Domů     Raw čili syrové: Je to opravdu tak zdravé?
Raw čili syrové: Je to opravdu tak zdravé?
5.8.2022

Že je syrová zelenina a ovoce zdravým doplňkem běžného jídelníčku, je bez debaty. Jenže co když se stane jeho základem a sporák vychladne. Je výhradně syrová strava skutečně zdravá?

O odpověď na tuto otázku jsme požádali nutriční terapeutku Věru Boháčovou z Fóra zdravé výživy. Nejprve ale bude dobré si upřesnit, co konkrétně znamená módní pojem „raw food“, jiným slovem vitariánství či česky syrová strava.

Jak vysvětluje Věra Boháčová, jde o stravovací styl, kdy se potraviny při kuchyňské úpravě zahřívají nanejvýš na 42 – 47 oC. Podle zastánců tohoto směru pak zůstane strava ještě „živá“, zatímco po běžné tepelné úpravě ji považují za „mrtvou“.

Z toho také vyplývá, že raw strava stojí – s výjimkami – na rostlinných potravinách. Tím bývá často současně veganská, což je další momentálně módní směr.

Jak se vaří bez sporáku?

Úplně jinak. Místo ohně se základní pomůckou stává voda. Obiloviny, luštěniny, semena i ořechy se často máčejí a někdy se nechávají klíčit. Tím změknou, zlepší se stravitelnost a kromě toho se v nich zvýší, a někdy i změní obsah živin.

Po nabotnání se dají rozmixovat a použít v krémovité konzistenci nebo třeba sušit na placičky. Jindy se nabotnané suroviny lisují, například na korpus dortu. Ovoce a zelenina se mohou používat přímo, případně rozmixované nebo odšťavněné:

Sušené ovoce je oblíbeným sladidlem i pojidlem do nepečených dezertů. Zkrátka raw vaření je úplně jiná věda a je třeba si nejprve nastudovat základy.

Příznivci o raw food říkají:

– že velké množství vlákniny, které rostlinná strava přirozeně obsahuje, zlepší trávení. To je pravda jen částečně. Vláknina sice napomáhá pohybu stravy ve střevě, ale ve velkém objemu střevo dráždí a komplikuje vstřebávání živin, například tuků. A těch bývá v raw food i tak málo.

– že snižuje riziko civilizačních onemocnění. V tom se nemýlí, syrová strava přináší na jídelníček právě ty potraviny, které mají ochranný vliv proti rozvoji aterosklerózy, cukrovky nebo vysokého krevního tlaku.

– že pomáhá zhubnout. To bývá zpočátku velice vítaný efekt z hlediska krásy i snížení rizika civilizačních onemocnění. Ovšem dlouhodobě to může být problém.

Raw food je ve své podstatě dieta nízkokalorická i přes přídavek ořechů a olejů, pro tělo může být obtížnější získat ze syrových potravin dostatek energie, což může vést k chronické únavě.

– že uvidíte, jak omládnete. I tady jde spíš o dočasný efekt vyššího přísunu určitých vitaminů a také zeštíhlení. Tělu ale mohou chybět jiné důležité živiny, například tuky, které potřebuje k tvorbě ženských hormonů. A ty jsou mimo jiné důležité i pro pevnost a pružnost pleti.

Výhody syrové stravy…

Jak uvádí Věra Boháčová, jako na většině způsobů stravování, tak i na raw food lze najít určitá pozitiva. Je to především dostatek vitaminů a minerálů i vyšší podíl vlákniny, naopak klesne podíl živočišných tuků.

Enzymy a některé další biologicky aktivní látky, které se tepelnou úpravou znehodnocují, tu zůstávají zachovány.

… a její úskalí

Zastánci syrové stravy pomíjejí fakt, že zatímco vitamin C se vařením ztrácí, jiné vitaminy a další prospěšné látky jsou naopak po tepelné úpravě pro tělo lépe využitelné.

Jak upozorňuje Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy, týká se to i velmi prospěšných látek, jako je lykopen z rajčat, kterému se přičítá výrazně ochranný vliv před onemocněním srdce a cév i zhoubným bujením.

Také beta-karoten z mrkve a dalších druhů zeleniny a ovoce dokáže tělo mnohem lépe přijímat a proměňovat na vitamin A, pokud je jíme tepelně upravené.

Kromě toho:

Máčení nestačí – brambory, obiloviny a luštěniny jsou pro nás zasyrova nestravitelné, upozorňuje Věra Boháčová. Luštěniny i po naklíčení tělo tráví velmi těžce.

Hrozí častější infekce – a to díky nedostatečné tepelné úpravě. Množení škodlivých bakterií navíc podporuje máčení a klíčení surovin.

Některé druhy jsou zasyrova jedovaté – je třeba si tedy ověřit, co lze jíst. Rizikové jsou především zelené fazolky a lilek.

Problém s vitaminem B12

Pokud přestanete jíst živočišné potraviny, připravíte se o hlavní zdroje nejen vápníku nebo železa, ale také vitaminu B12. Jeho efekt na zdraví není v obecném povědomí tak dobře známý jako třeba u železa, přesto je enormní.

Vitamin B12 je zásadní pro dobrý stav nervového systému a tvorbu krve. Nedostatek vede k potížím s pamětí a duševní výkonností, k třesu a mravenčení, zhorší se koordinace pohybů i celková výkonnost kvůli anémii.

Nejvýraznější dopad má nedostatek vitaminu B12 u nejmenších dětí, jejichž mozek se prudce vyvíjí.

V období kojení získávají děti B12 z mateřského mléka, ale pokud jsou pak převedeny na vitariánskou stravu, je nezbytné dodávat B12 uměle, aby nedošlo k poškození mozku.

Méně může být více

Zajímavé poznatky získali vědci z univerzity v německém Giessenu, když v letech 1996 až 1998 sledovali dopad syrové stravy na zdravotní stav 700 účastníků výzkumu. Ukázalo se, že nejlépe syrová strava prospívala zdraví, když pokrývala 70 % jídelníčku.

V těchto případech naměřili vědci u některých vitaminů dokonce zvýšené hodnoty.

Bohužel ne všech, i tato skupina trpěla stejně jako ostatní účastníci studie nedostatkem vitaminu D, vitaminu B2 a B12, z minerálů chyběly hlavně železo, hořčík, vápník, zinek a jód.

Přes všechny své výhody, kterými vyvažuje běžný současný jídelníček, je raw strava příliš jednostranná a hodí se spíše jako inspirace pro občasné zpestření talíře.

Kdy se raw food vyhnout: Opatrní by při jejím zkoušení měli být alergici, nevhodná je tato strava pro lidi s trávicími potížemi, především s onemocněním žlučníku nebo slinivky.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

reklama
Související články
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
epochaplus.cz
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej