Domů     Hana Zagorová: Útulnost domova dělají detaily
Hana Zagorová: Útulnost domova dělají detaily
15.2.2021

Říkávalo se jí Hanička-Písnička. Dnes dává ona sama přednost pojmenování Zagorka. Zpěvačka, herečka, textařka, moderátorka… Neměla to v životě jednoduché, a přesto – nebo možná právě proto – dovede dodnes rozdávat lidem radost…

Krásné dětství venkovské holky, tak popisuje svá nejranější léta. Pochází ze Slezska, z Petřkovic u Ostravy. Z domu se zahradou a spoustou zvířat. Já jsem se narodila do té nejlepší rodiny na světě! Měla jsem strašně hodné rodiče.

Také byli velmi společenští, rádi pořádali večírky. A na těch já jsem se předváděla. Tvrdila jsem, že půjdu k cirkusu!“ Tatínek Josef, stavební inženýr a bývalý německý voják, z nadšení malé Haničky velkou radost neměl.

„Byl praktický a chtěl mě vést technickým směrem.“ To maminka Edeltruda, která měla před válkou v Německu gymnastickou školu, věřila, že bude mít mladší dcera sklony po ní.

„Stepovala, krásně zpívala a pískala a mě a sestru učila písničky.“ Mimochodem – když si tato umělecky založená dáma uvědomila, že její dcery asi nebudou mít ten správný dělnický původ a těžko se budou dostávat na střední školu, šla na pět let pracovat jako jeřábnice!

Začalo to oběšencem

Jako malá jsem stála před každým zrcadlem a pořád jsem si něco předváděla, něco jsem si přitom vykládala… Maminka, kterou už to rozčilovalo, mi řekla: Víš co, Haničko, sedni si a napiš to.

A já jsem napsala první básničku – o oběšenci!“ O dva roky později už dostala Hanka diplom za svoji první básnickou sbírku. Začala chodit do dramatického kroužku. Milovala školní besídky a dětská divadelní představení, v nichž brzy hrála hlavní role.

„To byl jeden z momentů, kdy člověk zakusil ten pocit důležitosti, to opojení z úspěchu! Večer v postýlce jsem si pak říkala: Tohle chci! Chci, abych mohla lidem udělat radost a aby mi tleskali…“

Se Štefanem Margitou
Se Štefanem Margitou

Start na plné pecky

Maminčina obětavost přinesla ovoce, obě sestry mohly studovat. Když se pak Haniny spolužačky přihlásily do amatérské pěvecké soutěže Hledáme nové talenty a vyzvaly ji, ať netrhá partu, přihlásila se také. A byla druhá!

Vzápětí ji oslovili z ostravského rozhlasu a ona začala ještě před maturitou nahrávat písničky. Ale to až poté, co za pomoci logopeda zapracovala na své mluvě.

„Až ve studiu mi řekli, že mám vadu řeči a že se mé sykavky s mikrofonem nekamarádí.“ Když pak stála před přijímací komisí na Janáčkovu akademii múzických umění a oni jí prý řekli:

Zagorová, vy mluvíte jako prase!, zachránilo ji, když mohla říct, že už na odstranění vady pracuje. Pro nesporný talent byla přijata a v osmnácti se stěhovala do Brna na kolej. „Rodiče byli překvapení, když jsem pak vzala život hodně hopem.

To, že jsem onemocněla, určitě zavinilo i to, že jsem v tom nadšení najednou měla pocit, že nemusím jíst, pak že nemusím ani spát – to je spolehlivá cesta do pekel.“

Stopka od osudu

Studovala. Začala natáčet v televizi. Navíc ji a kolegyni Vlastu Peterkovou režiséři od 1. ročníku obsazovali do malých rolí ve Státním divadle v Brně, v Mahenově činohře.

Za představení dívky dostávaly 50 korun, tím patřily mezi nejbohatší studentky a žily bouřlivým životem. Zvaly kolegy na večeře, do baru… „Vedli jsme intelektuální debaty.

Herectví mě naplňovalo a já byla nadšená.“ A pak přišel zdvižený prst v podobě tuberkulózy a půlročního pobytu v nemocnici. „Když dostanete najednou stopku od osudu nebo od Boha, zastavíte se v tom šíleném tempu kariéry, tak máte pocit, že je to omyl.

Jak by se vám mohlo něco takového stát, když vám všechno tak úžasně jde a všichni vás chtějí… Myslím, že jsem si utřídila myšlenky, utřídila hodnoty.“

Výhybka zpět k mikrofonu

Kvůli nemoci musela na rok přerušit studium, a tak měla po propuštění z nemocnice více času na zpívání: „… a najednou jsem byla pátá ve Slavíku!“ Když o rok později končila absolventským představením školu, byla už díky muzice napůl zabydlená v Praze.

Co bylo dál, je všeobecně známo – Hana si při volbě mezi zpíváním a hraním zvolila písničky.

„Každá písnička může být malé divadelní představení sevřené do pár minut…“ Co všeobecně známo není, je skutečnost, že i po propuštění z nemocnice musela polykat hromadu prášků denně a že to mělo nejspíš vliv na rozjezd další choroby, při níž se jí rychleji rozkládaly červené krvinky.

Většinu svého života pak byla přibližně každých devět týdnů odkázána na transfúze. „Bylo těžké se s tou nemocí skamarádit, ale jiné řešení není…“

S Vlastimilem Harapesem
S Vlastimilem Harapesem

Štefana jí předpověděl jasnovidec

Jednou, to jí bylo asi 28, přišel prý na její koncert jasnovidec, hádal jí z ruky a řekl, že největší lásku pozná, až jí bude 46. „A já si říkala: K čemu mi bude v šestačtyřiceti láska?!

Vždyť to už budu stará!“ Ve čtyřiceti se vdala poprvé, za tanečníka Vlastimila Harapese. Vlastní děti mít kvůli nemoci nemohla a adopce, o niž se s manželem snažili, nevyšla. Přišla únava.

Začala mít pocit, že už všechno zazpívala, že už ji nic nečeká… Bylo mi šestačtyřicet a osud mi poslal Štefana. Byli jsme prostě spolu, já nemusela nikam odjíždět, měli jsme čas všechno si říct.

Po svatbě jsem na několik let přestala zpívat. Každý můj předchozí vztah strádal tím, že jsem měla moc práce a neměla jsem čas se partnerství věnovat.

Tentokrát jsem si to chtěla užít se vším všudy a zatraceně mi ten Štefan stál a stojí dodnes za to.“ Manželé jsou už pětadvacet let!

Domov kousek pod nebem…

Léta bydlela v podkroví na Vinohradech, kousek od náměstí Míru. Před deseti lety se však s mužem přestěhovali do Podolí. Velký dvoupatrový byt, terasy, výhled na vltavské údolí. „Je to vysoko.

Musím mít rozhled a vidět na nebe.“ Byt prý zařizovali společně, dost moderně, mají hodně podobný vkus. Důležité pro mě jsou i barvy. Dnes se obklopuju hlavně bílou a černou.

Z materiálů dávám přednost přírodním, ale mám ráda v přiměřeném poměru i sklo, kůži a kov. A dbám hodně na drobné doplňky. Nemám ráda sterilní domácnost, byt se má zabydlet a zútulnit detaily.“ Na terasách mají spoustu zeleně v květináčích.

„Mám na terase zahrádku, ale že bych byla zapálená zahradnice, to nejsem. Mám truhlíky s bylinkami, to je moje chlouba. Od máty přes libeček po rozmarýn. Čerstvé jsou do jídla k nezaplacení.“

… a nad mořem

S manželem si pořídili také dům ve Španělsku, v Malaze, na pobřeží Středozemního moře. Andalusie je přenádherná. Nikdo tam neví, že jsem v Česku známá tvář, mám klid a soukromí. Z terasy našeho domu se zdá, že kolem neexistuje nic než moře.

