Domů     Správná snídaně dělá den
Správná snídaně dělá den
6.2.2024

Nikdy snídani nevynechávejte. Je to nejdůležitější jídlo dne. Kvalitní snídaně dodá sílu a energii, dokonale nastartuje váš metabolismus a pomáhá udržet optimální hmotnost.

Věděli jste, že snídaně do značné míry rozhodne o tom, jak bude váš den úspěšný? A přesto je mnoho těch, kteří snídani úplně vynechávají. Ať už z nedostatku času, nebo prostě proto, že jíst po ránu nepovažují za důležité. Proč si tím škodí?

Restart po nočním půstu

Během noci naše tělo přepíná na úsporný režim a regeneruje se. Pracuje na obnově buněk a zároveň odpočívá. Po ránu je třeba ho nastartovat. A víte čím? Přece zdravou snídaní. Když to neuděláte, pojede na rezervy a začne vylučovat zásobní cukr, a to je špatně.

Vyhodnotí totiž, že je nutné šetřit, a zpomalí metabolismus. To následně způsobí, že se cítíme unavení, a abychom „dobili baterky“, sáhneme během dne po kaloricky vydatném jídle – nejlépe po něčem sladkém. A dostáváme se do bludného kruhu…

Co na to slinivka?

Už dnes díky celostní medicíně víme, že v těle je všechno spojeno se vším. Jsou spolu propojeny souvislosti, o kterých bychom si to ani nepomysleli. A tak i snídaně může ovlivnit spoustu pochodů v organismu a některé orgány. Například slinivku.

Právě ta má za úkol hlídat hladinu cukru v krvi, a to pomocí inzulinu. Podle příjmu a složení potravy slinivka sama reguluje, kolik inzulinu je třeba vyrobit, aby zajistila jeho optimální hladinu.

Jednoduchý cukr (glukózu) pak inzulin ukládá do buněk jako zdroj energie, přebytek pak do jater, kde z něj vzniká zásobní cukr (glykogen). Případný další přebytek se pak ukládá do tukových buněk, kde se z glukózy stane tuk.

Je třeba si přitom připomenout, že sacharidy nejsou pouze pamlsky z rafinovaného cukru, ale také škroby (chléb, těstoviny, brambory) a ovoce.

Snídaně by měla tvořit čtvrtinu denního příjmu energie.
Snídaně by měla tvořit čtvrtinu denního příjmu energie.

Příklad

Když sníte rohlík s medem a přidáte si k tomu sladký dortík, cukry v těle „vyběhnou“ nahoru. Protože jich tělo tolik nepotřebuje, vyšle slinivka příkaz, aby jejich hladinu inzulin „stlačil“ dolů. Inzulin poslechne a uloží je do zásoby. A někdy také do tukových buněk, kde z něj vznikne tuk.

K čemu je potřebný glykogen

Zásobní cukr glykogen naše tělo během noci zpracovává jako potravu pro mozek. Zatímco jiné části těla k získání energie využívají jak tuk, tak i bílkoviny a sacharidy, pro mozek je jediným a výlučným zdrojem energie glukóza.

Mozek si ale neumí glukózu schovat do zásoby. Odebere si z krve jen potřebné množství, zbytek (který není využitý, a to ani pro další potřeby organismu, jako je například činnost svalů) se jako glykogen ukládá (část do jater a část do svalů).

Proto se nazývá zásobní cukr. Glykogen uložený v játrech pak během noci slouží jako výživa mozku.

Nevynechávejte je…

Znamená to tedy, že bychom měli sacharidy ze snídaně úplně vyloučit? To v žádném případě. Nesprávně připravená snídaně obsahuje pouze sacharidy.

To znamená, že špatně je, když si dáte ke snídani jen šáteček, koláček, croissant s čokoládou, chléb namazaný marmeládou… Aby byla strava vyvážená, potřebuje všechny makroživiny. Sacharidů dokonce víc než ostatních složek.

Správný poměr je 30 % bílkovin, 30 % tuků a 40 % sacharidů. Tak by mělo vypadat složení nejen snídaně, ale každého jídla dne (a těch by mělo být pět).

Co dokážou bílkoviny

Věděli jste, že tělo v každém okamžiku buď tuk ukládá, nebo spaluje? Aby ho spíše spalovalo, potřebuje k tomu svalovou hmotu. Svalová hmota má funkci dokonalého spalovače tuku. K tomu, abychom svalovou hmotu vybudovali, pomůže například vhodné cvičení.

Zvládnou to také proteiny, tedy bílkoviny. Můžeme je označit za základní stavební jednotku těla. Určitě to ale neznamená, že z jídelníčku vyřadíte sacharidy. Pouze k nim bílkoviny přidejte. Ale také zdravé tuky, a to ve správném poměru.

