Co si v létě naložíme, v zimě jako když najdeme. To se sice tak říká léta, ale možná jste se už přesvědčili, že domácí zásoby se opravdu hodí. A o sirupech to platí také.
Růžový
150 g okvětních lístků růže, 3 litry vody, 3 kg krystalového cukru, 2 citrony nebo 4 lžičky kyseliny citronové, 10 ks hřebíčku
1) Nasbírané květy nechte chvilku zavadnout, pak je zalijte 3 litry vody a vařte ve velkém hrnci 10–15 minut. Poté přeceďte a odvar vraťte zpět do hrnce.
2) Přisypte cukr a rozvařte ho. Poté přidejte šťávu ze dvou citronů nebo 4 lžičky kyseliny citronové. Kyselina krásně projasní barvu. Nakonec přidejte hřebíčky. Měl by vám vyjít jeden na lahev. Pokud vás napadlo dávat je přímo do lahve, nedělejte to. Z nespařeného koření by mohl sirup plesnivět.
3) Asi po 2 minutách vaření ochutnejte, a kdyby se vám sirup zdál mdlý, přikyselte ho ještě trochou kyseliny citronové.
4) Ještě vařící sirup nalijte do vyvařených lahví a uzavřete. Nezapomeňte do každé dát jeden už zmiňovaný hřebíček. Pokud byste z nějakého důvodu nemohli lahvovat ještě horký sirup, budete ho muset sterilovat, a to 25 minut na 90 °C.
5) Podávejte ředěný sodovkou s ledem a kouskem citronu, můžete jím zastříknout míchané nápoje nebo použít na tvarohový dezert.
Tip: Tento lahodný voňavý sirup není na každodenní popíjení, ale občas naopak potěší smysly, zejména ty ženské, a hodí se jako dárek.
Jahodový
1,5 kg jahod, 1,5 kg cukru krupice, 15 g kyseliny citronové
1) Jahody omyjte, zbavte stopek a rozmixujte. Pyré smíchejte s cukrem a nechte dva dny přes noc odstát v chladu a temnu.
2) Potom směs přeceďte přes sítko do hrnce, vmíchejte kyselinu citronovou, zahřejte. Pozor dejte na to, aby sirup nezačal vřít. Horký přelijte do čistých sklenic.
Tip: Tenhle základní sirup můžete dochutit podle fantazie. Třeba bazalkou, mátou, na zimní dny se hodí i skořice.
Borůvkový
1 kg borůvek, 1 citron BIO, 250 ml vody, 250 g medu
1) Omytý citron oloupejte škrabkou a kůru uschovejte. Z citronu vymačkejte šťávu.
2) Rozmačkané borůvky poduste ve vodě asi čtvrt hodiny a občas je promíchejte.
3) Přeceďte, přidejte citronovou kůru, vmíchejte med, vařte opět čtvrt hodiny. Směs mezitím zhoustne.
4) Přidejte citronovou šťávu a nechte krátce povařit. Vyjměte citronovou kůru a ještě horký sirup nalijte do připravených lahví.
Tip: Cukr konzervuje, a tak pokud ho chcete dát méně, musíte sirup sterilovat.
Rybízový
3 kg rybízu, 2 kg krupicového cukru (nebo i víc podle kyselosti)
1) Rybíz omyjte, odstopkujte a rozmačkejte v míse. Přelijte do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypte 200 g cukru. Dobře promíchejte a zakryjte plátýnkem.
2) Nechte 3–4 dny odležet v chladu a dvakrát za den promíchejte. Poté nechte překapat přes plátýnko do hrnce a zbylou šťávu vymačkejte.
3) Do šťávy vmíchejte zbylý cukr a zahřívejte. Po celou dobu sbírejte případnou pěnu. Povařte zhruba 20 minut a ještě horký přelijte do lahví a uzavřete.
Tip: Stejný je postup u rybízu černého, jen cukru můžete trochu ubrat a přidat trochu citronové šťávy. Řiďte se hlavně chutí.
Mátový
3 hrsti lístků máty, 2 citrony, 2 l vody, 500 g třtinového cukru, 3 tabletky stévie, 10 g kyseliny citronové, 2 l vody se 3 lžícemi octa
1) Lístky máty omyjte a nakrájejte nahrubo. Vložte je do velké skleněné nádoby (sklenice od okurek).
2) Citrony omyjte a na půl hodiny je ponořte do vody s octem. Poté opláchněte a nakrájejte na plátky. Přidejte je k mátě a zalijte vodou. Zakryté nechte marinovat 24 hodin. Občas promíchejte.
3) Druhý den výluh přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko do hrnce. Přidejte cukr, stévii a kyselinu citronovou.
4) Na mírném plameni zahřejte na 70–75 °C a míchejte, až se cukr rozpustí. Hotový sirup naplňte do čistých horkých lahví nebo sklenic se šroubovacím víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Tip: Stejným způsobem můžete připravit sirup z meduňky, jen použijete asi 20 celých větviček. Je výborný na uklidnění i dobrý spánek, ale popíjet ho můžete i jen tak.
Malinový
1 kg malin, 500 ml vody, 1,5 kg krupicového cukru, 8 g kyseliny citronové
1) Pěkné čerstvé maliny omyjte a rozmačkejte v hrnci. Přilijte vodu a nechte nejméně 12 hodin odstát.
2) Poté přeceďte přes plátýnko, dobře vymačkejte a přidejte cukr. Zahřejte za stálého míchání na 80 °C. Když se cukr rozpustí, je hotovo.
3) Ještě horký sirup nalijte do čistých lahví a ihned uzavřete. Skladujete v chladu a temnu.
Tip: Maliny už jsou dneska vzácnější než dříve, a tak si dejte záležet. Na šťávu zpracovávejte jen opravdu zdravé kousky. Nesmí být ani přezrálé, ani napadené plísní.