Samozřejmě řeknete, že ho uměla vaše maminka nebo babička. Zvlášť ten vepřový, který je u nás nejoblíbenější. Ale jistě to dokážete i vy.
Stačí vybrat ten správný kousek
Z vepře je nejlepší krkovice. To proto, že tuk dodá masu šťavnatost. Pokud se s tukem nekamarádíte, můžete použít i kýtu. Tu byste ovšem měli vybírat pečlivě. Vepřová kýta se totiž skládá z několika částí a na řízky se nejlépe hodí takzvaný ořech.
Další možností je kotleta
U té byste neměli odřezávat tučné okraje a určitě neodstraňujte kost. Jen ji na okrajích a u kosti trochu nařízněte. Obojí dodá řízku chuť. Na malé řízečky můžete použít i panenku, ale tu byste měli naklepávat opatrně jen klouby rukou.
Její nevýhodou je určitě vyšší cena, takže jde spíš o chuťovku na sváteční příležitosti.
Marinovat?
Většinou se nakládá sušší libové maso, ale ani to nemusí být pravidlem, pokud od marinády čekáte, že dodá ještě další chuť. A možností, jak maso marinovat, je spousta. To hlavní, co byste měli dodržet, je, pokud možno stejná tloušťka nakládaných plátků.
Také je dobré si pamatovat, že byste neměli marinádu solit. Sůl totiž z masa vytáhne vodu a to nechcete.
Olejová
Do oleje přidáváme různé ingredience. Nejjednodušší marináda je olej s trochou citronové šťávy a pepřem. Ale můžete vybrat jakékoliv koření. Jen by ho nemělo být příliš, aby si maso zachovalo svou chuť.
Jogurtová
Jogurt, ale klidně i jiný zakysaný mléčný produkt, třeba podmáslí, je na naložení masa ideální, protože v kyselém prostředí i ten nejsušší kousek spolehlivě změkne a výsledek bude šťavnatý. Můžete použít samotný jogurt, nebo do něj přidat koření. Někdo nakládá řízky do jogurtu rozmíchaného s vejcem.
Není obal jako obal
Většinou se řízky obalují v trojobalu, i když suroviny na něj se mohou různit. Zásadní je řízky nasolit, obalit a hned smažit. Pokud necháte dlouho řízky ležet, strouhanka navlhne a bude se vám při smažení nafukovat a loupat. Ale jsou i jiné možnosti.
Třeba Panko, což je japonská strouhanka, která je po usmažení krásně křupavá, nebo můžete použít kukuřičné lupínky, lidé vyznávající zdravou stravu zase nedají dopustit na hrašku, která je navíc bezlepková.
Nejdůležitější je kvalitní české maso
A tak je opravdu potřeba dobře vybírat, kde je koupíte.
Kvalitní vepřové určitě dostanete v šestnácti specializovaných prodejnách společnosti Jatky Český Brod, jejímž vlastníkem je od roku 1998 tuzemská firma Rabbit Trhový Štěpánov, která se zabývá rostlinnou výrobou, chovem prasat, skotu mléčného i masného, králíků, drůbeže i výrobou vajec.
Kde je najdete?
Zejména ve Středočeském kraji, ale také na Ústecku, Pardubicku a Liberecku. Jejich přesné umístění si můžete vyhledat na www.jatkycb.cz.
Tato řeznictví doplňují širokou síť prodejen Rabbit Trhový Štěpánov, která jsou rozmístěna po celém území naší republiky. A kvalitní maso dodávají i do některých obchodních řetězců.
A proč Jatky Český Brod?
Veškerá jatečná prasata pocházejí z vlastních firemních chovů, kde je v moderním prostředí chovají zkušení profesionálové, kteří dbají na jejich správnou výživu i pohodu. A to není málo.