Domů     Focaccia může být ozdobou stolu
Focaccia může být ozdobou stolu
24.4.2023

Že nevíte, co to je? Jedná se o italský pečený chlebový výrobek s těstem podobným pizze. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb.

V čem je focaccia výjimečná? Hospodyňky nejen v Itálii si při její přípravě dávají záležet a s fantazií tento pokrm zdobí. Přestože se jí také přezdívá chléb chudých, rozhodně na to nedejte a focacciu vyzkoušejte.

Získáte další výborný recept, který zajímavým způsobem obohatí jídelníček vaší rodiny.

Vedle rajčat také fazole nebo kukuřici
Vedle rajčat také fazole nebo kukuřici

Je víc nakynutá

Těsto na focacciu je hodně podobné těstu na pizzu. Vlastně je jejím předchůdcem, patří mezi nejstarší druhy plochého chleba. Oproti pizze je focaccia vyšší, protože obsahuje více kypřidel a mnohem víc tak nakyne. Tradičně mívá tvar obdélníku nebo čtverce.

* K výrobě se nejčastěji používá mouka, olej, voda, sůl a droždí.

* Přidávají se také bylinky, sýr, sezonní zelenina. Těsto se pak na plechu před upečením různě zdobí.

* Vedle slaných receptů existují i sladké. Při nich se těsto lehce posype cukrem a přidávají se rozinky, med a jiné sladké přísady.

* Vybrat si můžete od těch nejjednodušších receptů až po náročné, které vyžadují několik hodin přípravy.

Chřest
Chřest

Důlky dělejte prstem

Aby se zamezilo tvoření bublin na povrchu těsta, mělo by se před vložením do trouby propíchnout na několika místech nožem. Tradičně se ale místo nože používá prst, kterým uděláte do těsta důlky.

Pak se mašlovačkou nanese olivový olej, díky kterému je focaccia vláčná a chutnější. Teprve poté se nechá těsto dokynout a dá se péct.

Základní recept

500 g hladké mouky * 400 ml teplé vody * ½ kostky čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného) * sušená rajčata * olivy bez pecky * sůl * provensálské koření * olivový olej na polití

Příprava

1. Mouku vsypejte do mísy, přilijte vodu, osolte, přidejte droždí a vypracujte těsto (můžete použít i robot). Správné těsto by mělo být lepkavé, ale hladké a plné bublinek.

2. Sušená rajčata a olivy pokrájejte na menší kousky, nechte z nich okapat olej a spolu s provensálským kořením je přidejte do těsta.

3. Na teplém místě nechte pod utěrkou kynout.

Tip Paní domu: Mísu s těstem vložte do větší mísy, do které dejte trochu vroucí vody. Těsto vykyne dříve.

4. Když je těsto vykynuté, opatrně ho vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pomozte si tím, že si ruce pomoučníte, aby se vám na ně těsto při manipulaci nelepilo. Utvořte tvar obdélníku tak, aby mělo těsto výšku kolem 2,5–3 cm. Pod utěrkou nechte ještě asi 10 minut kynout.

5. Poté udělejte do těsta prstem dolíčky a naneste na něj olivový olej. Nakonec můžete ještě slabě osolit. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Hotová focaccia by měla mít zlatavou barvu.

Papriky a zelené snítky celeru
Papriky a zelené snítky celeru

Tip Paní domu: Pokud budete péct focacciu pod pokličkou, bude to trvat déle, ale zase vám víc nabude do výšky.

Dovnitř, nebo nahoru?

Variant na focacciu je více. Suroviny můžete zamíchat přímo do těsta, pak je focaccia vyšší. Těsto bude krásně ochucené. Nebo suroviny vyskládáte navrch těsta a pak bude hotový chléb nižší.

Nezkušeným kuchařkám mohou u druhé varianty suroviny oschnout nebo se připálit. V horším případě při kynutí v troubě úplně z těsta odpadnout.

S karamelizovanou cibulkou

Suroviny

¾ šálku vody * 2 lžíce olivového oleje * 2 šálky chlebové mouky * 1 lžíce cukru * 1 lžička soli * ½ kostky čerstvého droždí * ¾ šálku strouhané mozzarelly * 2 lžíce strouhaného parmezánu

Na polevu z cibule

3 lžíce másla * 3 střední cibule * 2 stroužky česneku

Květák
Květák

Postup

1. Ze základních surovin (kromě sýrů) připravte těsto a dejte ho na teplé místo kynout.

2. Mezitím si připravte cibulový nálev. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek a míchejte tak dlouho, dokud nebude cibule hnědá a zkaramelizovaná (na nízkém plameni asi 15 minut).

3. Vykynuté těsto přendejte na plech s pečicím papírem a prstem (nebo obrácenou stranou vařečky) udělejte v těstu důlky. Cibulovou polevu natřete na těsto a navrch ho ještě stejnoměrně posypejte oběma sýry. Pečte v troubě asi 15–18 minut při teplotě kolem 200 °C. Podávejte ještě teplé.

Z bramborového těsta

Připravte si

2 brambory (asi 250 g) * 1 kostku čerstvého droždí * 1 a ½ šálku teplé vody * 300 g hladké mouky * 2 lžičky jemné mořské soli * 1 lžíce olivového oleje do těsta + 1 lžíce na plech * 1 lžička oregana * 2 zralá rajčata * hrubá sůl na posypání těsta

Jak na to

1) Brambory uvařte ve slupce doměkka, slupku oloupejte a brambory ještě teplé rozmačkejte.

2) Droždí rozpusťte ve větší míse v teplé vodě, přidejte rozmačkané brambory, mouku, sůl a lžíci oleje. Promíchejte ve vláčné těsto (můžete ho zpracovat i rukama) a dejte ho kynout na teplé místo.

2) Mezitím si zapněte troubu na 180 °C a nakrájejte rajčata na menší kousky.

3) Až je těsto nakynuté, přeneste ho na plech potřený zbytkem olivového oleje, nahoru položte rajčata a lehce je vtlačte do těsta. Posypte oreganem a hrubou solí. Pečte přibližně 45–60 minut.

Tip Paní domu: I do této focaccie můžete přidat olivy.

Zajímavost

* Název chleba je převzatý z římského: „panis focacius“, což byl plochý bochník chleba vařený na ohništi nebo pečený pod popelem. První chleby byly nekvašené a jednalo se jen o směs vody, mouky a soli.

* V historii byl chléb focaccia spojován s náboženskými obřady, hlavně se Štědrým večerem, a některými katolickými oslavami.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
iluxus.cz
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
Společnost Luminox, švýcarská značka hodinek, které důvěřují příslušníci Navy SEALs, záchranáři a elitní dobrodruzi po celém světě, s hrdostí představuje další evoluci hodinek připravených pro mise: ř
Zapečená cuketa se slaninou
tisicereceptu.cz
Zapečená cuketa se slaninou
Můžete vynechat slaninu, čímž z tohoto pokrmu uděláte i skvělé jídlo pro vegetariány. Suroviny 2 menší cukety 100 g anglické slaniny 50 g tvrdého sýra sůl šlehačka prolisovaný česnek a byli
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
enigmaplus.cz
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
Chapadla, ostré zuby či démonické ryby bez tváře. Hlubomořská zóna Abysál je jedno z nejtemnějších míst na naši Zemi. Sluneční světlo sem neproniká a tak zde život probíhá ve věčné temnotě. Mohou se v
Baroni omezili práva nehodného krále
historyplus.cz
Baroni omezili práva nehodného krále
Král se tváří vznešeně, ale potají skřípe zuby. Historický dokument, jehož platnost právě stvrzuje přiložením své pečeti, mu nadiktovali vzbouřenci z řad vysoké šlechty, kteří o pár dní dříve obsadili Londýn. Anglie v roce 1199 truchlí i oslavuje současně. Tento svět právě opustil chrabrý král Richard Lví srdce (*1157), ale země vzápětí získává nového panovníka. Stává se
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
21stoleti.cz
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
Odstartovalo to v roce 1932 a trvalo další čtyři dekády. Americká Veřejná zdravotní služba (PHS) realizovala projekt zaměřený na studium syfilidy u Afroameričanů. Ty pak nechala desítky let trpět, aby
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
skutecnepribehy.cz
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
Důchod, který jsem pobírala, nebyla žádná sláva. Zoufale jsem si hledala brigádu nebo jiný zdroj příjmu. Až si mě našla skvělá práce sama. Na ten nápad mě přivedla bývalá kolegyně Jarka. Prý si našla senzační brigádu. „Přes noc doplňuji zboží v nákupním centru a mám za to spoustu peněz. No věřila bys tomu?“ vysvětlovala mi nadšeně. Brada
Svrab je zase mezi námi
nejsemsama.cz
Svrab je zase mezi námi
Svědění, vyrážka, bezesné noci a nejasná diagnóza. Možná se nejedná o alergii, ale o svrab. Šíří se mezi námi takřka raketovou rychlostí. Co s ním? Je to kožní onemocnění, které je aktuálně na velkém vzestupu. Jak svrab vypadá, proč se tak rychle šíří, jak se chránit a co na něj skutečně zabírá? Proč se svrab vrací? Možná jste o něm slyšela z vyprávění
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
epochalnisvet.cz
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
Herec se svým kamarádem zastaví stopařce. Je to mladá dívka, co se prý potřebuje dostat domů. Jenže, když se auto přiblíží až k mostu, který vede do města, děvče zmizí, jako kdyby tu ani nikdy nebylo. Šlo snad u nějaký přelud, nebo třeba ducha, který věčně bloudí krajinou?   Když je hollywoodskému herci Keanu Reevesovi
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
nasehvezdy.cz
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
Internet a sociální sítě se pro herečku Janu Švandovou (78) stávají novou zábavou a herečka přiznala, že se do jejich objevování vrhá s nadšením. Sleduje, co se kolem děje, a přiznává, že si užívá
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
epochaplus.cz
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
Chytré české mozky daly světu už obrovské množství významných objevů, od těch notoricky známých, starých i stovky let, až po ty nové, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Všechny vyjmenovat nedokážeme, ale provedeme vás abecedou těch, které zanechaly nesmazatelnou stopu. Lodě jezdí rychleji, rány se lépe hojí, fotografie už nejsou černobílé a táborníkům neteče do