Domů     Focaccia může být ozdobou stolu
Focaccia může být ozdobou stolu
24.4.2023

Že nevíte, co to je? Jedná se o italský pečený chlebový výrobek s těstem podobným pizze. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb.

V čem je focaccia výjimečná? Hospodyňky nejen v Itálii si při její přípravě dávají záležet a s fantazií tento pokrm zdobí. Přestože se jí také přezdívá chléb chudých, rozhodně na to nedejte a focacciu vyzkoušejte.

Získáte další výborný recept, který zajímavým způsobem obohatí jídelníček vaší rodiny.

Vedle rajčat také fazole nebo kukuřici
Vedle rajčat také fazole nebo kukuřici

Je víc nakynutá

Těsto na focacciu je hodně podobné těstu na pizzu. Vlastně je jejím předchůdcem, patří mezi nejstarší druhy plochého chleba. Oproti pizze je focaccia vyšší, protože obsahuje více kypřidel a mnohem víc tak nakyne. Tradičně mívá tvar obdélníku nebo čtverce.

* K výrobě se nejčastěji používá mouka, olej, voda, sůl a droždí.

* Přidávají se také bylinky, sýr, sezonní zelenina. Těsto se pak na plechu před upečením různě zdobí.

* Vedle slaných receptů existují i sladké. Při nich se těsto lehce posype cukrem a přidávají se rozinky, med a jiné sladké přísady.

* Vybrat si můžete od těch nejjednodušších receptů až po náročné, které vyžadují několik hodin přípravy.

Chřest
Chřest

Důlky dělejte prstem

Aby se zamezilo tvoření bublin na povrchu těsta, mělo by se před vložením do trouby propíchnout na několika místech nožem. Tradičně se ale místo nože používá prst, kterým uděláte do těsta důlky.

Pak se mašlovačkou nanese olivový olej, díky kterému je focaccia vláčná a chutnější. Teprve poté se nechá těsto dokynout a dá se péct.

Základní recept

500 g hladké mouky * 400 ml teplé vody * ½ kostky čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného) * sušená rajčata * olivy bez pecky * sůl * provensálské koření * olivový olej na polití

Příprava

1. Mouku vsypejte do mísy, přilijte vodu, osolte, přidejte droždí a vypracujte těsto (můžete použít i robot). Správné těsto by mělo být lepkavé, ale hladké a plné bublinek.

2. Sušená rajčata a olivy pokrájejte na menší kousky, nechte z nich okapat olej a spolu s provensálským kořením je přidejte do těsta.

3. Na teplém místě nechte pod utěrkou kynout.

Tip Paní domu: Mísu s těstem vložte do větší mísy, do které dejte trochu vroucí vody. Těsto vykyne dříve.

4. Když je těsto vykynuté, opatrně ho vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pomozte si tím, že si ruce pomoučníte, aby se vám na ně těsto při manipulaci nelepilo. Utvořte tvar obdélníku tak, aby mělo těsto výšku kolem 2,5–3 cm. Pod utěrkou nechte ještě asi 10 minut kynout.

5. Poté udělejte do těsta prstem dolíčky a naneste na něj olivový olej. Nakonec můžete ještě slabě osolit. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Hotová focaccia by měla mít zlatavou barvu.

Papriky a zelené snítky celeru
Papriky a zelené snítky celeru

Tip Paní domu: Pokud budete péct focacciu pod pokličkou, bude to trvat déle, ale zase vám víc nabude do výšky.

Dovnitř, nebo nahoru?

Variant na focacciu je více. Suroviny můžete zamíchat přímo do těsta, pak je focaccia vyšší. Těsto bude krásně ochucené. Nebo suroviny vyskládáte navrch těsta a pak bude hotový chléb nižší.

Nezkušeným kuchařkám mohou u druhé varianty suroviny oschnout nebo se připálit. V horším případě při kynutí v troubě úplně z těsta odpadnout.

S karamelizovanou cibulkou

Suroviny

¾ šálku vody * 2 lžíce olivového oleje * 2 šálky chlebové mouky * 1 lžíce cukru * 1 lžička soli * ½ kostky čerstvého droždí * ¾ šálku strouhané mozzarelly * 2 lžíce strouhaného parmezánu

Na polevu z cibule

3 lžíce másla * 3 střední cibule * 2 stroužky česneku

Květák
Květák

Postup

1. Ze základních surovin (kromě sýrů) připravte těsto a dejte ho na teplé místo kynout.

2. Mezitím si připravte cibulový nálev. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek a míchejte tak dlouho, dokud nebude cibule hnědá a zkaramelizovaná (na nízkém plameni asi 15 minut).

3. Vykynuté těsto přendejte na plech s pečicím papírem a prstem (nebo obrácenou stranou vařečky) udělejte v těstu důlky. Cibulovou polevu natřete na těsto a navrch ho ještě stejnoměrně posypejte oběma sýry. Pečte v troubě asi 15–18 minut při teplotě kolem 200 °C. Podávejte ještě teplé.

Z bramborového těsta

Připravte si

2 brambory (asi 250 g) * 1 kostku čerstvého droždí * 1 a ½ šálku teplé vody * 300 g hladké mouky * 2 lžičky jemné mořské soli * 1 lžíce olivového oleje do těsta + 1 lžíce na plech * 1 lžička oregana * 2 zralá rajčata * hrubá sůl na posypání těsta

Jak na to

1) Brambory uvařte ve slupce doměkka, slupku oloupejte a brambory ještě teplé rozmačkejte.

2) Droždí rozpusťte ve větší míse v teplé vodě, přidejte rozmačkané brambory, mouku, sůl a lžíci oleje. Promíchejte ve vláčné těsto (můžete ho zpracovat i rukama) a dejte ho kynout na teplé místo.

2) Mezitím si zapněte troubu na 180 °C a nakrájejte rajčata na menší kousky.

3) Až je těsto nakynuté, přeneste ho na plech potřený zbytkem olivového oleje, nahoru položte rajčata a lehce je vtlačte do těsta. Posypte oreganem a hrubou solí. Pečte přibližně 45–60 minut.

Tip Paní domu: I do této focaccie můžete přidat olivy.

Zajímavost

* Název chleba je převzatý z římského: „panis focacius“, což byl plochý bochník chleba vařený na ohništi nebo pečený pod popelem. První chleby byly nekvašené a jednalo se jen o směs vody, mouky a soli.

* V historii byl chléb focaccia spojován s náboženskými obřady, hlavně se Štědrým večerem, a některými katolickými oslavami.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šílený císař Heliogabalus: Jako první usiloval o změnu pohlaví
historyplus.cz
Šílený císař Heliogabalus: Jako první usiloval o změnu pohlaví
Velitel panovníkovy osobní stráže se musí hodně přemáhat, aby při pohledu na císaře nedal najevo své zhnusení. Heliogabalus je totiž oblečený jako žena, tváře má napudrované a na hlavě se mu skvěje paruka. Chystá se do nevěstince. Ovšem ne jako zákazník, ale jako prostitutka! Později císař zajde ještě dál. Bude se chtít stát ženou.  
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Šípky: Podzimní elixír zdraví a krásy
epochaplus.cz
Šípky: Podzimní elixír zdraví a krásy
Podzimní krajina hraje teplými barvami a příroda se pomalu ukládá k odpočinku. Na keřích však dozrávají malé zázraky – šípky. Tyto sytě oranžovočervené plody nejsou jen ozdobou podzimu, ale také bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Naši předkové je považovali za lék na řadu neduhů a moderní věda jim dnes dává za pravdu. Šípky jsou mnohem
Nepřátelé spánku: stres, světlo, kofein i falešná pomoc alkoholu
21stoleti.cz
Nepřátelé spánku: stres, světlo, kofein i falešná pomoc alkoholu
Spánek bývá často chápán jako něco samozřejmého: ulehnout, zavřít oči, spát. Ale ve skutečnosti existuje celá řada faktorů, které tento klidný přechod ruší, ať je to stres, životní styl, hluk z ulice,
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Jogurtový nápoj lassi
tisicereceptu.cz
Jogurtový nápoj lassi
Lahodný jogurtový nápoj lassi můžete připravit takto čistý nebo i s rozmixovaným banánem či mangem. Suroviny na 2 porce 300 g bílého řeckého jogurtu 120 ml vody 1 lžička mletého kardamomu
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
Byla jsem jen milenka
skutecnepribehy.cz
Byla jsem jen milenka
Byla jsem mladá a blbá a ztratila jsem hlavu. To mě neomlouvá. Měl tři děti a manželku prý poněkud prazvláštní. Byla to láska na první pohled. Prý i z jeho strany, jak mě ubezpečoval. Rozuměli jsme si úplně ve všem. Mělo to jedinou vadu. On už ženu měl, a dokonce se třemi dětmi. Měl být můj! Byla jsem přesvědčená, že
Janžurová se strachuje o vnuka
nasehvezdy.cz
Janžurová se strachuje o vnuka
Herečka Iva Janžurová (84) údajně nemá klidné spaní. V jejím okolí se mluví o tom, že není nadšená z partnerky svého vnuka Vincenta (21), kterou je herečka Sofie Höppnerová (20). Dcera herečky Iva
Barevné podzimní čarování
nejsemsama.cz
Barevné podzimní čarování
Přelom října a listopadu má své kouzlo. Je to čas, kdy se můžete zklidnit a načerpat novou energii pomocí rituálů s tím, co příroda nabízí. Krátké dny, mlha a chladná rána nemusejí po dnech plných slunce působit jenom smutně. Začátek listopadu má svůj půvab. V lidech vyvolává často melancholii, a tím nabízí prostor k zamyšlení a očistě.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Japonské městské legendy, ze kterých mrazí: Co je na nich pravda?
enigmaplus.cz
Japonské městské legendy, ze kterých mrazí: Co je na nich pravda?
Japonsko je zemí, kde se tradice a moderní svět prolínají v jedinečné harmonii. Vedle krásných chrámů a poklidných zahrad tu však existuje i temnější stránka – svět legend, přízraků a záhadných příběh