Domů     Víte, co s kapary?
Víte, co s kapary?
15.7.2023

Někdo je má rád, někomu nechutnají. Jsou lidé, kteří je nejedli nikdy, nebo jen jako součást pikantních rybích oček, jiní se s nimi setkali až na dovolené ve Středomoří.

Přitom když se začteme do starých kuchařek, zjistíme, že se dříve běžně používaly. Třeba Jindřich Vaňha, majitel proslulé Rybí restaurace, která sídlila na Václavském náměstí, ve své knize Rybí kuchyně mimo jiné píše:

Dobré kapary mají příjemnou nakyslou chuť a vůni, jsou tmavě zelené s malými červenavými skvrnkami a jsou pevně uzavřeny.

A stěžuje si, že do obchodů přicházejí i falšované, ke kterým se přidává měď, aby byly pěkně zelené, a jsou to poupata úplně jiných rostlin, nejčastěji petrklíče a blatouchu nebo řeřichy. Inu, ono nikdy nešlo o nejlevnější pochoutku.

Do svých jídel kapary hojně přidávala i Magdalena Dobromila Rettigová a nazývala je kaprlata. Ta už se nebránila radám, jak je nahradit. Nejčastěji je přidávala k rybám, na obložené mísy a do smetanových omáček.

Kde se vlastně berou?

Jde o poupata květů kapary trnité. Tenhle keř roste především ve Středomoří, v arabských zemích, a pěstuje se i ve Francii, zejména v Provence. Daří se mu na skalách, ale vyrůstá i na zdech starobylých městeček.

Jedině tam také můžete obdivovat nádherné květy, protože v místech, kde se keř pěstuje kvůli zeleným poupatům, se samozřejmě nesmí nechat vykvést. Syrová poupata by vás ovšem zklamala. Vůbec nejsou dobrá.

Svou lahodnou chuť získávají až dalším zpracováním, tedy naložením do soli nebo do octového nálevu, který může být velmi jemný, nebo naopak ostrý, podle místních zvyklostí.

Kde je použít?

Přidávají se do jídel řecké, španělské, italské a francouzské kuchyně. Jako vodítko nám může sloužit to, že se hodí všude, kam bychom dali olivy. Ostatně právě s nimi se skvěle snášejí.

Využijeme je v salátech, na jednohubkách a chlebíčcích, dávají se do majonéz. Vynikající jsou v kombinaci s rybami, zejména s tuňákem. Nevadí jim ani vaření, takže je můžete použít na těstoviny či na pizzu, hodí se i do omáček se smetanou či s rajčaty.

Jen je musíte přidat až ke konci tepelné úpravy, protože při dlouhém vaření mohou zhořknout. Pokud jsou naložené v soli, měli byste je opravdu dobře propláchnout a i při dosolování pokrmu být opatrní.

Nejsou všechny stejné

Samozřejmě se liší podle nálevu, který dodává chuť, ale existuje i rozdělení podle velikosti. Nejmenší a nechutnější prý jsou nonpareilles, které nejsou větší než 7 milimetrů.

Za nimi následují surfines, cappucines, capotes, fines a největší jsou grossos, které mají víc než 13 milimetrů.

Pro zdraví

Staří Římané a Řekové prý jim přisuzovali afrodiziakální účinky. Kdo ví. Jisté je, že jsou močopudné, při kašli zase pomáhají uvolnit hleny. Obsahují i vitaminy a minerální látky, ale vzhledem k tomu, kolik kaparů dokážeme sníst, je to asi zanedbatelné.

Ponechme si je prostě jako pochoutku, která může potěšit naše smysly a jídlo ozvláštnit.

Trochu problém by mohla být sůl, které obsahují poměrně velké množství, ale když je vždy před použitím propláchnete a nebudete to s jejich konzumací přehánět, nic vám nehrozí.

Falešné kapary

Obchodníkům bychom tenhle podvod neodpustili, ale sami doma si můžeme falešné kapary zkusit udělat. Třeba z pampeliškových poupat nebo později v létě z poupat lichořeřišnice.

Pampeliškové kapary

Budete potřebovat: 300 g pevných uzavřených poupat pampelišky, 3 lžičky soli, 70 ml octa, 250 ml vody

1) Poupata odřízněte z rostliny co nejdříve, než se stonek vytáhne. Pečlivě je omyjte, plňte do skleniček a průběžně prosypávejte solí. Skleničky uzavřete a nechte odpočívat 24 hodin. Občas s nimi potřeste.

2) Druhý den svařte ocet s vodou, nalijte na poupata, zavřete a víčko sterilujte. Pokud nemáte zavařovací hrnec, stačí dát na dno obyčejného utěrku, nalít vodu asi do tří čtvrtin skleniček a vařit zvolna 20 minut. Pak nechte vychladnout.

3) Množství soli můžete zvolit podle svého, chce to ze začátku trochu experimentovat. V každém případě, pokud se poupata slehnou, budete potřebovat i víc nálevu, takže s tím raději počítejte.

Náš tip: Existuje i druhá možnost. Pokud si chcete vyrobit jen skleničku na ochutnání, zalijte poupata horkým nálevem na okurky. Nechte 14 dní odležet a můžete konzumovat.

Tatarka s kapary

2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, šťáva z ½ citronu, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř, 2 lžíce husté zakysané smetany, 2 lžíce kaparů, 1 šalotka, 3 nakládané okurky

1) Nejdřív si udělejte majonézu: žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dejte do nádoby tyčového mixéru. Mixér ponořte až na dno, zapněte jej a velmi pomalu s ním vyjíždějte nahoru. Za pár vteřin je hotovo. Podle chuti osolte a opepřete.

2) Majonézu přendejte do mísy, opatrně vmíchejte smetanu, kapary, najemno nakrájenou šalotku a kyselé okurky.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
18.5.2024
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S cukrem neexperimentujte, nezkoušejte hnědý ani třtinový, obsahují melasu a karamel by se p
17.5.2024
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský porcelán Luckavo.cz, cena o
15.5.2024
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na potření 1) V pánvi rozpusťte kousek másla, na kterém nechte zes
13.5.2024
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do su
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř