Cukr se vyskytuje v mnoha různých podobách, najdeme ho v ovoci, zelenině nebo například mléce.
Problém ale nastává s průmyslově zpracovaným cukrem, který je hojně používaný jako sladidlo do teplých nápojů, při vaření, pečení a v mnoha produktech, které konzumujeme každý den.
Tento cukr neobsahuje vlákninu ani stopové prvky kvůli vysokému stupni zpracování a při jeho konzumaci nedodáváme našemu tělu žádnou přidanou hodnotu v podobě živin.
Na trhu je dostupných několik variant náhrad cukru a Erythritol je jednou z nich. Jeho výhodou je, že je bez kalorií, s 0 glykemickým indexem, proto je vhodný pro metabolická onemocnění jakými jsou nadváha nebo cukrovka.
Co to je Erythritol?
Erythritol se považuje za druh cukerného alkoholu vznikající fermentací pšeničného a kukuřičného škrobu. Má podobu krystalické látky, která je velmi podobná cukru.
Je doporučeno používat Erythritol ve větším množství než je klasický cukr, protože dosahuje 70 % jeho sladkosti.
Erythritol je absorbován do krevního řečiště beze změny je vylučován močí. Je to z důvodu, že naše tělo neobsahuje enzymy, které potřebuje na jeho rozklad. Při jeho používání nedochází ke změně hladiny krevního cukru, inzulínu, cholesterolu a triglyceridů.
Účinky Erythritolu
Pomáhá k potlačení růstu orálních bakterií, které jsou zodpovědné za tvorbu biofilmu a zubní kaz a také pomáhají udržovat mineralizaci zubů. Napomáhá ke snížení rizika onemocnění srdce a poškození cév.
Použití Erythritolu
Erythritol je možné použít stejným způsobem jako klasický cukr do vaší kávy, čaje a dalších oblíbených nápojů nebo při vaření a pečení. Je bez vedlejších účinků, ale velké konzumované množství při jedné dávce může způsobovat nadýmání ( více než 50 g). Je doporučeno použít práškovou formu pro omáčky a polevy.
TIP: Vyzkoušejte Woldohealth Erythritol o čistotě 99,9 % bez kalorií a aditiv, s 0 glykemickým indexem.