Odkud proteiny brát

Na jednu porci byste měli mít 10–35 g bílkovin, podle množství jídla a podle své denní aktivity (při sportu je třeba více, bez pohybu pak méně). Víc tělo nevyužije a „přetaví“ je do tuků. Bílkoviny se nacházejí jak v živočišné, tak i v rostlinné stravě.

Živočišné obsahují všechny potřebné látky, ale mají také nezdravé tuky. Rostlinné jsou zase lehčeji stravitelné. Svému tělu prospějete, když mu je budete servírovat půl na půl, tedy 50 procent živočišných a 50 procent rostlinných.

Ale pozor, není bílkovina jako bílkovina. Některé jsou kvalitnější a jiné méně.

* Velmi kvalitní živočišné bílkoviny obsahuje například vajíčko. Nejzdravější způsob, jak si ho připravit, je v podobě tzv. „ztraceného vejce“. Syrové vajíčko rozklepněte do hrníčku, a pak nalejte do horké osolené vody. Neměla by úplně vřít, stačí, když bude mít teplotu kolem 80 °C.

* Sója je jedinou rostlinnou luštěninou, která má kvalitu proteinu plně srovnatelnou s masem.

* K dalším surovinám, které obsahují kvalitní proteiny, patří libové maso, ryby, mléko a mléčné výrobky a luštěniny (vedle sóji zvláště cizrna, čočka a fazole).

Správné je snídat každý den, pokud možno ve stejnou hodinu a určitě ne ve spěchu. Udělejte si na jídlo čas.
Správné je snídat každý den, pokud možno ve stejnou hodinu a určitě ne ve spěchu. Udělejte si na jídlo čas.

Správný přísun bílkovin nám dodá tyto benefity:

• Podpoří tvorbu svalové hmoty.

• Má sytící efekt, takže budeme mít menší chutě.

• Zrychlí se nám metabolismus.

• Zlepší se nám vitalita a kondice.

• Budeme mít pevnější postavu.

Dalším bodem je pravidelnost

Teď už víme, co snídat, důležité je ale také to, jak snídat. Nikdy by to nemělo být ve stresu a shonu. Raději si budík nastavte tak, aby zazvonil o půl hodiny dříve, než potřebujete k vypravení, a nechte si dost času na snídani.

Jezte v pohodě a s dobrou náladou. Vychutnejte si jídlo. Důležité je jíst pravidelně. Každý den se pokuste snídat ve stejnou hodinu. A další jídlo si rozvrstvit po třech hodinách. Je prokázáno, že pravidelný stravovací režim je brzdou přejídání v průběhu dne.

Zajistí lepší koncentraci i výkonnost. Zkrátka pravidelnost náš zažívací trakt miluje a prospívá mu.

Je důležité pít

Vedle jídla je důležité také pití. Vlastně byste měli den začít sklenicí vlažné vody. Příjem tekutin, hlavně čisté pramenité vody, zrychluje všechny metabolické procesy v těle. V průměru bychom měli za den přijmout 0,3 litry vody na 10 kg váhy.

Jestli nejste zvyklí pít, přidávejte si tekutiny postupně, ne najednou. Už ráno je potřeba doplnit ztráty z noci, a to nejlépe vodou, bylinkovým, bylinkovo-ovocným nebo zeleným čajem. Ranní káva ani silný černý čaj se nepočítají. Vlastně ani nejsou řazeny do příjmu tekutin, protože působí diureticky.

Příklady zdravé snídaně

1) 1/2 až 1 krajíc žitného chleba + 70 g kozího sýru + 50 g listové zeleniny + 1 rajče

2) Slaná kaše z quinoy (50 g quinoy + 70 g kozího sýra + 10 g vlašských ořechů + oregano + himalájská sůl + rukola)

3) Chia pudink (20 g chia semínek + mandlové mléko + stévie + 1/2 banánu + 50 g borůvek + kokos)

4) Kaše z ovesných otrub (50 g ovesných otrub + mandlové mléko + 1 jablko + 10 g rozinek + skořice)

5) Jahelná kaše (50 g jáhel + 2 větší nastrouhané mrkve + 1/2 lžíce medu + vlašské ořechy + skořice + lněný olej)