Stačí jen sedět a koukat na jeho nekonečné vlnění. Kochat se. I to umím.“ V jednom rozhovoru Hana Zagorová říkala, že k tomu, aby se cítila uvolněně, kolem sebe potřebuje blízké lidi a správné vibrace daného místa. „Oželím luxus.

A na rozdíl od Štefana se obejdu pár týdnů bez počítače. Zato musím mít po ruce tužku s gumou a čistý papír, abych si mohla zapisovat nápady a básničky. A dobré knížky a cédéčka…“

Hlavně být v pohodě

Pro svoji kondici prý kromě plavání nedělá skoro nic. Jeden čas chodila do posilovny, ale začala ji zlobit páteř, a od té doby ji nevyhledává. „Snažím se se nerozčilovat a nestýkat se s lidmi, kteří mě štvou, jsou hloupí a zlí.

Snažím se dost spát, hodně chodit. Myslím, že vzhled je hodně věc genetická. Jsem pro, aby žena v jistém věku využila zručných rukou plastických chirurgů, pokud jí to zvedne sebevědomí. Ovšem bez vnitřní energie není žádná plastika nic platná.“

Vánoce musí vonět

Díky rodičům jsme mívali hrozně krásné Vánoce. Dodržovali jsme staré zvyky. A maminka, to byla kouzelnice atmosféry, náš dům vždycky úžasně voněl…“ Dnes tráví svátky už léta v Košicích.

„Sice je tím bita moje sestra, která zůstává se svou rodinou v Praze, ale Štefan má dva bratry s rodinami, takže nás přepral…“ V Košicích prý paní Hana okamžitě navléká zástěru a pouští se do zelňačky a do svíčkové. Vždycky si vánočně zavařím!“

Slavnostni koncert na pocest nedozitych osmdesatych narozenin Karla Svobody
Slavnostni koncert na pocest nedozitych osmdesatych narozenin Karla Svobody

Hana Zagorová ve zkratce

Narodila se 6. září 1946 v Petřkovicích u Ostravy

1963 účast v soutěži Hledáme nové talenty – 2. místo; první nahrávky písniček

1964 maturita na jedenáctileté střední škole v Ostravě

1965 první samostatný televizní pořad

1968 natočila první singl; 5. místo v soutěži Zlatý slavík

1968 absolvovala herectví na JAMU

1972–1974 hrála v divadle Semafor v představení Kytice roli Bludičky

1973 začátek spolupráce s Karlem Vágnerem

1977–1985 držitelka ocenění Zlatý slavík

1989 podepsala petici Několik vět

Filmy a tv: např. Josefina (1968), Trhák (1980), Láska na inzerát (1988), Mona Lisa (2009)

Moderování: např. Hogo Fogo (2000–2004)

Knihy: např. … než to zapomenu (1996), … dřív než to zapomenu (2004), Milostně (2006)

Rodina: Od r. 1992 manžel Štefan Margita (operní zpěvák, 61), sestra Evelyn (73)

Co řekla o…

… o šikovnosti: „Mně stačí něco vymyslet. Raději budu zpívat a potah na polštář ať ušije ten, kdo to umí. I když nejsem manuální nešika. Jako holka jsem zvládala ledacos. Kamarádila jsem hlavně s kladívkem a hřebíky, určitě víc než s panenkami…“

… o sobě: „Mám takových plánů a tak mě baví přítomnost, že bych se nechtěla utíkat do minulosti. Život je tak krátkej. Snažím se neotravovat si život prkotinami, neztrácet čas.“

… o těšení se: „Asi právě proto, že jsem zažila hodně utrpení, tak se těším z každého dne. Vím, jaké to je, když máte pocit, že zítra nebude.“

… o zpívání: „Zbožňuju zpívání, zbožňuju být na jevišti a těšit se z toho, že lidi smějou, zpívají s vámi a z koncertu odcházejí rozzáření.“

… o Štefanovi: „Jsem strašně ráda, že mi osud Štefana poslal. Vztah, kde já bych byla dominantní osobou, by nevydržel. Já potřebuju ve vztahu k někomu vzhlížet.

Navíc – nejen že přijel princ na bílém koni, ale díky tomu, že má dva bratry, přivezl s sebou i velikou rodinu.“

Text: Helena Leitlová, foto: Herminapress, Nextfoto

reklama
Související články
7.5.2024
Známý divadelník, fotograf a někdejší spoluzakladatel legendárního Kladivadla v těchto dnech pokřtil už pátý díl své pozoruhodné encyklopedie „Malý průvodce po hrobech velkých“, mapující místa posledního odpočinku slavných osobností českých dějin. Jak už napovídají koláže fotografií na všech pěti dílech, nejde jen o dějiny dávné, ale i ryze současné. Protože, jak říká sám autor: „Jde vlastně o nek
17.4.2024
„Publikum by mi neodpustilo, kdybych jim nedopřál aspoň dva prezidenty, kteří jsou pro každého imitátora skutečnou lahůdkou – a to jsou samozřejmě Václav Klaus a Miloš Zeman. Ostatní politiky fakt nedělám, protože to je nevděčné. A navíc máme takovou spoustu jiných, krásných hlasů“, prozradil populární bavič a imitátor Petr Martinák, který byl hostem březnového talk-show Hovory W. Tomuto pořadu pa
1.4.2024
Eva Hrušková a Pavel Mészáros stvořili zajímavé ohlédnutí za 50 lety od narozenin Popelky. Je to neuvěřitelné, ale s touo stále krásnou herečkou se můžete setkávat na různých akcích. Třeba na představení HOVORY W v Radiocafé  na pražských Vinohradech. Asi nikdo z těch, kteří se účastnili natáčení Popelky tehdy netušil, že se ta černobílá televizní pohádka stane legendou. Vznikala v době, která
19.3.2024
Kluk od Bohumína. Herec Národního divadla. Hraje kupř. prince, který kvůli úkladům mladšího bratra ztratil paměť, v pohádce Korunní princ. Také slyšíte to jeho překvapené: „Dobrý den...?“Je bytostný optimista, říká o něm jeho žena. Hlavně je však spokojený táta… Na dětství vzpomíná rád. Narodil se sice v Bohumíně, ale po pár letech – a odchodu otce – se s maminkou přestěhovali k prarodičům na ven
6.3.2024
Hostem pravidelného talk-show HOVORY W moderátorské dvojice Jiří Werich Petrášek a Pavel Mészáros, který už více než dva roky baví publikum rozhlasové kavárny Radiocafé na Vinohradské třídě v Praze, byl letos hostem herec Národního divadla Jiří Štěpnička. Přestože pořad je plný humoru, dochází i na vážná témata. Štěpnička samozřejmě zavzpomínal i na své pohnuté dětství, kdy jeho maminka, pr
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
epochaplus.cz
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
Les si pomalu přebírá pod správu tma, když ticho najednou přeruší táhlé zavytí. Nezůstane u jednoho a další se přidávají, rázem jde o vlčí symfonii. O několik minut později už se majestátní těla schází nedaleko tůňky. Lov právě začíná. V roce 1758 švédský přírodovědec Carl Linné (1707-1778) popíše vlka obecného, v latině mu přiřkne jméno canis lupus.
Historická záhada: Žili lidé a dinosauři společně?
enigmaplus.cz
Historická záhada: Žili lidé a dinosauři společně?
K vyhynutí dinosaurů dochází následkem srážky Země s velkým meteorem před více než 65 miliony let. Pak uplyne dalších více než 60 milionů let a na Zemi se objeví první příslušníci rodu Homo. Tak histo
Okradla mě kamarádka
skutecnepribehy.cz
Okradla mě kamarádka
Byly jsme neoddělitelná dvojice. Já a moje kamarádka jsme si padly hned do oka, a tak to mělo zůstat. Ale nezůstalo. Květované šatičky, blonďaté vlásky, oči modré jako len a pár roztomilých pih na malém nosíku! Když jsem ji uviděla, hned mě okouzlila. Já byla pravý opak. Hned se z nás staly nerozlučné kamarádky. Seděly jsme spolu
Univerzální dárcovská krev na obzoru
21stoleti.cz
Univerzální dárcovská krev na obzoru
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev osta
Žilková se odstřihla od jeho jména
nasehvezdy.cz
Žilková se odstřihla od jeho jména
Konečně má, po čem toužila! Veronice Žilkové (62) ze seriálu ZOO se dlouho nedařilo zavřít dveře za minulostí. Ačkoli rozvod s Martinem Stropnickým (67) po 18 letech manželství oznámila zkraje roku
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Přemysl Otakar I. vs. Jindřich Břetislav: Ze spojenců se stali soci kvůli dluhu
historyplus.cz
Přemysl Otakar I. vs. Jindřich Břetislav: Ze spojenců se stali soci kvůli dluhu
Zuří! Přemysl Otakar I. div nevyskočí vzteky z kůže. Vytáhl s armádou do pole, jenže žádná bitva nebude. Skoro všichni velmoži ho zradili! Místo, aby vyhnal biskupa Jindřicha Břetislava ze země, kníže sám musí uprchnout za hranice.   České země neprožívají na konci 12. století zrovna nejšťastnější období. Znesváření Přemyslovci spolu už téměř 20 let bojují o
Nová kapitola ikonického světa vůní Signorina
iluxus.cz
Nová kapitola ikonického světa vůní Signorina
Signorina Unica Eau de Parfum ztělesňuje mnohostranné pojetí ženskosti, na němž staví značka Ferragamo. Vzdává hold jedinečné esenci, která tkví v každé ženě, a povzbuzuje k přijetí vlastní unikátní o
Pagani staví v Miami ultraprémiové rezidence
epochalnisvet.cz
Pagani staví v Miami ultraprémiové rezidence
Slunečné město Miami na Floridě se stane domovem dalšího rezidenční projektu v režii prestižní automobilky. Tentokrát si tuto destinaci pro svůj premiérový projekt vybrala značka Pagani, která proslula svými výkonnými a rychlými vozy. V oblasti North Bay Village nyní chce postavit mrakodrap Pagani Residences.   Slunečné město Miami na Floridě přivítá první luxusní rezidenční projekt
Zoo Ústí nad Labem: Na počátku byl nadšený milovník ptactva
epochanacestach.cz
Zoo Ústí nad Labem: Na počátku byl nadšený milovník ptactva
Při návštěvě zoo v Ústí nad Labem se musíme připravit na to, že procházka tu bude trochu fyzicky náročná. Zahrada se totiž rozkládá na svahu Mariánské skály východně od městského centra. Tuhle nevýhodu ale můžeme snadno proměnit v plus, když si pro vstup nevybereme dolní vchod v Drážďanské ulici, ale převýšení 96 metrů za sebe necháme zdolat autobus
Rajčatové rizoto v italském stylu
tisicereceptu.cz
Rajčatové rizoto v italském stylu
Vylepšit ho můžete opečenou slaninou, kuřecím masem i krevetami. Suroviny 250 g rýže arborio 1 cibule sůl pepř 2 stroužky česneku olivový olej špetka chilli 100 ml bílého vína 400 g loup
Tam, kde voní ovoce – Česká republika
nejsemsama.cz
Tam, kde voní ovoce – Česká republika
Krásné počasí přímo ponouká k podniknutí výletu! Co takhle si udělat nějakou dobrou svačinku a vyrazit tam, kde to navzdory letošním nenadálým mrazíkům voní po ovoci? Mandloňové sady v Hustopečích V roce 2012 vznikla v Hustopečích u Brna unikátní rozhledna, která se nachází v jedné z největších botanických rarit na Moravě – v mandloňových sadech. Měří 17