českého sochařství a učitel J. V. Myslbeka byl ve svém tvoření plodný. Jeho zajímavá díla naleznete v Česku i za hranicemi. V lese, ve skalách, na hřbitovech, v chrámech… Tvorba Václava Levého má široký záběr a zajímavé motivy. Lesní sochy Had, Harfenice a kaplička Začátek výletu si naplánujte v obci Želízy. Od koupaliště
Classics Vintage Rally Healey: Výjimečný model ve třech variantách
iluxus.cz
Classics Vintage Rally Healey: Výjimečný model ve třech variantách
Po dvou letech čekání se vrací legenda. Roku 2025 uvádí Frederique Constant tři nové varianty proslulé řady Vintage Rally Healey – bezprecedentní nabídku, která reaguje na nepřetržitou poptávku trvají