Zdroj: weissersportcentrum.cz; celostnimedicina.cz (recepty); vimcojim.cz

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
15.5.2024
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na potření 1) V pánvi rozpusťte kousek másla, na kterém nechte zes
13.5.2024
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do su
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
epochaplus.cz
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
Les si pomalu přebírá pod správu tma, když ticho najednou přeruší táhlé zavytí. Nezůstane u jednoho a další se přidávají, rázem jde o vlčí symfonii. O několik minut později už se majestátní těla schází nedaleko tůňky. Lov právě začíná. V roce 1758 švédský přírodovědec Carl Linné (1707-1778) popíše vlka obecného, v latině mu přiřkne jméno canis lupus.
Historická záhada: Žili lidé a dinosauři společně?
enigmaplus.cz
Historická záhada: Žili lidé a dinosauři společně?
K vyhynutí dinosaurů dochází následkem srážky Země s velkým meteorem před více než 65 miliony let. Pak uplyne dalších více než 60 milionů let a na Zemi se objeví první příslušníci rodu Homo. Tak histo
Okradla mě kamarádka
skutecnepribehy.cz
Okradla mě kamarádka
Byly jsme neoddělitelná dvojice. Já a moje kamarádka jsme si padly hned do oka, a tak to mělo zůstat. Ale nezůstalo. Květované šatičky, blonďaté vlásky, oči modré jako len a pár roztomilých pih na malém nosíku! Když jsem ji uviděla, hned mě okouzlila. Já byla pravý opak. Hned se z nás staly nerozlučné kamarádky. Seděly jsme spolu
Univerzální dárcovská krev na obzoru
21stoleti.cz
Univerzální dárcovská krev na obzoru
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev osta
Žilková se odstřihla od jeho jména
nasehvezdy.cz
Žilková se odstřihla od jeho jména
Konečně má, po čem toužila! Veronice Žilkové (62) ze seriálu ZOO se dlouho nedařilo zavřít dveře za minulostí. Ačkoli rozvod s Martinem Stropnickým (67) po 18 letech manželství oznámila zkraje roku
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Přemysl Otakar I. vs. Jindřich Břetislav: Ze spojenců se stali soci kvůli dluhu
historyplus.cz
Přemysl Otakar I. vs. Jindřich Břetislav: Ze spojenců se stali soci kvůli dluhu
Zuří! Přemysl Otakar I. div nevyskočí vzteky z kůže. Vytáhl s armádou do pole, jenže žádná bitva nebude. Skoro všichni velmoži ho zradili! Místo, aby vyhnal biskupa Jindřicha Břetislava ze země, kníže sám musí uprchnout za hranice.   České země neprožívají na konci 12. století zrovna nejšťastnější období. Znesváření Přemyslovci spolu už téměř 20 let bojují o
Nová kapitola ikonického světa vůní Signorina
iluxus.cz
Nová kapitola ikonického světa vůní Signorina
Signorina Unica Eau de Parfum ztělesňuje mnohostranné pojetí ženskosti, na němž staví značka Ferragamo. Vzdává hold jedinečné esenci, která tkví v každé ženě, a povzbuzuje k přijetí vlastní unikátní o
Pagani staví v Miami ultraprémiové rezidence
epochalnisvet.cz
Pagani staví v Miami ultraprémiové rezidence
Slunečné město Miami na Floridě se stane domovem dalšího rezidenční projektu v režii prestižní automobilky. Tentokrát si tuto destinaci pro svůj premiérový projekt vybrala značka Pagani, která proslula svými výkonnými a rychlými vozy. V oblasti North Bay Village nyní chce postavit mrakodrap Pagani Residences.   Slunečné město Miami na Floridě přivítá první luxusní rezidenční projekt
Zoo Ústí nad Labem: Na počátku byl nadšený milovník ptactva
epochanacestach.cz
Zoo Ústí nad Labem: Na počátku byl nadšený milovník ptactva
Při návštěvě zoo v Ústí nad Labem se musíme připravit na to, že procházka tu bude trochu fyzicky náročná. Zahrada se totiž rozkládá na svahu Mariánské skály východně od městského centra. Tuhle nevýhodu ale můžeme snadno proměnit v plus, když si pro vstup nevybereme dolní vchod v Drážďanské ulici, ale převýšení 96 metrů za sebe necháme zdolat autobus
Rajčatové rizoto v italském stylu
tisicereceptu.cz
Rajčatové rizoto v italském stylu
Vylepšit ho můžete opečenou slaninou, kuřecím masem i krevetami. Suroviny 250 g rýže arborio 1 cibule sůl pepř 2 stroužky česneku olivový olej špetka chilli 100 ml bílého vína 400 g loup
Tam, kde voní ovoce – Česká republika
nejsemsama.cz
Tam, kde voní ovoce – Česká republika
Krásné počasí přímo ponouká k podniknutí výletu! Co takhle si udělat nějakou dobrou svačinku a vyrazit tam, kde to navzdory letošním nenadálým mrazíkům voní po ovoci? Mandloňové sady v Hustopečích V roce 2012 vznikla v Hustopečích u Brna unikátní rozhledna, která se nachází v jedné z největších botanických rarit na Moravě – v mandloňových sadech. Měří 17