Domů     Štítná žláza: Malá, ale důležitá
Štítná žláza: Malá, ale důležitá
21.1.2021

Možná se vám to děje právě teď. Necítíte úplně dobře, ale přitom na nemoc to taky nevypadá. Myslíte si, že je to únava, stres či příznak stárnutí a tak mávnete rukou.

Jenže to je právě ten okamžik, kdy by zejména ženy měly zbystřit a pomyslet, na svou štítnou žlázu a zajít k lékaři. Proč? Protože tato malá žláza v našem těle ovlivňuje téměř vše, a pokud by byla nemocná, je potřeba zahájit její léčbu včas.

Motýlek na krku

Právě tak tahle nevelká žláza s vnitřní sekrecí vypadá. Produkuje hormony štítné žlázy tyroxin a trijodotyronin, které mají řadu funkcí a ovlivňují prakticky všechny tkáně a orgány lidského těla, a to od nitroděložního vývoje až do konce života.

Co všechno ovlivňují

– centrální nervový systém

– metabolismus

– činnost srdce a svalstva

– dechové centrum

– tvorbu červených krvinek

– metabolismus kostí

Hormonů tak akorát

Když štítná žláza nepracuje správně, objeví se potíže. Ty, které souvisejí s nízkou činností (hypotyreóza), mohou být velmi nenápadné a, jak už jsme říkali, můžeme je přičítat třeba hektickému stylu života nebo momentální nenáladě.

Ale pozor, mohou se vyskytnout i deprese. Pokud je žláza naopak velmi aktivní, její zvýšená činnost vede ke stavu nazývanému hypertyreóza. Povíme si něco o obou případech.

Kdy zbystřit?

Při snížené funkci štítné žlázy, přicházejí příznaky pomalu a plíživě a potíže jsou jen málo charakteristické a do určité míry, jsou dány i vaším aktuálním zdravotním stavem a věkem. V tom je právě nebezpečí.

Protože ze začátku si prostě říkáte, už holt nejsem tak výkonná, asi stárnu, jsem unavená z práce… a navštívit lékaře vás ani nenapadne, což může znamenat do budoucna problém a delší léčení. Pokud je choroba plně rozvinutá, objeví se i další příznaky.

Nedostatek hormonů štítné žlázy, způsobuje sníženou spotřebu kyslíku, což má za následek i celkové zpomalení organismu. Nemocný je unavený, spavý, pohybuje se pomalu a rychle se vyčerpá.

Trpí zimomřivostí, často si stěžuje, že je mu chladno, chodí hodně oblečen a vyžaduje teplé prostředí.

Jím stejně a jsem tlustá

Zpomaluje se i metabolismus a peristaltika (pohyb) střev, mnohdy tedy bývá přítomna i zácpa a v těžších případech může dojít k neprůchodnosti střev.

Můžete přibírat na váze a to hlavně díky tomu, že organismus zadržuje tekutiny, které se hromadí, hlavně v dolní oblasti končetin a způsobují prosáknutí kůže. Tady ovšem pozor, každé tloustnutí nemusí znamenat právě nemoc štítné žlázy.

Zvýšení váhy by se totiž pohybovalo maximálně o 5 kg, pokud máte nadváhu větší, zamyslete se spíš nad svými stravovacími návyky.

Suchá pokožka

Hypotyreóza se projevuje i velmi suchou, olupující se pokožkou, která může mít i nažloutlý odstín. Nehty jsou roztřepené, ztluštělé, ale i přesto lomivé a rostou velmi pomalu, stejně jako vlasy, vousy a ochlupení.

Hlas jak po flámu

Možná si z vás přátelé začali dělat legraci, že mluvíte jak po flámu, nebo se vás ptají, kde jste nastydli. Při onemocnění totiž dochází k zhrubnutí hlasu a chrapotu. Jazyk bývá vyhlazený a zvětšený, což brání i správné výslovnosti.

Změny se bohužel projevují i na obličeji. Tvář je tuhá, odulá a nažloutlá. Oči mají prosáklá, až oteklá víčka

Srdce buší

Nemocní často pociťují silné, krátkodobé, ale opakované bušení srdce, mají výrazně pomalejší pulz a vysoký krevní tlak.

Ženy mívají poruchy menstruačního cyklu – méně častá menstruace, vymizení menstruace, prodloužená a silná menstruace nebo cykly, v jejichž průběhu nedochází k uvolnění vajíčka. Bohužel ve vážnějších případech není žena schopna donosit a porodit zdravé dítě.

To všechno způsobí, že se začnou objevovat deprese a sebeobviňování.

Ve společnosti nastavené především na výkon se člověk, kterému z nějakého důvodu ubývají síly, cítí vyřazený, neschopný, má výčitky a začne se pohybovat v bludném kruhu, protože je pak na dně psychicky i fyzicky.

Proč právě já?

Podíváme-li se po příčinách onemocnění, zjistíme jich několik. Nejčastěji, je způsobeno zánětlivou poruchou, při níž dochází k tvorbě protilátek, které poškozují vlastní štítnou žlázu.

Dříve, byl hlavní příčinou hypotyreózy dlouhodobý nedostatek jódu, který se mohl projevit již na narozeném dítěti. V dnešní době, je ale ve většině států, tento problém na ústupu, díky přístupnosti mořských ryb, jodizaci soli, vody a zubních past.

Snížená činnost štítné žlázy můžeš být také vrozená, pokud se tedy někdo z vašich pokrevních příbuzných léčí, je riziko u vás větší. Je třeba si ale říci, to ještě vůbec neznamená, že se musí projevit.

Dalším rizikovým faktorem je autoimunitní onemocnění, třeba cukrovka, a některé genetické poruchy. Lidé z těchto skupin by měli onemocnění předpokládat a nechat se vyšetřit.

Spuštění nemoci se dá do určité míry předejít zdravým životním stylem, kvalitní stravou a dostatkem odpočinku. Rizikovými faktory jsou špatná životospráva, stres, radioaktivní záření a kouření.

Otestujte se

Abyste se mohli rozhodnout, jestli máte pomýšlet na vyšetření, máme pro vás malý test. Pokud odpovíte alespoň 5x ano, měli byste zamířit do ordinace.

Většinu času se cítím unavený/-á, mám málo energie a slabou výdrž.

Nemůžu jasně přemýšlet, obtížně se koncentruji a mám slabou paměť.

Mám potíže s činností střev, často trpím zácpou.

Přibral/a jsem, ačkoliv dodržuji zásady zdravého životního stylu (vyvážená strava, pohyb).

Pokožku a vlasy mám suché, bledé a nezdravé, nehty se mi lámou.

Většinu času je mi zima, i když se ostatní lidé cítí pohodlně.

Často mám negativní myšlenky a trpím depresemi.

Moje reflexy a pohyby jsou zpomalené.

Zvýšil se mi krevní tlak a mám pomalý tep.

Zvýšila se mi hladina cholesterolu.

Mám sucho v krku a chraptím.

Často cítím mravenčení v končetinách.

Zhoršil se mi sluch.

Příliš aktivní štítná žláza

Hyperfunkce se na rozdíl od předchozího pozná brzy. Nejčastěji je zapříčiněna postižením samotné žlázy zánětlivým, autoimunitním či nádorovým procesem, vzácněji pak onemocněním podvěsku mozkového, který činnost štítnice ovlivňuje.

Příznaky jsou na rozdíl od snížené funkce výrazné, takže vás k lékaři totiž donutí zajít.

bušení srdce

pocení

třes rukou

nesnášenlivost tepla

nervozita

nespavost

únava

úbytek svalové hmoty a svalová slabost

jemná často teple opocená kůže

nekvalitní řídnoucí vlasy

U lékaře

Při podezření na onemocnění štítné žlázy vyhledejte lékaře. Stačí, když vám na obvodě cíleně odeberou krev. Pokud zjistí, že výsledek není v normě, budete odesláni na endokrinologii.

Při léčbě snížené funkce de dodává organismu chybějící hormon ve formě tablet. V 80 % případů to znamená jíst tablety celý život. Pokud se onemocnění odhalí včas, stav pacienta se upraví.

U neléčené hypotyreózy ale může dojít k vystupňování klinických příznaků a k závažnému poškození zdraví, v extrémních případech až ke kómatu, které už pacienta ohrožuje na životě.

Léčba hypertyreózy závisí na příčině a probíhá podáváním léků, které mají co nejrychleji dosáhnout normální funkce štítné žlázy. Pokud se štítná žláza nezklidní, nebo se opakovaně rozbouří, je vhodnější operace nebo léčba radiojódem.

Neléčená hypertyreóza totiž může ohrožovat život pacienta například výskytem poruch srdečního rytmu, ale také poškozováním jiných orgánů.

Mám uzlíky

Tenhle fakt obvykle zjistíte, když vás lékař poslal na sonografické vyšetření. Nebo tak, že větší uzlíky zapříčinily potíže s polykáním či dýcháním. Nemusíte se ale předem děsit. V populaci nad 50 let je procento výskytu 30–40 %.

Jen malé procento uzlíků má rakovinný původ. Ani to však nemusí být zlá zpráva, protože se často jedná o pomalu rostoucí nádory, které lze dobře léčit. Agresivní tumory štítné žlázy jsou spíše raritním nálezem.

Jiné uzlíky mohou být tvořeny nezhoubnou zmnoženou tkání, cystou obsahující tekutinu nebo tkání postiženou chronickým zánětem.

Co bude dál?

Pokud uzel štítné žlázy přesáhne 10 mm v nejdelším průměru, nebo pokud se vyšetřujícímu lékaři jeví jako podezřelý (např. rostoucí uzel, zvýšené prokrvení apod.), doporučí Vám tzv.

punkci tenkou jehlou s následným cytologickým vyšetřením nátěru na sklíčku (vyšetření pod mikroskopem). Jde o metodu s úspěchem používanou již 50 let, která se dnes provádí převážně pod kontrolou ultrazvukem. Cílem punkce je vyloučit zhoubnou povahu uzlu.

