Domů     Bezezbytková kuchyně: 8 šikovných nápadů
Bezezbytková kuchyně: 8 šikovných nápadů
17.1.2023

Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít.

Zeleninový bujón

Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák.

Až se nashromáždí větší množství, osmažte cibulku na oleji a přihoďte všechny zbytky zeleniny. Poduste do měkka s malým množstvím vody, výsledkem má být hustá kašovitá směs.

Až zelenina změkne, můžete přidat zelené bylinky nebo koření jako tymián, rozmarýn nebo libeček. Nechte trochu vychladnout a pak rozmixujte na hustou pastu. Přendejte ji do mísy a osolte – na 100 g zeleninové směsi se přidává 10 g soli.

Nalijte do tvořítek na led a nechte zmrznout. Pak vyjměte a skladujte v mrazáku ve svačinovém boxu, jednotlivé vrstvy oddělte pečicím papírem.

Tip: Při dušení zeleniny můžete přidat suché slupky z cibule, které pak zase vyndáte. Bujón tím získá pěknou barvu.

Změklé sušenky

Otevřené balení sušenek za pár dní zvlhne, tím ztratí křupavost i chutnost. Co s nimi? Dejte je krátce vysušit do trouby a pak je použijte na korpus pro nepečený koláč.

Budete samozřejmě potřebovat ještě další balení sušenek, ale důležité je, že nic nepřijde nazmar.

Tvrdá kůra ze sýra

Nevyhazujte ji, skvěle ochutí krémové omáčky. Kůra samozřejmě nesmí být potažena plastovou fólií ani parafínem. Očištěnou kůru vložte do hrnce s omáčkou a povařte, před servírováním vyndejte. Dodá pikantní příchuť.

Křupavé krutony

Nespotřebovaný chléb i kusové pečivo vyhazuje každá domácnost. Z housek se sice dá po usušení připravit strouhanka, ale co s chlebem? Zkuste pikantní krutony. Smíchejte trochu olivového oleje se solí a pepřem, kdo má rád česnek, může přidat i ten.

Přihoďte pokrájené kousky chleba a dobře promíchejte. Pak krutony rozložte na plech s pečicím papírem a vložte na 15 minut do trouby nastavené na 200 °C.

Nákyp ze zbylého pečiva

Zbylé pečivo, chléb nebo housky, pokrájete na plátky. V míse rozšlehejte 200 ml mléka se 2 vejci a 100 g cukru. Oloupejte 3 jablka a pokrájejte je na tenké plátky. Do vymazané formy dávejte střídavě vrstvu pečiva a na ni vrstvu jablka.

Na pečivo pomocí lžíce kapejte zálivku, na jablka nasypejte trochu rozinek. Před dopečením ještě poklaďte povrch nákypu vločkami másla a posypejte 1 lžící cukru promíseného se skořicí.

Tip: Místo jablek lze použít i švestkový kompot. Pokud chcete nákyp nadýchanější, rozdělte vejce, bílky ušlehejte a opatrně je vmíchejte do mléčné zálivky.

Zbytky ovoce a zeleniny

Pokud nestíháte zužitkovat přezrálé ovoce, pokrájejte ho na kousky, vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo ponořené a přidejte vydatně cukru. Na malém ohni vařte asi půl hodiny, pak sirup slijte a využijte ke slazení, ovoce nechte okapat a proschnout.

Hodí se jako sladké zobání. Využít se tak dají i slupky z jablek, pokud víte, že nejsou chemicky ošetřené.

Ze zbytků zeleniny zase můžete připravit pikantní pochoutky k televizi. Zeleninu pokrájejte na drobné plátky nebo kousky, krátce oblanšírujte a nechte okapat.

Osušené pak rozložte na pečicí papír na plech, pokapejte olejem, osolte a podle chuti okořeňte a nechte za nízké teploty spíš usušit než upéct v troubě.

Rýžový dezert

Zbyla vám vařená rýže? Není nic snadnějšího, než z ní udělat porci sladké svačinky. Rozmíchejte měkký tvaroh s cukrem, podle chuti oslaďte. Nakrájejte sladké ovoce na kousky a vše smíchejte s rýží. Můžete vylepšit špetkou skořice nebo vanilkovým cukrem.

Kromě tvarohu lze použít také jogurt, a to i ochucený, nebo smetanový krém.

Přezrálé banány

Banány dokážou zrát velmi rychle a po dvou třech dnech úplně zhnědnout. Co pak s nimi? Zkuste bezlepkové lívance, které se zcela obejdou bez mouky a jsou báječné. Rozmačkejte dva banány na kaši, přidejte jedno nastrouhané jablko, 2 vejce a špetku skořice. Osmažte na másle do zlatova a posypejte cukrem.

Foto: Shutterstock

Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kam na Halloween – Česko
nejsemsama.cz
Kam na Halloween – Česko
Neseďte doma a vyrazte na Halloween za zábavou. Letos nás čeká spousta zajímavých akcí po celé republice, které stojí rozhodně za to. Strašidelným programem lákají zámky, zoologické či botanické zahrady, ale i tajemné pevnosti. Masky s sebou! Muzeum Divokého západu v Plzni Zažijte halooweenský rej originálně, ve westernovém stylu! Právě takový pořádá Muzeum amerického západu, West Park v Plzni. Koná se 1. 11.
Přední český umělec se zamýšlí nad tím, co znamená „vyjít ze sebe“
iluxus.cz
Přední český umělec se zamýšlí nad tím, co znamená „vyjít ze sebe“
V pražské Galerii 1 probíhá výstava současného malíře Martina Krajce s názvem Out of Self. Přední český umělec s nezaměnitelným expresivním rukopisem a silnou barevností, se ve své tvorbě dlouhodobě z
Svému Pepíkovi jsem nakonec odpustila
skutecnepribehy.cz
Svému Pepíkovi jsem nakonec odpustila
Když jsem se potkala s bývalým manželem na hřbitově u hrobu rodičů, málem bych ho nepoznala. Vypadal hrozně, najednou mi ho bylo tak líto… Pepík byl moje velká láska. Znali jsme se od školy, chodil o dva roky výš, a byl to školní krasavec. Točily se kolem něj snad všechny holky z naší vesnice. Měl ale jednu velkou vadu, byl
Ukládal si dvorní šašek zlato do sudu?
historyplus.cz
Ukládal si dvorní šašek zlato do sudu?
„Svými žerty jsem dosáhl většího bohatství než všichni učenci světa svým věděním,“ chlubí se šašek Borra, který působí mimo jiné ve službách českého krále a římského císaře Zikmunda Lucemburského. Žádný prosťáček O původu šaška Borry (†1446), vlastním jménem Antoniho Tallandera, není nic známo. Časy, kdy do služeb králů a dalších mocných mužů středověku byli jako
Dýňový krém s kurkumou
tisicereceptu.cz
Dýňový krém s kurkumou
Snadná na přípravu, ale vynikající. Krémová polévka vás zahřeje na těle i na duši. Suroviny na 4 porce 1 menší dýně Hokkaido 1 cibule sůl, pepř špetka muškátového oříšku špetka kurkumy 1 ko
Lipenská přehrada: Voda pohltí celé vesnice i domy!
epochanacestach.cz
Lipenská přehrada: Voda pohltí celé vesnice i domy!
„Když nemáme moře, musíme si ho vyrobit,“ řeknou si Češi a postaví Lipenské přehradní jezero. Největší vodní plochu na našem území. Dalo by se říci, že přehrady v okolí pošumavského Lipna mají dlouhou tradici. Tu první vytváří v období třetihor příroda pomocí geologických procesů. Obrovské jezero, které uzavírá soutěska mezi Čertovou stěnou a horou Luč.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Anubis: Šakalí pán smrti
epochalnisvet.cz
Anubis: Šakalí pán smrti
Na okraji pouště, kam živý člověk zavítá jen málokdy. Tam, kde se honí divocí psi a šakali. V těchto končinách odpočívají mrtví. A dlí nad nimi pán pohřebišť a balzamování, egyptský Anubis.   Právě pro odlehlou a nehostinnou atmosféru pohřebiště získává bůh zemřelých a mumifikace Anubis, jinak také Anup, podobu muže s šakalí hlavou nebo
Tají snad Macková těhotenství s dávným ctitelem?
nasehvezdy.cz
Tají snad Macková těhotenství s dávným ctitelem?
Herečka ze seriálu Ulice Veronika Čermák Macková (31) dosud byla za chudinku, které se rozpadlo manželství s hercem ze seriálu Rapl Hynkem Čermákem (52). Jaká to náhoda, že hned krátce po rozchodu p
Diamanty, pláč a 100 000 vojáků: Neznámý příběh o Marilyn Monroe a její cestě do Koreje
epochaplus.cz
Diamanty, pláč a 100 000 vojáků: Neznámý příběh o Marilyn Monroe a její cestě do Koreje
V únoru roku 1954 se hollywoodská superstar Marilyn Monroe vydala na svou nejneobvyklejší svatební cestu. Společně se svým manželem, baseballovou hvězdou Joem DiMaggionem, letěla do Japonska, kde se jejich cesty rozešly. Zatímco Joe DiMaggio trávil čas s baseballisty, Marilyn se vydala na vojenskou základnu v Koreji, kde měla za úkol pobavit americké vojáky. Její čtyřdenní
Zvuky, které děsí: Od poltergeistů po Klepáčky
enigmaplus.cz
Zvuky, které děsí: Od poltergeistů po Klepáčky
Záhadné klepání a bušení do stěn patří k jedněm z nejčastějších projevů nadpřirozených jevů. Fenomén poltergeista, který své jméno získal právě díky těmto zvukům, je znám po celém světě. Malajsijská v
Vědci objevili aminokyselinu, která pomáhá střevům se samoléčbou
21stoleti.cz
Vědci objevili aminokyselinu, která pomáhá střevům se samoléčbou
Zvláště po léčbě rakoviny tlustého střeva a konečníku zůstávají střeva poškozená radioterapií nebo chemoterapií. Odborníkům z MIT se nyní podařilo zjistit, že jedna z pro tělo esenciálních aminokyseli