Domů     Dnes už vás nevypeče…
Dnes už vás nevypeče…
3.3.2021

Pečicí, mikrovlnná, parní… každá má svoje výhody. Ale jak se vyznat v novinkách? Na co se při koupi zaměřit a co by určitě ta „vaše“ trouba měla mít?

Pečicí trouby patří ke standardnímu vybavení každé domácnosti, ať již jako součást samostatně stojících sporáků nebo ve stále žádanější a elegantnější podobě vestavných spotřebičů. Možná uvažujete, že by i vaše trouba potřebovala vyměnit za mladší. Než vyrazíte za nákupem, promyslete si šest bodů podstatných pro výběr.

1. Vestavná nebo stojící

* V oblibě jsou vestavné trouby, které jsou zasazeny přímo do kuchyňské linky. Výhodou není jen vzhled, ale i snadné čištění a také to, že můžete troubu dát do kuchyňské linky téměř kamkoli. To v praxi znamená, že už nemusíte při hlídání pečeně ohýbat záda. Trouba v horním patře je pro obsluhu fakt pohodlnější.

* Jinou variantou je volně stojící sporák. Jeho výhodou je rychlá a snadná instalace, ale jeho čištění je náročnější na čas kvůli mezeře kolem spotřebiče. Navíc kuchyň ztrácí svůj jednotný vzhled. Využijete jej, pokud se právě nechystáte vyměnit celou kuchyňskou linku.

2. Odpovídající objem

Při výběru zvažte nejen rozměry trouby nutné k jejímu umístění nebo zabudování, ale také vnitřní objem trouby, který se uvádí v litrech.

* Čím větší objem trouby mají, tím rozmanitější možnosti nabízejí – s výškou 60 cm a více a objemem nad 70 litrů dovolí péct objemnější pokrmy nebo umožňují současnou přípravu dvou i tří jídel najednou.

Tyto klasické trouby jsou výborné pro početnou rodinu. Některé klasické trouby mají navíc režim velmi rychlého a úsporného ohřevu, takže můžete péct bez předehřívání a uspořit až pětinu energie.

* Když je v domácnosti jeden člověk nebo pár, postačí úplně tzv. kompaktní trouba, která je ekonomičtější – rychleji a „levněji“ se ohřeje na požadovanou teplotu. Jejich objem bývá 40 – 70 litrů.

3. Způsob ohřevu

Trouby mohou mít dva zdroje energie – plyn nebo elektrickou energii. Podle druhu zdroje a způsobu ohřevu se pečicí trouby dělí na následující typy:

* Plynová trouba: V plynové troubě je teplo vedeno spodním a vrchním tělesem, které ohřívají prostor v troubě. Může tak docházet k nerovnoměrnému ohřevu vzduchu. Nevýhodou plynových trub je také horší možnost regulace teploty.

* Elektrická trouba s klasickým ohřevem: Jedná se o troubu se statickým ohřevem, podobně jako u plynové trouby je tedy vzduch ohříván spodním a horním topným tělesem, ta jsou zahřívána elektrickou energií.

Trouby s horním ohřevem umožňují jídlo také grilovat.

* Horkovzdušná (multifunkční) trouba: Moderní horkovzdušné trouby mají nejen topná tělesa, ale využívají také ventilátory, které umožňují rovnoměrnější ohřev vzduchu. Mají snadné ovládání a poměrně dost funkcí.

* Parní trouby: Jsou nejzdravějším a nejšetrnějším způsobem pečení v troubě. Jídlo je ohříváno horkou párou. Výhodou je zachování množství vitaminů, minerálů a živin.

Kvalitní jsou kombinované parní trouby, které umožňují díky speciální technologii vytvářet suchou páru bez kapek vody. U parní trouby je také dobré se zajímat o další funkce, které vám usnadní práci:

odvápnění od vodního kamene, praktické zacházení se zásobníkem na vodu a kvalitní ventilační systém, který bude páru distribuovat rovnoměrně po celém prostoru trouby.

4. Energetická náročnost

Při výběru zvažte energetickou náročnost provozování spotřebiče – při delším pečení, které může trvat i hodiny, je dobré mít troubu s nejlepší energetickou třídou.

Trouba by určitě měla spadat nejméně do energetické třídy A, která je šetrná k vaší peněžence i životnímu prostředí.

5. Náročnost čištění

Náročné a hlavně zdlouhavé a nepříjemné čištění zapečených zbytků jídla v troubách je záležitostí spíš starších trub. Ty moderní mají různé zlepšováky, které tento proces usnadní.

* U trub vybavených katalýzou se proces samočištění automaticky spustí vždy, když teplota v troubě dosáhne 85 °C a více. Katalytické panely pak začnou absorbovat tuky a nečistoty v troubě.

* Pyrolýza je nejúčinnějším způsobem čištění trouby.

V troubách vybavených pyrolýzou se po spuštění pyrolytického programu začnou díky vysoké teplotě až 500 °C spalovat veškeré nečistoty, které po ukončení programu jednoduše setřete bez čisticího prostředku jen s pomocí vlhké houbičky.

* Velmi efektivní a přitom rychlou možností, jak vyčistit troubu, je speciální parní technologie,

která rychle a energeticky úsporně odstraní nečistoty z pečení bez jakýchkoliv chemických prostředků (různí výrobci používají různé názvy, např. programem AquaClean, SmartClean, Diamond Clean). Tento program je však účinný jen tehdy, když se používá pravidelně.

6. Funkce navíc

Už jste slyšeli o chytré domácnosti? Patří do ní i chytré trouby. Mají moderní funkce a pokročilé technologie, které vám práci v kuchyni značně usnadní. Nebojte se jich, naučíte se je lehce. A co si můžete od své trouby přát?

Požadujte komfortní a tiché zavírání dvířek a speciální úpravu nerezového povrchu, která chrání spotřebič proti otiskům prstů.

U některých typů nemusíte trouby předehřívat, není třeba rozmrazovat předem pokrmy, díky jiné speciální funkci trouba dosáhne teploty 175 °C za pouhých 5 minut. A dále:

* Teleskopické rošty: Díky troubě s teleskopickým roštem se vám bude mnohem snadněji manipulovat s plechy, a to i při pečení na více úrovních. Minulostí tedy budou popáleniny na předloktí, které byste si mohli způsobit při vytahování plechů z trouby.

* Teplotní sonda: Pomůže vám dokonale připravit větší kusy masa, třeba šťavnatou pečeni, tím, že kontroluje nastavenou teplotu uvnitř pokrmu. V návodu je vždy uvedeno, jaká teplota je optimální k přípravě konkrétních druhů masa.

Po skončení pečení se trouba automaticky vypne, případně se spustí i zvukový signál.

* Automatické pečení: Trouby s automatickými programy vám velmi usnadní pečení. Stačí si na troubě zvolit recept, doplnit hmotnost jídla a trouba automaticky nastaví všechny parametry, jako je čas a teplota pečení.

* MultiFlow 360 °: MultiFlow zaručuje optimální cirkulaci horkého vzduchu v troubě.

Díky zaoblenému tvaru trouby HomeMade se vzduch rozprostírá po všech částech trouby a zajišťuje, že je jídlo rovnoměrně upečené po všech stranách, a to i při pečení na pěti úrovních současně.

* HomeMade tvar trouby: Tradiční staré kamenné pece na dřevo umožňovaly horkému vzduchu cirkulovat způsobem, který umožňoval dosáhnout ideálních výsledků pečení – křupavé zvenku, šťavnaté uvnitř.

Právě zaobleným tvarem tradičních pecí jsou inspirovány pečicí trouby s tvarem HomeMade.

Redakčně zpracovala: Dana Pešková, Zdroj: Gorenje, Mora, Whirlpool, Electrolux, Foto: PX FUEL a archiv firem

reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru