Základní recept si můžete chuťově doladit podle svého gusta.
Suroviny na 5 porcí
1/4 l smetany
8 žloutků
½ lusku vanilky
200 g pískového cukru
Postup
Ve smetaně rozmícháme žloutky s cukrem a vložíme i s miskou do vodní lázně. Přidáme vanilku – lusk vanilky rozpůlíme, vyškrábneme dužninu a dáme do mléka. Přidat můžeme i lusk samotný, je velmi aromatický.
Za stálého míchání směs zahříváme až k bodu varu, pak odstavíme a občas zamícháme. Vychladnout hmotu ještě přecedíme a naporcujeme do zmrzlinovače či krabičky, vhodné pro ukládání potravin, dobře zakryjeme a dáme zchladit, nejlépe do druhého dne.
Dochucovat můžeme těsně před zmrazením, kdy do hmoty přidáme ovocný protlak nebo kousky ovoce či opražené, jemně nastrouhané ořechy.