Vyšetření není sice příjemné, ale je celkem rychlé, dá se srovnat s větším krevním odběrem.

A naše rada na závěr? Máte-li sebemenší podezření na onemocnění štítné žlázy, nehledejte pomoc na internetu, ale u lékaře. Ušetříte si tak strach, nervy i zdraví.

Text: Eva Hořánková podle uLekare.cz

Foto: ARCHIV

Štítky:
reklama
Související články
12.5.2024
Proti nepříjemné tvorbě lupů je třeba zasáhnout co nejdříve. Než sáhnete po koupených přípravcích, zkuste pomocníky, které najdete doma. Pomohou vám i oplachy bylinkami. Za nadměrnou tvorbou lupů bývá většinou skryté doprovodné onemocnění nebo prostě jen nevhodný jídelníček. Někdy k vyřešení problému stačí zvýšit příjem vitaminů B. K tomu dobře poslouží pivovarské kvasnice, tedy pangamin. Do jíde
9.5.2024
Je to opravdu tak, že o výpadcích dýchání při chrápání nemusíte vůbec vědět. Jen se budíte nevyspalí a unavení. Tento jev se nazývá syndrom spánkové apnoe a je dost nebezpečný. Chrápete? Možná ano, ale ani to nevíte. Někdo se dokonce vlastním chrápáním vzbudí. A někomu o tom řekne partner. Chrápání je sice nepříjemné, hlavně pro lidi, kteří jsou blízko chrápajícího, mnohem větším problémem ale je
6.5.2024
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co vám to přinese? Kromě zlepšující se kondice pocítíte lepší n
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Krkonoše slaví návrat losa evropského
21stoleti.cz
Krkonoše slaví návrat losa evropského
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
nasehvezdy.cz
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
Je to jen pár týdnů,  co se herečka ze seriálu Zlatá labuť Simona Lewandowská (24) objevila poprvé ruku v ruce na veřejnosti s partnerem Goranem Maiellem (24), kterého známe ze seriálu ZOO. Mnozí to
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
epochaplus.cz
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou.
Pikantní hovězí s těstovinami
tisicereceptu.cz
Pikantní hovězí s těstovinami
Připomíná český guláš, ale nenechte se zmást. Guláš připomíná jen zdánlivě. Ingredience 300 g vysokého či nízkého roštence 1 větší cibule 150 ml rajčatového protlaku 2 čerstvé chilli papričky
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
epochanacestach.cz
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
Výjimečná stavba, to je zámek Ploskovice. Založen byl na počátku 18. století hraběnkou Annou Marií Františkou Toskánskou, která osobně dohlížela na stavbu a po jejím dokončení spálila veškeré účty, aby se nikdo nedozvěděl, kolik luxusní sídlo vlastně stálo. Zámek se později stal i letním sídlem císaře Ferdinanda I. Zámek obklopuje osmihektarový park s vodní nádrží a
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
historyplus.cz
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně zlobivé děti. V celé chalupě se smýčí ostošest. Mlýn na potoce na kraji vsi mele mouku dlouho do noci. Mlynář se svojí chasou sotva zamhouří oči, aby se na všechny dostalo.   Plno práce mají i v nedalekém pivovaru. V neděli se připravuje posvícení. Svatý František,
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
epochalnisvet.cz
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie? Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích,
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
iluxus.cz
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
Stejně jako svět haute couture a jeho módní domy i DS Automobiles každoročně představuje své nové kolekce. Jedinečné nabídky jsou výrazem uznávaného know-how, které ztělesňuje hodnoty společnosti DS A
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
enigmaplus.cz
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
V dějinách českých zemí je jen málo míst, která by v naší historii měla podobný význam jako Zelená Hora u Nepomuku, která své jméno dostala na základě svatovojtěšské legendy. Podle této pověsti se tot
Zamilovanost s vůní exotiky
skutecnepribehy.cz
Zamilovanost s vůní exotiky
Když jsem byla malá, měli moji rodiče kamarádku, která se vdala za vlivného cizince. To se mi tehdy líbilo. Než jsem dospěla, padla železná opona a můj sen o vlivném cizinci se mohl v klidu rozplynout, už to nebylo třeba. Kdoví ale, jestli by mne to pořád drželo. Nicméně na cizince jsem narazila. Ne na plážového Casanovu v Egyptě.
Emoce, co přinášejí nemoce!
nejsemsama.cz
Emoce, co přinášejí nemoce!
Víte, že za vaše fyzické zdraví je odpovědný hlavně váš stav mysli? Prostřednicvím nemoci totiž volá s větší či menší naléhavostí vaše duše o pomoc. Evropou otřásala epidemie moru, když kněz na cestě za nemocnými potkal Smrt. „Kolik si tentokrát u nás vezmeš lidí?“ ptá se jí a Smrt odpoví, že tisíc. Pak se potkali za rok znovu a