Domů     Svatojánské ořechy: Jsou zelené, jsou pochoutka
Svatojánské ořechy: Jsou zelené, jsou pochoutka
26.9.2024

Dnes budeme vařit se svatojánskými ořechy. Proč svatojánské? To proto, že se trhají obvykle okolo svátku svatého Jana. S nezralými ořechy se zachází vlastně jako s ovocem.

V červnu plody ořešáku vypadají jako nedozrálé hrušky a je potřeba, aby byly tak měkké, že půjdou propíchnout nožem nebo jehlou.

Vezměte 1 kilogram ořechů, propíchejte je a ve vyšší nádobě zalijete studenou vodou. Po dva týdny každý den vodu vyměňujte. Nakonec vodu slijte, z cukru uvařte hustý sirup a ořechy v něm 10 až 15 minut povařte. Teď už stačí jen naplnit do sklenic a zavíčkovat.

V medu s amarettem

Propíchejte 750 gramů zelených ořechů a dva týdny máčejte ve vodě, kterou každý den vyměníte. Poté ořechy propláchněte a vařte ve vroucí osolené vodě 10 minut.

Do kastrůlku dejte 800 g medu, 350 ml vody, 2 lžičky vanilkové pasty nebo vnitřek ze 2 vanilkových lusků, 1 svitek skořice, 2 lžičky anýzu a 200 ml amaretta a 20 minut povařte. Nalijte na ořechy a zatižte talířkem, aby zůstaly potopené.

Během dalších 48 hodin ještě 2x slijte, provařte a znovu ořechy zalijte. Třetí den přendejte ořechy do sterilizovaných sklenic, medový sirup přefiltrujte, abyste odstranili koření. Nalijte na ořechy a sklenice pevně uzavřete.

Tip: Pro delší dobu skladování je dobré sklenice sterilizovat. Dejte je do hrnce zaplněného do 2/3 vodou a přiveďte k varu. Vařte na středním plameni 30 minut, poté nechte vychladnout. Uchovávejte na suchém a tmavém místě.

Likér

Do velké láhve vložte 1 kilogram rozpůlených zelených ořechů a přilijte k nim 1 litr rumu. Láhev dolijte vlažným sirupem svařeným z 250 g cukru a 200 ml vody tak, aby ořechy byly ponořené.

Obsah nechte volně zavíčkovaný měsíc, případně až šest týdnů při pokojové teplotě macerovat, až nálev zhnědne. Pak obsah lahve sceďte přes plátno, ořechy vyhoďte a svařte si druhý nálev.

Na ten zalijte 250 g krupicového cukru 500 ml vody, přidejte 5 hřebíčků, kousek skořice, špetku strouhaného muškátového oříšku, lžíci kandované citrusové kůry a vše provařte. Po odstavení nechte rozvar odležet, aby se v něm koření rozvonělo.

Pak ho sceďte a vychladlý smíchejte s macerátem. Hotový likér nalijte do lahví se šroubovacím uzávěrem.

Ořechovice

Nakrájejte na tenké plátky 20 zelených ořechů a dejte je do třílitrové sklenice. Přidejte koření celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu a zalijte litrem vodky.

Uzavřete víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou a dejte na teplé místo, nejlépe na slunce na 6 týdnů. Pak přeceďte výluh přes hustý cedník, tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve. Svařte půl litru vody a půl kila cukru a zalijte tím výluh.

Promíchejte a nechte stát na stejném místě měsíc. Stočte do lahví a uložte do chladu. Můžete samozřejmě začít ochutnávat, ale pamatujte, že nejlepší bude až o Vánocích.

Tinktura pro zdraví

Rozkrájejte na čtvrtky 20 zelených vlašských ořechů a zalijte 1 l žitné tak, aby byla pálenka 3-4 cm nad ořechy. Nechte na slunci nebo na teplém místě stát nejméně 4 týdny. Čím déle stojí, tím je silnější. Přeceďte a užívejte měsíc 3x denně lžičku před jídlem.

Tinkturu můžete užívat preventivně, pomáhá při střevních a žaludečních potížích i k regeneraci jater, napomáhá i k hojení ran. A pokud nemáte ořechy, můžete ji udělat i z listů. Stačí jich 100 g na ½ litru. A hotová bude už za týden.

