Domů     Cukroví od sousedů
Cukroví od sousedů
21.12.2023

Nejen u nás se peče na Vánoce cukroví, a tak nahlédneme k sousedům do zahraničí bližšího i vzdálenějšího, třeba se vám některý recept hodí.

Německo

Domino kostky

Fotka červená a do ní detail, domluvíme se.

Na těsto: 2 vejce, 125 g cukru, 1 lžička kakaového prášku, 2 lžičky perníkového koření, ½ lžičky prášku do pečiva, 200 g mouky, půlky lžičky soli

Želatina: 6 listů želatiny nebo prášek podle návodu, 380 g meruňkového džemu bez kousků ovoce (můžete použít také višňový), 100 ml vody

Marcipán: 300 g marcipánu, 100 g práškového cukru, 1 lžička rumu

Na polevu: čokoládová poleva nebo 350 g hořké čokolády a 30 g tuku

1) Nejdřív připravte želé. Namočte želatinu. Meruňkový džem rozmíchejte se studenou vodou do hladka. Společně s želatinou zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Poté stáhněte z ohně a nalijte do formy vyložené potravinářskou fólií o rozměrech 20×25 cm.

Když vychladne, uložte do lednice, kde by měla zůstat nejméně 5 hodin. Jakmile tato hmota ztuhne, vyjme ji z formy a vložte zpět do chladničky.

2) V jedné misce rozšlehejte vejce s cukrem. Ve druhé smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a koření sůl a perníkové koření. Vše nasypte do vaječné směsi a krátce zamíchejte.

Poté naplňte těsto do stejné formy, v jaké bylo želé (použijte papír na pečení) a pečte 20 minut na 170 °C. Po upečení nechte úplně vychladnout.

3) Poté odkrojte vrchní křupavou vrstvu perníkového korpusu a položte na něj vychladlý plát želé. želé.

4) Marcipán prohněťte s rumem a práškovým cukrem, vyválejte mezi dvěma vrstvami papíru na pečení a přiložte na želé. Když jsou tři vrstvy na sobě, zakryjte a umístěte na hodinu do chladničky.

5) Čokoládu s tukem roztopte ve vodní lázni. Nesmí být ale příliš horká, aby se při polévání nerozteklo želé.

6) Vyndejte z ledničky plát perníku s želé a rozkrájejte na stejné kostky. Poté je potřete čokoládou a nechte vychladnout. V pokojové teplotě kostky vydrží 3–4 dny, v chladničce týden.

Dominostein, jak se německy kostky jmenují, poprvé připravil v roce 1936 v Drážďanech Herbert Wendler. Vrstvená pralinka levnější než ostatní produkty firmy Wendler’s praline, takže cílila na širší zákaznickou skupinu.

Doba přípravy 8 hodin 20 minut

Náročnost 2

Španělsko

Almendrados

150 g mandlové mouky, 50 g hnědého krystalového cukru, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy, 1 velké vejce, 24 celých loupaných mandlí

1) Do mísy dejte vejce a našlehejte je. Dále k němu přisypte mandlovou mouku.

2) Dále přisypte cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. Ze všech surovin vypracujte těsto.

3) Těsto nechte v míse, zakryjte ji potravinovou folií a dejte do lednice na 1 až 2 hodiny.

4) Vychlazené těsto si zvažte a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Samozřejmě to můžete dělat i od oka. Z každého kousku vytvarujte kuličku.

5) Na každou kuličku jemně vtiskněte mandli. Kuličky mají tendenci praskat, ale není to vada, případně je můžete ještě dotvarovat.

6) Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, vložte je do předehřáté trouby na 180 °C a pečte je 18–20 minut.

7) Po upečení nechte 5 minut chladnout na plechu a poté je přesuňte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.

Almendrados neboli mandlové oči jsou španělské mandlové sušenky, jejichž výroba je velmi jednoduchá, takže se často podávají lehký dezert ke kávě. Mnoho Španělů je také připravuje na Vánoce.

Doba přípravy 30 minut + 2 hodiny na odležení těsta

Náročnost 2

Itálie

Panforte

113 g nesolených pistácií, 100 g oloupaných mandlí, 75 g sušených meruněk, 75 g sušených fíků, 210 g hladké špaldové mouky, ½ lžičky skořice, ½ lžičky perníkového koření, 150 g čokolády, 155 g třtinového cukru, 320 g medu, moučkový cukr na posypání

1) Troubu rozpalte na 150 °C a kulatou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem (pokud nemáte 18 cm, můžete použít i 20 cm).

2) Vyloupejte pistácie, pak je spolu s mandlemi, fíky a meruňkami nakrájejte na co nejmenší kousky. Poté je smíchejte s moukou, skořicí a perníkovým kořením. Čokoládu nalámejte na kousky do větší mísy a dejte na stranu.

3) Do kastrůlku dejte med s cukrem a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte, dokud se směs nepropojí a cukr nebude rozpuštěný.

4) Med vylijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte k čokoládě a medu moučnou směs a promíchejte dohromady (směs hodně lepí, takže nemíchejte rukou, ale lžící nebo vařečkou).

5) Vše vsypte do formy a navlhčenýma rukama těsto vtlačte do stran tak, aby pokrývalo celou formu. Pečte 30 minut.

6) Nechte přes noc vychladnout, poté posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.

Tradiční italský vánoční dezert pochází ze středověkého městečka Siena v Toskánsku a při jeho výrobě se krásně využije zbylé kandované ovoce a ořechy. Výhodou je, že dobře zabalený vydrží několik týdnů. Hodí se i jako vánoční dárek.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Evropa

Husarské knoflíky

200–250 g másla, 2 žloutky, 300 g hladké mouky, 100 g mletých oříšků, 1 sáček vanilinového cukru, nebo špetku mleté pravé vanilky, špetku soli

150 g zavařeniny, může být jakákoliv, nejčastěji se používá rybízová, v tomto receptu je použitá pomerančová, 70 g moučkového cukru

1) Ze všech surovin na těsto vypracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše pevnou hmotu. Vytvarujte ji do koule, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na dvě hodiny do chladničky.

2) Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte do úzkého válečku a nakrájejte na šedesát dílků. Tvořte kuličky a koncem vařečky do nich vymačkávejte důlek.

3) Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je na střední mřížce zhruba čtvrt hodiny.

4) Zavařeninu promíchejte s cukrem a naplňte jí důlky. Nechte dva dny zatuhnout na vzduchu a pak koláčky uchovejte až do podávání v krabici.

Někdy se také nazývají andělské oči nebo andělské koblížky. Kde tento dětsky jednoduchý recept přesně vznikl, se přesně neví, ale dnes je rozšířený všude po Evropě.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Rakousko

Skořicové hvězdičky

2 větší bílky, případně 3 menší, špetka soli, 130 g cukru moučky+ trochu navíc, ½ lžičky citronové šťávy, 100 g mletých mandlí, 100 g mletých lískových oříšků, 1 lžíce skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu

1) Začněte šlehat bílky se špetkou soli. Až se trochu napění, přidejte cukr a citronovou šťávu a ušlehejte dotuha.

2) Třetinu sněhu dejte stranou na polevu a do zbytku vmíchejte mleté mandle a ořechy, koření, vanilku a citronovou kůru. Propracujte, zabalte do fólie a nechte dvě hodiny chladit v lednici.

3) Troubu předehřejte na 150 °C. Vál poprašte moučkovým cukrem a těsto vyválejte na tloušťku asi 4 milimetry. Plát musí být silnější, aby střed hvězdiček zůstal vláčný a nevysušil se při pečení.

4) Vykrájejte hvězdičky a na vrchní stranu natřete šlehané bílky, které jste nechali stranou. Pokud by trochu zatuhly, rozmíchejte je s několika kapkami citronové šťávy nebo vody.

5) Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pomalu pečte 15 minut, aby poleva zatuhla, ale nezhnědla.

Skořicové hvězdičky jsou vhodné pro všechny, kteří trpí celiakií nebo laktózovou intolerancí. A také pro ty, kdo milují vůni skořice.

Doba přípravy 45 minut

Náročnost 1

Řecko

Melomakarona

1 šálek olivového oleje, 1 šálek rostlinného oleje, 1 šálek cukru, kůra z jednoho bio pomeranče

¾ šálku pomerančové šťávy, ½ šálku koňaku, 7 šálků hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, špetka soli

Na posypání mleté vlašské ořechy se skořicí nebo mleté mandle

Sirup: 1 ½ šálku vody, 1 šálek medu, 1 šálek cukru, 1 skořice celá, citronová šťáva

1) V malé misce nejprve prohněťte pomerančovou kůru s cukrem, tak aby se uvolnil pomerančový olej. Poté smíchejte s olejem.

Ve velké míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou a přidejte směs s olejem, promíchejte, přidejte pomerančovou šťávu a brandy a vypracujte hladké těsto.

2) Troubu předehřejte na 170 °C. Rozdělte těsto na kousky o velikosti malého vajíčka a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Před pečením koláčky zmáčkněte svrchu vidličkou, můžete je i trochu propíchat, aby se do nich později snáze dostal sirup, a dejte péci asi na 25 minut, pokud nebudou mít světle hnědou barvu. Zhnědnou až ponořením do sirupu.

3) Mezitím si připravte sirup, v hrnci smíchejte med, cukr, vodu, celou skořici, můžete přidat 2–3 hřebíčky. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut bez pokličky, na závěr přidejte citrónovou šťávu.

4) Po upečení můžete koláčky zalít sirupem nebo na chvíli jednotlivě máčet v sirupu.

5) Na závěr posypte sekanými ořechy smíchanými se skořicí nebo sekanými mandlemi. Hotové uchovávejte při pokojové teplotě, protože v chladu by ztvrdly.

Melomakarona znamená těsto namáčené v medu. A nabízí mnohem víc, než jen skvělou chuť. Provoní vám celý byt směsicí vůní pomerančů, skořice a medu.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

USA

Crincles

60 g kakaa – polovinu můžete nahradit strouhanou hořkou čokoládou, 200 g cukru krystal, 60 ml oleje, 2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilky, 130 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky soli, asi 50 g moučkového cukru na obalení

1) V misce vyšlehejte olej, cukr, kakao a vajíčka, aby se vše spojilo do jednolité hmoty.

Přidejte všechny suché ingredience a zapracujte je do těsta. Těsto bude lepkavé, ale takové má být.

2) Těsto vyklopte na potravinovou fólii a zabalte je, aby neosychalo. Dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.

3) Těsto vyklopte na pomoučený vál a nakrájejte na stejně tlusté pásky. Ty poté nakrájejte na jednotlivé kousky.

4) Troubu vyhřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem. Kousky těsta v dlaních tvarujte do kuliček, ty poté obalte v moučkovém cukru, naskládejte na plech a pečte cca 10–15 minut.

Když budete crinkles z trouby vytahovat, budou ještě trochu křehké a uvnitř měkké, během chvilky mimo troubu se ale zpevní.

Crinkles se prý poprvé objevily na počátku 20. století v Minnesotě, ale dnes je zná celá Amerika. Základem úspěchu je u tohoto receptu použít dobrou 50% čokoládu.

Nepoužívejte levné čokolády nebo ty na vaření, je v nich mnoho rostlinného tuku a crinkles se vám roztečou do placky. Nepoužívejte ani víceprocentní čokoládu. Je drahá a sušenky nebudou tak pěkně rozpraskané.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Anglie

Mince pie

Na křehké těsto: 350 g hladké mouky, 150 g tuku, nejlépe másla, nebo 1/2 másla a 1/2 sádla (nesoleného), 1 žloutek, 3 lžíce studené vody

Na ovocnou náplň: 1 sklenice asi 300 g koupené náplně tzv. Mincemeat

Nebo si připravte vlastní ovocnou náplň:

125 g směsi ze ¾ hrozinek, sultánek, korintek a ¼ proslazované kůry, 125 g sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce dle chuti, brusinky, dalte, fíky, 25 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů, 2 jablka, 4 lžíce hnědého cukru nebo 4 lžíce medu, 4 lžíce rumu, 1 lžička skořice, ½ lžičky hřebíčku, ¼ lžičky sušeného zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek, šťáva a nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, 20 g másla

Ochucené brandy máslo: 50 g nesoleného másla, 4 lžíce jemného hnědého cukru, 4 lžíce brandy nebo kvalitního rumu

1) Nejdříve si připravte náplň. Je sice hotová za chvíli, ale musí vystydnout. V mixéru nasekejte sušené ovoce a sušené meruňky, pokud již nekupujete míchanou směs nakrájenou na kostičky. Mandle lehce opražte a nasekejte ne příliš na jemno.

Oloupejte a nakrájejte na menší kostky dvě jablka. V hrnci zahřejte šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče, přidejte jablka a kandované ovoce a koření. Na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud se jablka téměř nerozpadnou, směs pravidelně míchejte.

Na konci varu přidejte cukr a rum, promíchejte a nechte na plochém talíři vystydnout.

2) Připravte křehké těsto. Nejlépe v mixéru smíchejte změklé máslo a mouku nebo zpracujte ručně v míse, máslo s moukou rozdrobte jako na žmolenku.

Vyndejte z mísy na vál a přidejte 1 žloutek a postupně přidávejte studenou vodu a lehce zpracujte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte asi 30 minut v ledničce odpočinout.

3) Zahřejte troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte a vykrajujte vroubkovaná kolečka o velikosti 7–8 cm v průměru. Přendejte je do vymazané formy na muffiny.

Do každého kolečka dejte lžičku ovocné náplně a rozprostřete k okrajům. Ze zbylé třetiny vykrajujte hvězdičky a položte je na naplněné koláčky. (Můžete však i menším ozdobným kolečkem vykrojit další kolečka jen o trochu menší a koláčky přikrýt.

Okraje lehce potřete vodu, aby se kolečka slepila, a na povrchu je několikrát propíchněte vidličkou).

4) Kolečka i hvězdy lehce potřete mlékem. Pečte 20 minut při teplotě 200 °C do růžova. Zatím utřete máslo s cukrem a postupně přikapávejte brandy. Koláčky po upečení nechte asi 5 minut vychladnout a poté je opatrně vyndejte z formy. Horké posypejte moučkovým cukrem a podávejte s brandy máslem nebo smetanou.

Mince pie mají dlouhou tradici. Kdysi je ze Svaté země přivezli křižáci. Byly plněné nasekaným masem, ovocem a voněly kořením z Orientu.

Ty dnešní jsou daleko menší a s masem už nemají nic společného zato neodmyslitelně patří k vánočním svátkům v Británii a nabídnou vám je všude. A i hospodyně, které jinak pečení moc nedají, tyhle koláčky na Vánoce udělají.

Doba přípravy 140 minut

Náročnost 3

Tip: Něco dětem pro radost

Kdo viděl Shreka, jistě si pamatuje perníkového panáčka, a tak ho dětem upečete. Stačí vám na něj obyčejné perníkové těsto a spolu s dětmi ho pak ozdobíte.

To tam být nemusí a Než to budeš, Franto, dělat, řekni.

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
13.5.2024
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do su
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
reklama
reklama
Šikovné tipy
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Krkonoše slaví návrat losa evropského
21stoleti.cz
Krkonoše slaví návrat losa evropského
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
nasehvezdy.cz
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
Je to jen pár týdnů,  co se herečka ze seriálu Zlatá labuť Simona Lewandowská (24) objevila poprvé ruku v ruce na veřejnosti s partnerem Goranem Maiellem (24), kterého známe ze seriálu ZOO. Mnozí to
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
epochaplus.cz
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou.
Pikantní hovězí s těstovinami
tisicereceptu.cz
Pikantní hovězí s těstovinami
Připomíná český guláš, ale nenechte se zmást. Guláš připomíná jen zdánlivě. Ingredience 300 g vysokého či nízkého roštence 1 větší cibule 150 ml rajčatového protlaku 2 čerstvé chilli papričky
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
epochanacestach.cz
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
Výjimečná stavba, to je zámek Ploskovice. Založen byl na počátku 18. století hraběnkou Annou Marií Františkou Toskánskou, která osobně dohlížela na stavbu a po jejím dokončení spálila veškeré účty, aby se nikdo nedozvěděl, kolik luxusní sídlo vlastně stálo. Zámek se později stal i letním sídlem císaře Ferdinanda I. Zámek obklopuje osmihektarový park s vodní nádrží a
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
historyplus.cz
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně zlobivé děti. V celé chalupě se smýčí ostošest. Mlýn na potoce na kraji vsi mele mouku dlouho do noci. Mlynář se svojí chasou sotva zamhouří oči, aby se na všechny dostalo.   Plno práce mají i v nedalekém pivovaru. V neděli se připravuje posvícení. Svatý František,
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
epochalnisvet.cz
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie? Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích,
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
iluxus.cz
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
Stejně jako svět haute couture a jeho módní domy i DS Automobiles každoročně představuje své nové kolekce. Jedinečné nabídky jsou výrazem uznávaného know-how, které ztělesňuje hodnoty společnosti DS A
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
enigmaplus.cz
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
V dějinách českých zemí je jen málo míst, která by v naší historii měla podobný význam jako Zelená Hora u Nepomuku, která své jméno dostala na základě svatovojtěšské legendy. Podle této pověsti se tot
Zamilovanost s vůní exotiky
skutecnepribehy.cz
Zamilovanost s vůní exotiky
Když jsem byla malá, měli moji rodiče kamarádku, která se vdala za vlivného cizince. To se mi tehdy líbilo. Než jsem dospěla, padla železná opona a můj sen o vlivném cizinci se mohl v klidu rozplynout, už to nebylo třeba. Kdoví ale, jestli by mne to pořád drželo. Nicméně na cizince jsem narazila. Ne na plážového Casanovu v Egyptě.
Emoce, co přinášejí nemoce!
nejsemsama.cz
Emoce, co přinášejí nemoce!
Víte, že za vaše fyzické zdraví je odpovědný hlavně váš stav mysli? Prostřednicvím nemoci totiž volá s větší či menší naléhavostí vaše duše o pomoc. Evropou otřásala epidemie moru, když kněz na cestě za nemocnými potkal Smrt. „Kolik si tentokrát u nás vezmeš lidí?“ ptá se jí a Smrt odpoví, že tisíc. Pak se potkali za rok znovu a