Domů     Rajčata kam se podíváš
Rajčata kam se podíváš
13.2.2024

Rajčata kam se podíváš

Pokud je milujete a máte zahrádku, asi si je sami pěstujete. Ale někdy nezbývá, než je koupit.

A na trhu objevíte tolik odrůd, že rázem nevíte, která vybrat. Tady už nevystačíte s dělením na koktejlová cherry rajčátka, která se jedí i tepelně upravují v celku, a takzvaná salátová.

Paradoxem je, že se sice salátová jmenují, ale přitom jsou vhodná i k tepelné úpravě. Navíc mohou být nejen různě velká, ale mají i různé tvary. Vedle klasických kulatých najdete i oválná či srdcovitá, s hladkou či žebrovitou slupkou.

Hrají všemi barvami

A kromě červených můžete sehnat i žlutá, oranžová, růžová, a dokonce i fialová až černá nebo speciální se zelenou slupkou a také různě žíhaná. Mohou být šťavnatá či moučná, tvrdá i měkká, sladká i kyselá. O to rozmanitější je jejich využití v kuchyni.

Jenže která se na co hodí? Pojďme se na některé méně známé odrůdy podívat.

Švestková – také se jim říká datlová a poznáte je podle typického oválného tvaru.

Mají trochu tužší a sušší dužinu než klasická kulatá rajčata, a právě proto se nejvíce používají při přípravě různých koláčů a pizz, ale i na základ různých omáček.

Jsou také vhodná k dalšímu zpracování, takže je můžete zavařit, ať už vcelku nebo krájená, nebo z nich udělat protlak.

Bifteková – mohou dorůstat úctyhodných rozměrů, takže klidně objevíte plody vážící až 450 gramů. Už název napovídá, že jde o masitá rajčata, které se hodí na krájení na plátky.

Protože mají málo semínek, používají se na nejen na saláty, ale také k zapékání a díky své velikosti také k plnění. A nemusejí být jen červená, existují i žlutá.

Býčí srdce – tvarem se opravdu podobají hovězímu srdci a vážit mohou víc než 300 gramů. Mají pevnou a chuťově výraznou dužinu, proto se hodí zejména do salátů.

Italové z nich často dělají salát trikolóra, v němž rajče doplňuje mozzarella a čerstvá bazalka nebo také avokádo.

Černá kumato – slupka je černá, někdy spíš fialová a dužina je růžová až červená s hnědým tónem. Příznivci této odrůdy většinou vyzdvihují výraznou sladkokyselou chuť.

Krásně vypadají v salátech v kombinaci s jinými barvami, ale dají se také plnit a péci nebo grilovat.

Banánová – jsou žlutá, ale také oranžová, někdy se zelenými proužky a mají podlouhlý tvar připomínající banán. Mají málo semen a jemnou, lehce kyselou chuť. Hodí se na salát i k přímé konzumaci.

Protože mají masitou dužinu, můžete je použít i k výrobě omáček, ale také je usušit či zavařit.

Zelená – nejedná se o rajčata nezralá, ale speciální odrůdu, která je oblíbená zejména v Mexiku, odkud se přenesla do Ameriky. Nejčastěji se jedí smažená, vyrábí se z nich typická salsa verde, přidávají se do různých chilli omáček.

Francouzi je zase používají v zeleninovém ratatouille. Hodí se i na grilování a můžete z nich udělat chutney, nebo je naložit podobně jako okurky.

Naše tipy

Krájejte rajčata vždycky ostrým nožem, nebo nožem s jemnými zoubky.

Když krájíte rajčata, položte je tak, aby jizva po stopce byla na straně. Tak zůstanou plátky v celku.

Povadlá rajčata namočte na půl hodiny do studené vody, krásně zpevní a půjdou dobře krájet.

Nedávejte je do chladničky, ztratila by chuť. Skladujte je při teplotě 13 až 18 °C a vždycky odděleně od ostatního ovoce. Před přípravou salátu je nechte ohřát na pokojovou teplotu.

Pokud recept vyžaduje pouze dužinu, rozřízněte malým ostrým nožem rajče napůl, špičkou čepele jemně oddělte střed rajčete se semínky od pevné dužiny a lžičkou střed vydlabejte.

Jak na nejlépe oloupat

Nejznámější metoda je ta, kdy rajče naříznete křížem u stopky a ponoříte do vroucí vody. Jakmile se slupka začne odlupovat, vyjmete je a zalijte ledovou vodou, která je prudce zchladí. Pak opatrně oloupete.

Velká masitá rajčata můžete nakrájet na čtvrtiny, položit je slupkou dolů a dužinu od slupky odkrojit.

