Před návštěvou se můžete lineckým vytasit nejen na Vánoce. Vždyť touto tradiční pochoutkou si můžeme dělat radost po celý rok!
Suroviny
210 g hladké mouky
140 g tuku nebo hery
70 g cukr moučka
1 citron
2 žloutky
Postup
Říká se, že mouka, máslo a cukr mají jednoduchý a zapamatovatelný poměr, totiž 3-2-1. Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr a na kousky pokrájené změklé máslo. Uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme do něj dva žloutky.
Poté vymačkáme trochu citronové šťávy a na špičku nože citronovou kůru na ovonění a na konec jeden vanilkový cukr. Rukama zpracujeme hladké, nelepivé těsto.
Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta ukrojíme třetinu, rozválíme ji na lehce pomoučené ploše na plát silný 2 mm a vykrajujeme oblíbené tvary.
Nožem přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 8 minut, dokud lehce nezrůžoví.
Stáhneme i s pečicím papírem z plechu a necháme vychladnout. Polovinu cukroví pomažeme oblíbeným džemem.