Foto: Shutterstock
Předchozí článek
Související články
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
13.9.2024
Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře. Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
reklama
Šikovné tipy
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Králičí roláda s bylinkami
nejsemsama.cz
Králičí roláda s bylinkami
Králičí roláda s bylinkovou nádivkou je delikátní pokrm, který nadchne svou lehkostí a svěžími chutěmi. Jako příloha stačí čerstvé pečivo. Ingredience: ● 1 celý králík ● 100 g strouhanky ● 2 stroužky česneku ● 1 cibule ● 2 lžíce nasekaného tymiánu ● 2 lžíce nasekané petrželky ● 2 lžíce olivového oleje ● sůl ● pepř Postup: Králíka vykostěte a maso naklepejte na plát. Smíchejte strouhanku, nasekaný česnek,
Trávil Trockij vyhnanství v ráji?
historyplus.cz
Trávil Trockij vyhnanství v ráji?
„Tady jsem snad v bezpečí,“ šeptá si slavný ruský revolucionář Lev Trockij na balkoně rozlehlého sídla Yanaros na jednom z Princových ostrovů. Hledí přitom na moře a vzdálenou siluetu Istanbulu. Odlehlé místo si za domov vybral v obavách o život. Ke břehům ostrova Büyükada přiráží nevelká dřevěná veslice. Plavba z Istanbulu přes Marmarské moře jí sem trvala dlouhé
Tajemný Branišovský les prý sledují rudé oči!
epochanacestach.cz
Tajemný Branišovský les prý sledují rudé oči!
Říká se, že procházka lesem dokáže člověka neobyčejně uvolnit. To však v žádném případě neplatí pro Branišovský les a obzvlášť ne v noci. Řada výpovědí svědků o děsivých a lidským rozumem nevysvětlitelných zážitcích utvořila z tohoto místa legendu a cíl cesty mnoha skupin i jedinců zajímajících se o paranormální jevy. Jedná se pouze o pověry,
Liška ryšavá Zikmund: Obyvateli Uher veleben, Čechy nesnášen!
epochaplus.cz
Liška ryšavá Zikmund: Obyvateli Uher veleben, Čechy nesnášen!
Zatímco v Evropě, a zejména v Uhrách je mladší syn Karla IV. Zikmund (1368–1437) považován za velice schopného krále, Češi mu dlouho nemohou přijít na jméno. Vyčítají mu smrt Jana Husa i křížovou výpravu, kterou vedl proti husitům. Trvá mu tak dlouhých sedmnáct let od smrti bratra Václava IV., než je v českých zemích všeobecně přijat jako
Estetika a dramatičnost černé
rezidenceonline.cz
Estetika a dramatičnost černé
Využití barvy, která vyvolává silné emoce, vyžaduje sice odvahu, jde však o velmi univerzální odstín, takže se uplatní v podstatě v interiéru jakéhokoliv typu a ladí se všemi styly. Je však nutné umět s černou zacházet. Spolu s minimalistickými tóny bílé a šedé patří do achromatické škály, pohlcuje totiž všechny ostatní barvy viditelného spektra, a
Novou linii G-Shock bude promovat rapper Central Cee
iluxus.cz
Novou linii G-Shock bude promovat rapper Central Cee
Svět rapperů je propojen se značkou G-Shock už dlouhá léta, a nyní se ještě více prohlubuje. Věhlasná japonská značka hodinek totuž započala další velmi důležitou kooperaci. Své jméno spojila s nejsla
Nechutná? To bude v genech
21stoleti.cz
Nechutná? To bude v genech
Co je hořké, to se nejí. Tento reflex v sobě máme hluboce zakořeněný. Asi třetina lidí však nevnímá určitý typ hořkosti. Můžou za to geny, které zásadně ovlivňují i další chutě. Jídlo přináší
Nevyjasněné otázky nankingského incidentu: Kam zmizely tisíce vojáků?
enigmaplus.cz
Nevyjasněné otázky nankingského incidentu: Kam zmizely tisíce vojáků?
Druhá světová válka za sebou nechala vedle tragické bilance v podobě milionů mrtvých i řadu podivných či nevysvětlených událostí. Patří mezi ně i tzv. nankingský incident. Zvláštní zmizení celého prap
Kapustové závitky
tisicereceptu.cz
Kapustové závitky
Lahodný oběd, po kterém nikomu nebude těžko od žaludku. Ingredience 12 větších kapustových listů 120 g rýže 500 g mletého hovězího a vepřového masa 2 stroužky česneku oregano, sůl, pepř 1 v
The Line: Supermoderní město pro 9 milionů lidí
epochalnisvet.cz
The Line: Supermoderní město pro 9 milionů lidí
Jen si to představte… ráno vstanete, kávovar namíchá kávu přesně, jak ji máte rádi. Umělá inteligence vybere ideální oblečení a najde spoj, kterým se dostanete do práce. Kancelář sice máte v ulici, leží však několik desítek kilometrů daleko. I tak může vypadat život v blízké budoucnosti.   Začátkem ledna 2021 vystupuje v saúdské státní televizi korunní princ
Hrozivý pád Tomicové mezi diváky! Co se stalo?
nasehvezdy.cz
Hrozivý pád Tomicové mezi diváky! Co se stalo?
Sympatická Pavla Tomicová (62) nedávno hodně vyděsila své příznivce. Herečka známá ze seriálu ZOO totiž na konci srpna spadla z jeviště přímo mezi diváky. Prostě udělala krok navíc. Všem zatrnulo, a
Lákali děti na hřiště duchové ze starého hřbitova?
skutecnepribehy.cz
Lákali děti na hřiště duchové ze starého hřbitova?
Na dětském hřišti se děly podivné věci, které si dodnes nedokážu vysvětlit. Kdosi roztáčel děti na kolotoči, houpal na houpačce… Dříve tam prý býval dětský hřbitov. Když jsme se přistěhovali do této části města, netušili jsme, jaké tajemství se tu skrývá. Odpradávna se tu prý děly věci, nad nimiž zůstával rozum stát. Hned druhý den, co