Velmi pevná rajčata můžete oloupat i škrabkou. Existuje speciální určená právě k tomuto účelu.

Pár receptů pro inspiraci

Menemen

200 g rajčat, 6 vajec, ½ lžičky chilli, 1 lžička čerstvého tymiánu, sůl, pepř, ½ lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 2 nasekané jarní cibulky, ½ nadrobno nakrájené zelené papriky, 2 lžičky rajčatového protlaku, 2 lžíce nasekané petrželové natě

1) Nejdříve spařte rajčata a oloupejte je. Dužinu nasekejte nadrobno a šťávu kterou pustí, uchovejte.

2) V míse ušlehejte vejce, osolte, opepřete a okořeňte chilli a tymiánem.

3) Ve velké pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo s olejem, přidejte jarní cibulku a papriku a za stálého míchání restujte asi 2 minuty.

Pak přidejte nasekaná rajčata i se šťávou a za častého míchání je vařte 8 až 10 minut, dokud nezměknou a nevznikne hustá kaše. Přidejte rajčatový protlak a důkladně promíchejte.

4) Přilijte ušlehaná, okořeněná vejce a míchejte, dokud směs nezhoustne podle vaší chuti. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou

Tato pestrobarevná verze míchaných vajíček pochází z Turecka a můžete si ji vychutnat jako snídani nebo lehkou teplou svačinku.

Smažená zelená rajčata

2 až 3 zelená rajčata, kukuřičná mouka, hladká mouka, strouhanka, podmáslí, 1 vejce, sůl, pepř, mleté chilli, olej na smažení

1) Hladkou mouku smíchejte s kukuřičnou v poměru 1 : 1, přidejte trochu čerstvě namletého pepře a chilli.

2) Vajíčko rozšlehejte s podmáslím, opět v poměru 1 : 1 a solí.

3) Rajčata nakrájejte na plátky o síle asi 4 mm, obalte je v mouce, vejci a strouhance a dobře ji na plátky přimáčkněte.

4) Na pánvi rozehřejte olej a smažte dozlatova, po každé straně asi 3 minuty. Nechte chvíli okapat na papírové utěrce a můžete podávat. Hodí se k nim jakýkoliv bylinkový dip, a máte-li rádi ostré, můžete je ještě pokapat tabaskem.

Tento pokrm, který je oblíbený v jižní Americe a dal i název i skvělému filmu, má spoustu variant. Někde se rajčata osolí, opepří, obalí jen v kukuřičné mouce a smaží. Jinde použijí podmáslí místo vajec a pak obalí v kukuřičné mouce.

Granita

700 g zralých dužnatých rajčat, 100 g krystalového cukru, šťáva z ½ citronu, velká hrst bazalky

1) Rajčata spařte a ostrým nožem oloupejte.

2) Dejte je do mixéru a rozmixujte na pyré. Přidejte cukr a citronovou šťávu a znovu krátce rozmixujte. Bazalkové listy nasekejte a vmíchejte do směsi.

3) Směs přendejte do krabičky s víkem a uložte na 2 hodiny do mrazáku. Poté nádobu vyjměte, zmrzlé části granity seškrábejte z okrajů a vše promíchejte.

4) Pak nádobu dejte na další hodinu do mrazáku a opět promíchejte. Dejte mrazit ještě na hodinu, promíchejte a můžete podávat.

Sladká rajčata a bazalka skvěle fungují i v ledové tříšti. Granitu můžete podávat po jídle jako sladkou tečku, ale je osvěžující kdykoliv.

Koláč

300 g listového těsta, 400 g zralých rajčat, 2 lžíce tapenády z černých oliv (můžete ji koupit, nebo rozmixujete olivy s česnekem, kapary a olivovým olejem do husté pasty), sůl, pepř, sušená i čerstvá bazalka

1) Vyválejte na lehce pomoučené ploše listové těsto na tenký kruh o průměru 27 centimetrů a vložte na půl hodiny do lednice.

2) Troubu předehřejte na 200 °C. Rajčata pokrájejte na asi půlcentimetrové plátky.

3) Vychlazené těsto položte na připravený plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně je potřete tapenádou, po obvodu nechte volný okraj. Poté naskládejte dokola rajčata tak, aby se trochu překrývala. Osolte, opepřete a posypejte bazalkou. Pozor na to, že tapenáda je slaná.

4) Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte 40 minut. Pak teplotu stáhněte na 150 °C a pečte další hodinu, dokud těsto není křehké. Má mít zlatavou barvu a rajčata musí být propečená.

Koláč můžete podávat hned ještě teplý, ale dá se jíst i když vychladne. Měl by mít ale alespoň pokojovou teplotu. Posypat ho můžete ještě čerstvou bazalkou, nebo ozdobit snítkou rozmarýnu.

Foto: Shutterstock

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
epochalnisvet.cz
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
V klášteře San Marco ve Florencii se mačká dav věřících. Fascinovaně přitom hledí na pohublého kněze na kazatelně. „Čiňte pokání za své hříchy, za hanebný a příliš světský způsob života,“ hřímá Savonarola. Stroze zařízenou místností se rozléhají slova modlitby. Dominikánský kněz Girolamo Savonarola (1452–1498) klečí na zemi, ruce má sepnuté a oči obrácené v sloup.
Slavné křižácké hrady: Padla největší pevnost kvůli zfalšovanému dopisu?
historyplus.cz
Slavné křižácké hrady: Padla největší pevnost kvůli zfalšovanému dopisu?
„A teď jim řekni, ať otevřou brány, jinak se setkáš s Alláhem,“ naléhá sultán Saladin na zajatce. Purkrabí nejsilnější křižácké pevnosti na Blízkém východě – Kraku des Chevaliers – udělá, jak je mu poručeno. Na rytíře na hradbách skutečně arabsky volá, aby se vzdali, ale francouzsky jim vzápětí nařizuje přesný opak. Sultán mu stejně houby
Co takhle vařit a péct s Lepší.TV?
tisicereceptu.cz
Co takhle vařit a péct s Lepší.TV?
Jídlo je každodenní součástí života, mnozí z nás na něj myslí neustále, rádi chodíme do restaurací, užíváme si rozmanitost surovin, které každý kultura nabízí a využívá v kuchyni. S nadšením sledujeme
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Pulsary: Přírodní majáky vesmíru
21stoleti.cz
Pulsary: Přírodní majáky vesmíru
Pulsary, rychle rotující neutronové hvězdy, představují jedny z nejpozoruhodnějších objektů ve vesmíru. Jejich intenzivní paprsky elektromagnetického záření, vycházející z magnetických pólů, vytvářejí
Vánoční koledy: Kde se vzala tradice, která zní dodnes?
epochaplus.cz
Vánoční koledy: Kde se vzala tradice, která zní dodnes?
Adventní hudba patří k nejstarším evropským tradicím: od středověkých chorálů až po současné koledy, které zpívají celé rodiny. Máloco dokáže navodit vánoční náladu tak dokonale jako melodie, jejichž kořeny sahají hluboko do minulosti. Evropské koledy se začínají formovat už ve 13. století, kdy se duchovní zpěvy šíří díky mnichům v klášterech a potulným zpěvákům. Nejde
Proč mi zatajil svého syna?
skutecnepribehy.cz
Proč mi zatajil svého syna?
Nikdy to nepochopím. Měli jsme k sobě důvěru a on mi 25 let neřekl zásadní věc. Zatajil mi potomka, kterého vídal. Potkala jsem ho, když mi bylo padesát. Nikdy jsem nevěřila, že v tomto věku může přijít někdo, kdo mi úplně obrátí život naruby. On byl klidný, moudrý a zároveň plný energie. Byla to láska, která nepřišla přes noc,
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
iluxus.cz
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
Royal Salute, ultraprémiová skotská whisky úzce spjatá s britskou královskou korunou, představuje to nejlepší z umění skotského blendování. Značka nyní poprvé ve své historii uvolnila sérii 21 privátn
Lační chlapi mají už odteď u Švandové smůlu!
nasehvezdy.cz
Lační chlapi mají už odteď u Švandové smůlu!
Konec všem spekulacím! Herečka ze seriálu Bratři a sestry Jana Švandová (78) má jasno v tom, že některé věci si nyní již rozhodně odepře. Herečka je pověstná tím, že se ráda rozpovídá o svých avant
Krev z nebes: původ a možné vysvětlení jevu
enigmaplus.cz
Krev z nebes: původ a možné vysvětlení jevu
Už od pradávna je krvavý déšť padající z oblaků považován za trest či zlé znamení… Moderní vědci ale tvrdí, že se jedná o naprosto neškodnou záležitost. Jak je tomu doopravdy? [gallery ids="161646
Smutek ze ztráty netrval naštěstí dlouho
nejsemsama.cz
Smutek ze ztráty netrval naštěstí dlouho
Poznala jsem, že na světě jsou dobří lidé. Cestovala jsem tehdy za svou sestrou, která žila na druhém konci republiky. Kufr sbalený už od úterý, lístek v kapse, a v malé staré kabelce se krčily i moje doklady. Občanský průkaz, legitimace na městskou dopravu a dokonce i starý cestovní pas, který už sice neplatil, ale