Domů     Dnes budou těstoviny
Dnes budou těstoviny
17.9.2024

Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí.

Penne a la vodka

(4 porce)

1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 plechovka krájených rajčat, 5 lžic vodky, 150 ml vody z těstovin, 150 ml smetany ke šlehání, parmezán, sůl, pepř

1) Dejte ohřát osolenou vodu na těstoviny, a když začne vařit, nasypte do ní penne a uvařte je na skus. Poté je slijte přes cedník (trochu vody z těstovin dejte stranou). Aby se penne neslepily zamíchejte do ještě horkých trochu olivového oleje.

2) Během vaření těstovin si připravte omáčku. Ve větším hrnci na oleji orestujte nasekanou cibuli, po pár minutách přidejte na plátky nasekaný česnek. Společně restujte asi minutu a pak přidejte chilli vločky a rajský protlak.

3) Po chvilce přilijte vodku, nasekaná rajčata a čerstvě namletý pepř. Vše zamíchejte a vařte bez poklice asi 15 minut.

4) Pak přilijte vodu z těstovin a dále vařte ještě 10 minut. Poté do omáčky přidejte smetanu a parmazán a vše provařte ještě asi 5 minut, až omáčka zhoustne.

5) Hotovou omáčku podle chuti dosolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zamíchejte do ní uvařené těstoviny penne. Podávejte s čerstvým oreganem nebo bazalkou a hoblinkami parmazánu.

Doba přípravy 35 minut

Náročnost 1

Omáčka s vodkou prý vznikla v 70. letech minulého století v restauraci Dante v Bologni. Své příznivce si ale získala i v Americe, kde se 80. letech 20. století podávala na diskotékách a v klubech. A proč je oblíbená?

Když se vaří na mírném plameni, rajčata zkaramelizují a zavaří se, spojí se s vodkou a zjemní smetanou. Tak vznikne krémová, luxusně hedvábná omáčka.

Gratinované penne s kuřetem

(6 porcí)

4 lžíce olivového oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 drcené stroužky česneku, ¼ lžičky chilli vloček, 2 plechovky nakrájených rajčat, 1 lžička moučkového cukru, 6 lžic mascarpone, 4 kuřecí prsa bez kůže nakrájená na nudličky, 300 g penne, 70 g nastrouhaného čedaru 50 g strouhané mozzarelly, ½ malého svazku petrželky nasekaného nadrobno, sůl, pepř

1) Na pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje a 10-12 minut na něm restujte cibuli. Přidejte česnek a chilli vločky a restujte ještě 1 minutu. Přidejte rajčata a cukr a okořeňte podle chuti. Odkryté duste 20 minut nebo do zhoustnutí a poté vmíchejte mascarpone.

2) Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje . Kuře osolte, opepřete a opékejte 5–7 minut, nebo dokud není propečené.

3) Troubu rozehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte a pokapejte zbylým olejem.

4) Přendejte je do středně velké zapékací misky. Vmíchejte kuře a přelijte omáčkou. Navrch dejte čedar, mozzarellu a petrželku. Pečte 20 minut, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a bublající.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Zapečené těstoviny jsou vděčné. S minimální námahou připravíte jídlo pro celou rodinu, navíc je téměř jisté, že se setká s úspěchem a každý si na něm pochutná. Nebojte se ani experimentů a těstoviny klidně zapečte s tím, co najdete ve spíži a v lednici.

Alfredovy fettucine

(4 porce)

227 g smetany ke šlehání, 25 g másla (asi 2 lžíce), 1 lžička kukuřičné mouky, 100 g strouhaného parmazánu, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 250 g fettucine nebo tagliatelle, nakrájená pažitka nebo nasekaná petrželka k podávání, sůl, pepř

1) Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozmícháme smetanu, máslo a kukuřičnou mouku a přiveďte k mírnému varu. Poté odstavte a udržujte v teple.

2) Sýr a muškátový oříšek dejte do malé misky, přidejte mletý černý pepř a promíchejte.

3) Těstoviny dejte do hrnce s vařící vodou osolenou se 2 lžičkami soli a vařte podle návodu na obalu. Měly by být uvařené na skus. Po uvaření těstoviny sceďte, ale část vody uchovejte.

4) Přidejte těstoviny do pánve se smetanou, posypte sýrem a na mírném ohni vše jemně promíchejte. Když se vše spojí, přidejte 3 polévkové lžíce vařící vody. Míchejte, dokud se voda neodpaří a omáčka nebude lesklá.

Před podáváním ochutnejte a případně osolte a opepřete. Servírujte v nahřátých miskách posypané bylinkami.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Pokrm je pojmenován po Alfredu di Leliovi, který ho podával ve své restauraci v Římě na počátku 20. století. A Alfred byl docela slavný.

Psali o něm v novinách, kde vyzdvihovali nejen jeho nudle, ale i způsob servírování, který probíhal za zvuku houslí a vypadal, jako když dirigent řídí orchestr.

V roce 1927 mu dokonce herci Mary Pickfordová a Douglas Fairbanks věnovali zlatou vidličku a lžíci.

Mušle s tuňákem

(4 porce)

600 g těstovin, 4 malé konzervy tuňáka v oleji, 200 g fazolek, 3 lžíce zelených oliv, 1 na proužky nakrájená šalotka, sůl, čerstvě mletý pepř, citronová šťáva, chilli

1) Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu, na poslední 3 minuty varu k nim přidejte na menší kousky pokrájené fazolky.

2) Mezitím si do misky vyklopte tuňáka i s trochou oleje, přebytečný olej slijte a vidličkou rybu rozdělte na menší kousky. Vmíchejte nakrájené olivy a opepřete, přidejte citronovou šťávu a mletými chilli vločkami.

3) Uvařené těstoviny s fazolkami slijte, dejte do misky, vmíchejte tuňáka s olivami a podávejte posypané lístky bazalky.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1

Tento jednoduchý pokrm můžete servírovat téměř okamžitě a jeho výhodou je, že se dá jíst i teplý i studený. Zelené olivy můžete také vyměnit třeba za kapary nebo olivy černé.

Špagetová omeleta

350 g špaget, 5 vajec, 100 ml plnotučného mléka, 50 g parmezánu, 100 g uzeného sýry, 50 g uzené pancetty nebo slaniny, 1 snítka tymiánu, čerstvě mletý pepř, sůl, olivový olej, 1 stroužek česneku

1) Uvařte špagety podle návodu tak, aby byly na skus.

2) Mezitím si připravte náplň. Uzenou slaninu a uzený sýr nakrájejte na kostičky. Vejce nalijte do velké mísy, přidejte lístky tymiánu, mléko, sůl a pepř.

3) Přisypte strouhaný parmezán a dobře promíchejte. Přidejte nakrájenou pancettu a uzený sýr a opět promíchejte.

4) Jakmile jsou těstoviny uvařené, sceďte je a v míse zakápněte olivovým olejem. Těstoviny vsypte do vaječné směsi a znovu promíchejte.

5) V pánvi na oleji osmahněte stroužek česneku.

6) Vyjměte ho a vsypte špagety. Stěrkou je rovnoměrně rozprostřete a opékejte na větším plameni, aby základ ztuhl. Poté snižte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni asi 10 minut.

7) Poté omeletu otočte. Zatřeste pánví, abyste se ujistili, že se odděluje ode dna, položte na pánev talíř a otočte ji dnem vzhůru. Vraťte omeletu do pánve a odkrytou opékejte dalších 5 minut.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 1

Těstovinové omelety mají hned dvě výhody. Jednak spotřebujete zbylé těstoviny a máte rychlý oběd nebo večeři a také můžete popustit uzdu fantazii a spotřebovat téměř všechno, co vám lednička či spíž nabídne.

Foto: Shutterstock
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Chytila do své sítě Lewandowská konečně boháče?
nasehvezdy.cz
Chytila do své sítě Lewandowská konečně boháče?
Konečně se život krásky ze seriálu Mladá krev Simony Lewandowské (26) vyvíjí podle jejích představ? Její hvězda nyní sice míří vzhůru, herečka se však svěřila, že není nejspokojenější. Buďto nepřich
Jak správně navoskovat snowboard – postup krok za krokem
epochaplus.cz
Jak správně navoskovat snowboard – postup krok za krokem
Vytáhli jste snowboard ze skříně a skluznice vypadá jako zašedlá sušenka? Pokud vás na svahu všichni předjíždějí a prkno se na rovinkách zastavuje, je nejvyšší čas provést voskování snowboardu. Dobrou zprávou je, že navoskovat snowboard zvládnete i doma – bez drahého servisu a během jednoho večera. Proč je voskování skluznice tak důležité Čerstvě navoskovaná skluznice
VistaJet – Ideální cesta do oblak
epochalnisvet.cz
VistaJet – Ideální cesta do oblak
Vlastnctví soukromého tryskáče je sice vnímáno jako jeden ze symbolů bohatsví a úspěchu, ve skutečnosti je ale provozování vlastního dopravního letadla spíše noční můrou. Náklady na provoz, servis, posádku či prostor v hangáru jsou astronomické. Existuje ale snadnější a efektivnější cesta, která nic neubírá na přepychu a exkluzivitě. Jmenuje se VistaJet… Hledání nových formatů
Betonové baterie budou napájet města budoucnosti
21stoleti.cz
Betonové baterie budou napájet města budoucnosti
I v budoucnosti budou města vyžadovat velké množství elektrické energie pro své fungování, a to ideálně z obnovitelných zdrojů. Tuto energii je však třeba někde ukládat. Ve městech budoucnosti by se t
Věděla jsem, že to bývalo květinářství!
skutecnepribehy.cz
Věděla jsem, že to bývalo květinářství!
Když jsem přijela poprvé do Španělska, cítila jsem se jako doma. Procházela jsem se uličkami, zdály se mi tak známé. Snad z minulého života? Horké sluneční paprsky, jasně modrá obloha, slaná voda a pláže mě vždycky přitahovaly. Procestovala jsem toho opravdu hodně, myslela jsem si, že mě už na cestách v mých padesáti letech nemůže nic překvapit. Přesto
Schwarzenberskou banku vytuneloval její ředitel
historyplus.cz
Schwarzenberskou banku vytuneloval její ředitel
Bankovnictví je prastará záležitost. Už Ježíš v Novém zákoně zvrhává v chrámu stolice lichvářů a vyhání je z posvátného místa. Řád templářů ve středověku buduje bankovní síť, aby mohli poutníci do Svaté země cestovat se směnkou, a nikoli s hotovostí. Florenští bankéři v době renesance rovnou kontrolují finanční toky velké části Evropy…   S 18.
Nejkrásnější adventní trhy Evropy
nejsemsama.cz
Nejkrásnější adventní trhy Evropy
Přinášíme vám ty nejlepší tipy, kam vyrazit na vánoční trhy jen kousek od českých hranic! Vyberte si od těch největších a nejproslulejších, až po méně známé, ale o to malebnější. Na každém z nich na vás dýchne pravý duch Vánoc. Bratislava Udělejte si výlet na vánoční trhy do Bratislavy! Slovenská metropole se tu promění v jeden velký sváteční příběh.Ulice historického centra se rozzáří světýlky,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Zatmění předurčené zápěstí
iluxus.cz
Zatmění předurčené zápěstí
Ženevská manufaktura Frederique Constant a magazín Time+Tide dokazují, že ze spojení vždy vychází kreativní počiny. Produktově limitovaná novinka rozšíří kolekci Highlife. Konkrétně se jedná o mode
Šťavnaté rolky na slanině
tisicereceptu.cz
Šťavnaté rolky na slanině
Skvělá letní rychlovka, kterou si oblíbí každý. Dovnitř můžete dát i jiné náplně, výtečný je třeba špenát. Ingredience 6 kuřecích prsou 250 g slaniny 200 g sýra 1 sklenice sušených rajčat gr
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zelená žena z Babylonu: Mýtus, který přetrval desetiletí
enigmaplus.cz
Zelená žena z Babylonu: Mýtus, který přetrval desetiletí
Legenda o takzvané „zelené ženě z Babylonu“ patří k nejznámějším neověřeným příběhům archeologie 20. století. Podle rozšířených, avšak nikdy nepotvrzených tvrzení měl britský archeolog Sir Henry Rawli