Stále přemýšlíte, co s těmi všemi jablky uděláte, než vám shnijí? Zde jsou naše tipy na skvělé recepty.
Creme brulée
Omyjeme 3 středně velká nakyslá jablka a shora vykrojíme střed s jaderníkem. Dovnitř vložíme malý tenký plátek másla a dáme jablka péct, aby změkla. Podle odrůdy to trvá asi 20 až 30 minut. Jablka necháme vychladnout a pak z nich vydlabeme dužinu.
Do hrnce dáme 200 ml smetany, 100 ml mléka, 100 g cukru a vanilku nebo vanilkový cukr. Mírně zahřejeme, aby se cukr lépe rozpustil. Vmícháme jablečnou dužinu a 4 žloutky. Vyšleháme metlou, ale dáváme pozor, aby těsto příliš nepěnilo.
Těsto rozdělíme do 7 až 8 vymazaných nádobek a dáme do trouby do vodní lázně a pečeme při 150 °C asi 45 minut. Hotové dezerty necháme asi 15 minut vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem a pomocí hořáku ho zkaramelizujeme.
Šťavnatá buchta
Tři větší jablka oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na plátky. Utřeme 150 g másla se 150 g cukru a špetkou soli. Přidáme postupně 2 vejce, 1 balíček prášku na vanilkový pudink a prášek do pečiva.
Promícháme a po částech střídavě přidáváme 250 g polohrubé mouky a 5 lžic mléka. Nakonec vmícháme pokrájená jablka a těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme asi 45 minut při 150 °C.
Sváteční koláč
Uhněteme těsto z 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru, špetky soli a 1 vejce. Pokud to bude nutné, přidáme trochu studené vody. Těsto rozdělíme na dva nestejné díly – na větší dáme 2/3, na menší 1/3 a necháme 20 minut odpočívat lednici.
Mezitím připravíme náplň z 1 kg jablek, která oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na kousky. Pokapeme citronovou šťávou, posypeme špetkou skořice a promícháme s rozinkami a mletými ořechy nebo mandlemi.
Těsto rozválíme, větším dílem vyplníme formu. Na těsto dáme jablečnou náplň a tu pak přikryjeme vyváleným menším dílem těsta. Spojíme okraje a těsto propícháme vidličkou. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při střední teplotě asi 45 minut.
Tip: Z části těsta můžeme vykrajovátky vytvořit ozdobné motivy na povrch.
Foto: PX FUEL