Tuhle pochoutku v chladných dnech opravdu využijete a horký nápoj budete mít raz dva. Navíc zpracujete citrony, které byste nestačili spotřebovat.
1) Citrony dobře oloupejte a snažte se odstranit i bílé blanky pod slupkou. Ty jsou totiž hořké. Bio citrony samozřejmě loupat nemusíte, jen je dobře omyjte.
Nakrájejte je ostrým nožem na asi půlcentimetrové plátky.
2) Vezměte sklenici se šroubovacím víčkem, na dno nasypte trochu krystalového cukru, položte na něj pár koleček citronu, opět posypte cukrem a tak pokračujte, až sklenici naplníte.
3) Kromě citronu můžete přidat zázvor, opět potřebuje nejprve oloupat a následně nakrájet na menší kousky. Na jednu skleničku nakládaných citronů stačí třícentimetrový kousek. Přidat můžete i pár semínek kardamomu.
Nebojte se citrony trochu stlačit, je potřeba, aby pustily šťávu. Nechte rozležet do druhého dne v lednici.
Pokud je nebudete rovnou mlsat, použít je můžete do jakéhokoliv teplého nápoje, do grogu, čaje nebo jen tak zalít vodou a dosladit medem. Přihodit můžete i pár rozinek, sušených brusinek či jiného sušeného ovoce.